Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 29, 2008 3:15 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
A koliko se secam pisali smo i o artritisu!

ARTHRITIS

Reč arthritis znači upravo bolest vezana uz poremečaj i upalu zglobova, uz često pojavljivanje bolova.
Ima više od stotinjak oblika arthritisa.
Raznolikost se kreće od onih u kojih se diagnosticira propadanje i paranje kartilag u zglob (primer osteoarthritis) do onih drugih vezanih uz upale zgloba zbog preosetljivost imunološkog sastava (primer rheumatoid arthtritis).

Naime, ovo je najčesća hronična bolest u svetu, preko 350 milliona ljudi boluju od nje, i uvrštena je u reumatiske bolesti.
Za to doktori preporučuju što ranije razotkrivati i dijagnosticirati pacijente koji pate od te bolesti da bi se sprečilo nepovratna oštećenja ili čak invalidnost.

Zapravo, doktori preporučuju tretirati pacijente oboljele od arthritisa s adekvantim programima vežbanja i odmora, fizikalne terapije i odgovarajućih lekova.

Zglobovi su bolni, otečeni i topli na dodir. Uglavnom je zahvaćeno više zglobova istovremeno. Često, pacijenti imaju jutarnju ukočenost koja traje i po nekoliko sati. Nekada bolest prate i limfadenopatija (uvećanje limfnih žlezdi), bol u abdomenu ili grudnom košu (pleuralni bol pri inspirijumu), gubitak telesne težine, ređe hepatosplenomegalija (uvećanje jetre i slezine). Mogu nastati zapaljenje pluća ili srca.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, laboratorijskih analiza (krvna slika, sedimentacija, testovi za ispitivanje funkcije jetre, reumatoidni faktor), rendgenografije, CT-a (skener).
Lečenje

Najvažnije je kontrolisati simptome vezane za zglobove i to ordiniranjem salicilata, nesteroidnih antiinflamatornih lekova, kod težih slučajeva i prednisona. Kod hroničnih oblika se daju i imunosupresivni lekovi (metotreksat, TNF i dr.).


Evo i lepe slikice


Slika

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Hormoni
PostPoslato: Pet Maj 17, 2013 8:32 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Maj 17, 2013 8:16 pm
Postovi: 1
'Za vrtoglavicu je bitno samo da kada se javi ili pochne da ne panichite i da NIKAKO NE ZATVARATE OCHI! Koncentrishite se na disanje i sachekajte da prodje. Nishta nije vechno! '

Zbog cega da ne zatvaramo oci?

Nekada mi se javljaju jake migrene i pulsira mi glava :o oce oci da ispadnu, tada mi najvise prija da zazmurim, pogasim sve moguce izvore muzike i svjetla, i....zaspem.

Sa druge strane, jednom ili dva puta godisnje kada dobijem (ili neposredno prije dobijanja) mi se desava da dobijem vrtoglavicu i groznicu (najcesce sam jako vruca a bude mi hladno), preblijedim i malaksala sam toliko da moram da se sagnem, zazmurim i sacekam da se neprijatnost umanji kako bih mogla da izdrzim da ustanem i odem do kreveta (utoplim se, odspavam dva sata i posle budem kao nova). Ova neprijatnost mi se jednom desila na semaforima, morala sam pozuriti da predjem ulicu, a svakim korakom je bilo sve gore. :roll:


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 198 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: