Dekubitis

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Garfield napisao:Majo, to je sve sasvim normalno - potpuno je ocekivano da se bas tako osecate. Nije ni sumanuto ni histericno ni haoticno. Samo ocekivano i normalno. Budite dobri prema sebi. Radujte se zivotu. Smejte se, plačite, bespogovorno postujte svoje telo i svoja osećanja, tražite bespogovorno poštovanje svoje zrelosti, godina, života i samostalnosti od Vašeg oca i svih drugih ljudi u Vasem zivotu. Vi ste se prekalili i iskovali kroz svoju bitku, i niko vise nema prava na svetu belom da Vam kaze sta i kako, gde i kada da činite: brinite o sebi i svojim potrebama, spavjte, jedite (znam da sam dosadna ali - ne zaboravite d adisete i da se opustate). Nije na odmet da pijete po 1/4 Xanaxa, čisto da Vas spusti sa adrenalina a i dok se ne javite Vašem terapeutu (ja sam bas dosadna, zar ne, ali sta cete - stvorenje navike sam, priznajem, imam profesionalnu deformaciju, slobodno kazite da ne smaram kad bas preteram!).
I trazite pomoc ako i kad Vam je potrebna. A i ja sam tu ako jos nesto mogu da ucinim, sta god.

Tweety: nema na čemu. Žao mi je sto ste kroz svoju tugu i svoj gubitak morali da prodjete sami. Niko ne treba da bude sam. I za Vas isto vazi, ako nesto mogu da pomognem - tu sam. Topli pozdrav
Garfield, uopšte niste dosadni, baš naprotiv.......ja zaboravim da dišem i onda kako ovde pročitam kada me Vi ili Gagi podsetite, tako se momentalno opustim. Jedem i spavam. U stvari,sada mi se život samo na to i svodi. I da, i na vitamine. Xanax pijem po 1/4 svaki dan, par sati nakon što se probudim.
Zadese me tahikardije, vrtoglavice, opšta malaksalost.....

I na groblju mi je pozlilo u kapeli, bila sam skroz ok i onda mi je odjednom sve požutelo pred očima, užasnu sam slabost osetila, pa tahikardiju i tu sam, na licu mesta, popila još 1/4 Xanaxa jedno 3-4 sata nakon prve četvrtine koju sam popila čim sam se probudila. Sećam se da ste mi ranije pričali da pravim pauzu od 6 sati, ali ovo mi je bilo preko potrebno.

Kod doktorke idem u četvrtak, zakazala sam termin. Znam da sada moram jedino i isključivo o sebi da brinem i da se oporavljam, kao grana sam suva i premorena.

U pravu ste kada pišete ovo o zrelosti i odgovornosti. Svesna sam i sama toga da sam se sada iskalila, ali sa druge strane osećam strah od TOLIKE odgovornosti. Jel to ok? :cry:

Znam da to nije primereno mojim godinama i znam da sam tu "školu" odavno trebala proći, ali eto, sve do sada, ja sam bila štićena od strane majke bukvalno od svega. Verovatno nisam ni svesna šta sve ta odgovornost sa sobom nosi i tek će da me šamara, ali nadam se da ću se unormaliti i ja.........jednog dana...... :lol:

Prvo što će da me strefi (još uvek nije, ali u najskorije vreme hoće) je egzistencija. Nikada do sada u životu ja nisam radila zato što MORAM, a sada ću se vrlo brzo suočiti sa tim. U stvari, vidim po sebi da sam već počela da razmišljam u tom pravcu (bože gospode osećam se kao debil, kao dete kreten kad o ovome pričam, ali jesam bila totalno spokojna uvek po tom pitanju iako se rada ne plašim, ali iskreno sam uživala u plandovanju i neradu :oops: :lol: , sebi se do imbecilnosti divim u kakvu sam se amebu pretvorila. U stvari, ne divim se, nego ta količina ambivalenstnosti po tom pitanju je zastrašujuća za odraslu osobu od "3 ipo banke". ) Ali vidim već sada, iako nije frka još uvek, kod sebe ogromne pomake po tom pitanju, jer sada mi je preko potreban odmor, mislila sam i na more da idem kod nekih rodjaka, a sa druge strane, drugarica mi je juče ponudila mogućnost zaposlenja. I znate šta? Po prvi put sam u životu, nakon samo par minuta kolebanja i razmišljanja, prednost dala poslu, što je u mom slučaju bilo nezamislivo. :o
Ja sam ranije zbog odlaska na more bila u stanju i otkaz da dam. :lol:

Baš se čudno osećam u sopstvenoj koži. Misli mi idu u ispravnom pravcu, a to u stvari nisam ja i onda mi je nekako čudno da prihvatim samu sebe, ako me razumete..... :roll:
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

NAravno da je ok (mislim - strah od odgovornosti). Sve dok imamo roditelje nekako smo uvek i zauvek deca (necija deca), i znamo da ce neko bespogovorno da zalegne z anas ako zagusti i svi su strahovi manji. No sad (iako imate oca, kolko shvatam iz malo pominjanja istog - niste bas previse bliski?) moracete se soloniti na sopstvene resurse i to je malo zastrasujuce, kao kad covek pocinje nesto sasvim novo i nepoznato. Ali ako ja dobro shvatam, mladi ste, sposobni ste, imate sansu da radite, i jednostavno - snacicete se. Niko od nas ne odraste sasvim dok ne mora, jednostavno ljudski je nacin d aide linijom manjeg otpora. ALi kad se mora onda s ei zapne, nema tu sta da se prica. Nego moze li nekako taj posao da saceka malo da se vi odmorite ili je neophodno da odmah zapnete? Drago mi je da idete lekaru, mislim da Vam je podrska neophodna. U redu je sto ste uzeli Xanax, nije uospte u kamen urezano pravilo od 6 sati, posebno ne ako Vam je lek potreban, i da ste me pitali ja bi Vam bila i sama rekla d apopijete vecu dozu pred sahranu.
Ovo je vreme za novi pocetak: za nove odnose u Vasem zivotu, z anovi posao, mozda za novu partnersku vezu.....vreme za nove vidike. Sada je najvaznije da se odmorite kolko je moguce, u smsilu ispavavanja, hrane, relaksacije. Sve ce doci na svoje mestu, samo polako.
Bice Vam lakse kad budete sa svojim psihijatrom u kontaktu, a ako zatreba i ja sam Vam tu. Topli pozdrav
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Što se posla tiče, on je za sada samo u najavi, ali eto, pojavila se opcija da mislim i o tome (i pre nego što sam ja to htela :lol: ). U principu nije uopšte naporan, blizu kuće mi je, radno vreme je ok, a i plata je u skladu sa tim- srednje žalosna, ali sam mislila da primenim radnu terapiju, ako uopšte bilo šta i bude od toga.

A što se svega ostalog tiče, kao što već i rekoh: pridržavam se "zapovesti" i jedem, spavam, šetam, družim se........nadam se da ću se uskoro unormaliti, jer mi je već muka-ko god me vidi, pita me jedem li šta!!! Već me to toliko živcira da mi dodje da svakoga najedem........znate čime!! :lol: :lol:

Hvala Vam mnogo na podršci!!
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

NEma na cemu, uvek i kolko mogu. Sad je najvaznije da odmorite sistem, trebace vam par nedelja da se "reboot"ujete sto bi se reklo. Polako. Topli pozdrav i samo lagano.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Evo samo da se javim, relativno sam ok, juče sam bila kod tate, prokuvala sam u putu. Pošto tata ne živi u Bg, moram da Vam napišem samo jedan mali podatak: dok sam bila u putu imala sam 8 propuštenih poziva od njega, mreža je nešto zezala. Od momenta od kad sam postala dostupna (a to je bilo nekih sat i po vremena pre nego što ću doputovati) zvao me je JEDANAEST puta!!!!!!!!! :o :o :o

Pa Vi sada vidite......... :lol: :lol: :lol: :lol:
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Pa dobro, shvatljivo je to mozda u ovom trenutku: zna on da VAm je umro neko blizak i jako bitan, vreme je lose, Vi ste u stresu, ne moze da Vas dobije - sigurno je brinuo. Ali ocito da VAm sledi ozbiljan razgovor ukoliko je ovo uobicajeno ponasanje ili se desava cesto.
Drago mi je da ste dobro...kolko se moze biti u ovom uslovima.
Drzite se. I javite se da znamo kako ste.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Večeras me drma neka strašna nervoza i to zato što sam ceo dan manje više sva "šlogirana" - manta mi se u glavi, ne jako, ali oonako odvratno, kao da sam pijana i to osećanje me je uglavnom ceo dan i zadržalo u krevetu, a sada sam se preračunala - pa ja već drugi dan nisam uzela Xanax. TOTALNO SAM ZABORAVILA!!!!!!!! :o :o :o

Jel smem da uzmem sada 1/4? Jel mnogo zezam mozak time?

Ovakvim "ispadima" tj preskocima nisam sklona, nemam pojma kako sam to uopšte previdela??!! Ne liči na mene ta neodgovornost (da zaboravim na neku, bilo koju, terapiju) :roll:

Na momente imam utisak kao da živim u drugoj dimenziji, sva sam pogubljena i u vremenu i u prostoru.
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Smete da uzmete, no sasvim je realno da VAm nije dobro od ovog vremena. Uzimajte Xanax kako sam Vam rekla dok ne odete kod svog terapeuta i onda njemu/njoj recite sta se sve desilo i od kad i kako (i po savetu psihijatra) uzimate Xanax, a on neka dalje vidi sta ce da radi oko terapije. Cuvajte se, za ocekivati je da Vam bude lose, i od vremena i od svega sto se desilo i reakcije na to sada kada lagano prolazi sok.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Garfield napisao:Smete da uzmete, no sasvim je realno da VAm nije dobro od ovog vremena. Uzimajte Xanax kako sam Vam rekla dok ne odete kod svog terapeuta i onda njemu/njoj recite sta se sve desilo i od kad i kako (i po savetu psihijatra) uzimate Xanax, a on neka dalje vidi sta ce da radi oko terapije. Cuvajte se, za ocekivati je da Vam bude lose, i od vremena i od svega sto se desilo i reakcije na to sada kada lagano prolazi sok.
Ovo zvuči utešno...... mislim na ovo "od vremena je"..... :lol:

Trebalo je danas da odem kod svoje dr, ali pošto je ona sada na odmoru, a htela je samo zbog mene da dodje, ja joj rekoh da nije TOLIKO hitno, pa me je juče pozvala da pita da li možemo onda da odložimo za sledeći četvrtak. Iskreno se nadam da neće biti ovako vruće, jer ako bude.........odložićemo i to. :lol:
Nema šanse da ja izadjem napolje po ovakvom vremenu. :o

Gfn, kako si ti? Kako je dečko? Nema te da se javiš......
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Fina osoba koja sa Vama komunicira telefonom i hoce da dodje sa odmora radi Vas....(hmmm, d aniste Vi neki moj pacijent? :o )
Z z Z
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:11 am

Post od Z z Z »

Cao!

Interesuje me sta mislite o ovim dekubitusima:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

:( :( :(

Ti dekubitusi su se stvorili dok je tata bio u bolnici u Nisu, sada je u lokalnoj bolnici. To je mala bolnica i nema bas neke uslove a ni strucnjake. Ali valjda tu ni ne treba neka velika strucnost vec nega.

Lezi na krevetu za dekubitus koji je napravljen od nekih kocki od sundjera, mazali su mu dekubituse Fibrolanom, pre toga ciscenje jodom i hidrogenom a onda sam im ja skrenuo paznju da u uputstvu pise da jod umanjuje efekat Fibrolana, pa su prestali da ga koriste, e sad... dok je jedan lekar bio na odmoru uradjeno je ciscenje dekubita od nekroticne mase i onda je treci doktor digao frku sto je to vadjeno.... doveli smo hirurga iz Krusevca koji je onda kazao da je to kao super obradjeno i kazao da se stvljaju Stanicid gaze i sprej Karaklens koji nismo nasli, onda nam je jedan lekar kazao da umesto njega mozemo i Oktenosept da koristimo... i mi smo to kupili i oni su to kao kombinovali sa Fibrolanom cija je upotreba smanjena ali u uputstvu Oktenosepta pise da deluje samo 60min tako da ja bas nesto nisam zadovoljan tim resenjem a ni rane ne izgledaju bas najbolje. Svi oni pricaju neke razlicite price i ja vise ne znam sta da mislim.

Sta preporucujete? Koji preparati? Da li rane treba cistiti ili ne ? Najgori je na repnom delu kicme, ima jedan na peti i dva plitka sa strane koji nisu strashni.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Garfield napisao:Fina osoba koja sa Vama komunicira telefonom i hoce da dodje sa odmora radi Vas....(hmmm, d aniste Vi neki moj pacijent? :o )
:lol: :lol: :lol:

Koliko sam shvatila, Vi radite na Bežaniji........nisam Vaš live pacijent, ali jesam cyber!! :lol: :lol: :lol:
Z z Z napisao:
Lezi na krevetu za dekubitus koji je napravljen od nekih kocki od sundjera, mazali su mu dekubituse Fibrolanom, pre toga ciscenje jodom i hidrogenom a onda sam im ja skrenuo paznju da u uputstvu pise da jod umanjuje efekat Fibrolana, pa su prestali da ga koriste, e sad... dok je jedan lekar bio na odmoru uradjeno je ciscenje dekubita od nekroticne mase i onda je treci doktor digao frku sto je to vadjeno.... doveli smo hirurga iz Krusevca koji je onda kazao da je to kao super obradjeno i kazao da se stvljaju Stanicid gaze i sprej Karaklens koji nismo nasli, onda nam je jedan lekar kazao da umesto njega mozemo i Oktenosept da koristimo... i mi smo to kupili i oni su to kao kombinovali sa Fibrolanom cija je upotreba smanjena ali u uputstvu Oktenosepta pise da deluje samo 60min tako da ja bas nesto nisam zadovoljan tim resenjem a ni rane ne izgledaju bas najbolje. Svi oni pricaju neke razlicite price i ja vise ne znam sta da mislim.

Sta preporucujete? Koji preparati? Da li rane treba cistiti ili ne ? Najgori je na repnom delu kicme, ima jedan na peti i dva plitka sa strane koji nisu strashni.
Najbitnije je da tatu redovno okrećeš ili da se okreće sam ukoliko je u mogućnosti. AD dušek je odlična stvar i to je prvi korak u sprečavanju pojave novih rana. Vodi računa da nema mrvica na posteljini i da bude zategnuta maksimalno.
Opasne zone su pete, kolena, repni deo kičme, bokovi, ramena i potiljak, a i uši hoće da stradaju, kao i laktovi. O tome strogo vodi računa.

Oktanisept sam uzimala i ja, ali nisam bila zadovoljna, čini mi se da su rane od njega još više podivljale, kao i od aktivnog kiseonika. Preporučuje se i Flogocid, ali ni on mami nije pomogao.

Ako si u mogućnosti da dodješ do Beograda, uputila bih te u jednu državnu apoteku u kojoj sam ja uzela mast protiv dekubita, jezivo košta - 3.000 din pola kg kreme, to je najmanja doza koju prodaju, kao i kremu na biljnoj bazi koju ja nabavljam preko neke žene (to je MLM sistem u koji ja ne verujem, ali u ovu se kremu kunem. Ona je za sve rane, a mami je najviše pomogla u prvom stupnju dekubita, čim se malo crvenila pojavi ja sam to mazala i to ju je spaslo od novih rana. Jedna kutija od 50 ml je 1.250 din)

Najvažnije je čišćenje i sušenje rana.

Pvo fiziološkim, pa 3% hidrogenom i na kraju jodom (ja sam stavljala Rivanol, jer je mama na jod alergična). Oko rane sam mazala Hidrociklin mast, a na samu ranu ovo što sam malopre opisala. Na ove crne delove sam mazala melem (ovaj od 3.000).

Stanicid gaze su se pokazale relativno ok, ali to sam i ja saznala pred sam kraj, tako da nisam mogla da vidim neko posebno delovanje, osim što se rane nisu produbljivale. One propuštaju vazduh, što je dobro zbog sušenja.

Znači, sve dok ne dodje do pojave ovih crnih delova, samo ispiranje i sušenje, naravno uz redovno okretanje što češće.

Nadam se da sam ti sve rekla, ukoliko se još nečega setim ja ti javljam a ako imaš još neko pitanje samo izvoli.

Nadam se da sam ti pomogla.

Pozz, majja :wink:
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Majjo, postali ste ekspert (na zalost!) :(

Zzz: procitaj ovu temu od pocetka, sigurno ces naci brdo dobrih saveta, a i Maja ce ti sve reci sto zna a to je nazalost citava enciklopedija znanja na ovu temu....zao mi je sto prolazite kroz mucne stvari kao sto je bolest roditelja pa jos sa dekubitom....Jedino je dobro sto tata lezi na specijalnom duseku za dekubite, ako bi ste nasli onaj sto ga je Maja nasla za mamu to bi bilo super....prelistajte temu.

(P.s. Majjo: Nisam na Bezaniji. A moj pacijent mozete biti uvek - takve poslusne najvise volEm! :):):):) )
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Da, na žalost jesam, ali drago mi je ako nekome mogu da pomognem.

Čini mi se da po opisu Z z z ima baš takav dušek.

P.S. odakle li onda meni trip da Vi radite negde na Bežaniji?! :o
Ko zna gde sam prezupčila u glavi!!! :lol: :lol: :lol:

Primećujem kod sebe neke čudne oblike ponašanja. :roll:
Na momente sam jako agresivna, svadjalački raspoložena, u nekim situacijama krajnje razmaženo, kao da se iživljavam na drugima i tek kad izgovorim ili uradim to nešto, onda primetim da preterujem. Nekako kao da odjednom nemam kočnice. Ludim li??!! :roll:
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Naravno da ne - jednostavno su Vam popustile kocnice i pali malo gardovi, takoreci na trenutke ostajete bez kontrole. Bilo bi lepo da ljudi u Vasem zivotu sad prepoznaju da su Vam potrebni i da malo preuzmu volan od Vas. Pustite da VAs voze jedan krug - ne morate sve sami. A i ja sam tu ako zatreba. Drzite se.
Odgovori