ABORTUS - ZAKONOM DOZVOLJENO UBISTVO

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mislimsvojimmozgom »

(Ovu temu nisam stavila u podforum ginekologija, jer je najvecim delom stvar odredjene drudtvene zajednice – ne samo ginekologa)ali posto nema podforuma o ovakvoj temi , postavljam je, ipak, ovde na Pedijatrija

PISMO OCEVIMA I MAJKAMA

Iz ljubavi su mi roditelji dali život.
Tako ja mislim.Nastaju moje prve žile.Telo počinje da se oblikuje.
Već imam usta...Srce je počelo da mi kuca!
Ko još može da posumalja da ja živim!
Ručice i nožice su počele da mi rastu.Na rukama su iznikli prstići.Uskoro ću njima početi da hvatam.
Kada izađem iz stomaka dodirivaću obraze moje majke... oca...

Ne shvatam zašto je moja mati zabrinuta Tek danas je majka saѕnala da me nosi u stomaku...Presecna sam ѕbog toga.
Jedva čekam da vidim lice svojih roditelja...Sad je već sigurno da sam devojčica.Imam sve organe,bolje osećam okolinu.Kosa,obrve počinju da mi rastu...
To me krasi,oči,uši,nos...Gledam,čujem,mirišem...

Čjem kako moji roditelji razgovaraju.Nekako su uznemireni.Otac kaže Kad ćeš već jednom da abortioraš?
Šta to znači?
Možda se spremaju da mi kupe kolevku....

Mama,čuješ li kako mi kuca srce?
Majčice...u stomaku se osećam bezbedno i srećno...
Majko!
Majko!
Gde sam ja to?
Šta je to?
Šta to rade sa mnom?
Majko pomozi mi!
Neko hoće da me izčupa iz tebe...
To su noževi...
Majko,ne dozvoli da me ubiju!
Boli!
Boli me!Molim te majko,pomozi mi!

Ovu temu mozemo da nastavimo ako bude diskusija o istoj.R
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Post od Ksenija72 »

Slična tema, ali ne tako tendencioznog naslova, je postojala na podforumu ginekologije i bila zaključana zbog oštre diskusije protivnika i pristalica abortusa.
Kao što ste i sami napisali, u pitanju je medicinski postupak koji je zakonom dozvoljen i verujem da taj isti zakon ne bi opravdavao ubistvo.
Sve najbolje
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

u srbiji je potrebno uvesti zdravstveno vaspitanje i to od najranijih skolskih dana.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

I ja se slazem da treba uvesti sexualno vaspitanje i raditi sto vise na informisanju mladih a bogme i odrasle populacije. Strasno je kako danas ljudi u eri informatike i lakog dostupa informacija o najosnovnijim stvarima nemaju pojma.
U vreme danasnjih mogucnosti zastite tuzno je ako neko mora da ide na abortus.
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm

Post od wiseslawa »

Lično sam protivnik abortusa kao konrtaceptivne metode. Ali svako ima pravo na izbor. I to pravo mu ne smemo uskratiti.
Šta je sa silovanim ženama, onima kojima je zdravlje ugroženo. Ne zaboravite da smo mi još uvek (u nekim delovima zemlje) vrlo nerazvijeni, da je silovanje u braku često i da se žena ne pita baš uvek hoće li ili ne.
U tom smislu svako mora da ima pravo na izbor.
I svakako treba raditi na edukaciji i prevenciji.
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član

Post od wiseslawa »

I ne zaboravite roditelji: to je pre svega na vama. Nemojte čekati da vam škola ili neko drugi uči dete. Od malih nogu, primereno uzrastu, pričati, objašnjavati....
Decu ne donose rode...
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član

DODATAK naslovu teme

Postovani,
jutros pri postavljanju ove teme o AB ispustila sam da navedem e-adresu o istoj.
http://www.scribd.com/doc/7381966/Pravonaivotabortus

Pozdrav,
i da odgovorim Wiseslavi: po mom misljenju drugi deo naslova nije ni malo ostar ( pocevsi od spermatozoida i jajne celije podeljenih redukcionom deobom(mejozom)- koje spajanjem daju zigot - i podele (zive) celija odmah po formiranju(zigota) smatram da je u pitanju ziv organizam > koga Zakon treba da stiti kao svakog coveka.
Drugo,
naravno da je pitanje AB pitanje , prvenstveno drustvene zajednice ( svih ne iskljucijuci Crkvu) da se donesu Zakonska resenja u vezi abortusa kojim se nece ogranicavati licna sloboda ...ni prepustati raznim nadribabicama kojima bi zbog zakonskih ogranicenja , bila otvorena vrata dakroz njih udju koje se odluce da odu na ilegalni abortus (cime se izlazu mnogim opasnostima...)

Vec su diskutanti rekli da treba zdravstveno(seksualno vaspitanje) u skolama, u okviru kog nezaobilazna tema trebala bi biti tema o abortusima...Zasto recimo devojcica takvim vaspitanjem ne bi mogla dobiti dovoljno znanja da sama kasnije moze odlucivati sledece :
Ako ti se nekada u zivotu nametne misao o abortusu - pre nego odes da ti to urade , idi da ti naprave ultrazvuj 4D pomocu kog ces videti svoje cedo u utrobi, kako se krece, sise prstice...-kasnije kako se smeje...kako je raspolozeno i moze mu se i pol odreditii i dr.),.
Pitam se , a uverena sam da bi najveci broj zena odustalo od AB kada vidi blago koje nosi u svojoj utrobi.Naravno da ovde podrazumevam nesebicnu potporu i ohrabrenje ginekologa

Trece, nisam jos nijednom otvarala podforum ginekologija pa nisam znala za pokusaj diskusija i zaklucavanje.Ako se i ovde desi da pocnemo da se svadjamo i vredjamo nek i ovo zakljucaju- naravno. pozzR

Poseban pozdrav Blagoslovenoj- blagoslovenim...(za jednu znam , rekla je , da je blagoslovena zato prvo pozdravih u jednini.:)))
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
sunny_n
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 15, 2008 1:39 pm

Post od sunny_n »

Ksenija72 napisao:Slična tema, ali ne tako tendencioznog naslova, je postojala na podforumu ginekologije i bila zaključana zbog oštre diskusije protivnika i pristalica abortusa.
Kao što ste i sami napisali, u pitanju je medicinski postupak koji je zakonom dozvoljen i verujem da taj isti zakon ne bi opravdavao ubistvo.
Sve najbolje
U potpunosti sam saglasna! Tema je besmislena.
dejan27
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 02, 2008 12:56 pm

Post od dejan27 »

sunny_n napisao:
Ksenija72 napisao:Slična tema, ali ne tako tendencioznog naslova, je postojala na podforumu ginekologije i bila zaključana zbog oštre diskusije protivnika i pristalica abortusa.
Sve najbolje
U potpunosti sam saglasna! Tema je besmislena.

Svako ima pravoda odluci sta je uredu za sebe a polemike uvek postoje. Mozda je ova jedna od najvecih!

Slazem se sa gore navedenim tema je besmislena.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Nemojte da vidimo katanac i na ovoj temi.

O ovome ne vredi ni prichati niti koga ubedjivati i objashnjavati.

U se i u svoje kljuse.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član

BESMISLENA ???

Prvo, o ovoj temi -teskoj za Srbiju-necemo se svadjati ni prepirati , cak ni ubedjivati- ja to obecavam sto se mene tice kao pokretaca ove teme.
Pokrenula sam je zbog toga sto 250 do 300 hiljada( citav jedan grad!) namernih abortusa ( kazah namernih ) uveliko ucestvuje da bela kuga u Srbiji vlada poodavno , te da je prirodni prirastaj odnosno natalitet u debelom minusu ( vise od 35 hiljada umre- nego sto se rodi> godisnje!

Ja sam jos malo pa u klimaksu ...
Vi mladi odlucite o buducnosti tj da li ce te Srbiju koja je danas starica podmladiti da postane mlada devojka...
Odlucite sta vam je ciniti,mozete(bar pokusati)> sprovodjenjem organizovanih akcija i trazenjem pomoci (od ) i uz pomoc DRZAVE ( koja je iscrpljena raznoraznim desavanjima -odavno,dakle>siromasna) , Ubedite je argumentima da preusmeri sredstva i sl.Takodje i CRKVE ( svih konfesija koje postoje u Srbiji - ne samo pravoslavnu)...

Posle abortusa -hocete li ih namerno (drugo pitanje su AB kada postoje medicinske indikacije) raditi ili ne , su bludne radnje kojima se gubi bioloski potencijal nacije...;

Cudi me da kazete da je tema besmislena ...(ako ste mislili na deo u naslovu -zakonom dozvoljeno ubistvo- ...postoje razlicita misljenja , moje je tako kako sam napisala i nemam nameru da se ubedjujem sa onima koji drugacije misle-dali je ubistvo ili ne? (slozila bih se da se taj deo iz naslova izbrise ako vecini smeta)...Sto se mene tice moze se tema i zakljucati.
Na kraju, zna se iz istorije da su mnogi narodi nestali(ugasili- danas ih nema )a to se moze desiti i nama...
Preporucujem Vam da pokusate da nadjete i procitate knjigu Mr Biljane Spasic pod naslovom"Zasto Srbi nestaju"Sveobuhvatna,naucno argumentovana.

Pozdravljam Vas , zelim da Vas potrefe sve radosti zivota (medju kojim je roditeljstvo- najveca- verujte mi:)))
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član

BESMISLENA ???

Prvo, o ovoj temi -teskoj za Srbiju-necemo se svadjati ni prepirati , cak ni ubedjivati- ja to obecavam sto se mene tice kao pokretaca ove teme.
Pokrenula sam je zbog toga sto 250 do 300 hiljada( citav jedan grad!) namernih abortusa ( kazah namernih ) uveliko ucestvuje da bela kuga u Srbiji vlada poodavno , te da je prirodni prirastaj odnosno natalitet u debelom minusu ( vise od 35 hiljada umre- nego sto se rodi> godisnje!

Ja sam jos malo pa u klimaksu ...
Vi mladi odlucite o buducnosti tj da li ce te Srbiju koja je danas starica podmladiti da postane mlada devojka...
Odlucite sta vam je ciniti,mozete(bar pokusati)> sprovodjenjem organizovanih akcija i trazenjem pomoci (od ) i uz pomoc DRZAVE ( koja je iscrpljena raznoraznim desavanjima -odavno,dakle>siromasna) , Ubedite je argumentima da preusmeri sredstva i sl.Takodje i CRKVE ( svih konfesija koje postoje u Srbiji - ne samo pravoslavnu)...

Posle abortusa -hocete li ih namerno (drugo pitanje su AB kada postoje medicinske indikacije) raditi ili ne , su bludne radnje kojima se gubi bioloski potencijal nacije...;

Cudi me da kazete da je tema besmislena ...(ako ste mislili na deo u naslovu -zakonom dozvoljeno ubistvo- ...postoje razlicita misljenja , moje je tako kako sam napisala i nemam nameru da se ubedjujem sa onima koji drugacije misle-dali je ubistvo ili ne? (slozila bih se da se taj deo iz naslova izbrise ako vecini smeta)...Sto se mene tice moze se tema i zakljucati.
Na kraju, zna se iz istorije da su mnogi narodi nestali(ugasili- danas ih nema )a to se moze desiti i nama...
Preporucujem Vam da pokusate da nadjete i procitate knjigu Mr Biljane Spasic pod naslovom"Zasto Srbi nestaju"Sveobuhvatna,naucno argumentovana.

Pozdravljam Vas , zelim da Vas potrefe sve radosti zivota (medju kojim je roditeljstvo- najveca- verujte mi:)))
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član

Izvinjenje

Izvinjavam se zbog 2 x - u momentu je moja Net veza "pukla" .Inace bih je u onih 10 minuta koji omogucavaju izmene -izbrisala.R.
dejan27
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 02, 2008 12:56 pm

Post od dejan27 »

Postovana

MIslim da bela kuga nevlada izricito zbog abortusa. Pre bih rekla da se mladi parovi teze odlucuju za dete ili drugo dete prvenstveno zbog finansiske situacije a i stanja u drzavi. Relativno smo mi momentalno mladji osetili i iskusili krizu i krizne situacije i nije da ce se svako lako odluciti za dete. Po mom vidjenju gledas da to dete ima sve sto mu treba a vecina nas nemogu si priustiti za stan, kucu neko stalno prebivaliste. Ne nebi to trebao biti razlog ali kad pogledas koliko kosta sve za dete nije to mala stavka. Da moj sin je vec 7.5 meseci i naravno nameravam da mu pruzim sve sto mogu i nadam se da mu nece prifaliti nizasta.

Poentalno hocu reci nije abortus kriv zbog bele kuge nego uslovi za zivoti su malo diskutabilni ali to nije za forum pedijatrije.
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član

Post od wiseslawa »

Moje mišljenje: kada bi se AB zabranio zakonom ne bi bilo ni manje prekinutih trudnoća ni više rođenih beba. Bilo bi samo veliko crno tržište.
Edukacija, edukacija, edukacija.

Ajde da ova tema ne skrene u neke vode: kako, kada i koliko pričate sa svojom decom o seksu, zaštiti, bolestima....?
Odgovori