Na fejsbuku sam na jednoj grupi
http://www.facebook.com/group.php?gid=2233130596
upoznao nekoliko ljudi koji se sa T-om nose tako da im praktično ne smeta, i to ne zbog neznamkakvih lekova, već iz psiholoških mehanizama. Tu ima jedan post koji ću prevesti i koji mi je dosta pomogao, a nadam se i vama
PROČITAJTE OVO DA BISTE SE BOLJE NOSILI SA TINITUSOM:
Ova grupa postoji već neko vreme, i raste. Saosećam sa svima vama koji se borite protiv tinitusa, i drago mi je da možemo jedni drugima da pomognemo.
Dok čitam ove postove, uočavam neka osnovna pitanja koja se stalno ponavljaju:
!. Zašto se to meni desilo?
2. Kako se to meni desilo?
3. Hoće li zujanje ikada prestati?
4. Kako da se nosim sa tim?
Ako ne znate odgovore, evo ih:
1. Zašto se to desilo je filozofska misterija.
2. Kako se to desilo razlikuje se od osobe do osobe.
3. Zujanje može u potpunosti prestati, ili može prestati privremeno. Ipak, najveće su šanse da će biti sa vama do kraja života.
4. Svako se sa tim nosi na različit način.
Ja poštujem svačije mehanizme da se sa tim nose, ali ću istaći moje skromno mišljenje o mehanizmu koji je meni proradio:
Nekada sam o tinitusu puno razmišljao, i bio je veoma glasan. Posle nekog vremena sam se umorio od razmišljanja o njemu sve vreme. Jednom sam počeo da se fokusiram na druge stvari kao što je porodica, prijatelji, škola, posao, muzika, i na sve druge aktivnosti koje život uključuje, i efekat tinitusa je oslabio. Sve dok zujanje traje, ono nije uspevalo da izazove stresnu reakciju koja me je ranije mučila. Kao što svi znamo, tinitus se pojačava tokom stresnih perioda. Zato je savladavanje stresa ključni deo za savladavanje tinitusa. A ključni deo za savladavanje stresa je pravilan način razmišljanja.
Jednostavan primer:
Molim vas, nemojte misliti o ljubičastim slonovima.
Većina nas nikada nije videla ljubičastog slona, ali da ne bismo mislili o ljubičastim slonovima, morali smo prvo da zamislimo ljubičastog slona i kažemo sebi da on ipak ne postoji. Kao što vidite tu postoji veoma očigledan problem. Da bismo prestali da mislimo o ljubičastim slonovima, mi smo prvo morali da mislimo o ljubičastim slonovima. Tako da, ako koristite ovaj metod kontrole misli, ja vam garantujem da ćete zakazati svaki put.
Isto stoje stvari i kada je tinitus u pitanju. Ako kažete sebi: “Ja danas neću misliti o mom tinitusu “, onda ćete morati da mislite o tinitusu da biste prestali da mislite o njemu. To nema puno smisla, ali mnogi ljudi prave ovu grešku svaki mogući put. Davanjem ovakve izjave, vi još uvek definišete svoju misao onim elementom koji želite da izbegnete. To je fatalna greška.
Rešenje:
Izbegavajte misao i reč „Tinitus“. Ovo je naprednije rešenje:
Danas ću puno raditi u školi i na poslu. Radiću najbolje što je u mojim mogućnostima. Smejaću se sa svojom porodicom, prijateljima i kolegama, i živeću život pun smisla. Moj život će biti toliko pun smisla da će svi oko mene takođe želeti da žive smislen život.
Kao što vidite, reč „tinitus“ se nije nigde pojavila u prethodnoj izjavi. Kada jednom tu reč eliminišete iz svesnog toka misli, značajno ćete unaprediti svoju situaciju. Iako možda nećete moći da uklonite konkretno zujanje, možete da kontrolišete svoju reakciju na njega. Štaviše, eliminisaćete stresnu reakciju na tinitus. Tinitus bez stresne reakcije je mnogo lakše podnositi nego tinitus sa stresnom reakcijom.
Ako ste upravo pročitali sve ovo, i čini vam se da nije imalo nikakvog smisla, pročitajte ga ponovo. I ja sam sam morao da ga pročitam nekoliko puta. To je neobična stvar za razmišljanje. Kad god razmišljate o razmišljanju, to zahteva puno razmišljanja.
Srdačan pozdrav