Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.
Odlučila sam da ne vakcinišem dete. Na žalost primila je BCG u porodilištu a da mi niko nije rekao za to. (isto kao što su mi u porodilištu dali oksitocin, antibiotik i ko zna šta još a da mi niko nije to rekao no to je za drugu priču)
Zanima me kolike su realne šanse da me pedijatri zbog toga pritiskaju (za sad smo se samo potpisali u detetov zdravstveni karton da odlažemo vakcinaciju do daljnjeg). Znači nevakcinacija je naša odluka, informisani smo o svim posledicama iste, kao i o zakoskoj obavezi. E sad me zbunjuje zakon koji pacijentu omogućava da odbije bilo koji med. intervenciju, a obavezuje ga da primi vakcinu.
Medical Heretic i ostali koji nešto znaju o tome pomozite. Možete da mi na PP date i ime nekog "slobodoumnijeg" pedijatra.
Molim sve maliciozne da me zaobiđu, nevakcinisanje je moj svestan izbor, informisana sam o svemu i odgovorna za zdravlje svog deteta.
wiseslawa napisao: E sad me zbunjuje zakon koji pacijentu omogućava da odbije bilo koji med. intervenciju, a obavezuje ga da primi vakcinu.
Zakon je u ovom pogledu vrlo jasan kao i sama analogija. Vakcinacija je zakonom obavezna jer se posledice nevakcinisanja i eventualne epidemije zaraznih bolesti koje se preveniraju vakcinacijom odnose na zajednicu u celini, a pacijent kao pojedinac ima zakonsku mogucnost da sam izabere nacin i vrstu tretmana uz prethodnu pismenu saglasnost/tj. nesaglasnost. Isti je slucaj i sa maloletnom decom ciji roditelji/staratelji donose konacnu odluku na isti nacin. Ovo vazi iskljucivo i samo za slucajeve kada bolest, tj. stanje nemaju uticaj na okolinu vec iskljucivo na pojedinca.
Sto se tice vakcinacije, na ovom forumu sam vec postavila link ka relevantnom Zakonu, pa ako Vas zanima iscitajte ga. Kako god, necete ici u zatvor ukoliko ne vakcinisete dete, imacete mozda malo ''neprijatnosti'' i ne daj Boze snositi zakonske ali i moralne posledice ukoliko se Vase ili bilo koje drugo dete zarazi nekom od bolesti protiv koje nije vakcinisano. Cinjenica je da su sanse za to minimalne, ali ipak postoje, u Srbiji posebno.
Pozdrav od kako nas klasifikovaste ''maliciozne'' mame!
Hvala puno na odgovoru.
Kad sam rekla maliciozne mislila sam na predhodne vrlo oštre osude ljudi koji ne žele da vakcinišu sebe/dete. Ja poštujem vaš(svačiji) izbor da vakcinišete, naročito ako je odluka doneta informirano, pa poštujte i vi moj. Smatram se pozvanom da odlučujem samo o onome što se tiče mog deteta i ne bih se nikada usudila da drugome dajem savet (naročito o ovako osetljivoj temi).
wiseslawa napisao:Odlučila sam da ne vakcinišem dete. Na žalost primila je BCG u porodilištu a da mi niko nije rekao za to. (isto kao što su mi u porodilištu dali oksitocin, antibiotik i ko zna šta još a da mi niko nije to rekao no to je za drugu priču)
Svakom detetu daju BCG kad se rodi, to se podrazumeva, i nema potrebe da se kaze, cim ste se odlucili na porodjaj u bolnici pored lekara podrazumeva se da hocete njihovu pomoc i njihov rezim rada.
Oksitocin se ne daje svakome vec samo zenama koje se ne otvaraju ili se sporo otvaraju pa im je potreban da bi porodjaj brze isao i beba i mama da se manje muce (primila sam ga ja jer sam se sporo otvarala i dali ga da ubrzaju porodjaj, kao infuziju u ruku u venu, odnosno drugi deo sake (ne tamo gde se uzima krv iz vene).
Kada se porodjaj uspesno prirodno zavrsio narano ugasili su oksitocin iliti indukciju!
Antibiotik nisam primala jer je porodjaj prosao u najboljem redu, bez revizije posteljice...vec samo sa epiziotomijom i usivanjem pod lokalnom anestezijom.
A vama je varovatno bio potreban jer je doslo do neke male upale pa da se ne bi komplikovalo dali su antibiotik.
On se npr. daje nakon svake kiretaze, bilo da je to bio abortus, spontani pobacaj pa ciscenje nakon njega, nakon porodjaja jer nije cela posteljica izbacena i iz jos mnogo razloga da ne bi doslo do neceg ozbiljnijeg.
Nisam procitala sve, vec samo par postova, dovoljno da ne poverujem svojim ocima. MH je farmaceut? OK i ja sam doktor nauka.
Osvrnucu se na neciji post- to sto su kod nas iskorenjene neke bolesti protiv kojih se primaju vakcine- ne znaci da su i u drugim drzavama, gde bi eventualno put mogao da nanese vasu decu. Uostalom smesno mi je da uopste govorim na ovu temu- apelujem na ZRDAV RAZUM i ljubav prema rodjenoj deci, vakcinisite ih uredno. Pa zaboga, nije se drzava usmerila protiv nase dece ( a ako tako mislite paranoja nije dobra ni za vas) pa ih truje, vec su te smrtonosne boljke upravo eliminisane/sporadicne zahvaljujuci vakcinaciji. Ili mozda treba da se podstetite nekog prastarog filma koji su lepo prikazali zivot sa takvim bolestima.
Zdravo svima,
nova sam na forumu i procitala sam ovde svega nekoliko postova. Ne mogu da verujem da postoje ljudi koji nevakcinisanjem dece svesno ugrozavaju istu i jos se ponose svojom odlukom. To me podseca na mracni srednji vek
OljaA napisao:Svakom detetu daju BCG kad se rodi, to se podrazumeva, i nema potrebe da se kaze, cim ste se odlucili na porodjaj u bolnici pored lekara podrazumeva se da hocete njihovu pomoc i njihov rezim rada.
Oksitocin se ne daje svakome vec samo zenama koje se ne otvaraju ili se sporo otvaraju pa im je potreban da bi porodjaj brze isao i beba i mama da se manje muce (primila sam ga ja jer sam se sporo otvarala i dali ga da ubrzaju porodjaj, kao infuziju u ruku u venu, odnosno drugi deo sake (ne tamo gde se uzima krv iz vene).
Kada se porodjaj uspesno prirodno zavrsio narano ugasili su oksitocin iliti indukciju!
Mislim da je čak i u zakonu da pacijent o svakoj intervenciji mora da bude obavešten pre. A ne da sestra dođe, stavi braunilu, uključi nešto. Ja je pitam šta je to a ona se nasmeje i izađe.
Došla sam u porodilište otovrena 8 prstiju sa pravilnim, svojim trudovima na 2 minuta. Doktor je rekao: ajd da te porodim pa da idem da spavam. NIKO nije obrazložio ni mužu ni meni (pitali smo oboje) zašto oksitocin, da li je neophodan, dali su mi ga 15 minuta pošto sam legla na sto. Da li su oni tada zaista nekako mogli da zaključe da se ja sporo otvaram?
I da, lepo ste rekli da sam htela pomoć doktora. Ali pomoć ako je zaista potrebna a ne kada je sve u redu zato što se njemu žuri/spava/kraj mu je smene/dopiši....
No topic je o vakcinama pa se izvinjavam što uzurpiram...
Draga Wisewlava,
nisam sigurna da cete naci "slobodoumnog" pedijatra jer svako ko se odlucio za taj poziv svakako ce vas kritikovati zbog neodgovornih odluka. Zaista mi nije namera da vas vredjam, samo ne mogu da razumem da u 21.veku svesno ugrozavate zdravlje i u krajnjoj liniji zivot vase dece a i druge dece koja po uzrastu jos ne mogu primiti vakcinu a mozda dodju u kontakt sa vasom decom. Nadam se da razumete sta hocu da vam kazem. Vi odlucujete i za drugu decu, a ne samo za sopstvenu...Smisao vakcinacije je zauvek se resiti nekih bolesti, a ovako..uvek ce biti prisutne...Razmislite
Opetsandra ispostavilo se da je naš pedijatar upravo takav, ajmo reći "slobodouman". S obzirom da moje dete ima atopijski dermatitis koji je dobila posle prve vakcinacije 5u1 doktorka se oduševljeno složila da sve ostale vakcine 5u1 odložimo do daljnjeg, a da Hepatit B ne primi uopšte. Naime u razgovoru sa njom i još jednim lekarom neonatologom saznala sam da je šansa zaraze HepatitisomB najveća prilikom hospitalizacije, a inače se prenosi samo krvlju i polnim putem. Doktorka nam je rekla da bi nam tu vakcinu savetovala samo u slučaju da u porodici imamo nekog sa hroničnim HepatitomB.
Što se tiče vakcine 5u1 nastavićemo da vakcnišemo dete selektivno onda kada joj se organizam i imuni sistem oporavi od prve vakcinacije a dermatitis primiri. To znači da ćemo za neke komponente iz 5u1 nastaviti revakcinaciju (tetanus, pertusis i HiB) a za neke ne (polio i difterija).
Saznala sam i nekoliko korisnih informacija pa hoću da ih podelim sa vama. Pedijatri su obavezni da obaveste roditelja (pre vakcinacije) o SVIM mogućim posledicama (od crvenila na mestu uboda do ev. zaraze) a većina ih to ne radi. Takođe bi trebalo da sve nuspojave prijavite pedijatru (crvenilo, grudvice na mestu uboda, temepraturu ili detetovu nervozu, osip...) jer su oni dužni da o tim nuspojavama vode zapisnik.
Posle vakcinacije protiv polia u bebinoj kakici postoji količina koja može da zarazi nekoga ko nije vakcinisan tako da se mora paziti (dobro prati ruke i sl.). Takođe posle vakcinacije MMR-om neka deca jedno vreme mogu biti zarazna pa trudnice moraju da paze pri eventualnom kontaktu sa tom decom zbog rubeole.
Inače pedijatrica nam je rekla da ni jedna vakcina ne garantuje 100% niti doživotnu zaštitu i da je po njenom mišljenju MMR najupitniji jer štiti prvi deo života a po neki istraživanjima zaštita slabi posle 15-tak godina. Ona smatra da bi se MMRom trebalo vakcinisati u kasnijoj dobi jer je rubeola najopasnija u trudnoći a zauške kod mladića. I da je prirodni imunitet mnogo bolja zaštita (kad deca preleže tu bolest) a nemoguće ga je steći jer su upravo u toj dobi zaštićena vakcinom.
A što se tiče te priče o 21. veku i svesnom ugrožavanju zdravlja deteta, dozvolite da neko ima suprotno mišljenje od vas. Ja ne verujem slepo nikome (pa ni doktorima), svaku informaciju proverim tri puta (naročito ako se tiče zdravlja mog deteta), vrlo dobro sam informisana o vakcinama, od čega se one prave, kako deluju i koje su im posledice. Isto kao što nisam za običan kašalj i temperaturu pristala da dete pije antibiotik tako neću pristati ni da mom detetu u organizam ubrizgaju nešto a da se ja predhodno dobro ne informišem o tome. (pitala sam jednu mamu u DZ koju je to vakcinu njeno dete od godinu dana primilo-nije znala)
Imala sam sreću da bez mnogo lutanja (iz drugog puta) pronađem pedijatra koji je spreman i informisan da odgovori na sva moja pitanja ma koliko pregled trajao. Doktorka je toliko divna da je čak pristala da jedno poslepodne dođem pred kraj radnog vremena da na miru popričamo o vakcinama. Na tome sam joj beskrajno zahvalna, pomogla mi je da donesem neke važne odluke.[/quote]
U potpunosti se slazem sa wiseslawom. Ja sam nazalost vakcinisala svoju decu obaveznim vakcinama, ali da sam u to vreme imala saznanja koja sada imam, duboko bih se zamislila da li da to uradim. Iz mog okruzenja poznajem nekoliko slucajeva da su deca imala izuzetno lose reakcije na vakcine, od osipa i temperature pa cak do epilepticnog napada. Istina je da ni jedan pedijatar nece upozoriti kakve sve negativne posledice moze da ostavi vakcinacija, a morao bi. Da ne govorimo o toma da se kod nas deca vakcinisu polio vakcinom koja sadrzi zive mutirane viruse. U vecini zemalja EU se koristi "mrtva" polio vakcina. Osim toga, zanimljivo je da se zna da vakcine sadrze karcinogene, a da pri tom ni jedna nije testirana da li slucajno moze da izaziva rak, i da sadrze poznate toksine kao sto su formalin, ziva, aluminijum, i druge toksicne supstance...
Nije mi namera da nekoga ubedjujem da ne vakcinise svoje dece, vec sam da pruzim podrsku drugacijem razmisljanju i neprihvatanju da se zazmuri nad ociglednim cinjenicama.
Jefimija napisao:A da li ste upoznati sa posledicama oboljenja za koje se vakcinacija sprovodi?
Naravno. I dobro smo odvagali suprug i ja, uz stručne savete našeg pedijatra, nekih drugih nama dostupnih informacija i razgovora sa jednim neonatologom, šta je za naše dete bolje i manje rizično.
Meni ne smeta to što većina ima drugačije mišljenje od moga, ja odlučujem za svoje dete, i jako sam dobro proučila sve za i protiv varijante. Smeta mi što me se na neviđeno osuđuje da sam neodgovoran roditelj, a informisala sam se i razmišljala i vagala o ovome više nego većina roditelja koji vakcinišu decu i koji to prihvataju bez i jednog pitanja šta kako i zašto. Ali ne osuđujem nikoga ko je odluku o vakcinaciji/nevakcinaciji doneo informirano jer znam da meni nije bilo lako.
I istina je to što kaže kdanijela, u nekim vakcinama jedan od sastojaka je formaldehid koji je dokazano kancerogen, a ima još toliko sastojaka...
Draga wiswslawa, u potpunosti shvatam vas oprez i strah buduci da je vase dete tako odreagovalo na vakcinaciju. Da li ste sigurni da je lekar koji pre vakcinacije obavlja pregled dobro uradio svoj posao?Jer vakcina se ne daje ukoliko dete u datom momentu nije apsolutno zdravo! Zao mi je sto ste tako prosli i verujem da ste sve odluke doneli uz konsultaciju sa lekarima. Svakom detetu je potreban individualni pristup, reakcije na vakcine su zaista razlicite, ali to ne znaci da su vakcine lose, stetne, kancerogene, i da je program imunizacije los i nepotreban. Istina je da ne pruzaju dozivotnu zastitu, ali zato i postoje revakcinacije. Pozdravljam vas
E pa uvek postoji "rupa u zakonu". Vakcina je obavezna, ali pacijent (ili u slučaju deteta roditelj) može da odbije svaku intervenciju na svom telu. Pitanje je koliko je samo roditelj spreman da ide u tome, šta ga gura. Ja sam sigurna da moje dete ima atopijski dermatitis zahvaljujući padu imuniteta usled vakcinacije (ubrizgati 3, 4 ili 5 makar i malih doza virusa u to malo telo nije nikako naivno). A kada vidite žive rane na telu svog deteta i koliko ga to muči i svrbi iako ste sve potencijalne uzročnike sklonili (ona još uvek isključivo doji iako ima 7 meseci a ja sam samo na voću i belom mesu) onda ste spremni jako daleko da odete.
No, ponavljam, nikoga ne treba osuđivati. Samo treba dozvoliti mogućnost izbora i dostupnost informacija. Koliko roditelja ovde može da kaže da ih je pedijatar upozorio na to da se virus polia izlučuje u stolicu deteta koje je primilo oralni polio (onaj na kašičicu)???? A zar ne mislite da je to informacija koju roditelj mora da zna? A revakcinacija je (koliko se sećam iz kalendara vakcinacije) sa 15 meseci i sa 6-7 godina. I šta da to dete u tom trenutku ima malog brata/sestru od mesec dana koji još nije primio vakcinu?
Uvek postoji i druga strana...