Evo ovako...Ja nisam lekar, ali mi je ovo sve jako zanimljivo pa sam mnogo ucio o tome, cak dok sam lezao u bolnici zbog povisenih transaminaza studentima medicine sam drzao cas o hepatitisu

Ovako, kako je meni objasnjeno i kako sam ja to naucio:
Postoje bolji i losiji testovi, tj oni sa vise preciznosti i manje.
Kod nas se najvise koriste tzv Elissa testovi koji mere odredjenu aktivnost virusa. Dakle zamisli vagu. Postoji vaga koja meri sa preciznoscu od 10g, i precizna vaga koja meri kolicine manje od 10g. Tako i ti testovi.
Testovi na pozitivnost kostaju u privatnim laboratorijama od 1200-1500din.
To su upravo ti Elissa testovi. Jedini test koji sa sigurnoscu pokazuje pozitivnost jeste HBV PCR DNA test koji kod privatnika kosta 16.000-22.000din. U drzavnoj klicici tj infektivnoj se ne placa isti ali se i ne radi svakome.Jer oni imaju odredjeni budzet po pitanju tih testova i tacnan broj mesecno koji odrade.
Sto se tice masne jetre, brojni faktori uticu na nju, i apsolutno ne mora da znaci da je virus izazvao.
Masna jetra se takodje manifestuje kao posledica nezdravog, i stresnog zivota, ali takodje i kao autoimuna bolest (kada organizam sam sebe pocne da razara).
Poznajem (iz bolnice) jednog decka koji je imao masnu jetru. Njemu se stanje pogorsalo od kada je uzeo Liv52 po nagovoru hepatologa bolnice Bezanijska kosa.
Moj savet ti je da batalis to.
MORAS IZBACITI ALKOHOL, GAZIRANO, VESTACKE SOKOVE, ZASLADJIVACE, SVINJETINU, (meso na minimum ako moze), SVU INDUSTRIJSKU HRANU, BESPOTREBNE LEKOVE, PREPARATE I SVE ONO CIME BOMBARDUJES JETRU.
Jetra je bukvalno (bez preterivanja) jedan od najvaznijih organa koje imas i ako zelis da zivis (surovo jeste) moras povesti racuna.
Pokusaj ziveti zdravo, sa sto manje stresa i nervoze. Ukljuci u isranu cedjene sokove, uvek sveze spremljene. Detoksikuj se, mala pomoc opet moze biti mineral zeolit koji nije skup i svaka apoteka ga ima.Setaj se, kreci se i leci to.
I drzim fige da nije virus.
Jetra je jedini organ u telu koja se brzo i lako REGENERISE. i cak i kad je jako ostecena samo 25% jetre moze da vrsi funkciju kao i zdrava jetra.
Zato potrudi se da ozdravis, jer ako nije hronican virus bar mozes da ozdravis za razliku od ljudi hronicno obolelih!
Skidaj transaminaze (ast, alt i ggt) sto vise tecnosti, odmaraj koliko mozes i vodi zdrav zivot!
Nadam se da sam bar malo pomogao!
Srecno