ABORTUS - ZAKONOM DOZVOLJENO UBISTVO

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

SLJIVARSKI NAROD

Post od mislimsvojimmozgom »

SLJIVARSKI NAROD

*Ako Ti neko nacini toliko nepravdi poceses da sumnjas u njega i kada zeli da te pocasti dobrim gestom .
Lici na paranoju …al’ nije paranoa…
Jednostavno…nepravde…neistine ma koliko oprostio nikada ne mozes zaboraviti…Jos ako se nepravde, neistine vise puta ponavljaju poste tvog oprosta…desava se da najmiroljubiji i humani covek zbog toga propishti…jer mu ponestalo mesta u istorijskoj i tekucoj zivotnoj torbi…Pisti iako zna da su sudije gluve za njegovo pistanje…(gledaju sudije svoje interese i bas ih briga za tebe).
Tada ti jedino ostaje da pokrenes onu neunistivu snagu iz skrovista duha tvoje Gospodarice…Ne…ne mislim da je ta snaga u oruzju…ma, jok…,vec …u onom sto sudije ne shvataju ili su glumili i glume da ne shvataju…ili rade…da je/i ga uniste …jer su shvatili…

*Godinama sam mozgala kako da poboljsamo natalitet u Srbiji…
Nedavno mi je postalo jasno …Kao da neko diriguje da se ne radjamo i/ili smo toliko zatrovali dusu hedonizmom, postali amorfna masa bez Korena (a nasi su bas duboki!) koji su duboki i da neki drugi narod ima takve Korene i istoriju ...zvonio bi na sve strane izazivajuci divljenje i postovanje…
A MI?
Kao da sprovodimo parole:
Nemojte da se radjaju deca u Srbiji …
Treba nam vise prostora da zivimo danas –bas nas briga za sutra…
Svedeni smo na broj –sada mozemo stati ispod sljive

Izadje tako jedan srbin ispod sljive da vidi imali prostora da se negde udene i pokusa da bar malo ispravi greske, zablude onih iz davne i proslosti zadnjih stotinak godina...Da ispravi greske ...sagradi neki kucerak da bi na svom mogao graditi naslednike...
Kako je sljiva bila tik uz autostradu koju nedavno gradise , naidje merdza u punoj brzini…
I dreknuse na njega merdzini putnici:" Kus tamo…sta njuskas …ako nas ne budes slusao …poseci ce mo ti i tu tvoju sljivu pa ce ti narod ispod sljive ostati bez krova nad glavom…
A , tada vam nista ne moze pomoci – cak ni da vas klonira neka vasa sljivarska budala…"

*U nekoj dalekoj buducnosti:
Razgovaraju dva istoricara koji pisu istoriju sveta :
-…Pa ti Serbi ,su imali razne nazive kroz istoriju… al je u svakom mogla da se nasluti njihova slovenska osnova…
Reci mi kada su poceli da ih nazivaju sljivarski narod. I reci mi sta se sa njima desilo kada im putnici mercedesa zapretise da ce im i sljivu poseci…
-…Ma ne pominji ih –nestali su …sredjeni su (nasi i vasi sredismo ih )
– Vekovima smo radili na tome. Sad o njima pisi sta ti dusa pozeli …
Ono jest da je u drugoj polovini drugog i pocetkom treceg milenijuma pomogla i Bela kuga koja ih je definitivno sredila toliko, da ih nije ostalo ni toliko da stanu ispod jedne-dve sljive…
Slika od kojih se pravi prvoklasni sljivomicin.
R.
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član

OMLADINO, TRGNI SE IZ SNA....

Slika
Slika

OMLADINO, TRGNI SE IZ SNA....
R.
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član

PROLEĆE U SRBIJI

PROLEĆE U SRBIJI
Srećno vam proleće!
Drage moje i dragi moji,
Juče, dok se Sunce vuklo ka horizontu koristio sam prvo toplo popodne da orežem vinovu lozu u dvorištu. Pogledavši ka majčici Zemlji, ugledah dve bubamare kako vredno rade ono što bismo mi ljudi nazvali vođenjem ljubavi. Iako nisam imao nameru da im smetam (a verovatno i nisam, jer se nisu previše obazirale na moju „malenkost” niti su reagovale na “munju” iz mog foto-aparata ) nisam mogao odoleti iskušenju, te uzeh u ruke fotoaparat rešen da zabeležim taj čudesni trenutak.
Sliku šaljem vama, svojim najbližima, u nadi da će vam svojom čarobnom vedrinom

doneti truda i plodnosti u ovoj godini,

kako u životnim radostima, tako i u poslu.
Srećno vam proleće, koje je već stiglo !
SA: http://www.cirilica.org/wp/?p=9

Slika
R.
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član

PROCITAJ I POGLEDAJ-HOCU NESTO DA TI KAZEM

Slika <klikni

potom pogledaj molekul DNK u kome se nalazi ono sto nosis i sto su nosili tvoji preci:
http://www.istockphoto.com/file_closeup ... num=341821
(slika lanca deoksiribonukleinske kiseline- DNK=nasledna osnova)
RODOSLOV
Pokušaj da napraviš svoj Rodoslov. To će te angažovati,
ostvarićeš mnoge kontakate sa ljudima, sa knjigama koje opisuju vreme u kom su živeli tvoji preci. Saznaćeš o vrlinama i manama tvog bratstva, tvoje familije. O eventualnom postojanju bolesti koje se prenose iz generacije u generaciju...O svemu što upisuju i što se sa generacije na generaciju prenosi preko kiselina i ostalog, što čini ljudski genom.
Samo da ti pomenem, da se moje bratstvo – familija (i porodica) -
bavilo time i ne malo smo bili iznenađeni i zadovoljni kada smo saznali da nam je bratstvo staro više stotina godina - koje su činili i sada sačinjavaju nadasve skromni i genetski zdravi ljudi. Da su nam Koreni, kojih se ne bi smo odrekli ni po koju cenu, duboko ukopani u biće Zemlje čije nas Sunce greje.
I, znaj da patnja i borba sa tegobama koje život donosi nikako nije korak nazad…Naprotiv,[ posebno s toga što čovekov život čine uspesi i padovi]–samo je potrebno imati snage da se prevaziđe životom nametnuti trenutak, kako u svojoj pesami “Samoća” reče naš Miroslav - Mika Antić :
Svoju cnagu
prepoznaćeš po tome
koliko si u stanju da izdržiš samoću.
Svoju snagu
prepoznaćeš po tome
koliko si u stanju da prebpodiš tpenutak
a tpenutak, je teži i stpašniji i duži,
od vremena i večnocti.

DEOBA CELIJA
Postoje dva tipa deobe celija: MITOZA I MEJOZA.
U toku mitoze nastaju celije tela dok je mejoza tip celijske deobe jajne celije i spermatozoida.
MITOZA je fundamentalni proces za zivot.Za vreme mitoze celija duplicira celokupni svoj sadrzaj(ukljucujuci hromozome) i prenosi ga na dve identicne celije”cerke”Odvija se u vise koraka(stepova-faza)striktno kontrolisanih brojnim genima, jer ako mitoza ne bi bila striktno kopntrolisana u potomaka bi se javljali mnogi zdravstveni ptoblemi( ukljucujuci i malignome).
Drugi tip deobe celija – MEJOZA- koja se naziva i redukciona deoba. Omogucava da svaka generacija ljudi ima isti broj hromozoma(ukupno 46).Zahvaljujuci mejozi(koja se odvija u dva stepa) svaka nova celija dobije pola, odnosno 23 hromozoma. Kada dodje do koncepcije rezultuje embrion koji ima ukupno 46 hromozoma(23je dobio od majke i 23 od oca)...
DEBA celija: MITOZA(celije tela) i MEJOZA( polne celije):
Slika
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član

Slika <klikni

potom pogledaj molekul DNK u kome se nalazi ono sto nosis i sto su nosili tvoji preci:
http://www.istockphoto.com/file_closeup ... num=341821
(slika lanca deoksiribonukleinske kiseline- DNK=nasledna osnova)
RODOSLOV
Pokušaj da napraviš svoj Rodoslov. To će te angažovati,
ostvarićeš mnoge kontakate sa ljudima, sa knjigama koje opisuju vreme u kom su živeli tvoji preci. Saznaćeš o vrlinama i manama tvog bratstva, tvoje familije. O eventualnom postojanju bolesti koje se prenose iz generacije u generaciju...O svemu što upisuju i što se sa generacije na generaciju prenosi preko kiselina i ostalog, što čini ljudski genom.
Samo da ti pomenem, da se moje bratstvo – familija (i porodica) -
bavilo time i ne malo smo bili iznenađeni i zadovoljni kada smo saznali da nam je bratstvo staro više stotina godina - koje su činili i sada sačinjavaju nadasve skromni i genetski zdravi ljudi. Da su nam Koreni, kojih se ne bi smo odrekli ni po koju cenu, duboko ukopani u biće Zemlje čije nas Sunce greje.
I, znaj da patnja i borba sa tegobama koje život donosi nikako nije korak nazad…Naprotiv,[ posebno s toga što čovekov život čine uspesi i padovi]–samo je potrebno imati snage da se prevaziđe životom nametnuti trenutak, kako u svojoj pesami “Samoća” reče naš Miroslav - Mika Antić :
Svoju cnagu
prepoznaćeš po tome
koliko si u stanju da izdržiš samoću.
Svoju snagu
prepoznaćeš po tome
koliko si u stanju da prebpodiš tpenutak
a tpenutak, je teži i stpašniji i duži,
od vremena i večnocti.

DEOBA CELIJA
Postoje dva tipa deobe celija: MITOZA I MEJOZA.
U toku mitoze nastaju celije tela dok je mejoza tip celijske deobe jajne celije i spermatozoida.
MITOZA je fundamentalni proces za zivot.Za vreme mitoze celija duplicira celokupni svoj sadrzaj(ukljucujuci hromozome) i prenosi ga na dve identicne celije”cerke”Odvija se u vise koraka(stepova-faza)striktno kontrolisanih brojnim genima, jer ako mitoza ne bi bila striktno kopntrolisana u potomaka bi se javljali mnogi zdravstveni ptoblemi( ukljucujuci i malignome).
Drugi tip deobe celija – MEJOZA- koja se naziva i redukciona deoba. Omogucava da svaka generacija ljudi ima isti broj hromozoma(ukupno 46).Zahvaljujuci mejozi(koja se odvija u dva stepa) svaka nova celija dobije pola, odnosno 23 hromozoma. Kada dodje do koncepcije rezultuje embrion koji ima ukupno 46 hromozoma(23je dobio od majke i 23 od oca)...
DEBA celija: MITOZA(celije tela) i MEJOZA( polne celije):
Slika
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član

INTRAUTERINI RAZVOJ COVEKA

Izvinjavam se zbog duplikata prethodnog posta(nije mi jasno kako je nastao???)
INTRAUTERINI RAZVOJ COVEKA:
JAJNA CELIJA - EMBRION:
Da bi se bolje razumeli ovi divotni procesi praticemo desavanja jajna celija- embrion( a u narednim, od embriona –fetusa- rodjenja).
Fertilizacija se dogadja u momentu kada jedan spermatozoid(od mnogih) penetrira u zrelu jajnu celiju a ceo proces naziva se KONCEPCIA .
Ovulation(OVULACIJA)
Svakog meseca u zene, zrela jajna celija oslobadja se…(sazrela u De Grafovom folikulu na povrsini jednog od njena dva jajnika.)Ovaj proces naziva se OVULACIJA koja se odigrava oko 14 dana racunajuci od prvog dana poslednje menstruacije.
Zrela jajna celija oslobadjena iz folikula…(v. sliku).
Slika

i prelazi u jajovod cije rojte je prihvataju.Zrela jajna celija i spermatozoid susrecu se u jajovodu nakon cega jedan spermatozoid u nju penetrira sto se naziva fertilizacija.
Slika
U ejakulatu prosecne zapremine ima 40 do 150 miliona spermatozoida koji “plivaju uzbrdo” ka jajovodima u “zelji” da izvrse fertilizaciju zrele jajne celije.Najbrzim spermatozoidima potrebno je pola do jedan sat da dospeju do jajne celije , drugima su za to potrebni dani(spermatozoidi mogu ostati zivi 48do 72 sata).Samo nekoliko stotina(sto je u vezi sa mnogim prirodnim barijerama koje postoje u reproduktivnom traktu zene) dospevaju u blizak kontakt sa jajnom celijom. U toku putovanja mnogi spermatozoidi, pre nego stignu do jajne celije, gube svoju energiju.
Momenat FERTILIZACIJE ( proboj spermatozoida u jajnu celiju)
Slika
U toku 24h. Kada se fertilizacija odigra nastaju promene na povrsini jajne celije koje imaju za cilj da sprece ulazak jos nekog spermatozoida u jajnu celiju.Ovim procesima zavrsena je fertilizacija i unosenje u jajnu celiju kompletnog genetskog materijala ( ukljucujuci i informacije za pol deteta), nakon cega izmesaju svoj sadrzaj i pocinje… (sledeca slika) .
DEOBA fertilizovane jajne celije
Slika
(levo): u fertilizovanoj jajnoj celiji nastaje deoba celija(mitozom)
(desno): celije nastavljaju da se dele(mitozom)
Deoba se odvija brzo cime nastaje rast zametka(zigota) koji ce nakon 3-4 dana od fertilizacije, napustiti jajovod i dospeti u matericu(uterus).[Retko se desava da fertilizovana jana celija(zigot ne napusti jajovod sto se naziva tubarna (ektopijska) trudnoca koja predstavlja potencijalnu opasnost za majku.]
Kada oplodjena jajna celija dospe u matericu dogadja se …(v.sliku)
Slika

implantation(USADJIVANJE ) oplodjene jane celije u pripremljeni endometrijum( povrsinski sloj sluznice uterusa) odnosno u zid materice. Ovaj proces naziva se implantacija.Celije u zametku i dalje se neprekidno dele.
Testom za trudnocu otkriva se hCG
Humani horio-gonadotropini hormon(hCG)pojavljuje se u krvi i urinu zene unutar prve nedelje od koncepcije ali je potrebno da prodju 3-4 nedelje da bi nivo hCG bio dovoljno velik da bi smo ga otkrili testovima trudnoce.Sekretuju ga celije koje pocinju da se razvijaju zajedno sa razvojem placente(posteljice).
Slika
Posle implantacije neke celije ce stvarati placentu a druge embrion.Oko tri nedelje nekon ovulacije formiraju se mozak, kicvmena mozdina , srce i drugi organi pocinju da se formiraju.Srce pocinje da kuca tokom pete nedelje, pupcana vrpca se pojavljuje tokom sedme nedelje.Od osme nedelje embrion se zove fetus(dug oko nesto vise od 1.5cm duzine i nastavlja sa rastom.Termin porodjaja ocekuje se oko 40-te nedelje.

Izgled na kraju 8 nedelje trudnoce kojom se zavrsava embrionalno doba a nastavlja u fetalno doba (do rodjenja).:

Slika
Slika
Slika
R.
sledi nastavak o Fetalnom periodu
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član

INTRAUTERINI RAZVOJ COVEKA

opet duplikat al ovaj sam uspela da obrisem R.
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm

Post od luka_0407 »

Draga MSM(ne ljutite se sto Vam skracujem nick),ja moram da Vam kazem da Vasi textovi u meni izazivaju neku toplinu i radost oko srca.
Zaista sam srecna kada vidim da jos uvek postoje ljudi koji se sa toliko dobrote obracaju drugima,i istinski zele da pomognu,a svojom blagoscu ulivaju mnogo nade.
Jer ja mislim da ovim poslom(I mojim i Vasim) mogu da se bave samo ljudi velikog srca i velikih nada!
Jer svi smo prvo ljudi koji treba da razumeju jedni druge,pa tek onda roditelji,lekari,sestre,terapeuti.
Svi koji se ovde javljaju u svojstvu lekara i med. sestara treba da uce od Vas kako se obraca ljudima sa problemom.
Kad te zovem, čuj me, Bože, pravdo moja! u tjeskobi daj mi prostor; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član

Hvala Ti na lepim recima:)))
Jos kao studentI/II godine (nekim slucajem izbora bila sam potpredsednik fak. odbora saveza studenata).Bilo je to drustvo e hej...ja bila zadovoljna sto sam okruzena divnim osobama kakvi su moji drugari u FOS-u bili...Imali ideja ....na pretek...kao i svi mladi ljudi...I eto...napravismo anketu a jedno od pitanja bilo je ...Zasto si upisao medicinu?- Rezultati su bili iznenadjujuce losi...neocekivani...I da ne duljim...
Ta anketa je bila povod predlogu koji smo sacinili za Fakultetski savet...Profesori odusevljeni...Dekan jos vise...
Predlog se sastojao u tome da jedini uslov za upis na Med. fakultet budu rezultati TESTA LICNOSTI i sl.(za ovu svrhu specijalno sacinjenog od strucnjaka raznih profila) koji bi otkrili kakva licnost upisuje medicinu cijim zavrsetkom stice pravo da se bavi svetim poslom ocuvanja i cuvanja zivota ljudi.
Obecase. da ce se raditi na tome...A onda se sve ucuta...
i godinama tako...
I zaista sam uverena u ono sto Ti rece ...da posao zdravstvenog radnika bilo kog profila ,uspesno moze raditi samo covek visokih i cvrstih moralnih principa ...na prvom mestu da je savestan...
I znam da je vecina takva( iz visegodisnjeg iskustva -kontaktima i dr)...
Ima pojedinacnih zrna kukolja ...(a novinari zbog takvih prave senzacionalisticka pisanija...i sta ...opet prave medvedju usllugu ljudima koji ih citaju...a koji kada se razbole dolaze lekaru( a kome drugom?) unapred osteceni jer su zahvaljujuci senzacionalizmu izgubili poverenje u zdravstvo...Poverenje, i sama znas,koliko je preko potrebo za uspeh lecenja...
Da se razumemo...svakog ko pogresi i ogresi se ...treba stavljati na stub srama ...suditi mu...ali pobogu...tek kada se sve ispita, kada se dokaze da je to i to ucinio ...time se ukazuje na pojedinca i ne blati ceo stalez zdravstvenih radnika ( najveci broj nas je visokih moralnih i svih drugih kvaliteta>>>)
Pozdravljam Te i zelim svako dobro i radost zivota.R.
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm

Post od luka_0407 »

mislimsvojimmozgom napisao:Predlog se sastojao u tome da jedini uslov za upis na Med. fakultet budu rezultati TESTA LICNOSTI i sl.(za ovu svrhu specijalno sacinjenog od strucnjaka raznih profila) koji bi otkrili kakva licnost upisuje medicinu cijim zavrsetkom stice pravo da se bavi svetim poslom ocuvanja i cuvanja zivota ljudi.
Fantasticna ideja,ali bojim se da se mnogo mora promeniti u ljudskoj svesti da bi do takve promene doslo.A "tvrd je orah vocka cudnovata..." :D
Veliki pozdrav
Kad te zovem, čuj me, Bože, pravdo moja! u tjeskobi daj mi prostor; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član

Drugi deo:PROCITAJ I POGLEDAJ – IMAM NESTO DA TI KAZEM

Drugi deo:PROCITAJ I POGLEDAJ – IMAM NESTO DA TI KAZEM

VI STE U BLAGOSLOVENOM STANJU - CESTITAMO !
Ovo su neki podaci i slike da vidite kako vasa beba izgleda dok raste u vasoj utrobi.Oseticete kako se krece i osecacete se lepo i srecno.Videcete kako se ono razvija i menja iz meseca u mesec …a kada se porodite videcete celog coveka i nezno ga priviti na svoje grudi i nadalje se brinuti o njemu.Kada ga majka ugleda ona zaboravlja na sve tegobe i porodjane bolove – bas istog momenta…U srcu i dusi roditelji ga nose citavopg svog zivota i celog zivota ce ono ostati njihovo dete nezavisno od toga u kom se uzrastu nalazilo...

Da napravimo malu rekapitulaciju vec receno u prethodnom postu, o embrionalnom periodu.

Kada spermatozoid prodre u jajnu celiju ( izvrsio je fertilizaciju jajne celije)a sam proces se naziva koncepcija.
Slika <klikni
Zametku su prenete sve genske informacije od oba roditelja( 23 hromozoma od oce i 23 hromozoma od majke sto ukupno cini genom od 46 hromozoma).Unutar 3 dana od koncepcije u zameku(zigot) se odvija brza deoba celija(mitoza-od 1 celije postaju 2 od 2 celije 4 i dalje), kretanje kroz jajovod i dospevanje u matericnu duplju i implantacija u vec pripremljinu sluznicu matericnog zida. Posteljica koja ce hraniti fetus pocinje da se formira.
Posle implantacije neke celije ce stvarati placentu a druge embrion.Oko tri nedelje nekon koncepcije formiraju se mozak, kicmena mozdina . Srce i drugi organi pocinju da se formiraju. Razvijaju se strukture koje ce dati lice i vrat a srce i krvni sudovi nastavljaju razvice.Pluca,zeludac i jetra zapocinju razvice( 4 nedelje).Srce pocinje da kuca tokom pete nedelje, pupcana vrpca se pojavljuje tokom sedme nedelje.Test trudnoce je sada pozitivan(oko4 nedelje).
8 nedelja :kraj embrionalnog i pocetak fetalnog perioda. Od osme nedelje embrion se zove fetus(dug oko nesto vise od 1.5cm duzine i nastavlja sa rastom. Termin porodjaja ocekuje se oko 40-te nedelje
Slika < klikni
Beban je dug 2.5cm.ejelide , usi i nosnice se vide .Ruke i noge se uveliko razvijaju a prsti, sake i stopala rastu u duzinu; prsti pocinju da se razdvajaju.

FETUS ( od 8 nedelje do kraja trudnoce)

RAZVICE FETUSA : 12 nedelja
Slika <klikni
Fetus je dug 6.5cm i zapocinju njegovi prvi pokreti i mozemo ga ugledati na UZ da je smesten negde od vrha do pelvisa a doktor moze cuti njegove srcane otkucaje pomocu specijalnog instrumenta. Pol se tek moze nazreti ali ne i sigurno drediti u ovom momentu.
RAZVICE FETUSA :16 nedelja
Slika <klikni
Fetus sada ima oko11do 12.5cm i tezak oko 63 grama.Ocima moze da trepce, ono cuje a krvni sudovi su potpuno formirani.Prsti na nogama i rukama su razdvojeni.
RAZICE FETUSA: 20 nedelja
Slika <klikni
Tezina fetusa je oko 280 gr.a duzina oko 15cm.Fetus pravi pokrete sisanja,grimasira a nesto kasnije majka moze osetiti “udarce” koje fetus cini pri pokretima.
VREME JE ZA PREGLED ULTRAZVUKOM
Slika <klikni
Opste je prihvacen satv da se u 20-oj nedelji gestacije treba uraditi UZ svim gravidama. U toku ovog pregleda doktor vidi placentu koja je normalna i normalno usadjena,konstatuje da da se fetus normalno razvija u vasoj materici.Vidi de kucanje srca, pokreti citavog njegovog tela kao i ruku, nogu.Moze se videti i ustanoviti pol fetusa.
2D ( insert na slici) i 4D ultrazvuk(daje trodimenzionalnu sliku u realnom vremenu) –oba uradjena u isto vreme.
RAZVICE FETUSA : 24 nedelje
Slika <klikni
Tezina fetusa je oko 64 gr.Ono odgovara na zvuke tako sto pokrece telo i ubrzava srcane otkucaje.majka moze zapaziti po neki jaci “udar” u predelu svog gravidnog uterusa.Unutrasnje uho je potpuno razvijeno i moze se pokretati gore –dole u materici.
(a ja sa neznoscu gledam u ovu fotografiju i ne pitam se cemu se ovaj mangup smesi jer znam da se oseca zasticeno i blazeno u utrobi svoje majke :)))
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član

2.Drugi deo:PROCITAJ I POGLEDAJ – IMAM NESTO DA TI KAZEM

2.Drugi deo:PROCITAJ I POGLEDAJ – IMAM NESTO DA TI KAZEM

RAZVICE FETUSA: 28 nedelja
Slika
Tezina fetusa je oko 1100gr.Cesto menja polozaj u uterusu.U ovo doba ima dobre izglede za zivot ukoliko bi se pre-vremena rodio(prematurus).Ukljuci se u program savetovalista za trudnice koje ce te pripremiti za porodjaj i neophodno u doba novorodjenceta..
RAZVICE FETUSA: 32 nedelje
Fetus se cesto krece,tezina mu je vec preko 1800 gr.U potkoznom tkivu gomila se masno tkivo, smezuranost koze se sve vise povlaci.Dostigao je vise od polovine tezine koju ce imati na rodjenju.Nesto kasnije iz dojki se moze pojaviti curenje kolostruma(zuckasta tecnost koja prethodi stvaranju mleka.
http://www.youtube.com/watch?v=LZKRJonXxrs&NR=1 beba “igra” u trbuhu majke:)))
http://www.youtube.com/watch?v=cNdN2eIl ... re=related isto > igra se :)))
Trudnica treba da se javlja na pregled svakih 14 dana
Slika
RAZVICE FETUSA 36 nedelja
Slika
Bebina velicina zavisi od mnogih faktora kao sto su pol,krupnoca roditelja, da li je u pitanju blizanacka trudnoca…kao i celokupni bebin rast tokom trudnoce.Sada je dugacak oko 32 cm a teska oko 2270gr. .Mozak brzo sazreva a pluca su skoro potpuno sazrela.Glava ploda se pozicionira nadole u pelvis.Trudnoca od 37 nedelja se smatra da je u terminu.
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član

3.Drugi deo:PROCITAJ I POGLEDAJ – IMAM NESTO DA TI KAZEM

3.Drugi deo:PROCITAJ I POGLEDAJ – IMAM NESTO DA TI KAZEM

RODJEN JE COVEK
Ako je disanje, a jeste neophodno za zivot onda je udah najvazniji znak zivota...
I da Vam kazem ...napravih ja prvi udah i znam da moj disajni sistem vise nikada tokom zivota, nece izvrsiti veci rad nego sato izvrsi pri prvom udahu…
Presekose mi pupcanik …Al’da znate >samo su me fizicki odvojili od moje mame…
Evo me…gde je moja mama…gde je moj tata…

Ovako mokrog stavise me na grudi moje majke…
cujem otkucaje njenog srca koje ce citavog njezinog zivota kucati za mene…Spustila je poljubac na moje ovako vlazno telo…Sav sam ozaren…

Idemo na kupanje…merenje …a onda molim tete babice da me opet vrate na grudi moje majke…Vratise me posto su me upakovali u neke krpe...
Ruka koja od miloste pomalo podrhtava miluje mi obrascice i spusta poljubac…Ko?
Pa zna se …moj tata…
I ni malo nisam ljubomoran sto ljubi moju majku i izgovara reci hvale, srecan sto je porodjaj za mamu i za mene prosao u najboljem redu …tako kako je priroda odredila…
Njih dvoje se dugo…dugo…nezno gledaju i ocima pricaju…

Onda su me odneli u salu za novorodjencad gde ima bas dosta mojih drugara…vrsnjaka…
Nije mi bas pravo sto su me uzeli da ne budem pored mame ali cujem da objasnjavaju da je to u interesu nas novo-rodjenih…
Pricaju da nam nekakv imuni sistem odbrane od infekcija nije zreo…a ja bih, (da umem da govorim) pitao zar nas do 6 og meseca starosti,ne stiti imunitet koji nam je majka prenela...
Znam da bi mi rekli da zanovetam i da se pravim vazan …pa cutim…

Predstoji mi vreme kada cu najveci deo danai noci provoditi u spavanju posto se dobro nacokam iz majcinih grudi…a nece izostati piskanje…kakanje…plakanje ( kazu da se time dodatno razvijaju pluca)…
Necu cuclu i tu vestacku hranu…hocu da se hranim na majcinim grudima jer je to moje prirodno pravo i niko mi ga ne sme uskracivati…ah, da …jedino ako mi ne bude dovoljno mleka iz majcinih grudi…
Dobo…pa prihvaticu jer moram…kazu da glad ociju nema :))

Dok ne ojacam nece me trebati mnogo posecivati ni moja rodbina…mamini i tatini prijatelji…
Dobro…sve ce se srediti samo je potrebno vreme…
[img][img]http://img9.imageshack.us/img9/4508/bebironcovekjerodjenfet.th.jpg[/img][/img]
Termin porodjaja se izracunava koristeci prvi dan poslednje menstruacije plus 40 nedelja…No zavisno od GESTACIONE starosti samog ploda moze se smatrati da je u terminu i porodjaj izmedju 38 i 42 nedelje jer je,najcesce, u pitanju pogresna racunica trudnice.Ali, radi sigurnosti posle 42 nedelje indukuje se porodjaj.
http://www.youtube.com/watch?v=9Pe1PEzO ... re=related E, doktore bas Ti hvala:)))

Malo montiranih slika – humor-smeh-osecaj simpatija…
http://www.youtube.com/watch?v=FtIj7NqUHzc&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=RCGYslP9KOk&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=AFR7hUpmJv4&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=hUWPiHg0 ... re=related
ove su drugacije – podsticu na razmisljanje o nameri da…
http://www.youtube.com/watch?v=0Ra-CnBx ... feature=iv 7-god. Devojcica i deca pevaju zivotu http://www.youtube.com/watch?v=fyFrGbAv ... re=related Abortion? I love you. Life is beautiful. pregnant. My speech to Mr. Obama
http://www.youtube.com/watch?v=7PPamlX4 ... re=related Medical Science Proves Abortion Is Killing of Human Beings - Pro-Life Anti-Abortion Video

Od Boga Vam zdravlje i da Vas potrefe sve radosti zivota ( verujte mi roditeljstvo je od svih najveca).
vasaR.
Milicapilica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Feb 18, 2006 1:19 am

Post od Milicapilica »

Zaprepastih se citajuci ovaj post:
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=28244
prosto je neverovatno kako neki ljudi tretiraju ljudski zivot!
Odgovori