Pistanje u usima i ORL pregled

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
pera007
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 10, 2008 12:24 pm

Post od pera007 »

Drzimo ti palčeve i šaljemo pozitivnu energiju! 8)
Micko1214
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 04, 2008 4:59 pm

Post od Micko1214 »

Hvala ljudi!!!!!!! Puno mi znaci pozitivna energija od pere,al palceve mi nemoj drzat covece,kako cu bez palceva razmak kucati!!! :lol: :lol: Sto se mog pregleda tice,snimili su me,ali jos nisam dobio rezultate,sad su mi opet krv vadili da me provere i na Lajmsku bolest, i to moze da izazove pistanje i bol(valjda bakterija ostecuje i zivce pored ostalog)..ostalih virusa nemam :-) Ljudi ne znam sta da ocekujem od rezultata ali hvala na podrsci!!! Reci cu vam kad mi stignu rezultati!!! pozzz
Micko1214
Novi član
Novi član

Post od Micko1214 »

Nista.Nista mi nisu otkrili...Sad mi je vec muka,imao sam neku nadu da ce mi nesto otkriti i da cu moci ovoga da se resim...Ali ovako,odlican sluh,nista mi ne fali a taj bol,pistanje ,crvenilo u ocima...Stvarno ne znam sta da kazem...Pozz ljudi
Marko...
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Avg 08, 2007 7:35 pm

Pozdrav svima!

Post od Marko... »

Micko druze glavu gore i budi optimista!Ma covece nije ti nista!!Samo se drzi malih pravila da drzis zuju pod kontrolom:duze setnje svaki dan,manje soli i ja bih rekao i secera,redovno vezbanje i pij bevipleks i urutal i sve to druze SHVATI do kraja zivota!A ako jednog lijepog dana ne bude tako AMIN zahvali BOGU na golemoj sreci i to ti je to!
pera007
Novi član
Novi član

Post od pera007 »

Micko
glavu gore, siguran sam da ce ti bolje, ali molio bih te da me poslusas...
Ako nisu jos uspeli da nadju razlog, verovatno je to sve od stresa (mada je lekarima stres cesto izgovor za simptome kojima ne znaju uzrok, no dobro...). Da li si po prirodi nervozan, ili bio nervozan u poslednje vreme? Ni meni nisu uspeli da nadju uzrok, i zaista je verovatno od stresa. Sto znaci da ti je zujanje verovatno somatizacija tvoje reakcije na stresne okolnosti.

Sustina je da se oslobodis napetosti i sto vise podstaknes lucenje hormona endorfina-hormona srece, koji isceljuje ceo organizam, narocito nerve
Ako me poslusas i dosledno se pridrzavas- siguran sam da ce ti biti bolje(meni je pomoglo).

Ono sto bih ti ja preporucio je da:
-redovno vezbas (najbolje svakog dana u istom terminu/terminima, i to ne naglo da krenes i preterujes, ne pred spavanje, nego polako da povecavas kondiciju) to moze biti setnja, trcanje, plivanje- najbolje neke aerobne vezbe(koje zahtevaju da puno dises i siris kapacitet pluca). Ja recimo šetam i trčim, i idem na tai-či (to su posebne vežbe disanja i pokreta za opuštanje i mene to zaista opušta- a sad da li je to klasična medicina dokazala- zabole me…, ako već ne može da pomogne, neka i ne odmaže skepticizmom- sve dok funkcioniše meni je to dovoljno)
ovde imaš i neke vežbe disanja:
http://www.anksioznost.net/kako-praviln ... ksioznosti
-izlazi ujutru napolje i setaj, naravno zastiti se od jakog sunca
-da radis nesto za svoju dusu, da nadjes neki ventil, pokusaj nesto kreativno
-razmisli o akupunkturi, ona se pokazala kao delotvorna u otklanjanju bolova pre svega i stresa, samo se trebe dobro raspitati kod kog strucnjaka (najbolje nekog ko je iskusan i lekar)
-slusaj neku muziku koja ti prija i opusta te, i podize raspolozenje, procackaj internetom, ima dosta toga. Postoji citava oblast muzikoterapija koja je klinicki pokazano delotvorna za nervni sistem, i opste stanje organizma, a uz to neka ti muzika bude na bezbednom nivou (da zaista ne ostetis sluh), a da moze i da ti malo kamuflira zujanje. I nemoj u tome da preteruješ(npr. da ceo dan slušaš muziku, vec u svemu budi umeren)
-ako imas problema sa spavanjem, mogao bi pred spavanje da pustas tzv. beli šum- to ti je onaj zvuk na radiju između dve stanice koji nekim ljudima pomaže da kamufliraju zujanje, a možeš i da ga skineš sa interneta
Evo ti jedan link, najbolje uzmi onaj snimak od 60 min da ti se ne bi prekidalo često:
http://www.melatonin.com/sound_samples.php

-trudi se da se sto vise smejes- znam da ti to mozda zvuci nemoguce u ovom momentu- život jeste teška rabota-ali ako ti već da limun-napravi limunadu: iznajmi neke budalaste komedije iz video kluba, štaviše smej se i veštački ako treba- naučno je pokazano da ima skoro potpuno isto blagotvorni efekat kao pravo smejanje. Posveti tome određeno vreme dnevno. Šali se koliko možeš, humor je najbolji čovekov odbrambeni mehanizam
-ishrana: jedi puno voća i povrća, izbegavaj prezačinjenu i tešku hranu, uzimaj neko vreme multivitamin(oligovit npr), uzimaj šumeći magnezijum(preporučujem biofarov, zato što sadrži i kompleks b-vitamina koji poboljšavaju apsorpciju magnezijuma), pokušaj i sa beviplex-om, ali što se doziranja i upotrebe tiče za svaki slučaj pitaj i apotekara
-gledaj da legneš u krevet uvek u isto vreme- pokušaj da to bude do 12 uveče, i ne posle 1 ujutru
Ako si hronično neispavan(iz razumljivih razloga), ne gledaj toliko odmah disciplinu, već gledaj da zaspiš kad god možeš, jer spavanje je važno za nervni sistem .
A ako si navikao da ležeš kasnije, kao ja ;), onda ti je najbolje da pokušaš sledeće, da se budiš ujutru u isto vreme- naviješ budilnik, npr. u 10h ujutru, i da ceo dan ne spavaš i pomeriš vreme leganja za po pola sata ranije, pa kad ti to uspe neko vreme, onda pomeri još pola sata dok ne dođeš do normalnog vremena za spavanja.
-ono što bi ti verovatno najviše pomoglo je da promeniš stav prema životu- što znači da ga prihvatiš pod njegovim uslovima, jer veruj mi postoje mnogo ozbiljniji problemi od zujanja u ušima, a ono ti je samo simptom da povedeš više računa o svom zdravlju.
-ako imaš nekih obaveza, odbaci sve što te preopterećuje, dobro proceni ne koliko možeš da podneseš već koliko ti odgovara da te ne zamara suviše. Sedi i isplaniraj (napiši to ako treba), i drži se toga, i prosto neće biti nikakvog razloga za brigu. Nemoj ničemu da pristupaš kao moranju, već u fazonu ”mogao bih i bilo bi dobro”, jer tako I jeste zaista, ti si sebi u svom životu najvažniji- ako sam sebi ne pomogneš, niko neće. Ako nešto i ne stigneš- bože moj, retko ko stigne da obavi sve što isplanira. Ako moraš puno da učiš- lepo organizuj koliko i šta, i slušaj muziku, imaj neke grickalice pored sebe- ukratko ugodi sebi koliko možeš i kad god možeš, jer to zaslužuješ.
-potpuno iskuliraj sve zahteve okoline, ako ti neko nedajbože drži predavanja da moraš da radiš ono što ti ne odgovara-zabole te..., gledaj da radiš ono što ti prija, možda ćeš tek sada otkriti šta je to
-po mogućstvu, izlazi i druži se što više, upoznaj nove zanimljive ljude, ako ne znaš kako- pokušaj neku kolektivnu aktivnost(sport, neke radionice…)
-možda najvažnije- ne možeš odmah očekivati napredak, nervni sistem se sporo oporavlja, a ti treba redovno da ga “zalivaš” i zato nemoj da odustaješ, jer u svakom slučaju ne može da škodi već samo da pomogne

Nadam se da će ti pomoći moj savet
Od srca ti želim sve najbolje
Marko...
Stalni član
Stalni  član

Post od Marko... »

Pero druze moram ti reci da si doktorirao na temu TINITUSA sa cistom desetkom!Tvoji savjetu Micku su ono sto vecina doktora nece reci ljudima sa ovim problemom ne zato sto ne znaju vec zato sto nemaju strpljenja da ne kazem da ih boli briga!Samo mi znamo kako nam je ali prvo treba tinitus prihvatiti kao dio nas samih i onda ce biti lakse..a naravno povremene krize svi imamo..
pera007
Novi član
Novi član

Post od pera007 »

Marko... napisao:Pero druze moram ti reci da si doktorirao na temu TINITUSA sa cistom desetkom!Tvoji savjetu Micku su ono sto vecina doktora nece reci ljudima sa ovim problemom ne zato sto ne znaju vec zato sto nemaju strpljenja da ne kazem da ih boli briga!Samo mi znamo kako nam je ali prvo treba tinitus prihvatiti kao dio nas samih i onda ce biti lakse..a naravno povremene krize svi imamo..
Hvala ti Marko, al šta čovek drugo da radi kad ga muka natera, a doktori ili nemaju pojma ili ih zabole ćošak.
Mićko, da dodam još ponešto ;) :
-pij dosta tečnosti i vode (minimum dva i po litra dnevno, i to bi bilo najbolje da bar litar rokneš odjednom ujutru pošto se probudiš pre nego što bilo šta pojedeš, jer se tako bolje pročisti crevna flora, koja je prvi zid u odbrani imunog sistema i održavanja zdravlja uopšte )
-naravno, ako imaš priliku, sex je odličan za opšte zdravlje, oslobađanje od napetosti, pa i za nervni sistem ;)
-pred spavanje popij čašu toplog mleka sa medom, iako zvuči ko priča za malu decu
(važno je da bude toplo jer tada sadrži više triptofana, prekursora za jedan hormon bitan za spavanje)
-obavezno izbegavaj kafu, kao i sve što sadrži kofein (npr. zeleni čaj) ili stimuliše rad nervnog sistema (energetska pića i slično), kofein je poznat da pogoršava tinitus
ako se setim, dopisaću još...
ako smaram recite, ne stidite se :lol:
Majch-yka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 04, 2008 12:57 pm

Post od Majch-yka »

Da se i ja pridružim ljudima sa zujanjem...

Već 4 meseca mi zuji u ušima, počelo je u levom - pa mi je onda doktorka očistila cerumen ali se zujanje samo smanjilo no nije sasvim nestalo. Nastavilo se u desnom... Sada mi zuji i u levom i u desnom uvu... Imam i ponekad vrtoglavice koje nisu mnogo jake.
Bila sam kod ORL spec., na prvi pogled nije ništa otkrio... zato me poslao na pregled sluha i organa za ravnotežu... Ali pošto imam puno da čekam za taj test, zanima me jel mogu da uzimam Ginko preparat što se može kupiti u apotekama? Čitala sam da je dobar za vrtoglavicu i zujanje u ušima a i za koncentraciju i bolje pamćenje (imam puno da učim pa dobro bi mi došao). Jel' pomaže? Moram da napomenem da imam nizak pritisak - oko 90/60...
mina kg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mina kg »

zdravo svima sa foruma :)
Ja sam pila tanakan za pistanje ,a taj lek sadrzi ginko,i sta znam meni nije pomogao,a inace i ja imam nizak pritisak .To ti je individualno,nekima pomogne nekima ne,nekom zuji ceo zivot nekom prestane ali meni i dalje zuji. A ti idi na te preglede pa ce da ti kazu sta je.
U globalu ginko ne moze da ti odmogne :) .
Majch-yka
Novi član
Novi član

Post od Majch-yka »

Hvala ti za informacije :D .
Naravno da ću ići na testove ali su mi zakazani tek za sledeću godinou pa sam mislila možda mogu do tada pomoći sebi sa "prirodnim" preparatima :).
Probaću pa vam javljam kakav će biti rezultat kod mene.
Marko...
Stalni član
Stalni  član

Post od Marko... »

Majch-yka interesuje me cime su ti cistili serumen..obisno ispiranje vodom ili...
Majch-yka
Novi član
Novi član

Post od Majch-yka »

Da, obično ispiranje vodom... :wink: Baš je prijatno... kao da si na moru... :)
Micko1214
Novi član
Novi član

Post od Micko1214 »

Pozz ljudi..Pero hvala ti na onom opsirnom postu,niko se dosad nije toliko potrudio da mi pomogne (cak ni jedan lekar),ne znam sta da ti kazem,hvala.Sto se tice tinitusa,zuji i dalje,mozda malo manje ali ne znam,bar nisam vise onoliko depresivan ali i dalje nisam onaj stari,nisam vise...Nego krenuo sam pre 3 dana u hiperbaricnu komoru,mislim da mi je to zadnja sansa...Privatno je i cena je velika ali sta cu..3 dana su prosla,to je 6 komora ali ja ne primecujem poboljsanje,nalazio sam na mnoge clanke koji kazu da je to jedini efiksani nacin lecenja tinitusa...Ostalo mi je jos 14 komora a onda ..Ne znam sta onda...Valjda cu nesto da uradim od sebe u zivotu..Samo da prodje..World is mine.....
Micko1214
Novi član
Novi član

Post od Micko1214 »

I da samo da napomenem da je osecaj u komori stresan i odvratan je pritisak(kao da ronis na 10 metara,barem je meni to odvratno,ne volim da guram glavu pod vodu)moram da pazim da mi ne puknu bubne opne,a ono cudo zuji i izgleda kao da je napravljeno za potrebe ubijene kraljevske porodice Romanov pre 100 godina,ali sta sad...Pozz ljudi i samo gazite..
Marko...
Stalni član
Stalni  član

Cao zujasi!

Post od Marko... »

Zujasi dje ste nema od vas ni traga ni glasa? :D Kako podnosite nasu boljku ovih dana?Veliki pozdrav!
Odgovori