samo sam se nadovezala na ono sto je MSM napisala o mogucim nacinima borbe protiv 'bele kuge' i na ono sto je dalton napisao!Dea napisao:
pa ja mislim da znamo ko kod nas u zemlji ima vise od cetvoro dece, zato pretpostavljam da drzava i ne zeli da ih stimulise da imaju vise.
Retko koji par znam da ima vise od dvoje (ili cak ni dvoje nego samo jedno). Tako da o tome sto nije stimulisano da se ima vise od 4-voro dece sada ne bih toliko razbijala glavu.... Treba ljude motivisati da imaju bar dvoje ili troje....
ipak smatram da se prvo treba popraviti finansijska situacija u zemlji i da drzava malo vise brine o deci!
i opet cu da se sad nadovezem ali na ovo sto je drbgd napisao i da ponovim :
Problem nedovoljne brige o reproduktivnom zdravlju žene uzrok je mnogih teško izlečivih bolesti. Od 1.000 žena od 15 do 45 godina, 90 njih u toku jedne godine izvrši abortus. 46 odsto žena i devojaka ne koristi kontracepciju. Nešto više od 28 odsto koristi "prirodne" metode, odnosno prekinuti snošaj, a kontraceptivnu pilulu koristi samo 10 odsto žena.
Pilulu u Srbiji koristi 10 odsto ispitanica, dok se kondom kao zaštita upotrebljava u 34 odsto slučajeva, rezultati su istraživanja koje su sproveli agencija GFK i Fokus grupa.
Zbog nebrige za zdravlje reproduktivnih organa veliki je broj i parova u Srbiji koji ne mogu da začnu decu, brže se šire bolesti, a njihovo lečenje je često otežano ili nemoguće i ostavlja ozbiljne posledice na reproduktivno zdravlje žena.
"Mi moramo vrlo intenzivno u stručnim krugovima i kroz medije slati poruku našim ženama da moraju misliti o svom zdravlju i odlaziti na redovne preglede", kaže Ana Mitrović, predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje.
"Tu će ih njihovi ginekolozi upućivati na redovne preglede, na skrininge za karcinom grlića, odnosno u borbi protiv karcinoma grlića, i za upotrebu savremene kontracepcije u cilju rađanja što većeg broja beba i što manjeg broja abortusa", kaže ona.