Pistanje u usima i ORL pregled

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
mina kg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mina kg »

:lol: odavno nisam procitala bolju poruku....
i ja imam oslabljen sluh,i zujanje i zavrsavam faks.Doduse imala sam operaciju i sad bolje cujem.
Ali me je poruka tako nasmejala,svaka ti cast marko...
Ljudi samo polako,bice bolje,i optimizam je najvazniji.
snjezana
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:45 pm

Post od snjezana »

svi ovi razgovori o tinitusu vrlo su mi zanimljivi i vjerujem da pomazu onima koji se na zalost bore sa njim. Ja (za sada) nemam takav problem ali mogao bi se pojaviti. Naima prije 2 mjeseca imala sam tesku upalu srednjeg uha pri cemu mi je puknuo bubnjic. Nakon mjesec dana intenzivne terapije upala je prosla i bubnjic zacjelio. Ali ostao je osjecaj pritiska u uhu bez obzira da sada jako dobro cujem.Osin toga u tom uhu pocelo je i pucketanje pri gutanju. ORL_og mi je rekao da je to od sekreta kojeg jos ima i da ce to sve proci . Preporucio mi je da ne mislim na uho Sada uzimam gelomyrtol kapsule ali se stanje vec 14 dana ni malo ne popravlja. Dali je moguce da i pored dobrog sluha moze postojati nesto sto izaziva taj osjecaj pritiska i pucketanje? Zahvaljujem na odgovoru!l
Marko...
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Avg 08, 2007 7:35 pm

Snjezana

Post od Marko... »

Ovdje si u drustvu sebi slicnih..ne znamo resenje za nase probleme vec samo nacin kako da ih lakse podnesemo...dobro ti doktor rece ne razmisljaj o uvu jer ako ti se zujka javi razmisljaces tada o usima i te kako!Ostalim zujasima porucujem probudite se iz vegetacije i daj da vam cujem glas... :D
pera007
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 10, 2008 12:24 pm

Post od pera007 »

de si bre marko :)
znate li da u razvijenim zemljama postoje čitava udruženja osoba sa ovim problemom, tako da je njima u tom smislu lakše nego nama. ja bih voleo da takvo nešto postoji i kod nas, da mogu da upoznam što više ljudi s T-om i razmenim iskustva i da se ohrabrimo na neki način, mislim da bi svima bilo bar psihički lakše i unelo više optimizma i volje. Na vikipediji postoji lista poznatih osoba koje imaju/imale su T, među njima:
Betoven, Martin Luter, Stiv Martin, Mobi, Sting , Mikelanđelo, Žan-Žak Ruso, Šampolion, Erik Klepton, Bono U2, Oskar Vajld, Fil Kolins, Šer, Ozi Ozborn, Vinsent van Gog, Šuman, Darvin, Kijanu Rivs, Barbra Strejsend, Silvester Stalone... Barbra ga ima od sedme godine, kad njoj nije smetalo da ostvari briljantnu karijeru, zašto bi i nama smetalo? Štaviše ona kađe da joj je upravo konstantni T napravio temperamentnom i punom elana.
mina kg
Novi član
Novi član

Post od mina kg »

Ma nije sto smo mi sa tinitusom ,nego smo bre pametni :D .
Slazem se sa prethodnim porukama i dodajem da ne treba ocajavati,samo napred i polako,sve se moze kad se hoce.
Ne misliti na zujanje,a kad padne noc znam da je tad najgore zbog tisine,ali ja sam se barem vremenom navikla...
Pozdrav svima :wink:
snjezana
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:45 pm

Post od snjezana »

Ma drustvo, ovo je stvarno gadno sto nas je napalo. Mozda bi se ja brze naviknula na novu situaciju (pucketanje u desnom uhu i pritisak) da nisam isla kod dva ORL-oga. prvi mi je rekao da jednostavno nezna zasto imam pritisak pa me je poslao nauniverzitetsku polikliniku da oni provjere da nemam mozda nekakav tumor jer mi je pronasao nekakvu izraslinu u nosu. Naravno od straha nisam otisla na univerzitet nego kod drugog ORL_oga. Taj mi je rekao da je sve u najboljem redu. Nikakve izrasline u nosu nema, odlicno cujem a bubnjic je fino zarastao. Pitala sam ga za taj pritisak u uhu i pucketanje i reko mi je da ne mislim na to i jos je dodao da mi on moze napraviti rupicu na bubnjicu da se sve dobro ocisti ali nece jer je taj zahvat jako bolan. Znaci da u tom uhu ipak nesto ima sto nebi trebalo biti u njemu. Posto to sve jos uvjek ne prolazi jako sam se zabrinula da nece biti kakvih posljedica. Pozdrav svima
Marko...
Stalni član
Stalni  član

Pozdrav narode!

Post od Marko... »

Odusevi me ova lista Pera007!Toliko poznatih ljudi ima ovaj problem.. :D mislim to nije dobro al drago mi da nismo sami..ko zna mozda i mi jednog dana(kad porastemo jelte :D )budemo poznate face!A ziva je istina da nas zujka tjera da budemo pokretljiviji...Bilo bi super da ne samo ovim putem ostanemo u kontaktu vec i da postoji neko udruzenje ljudi sa ovim problemom radi lakseg savetovanja o nasem malo drugacijem nacinu zivota..ma ljudi sa pozitivnooo!ZA MINU..e da sa pored tebe nocu..na zujanje se ne bi zalili kiss!
mina kg
Novi član
Novi član

Post od mina kg »

Ma ljudi ima nas mnogo,ko zna koliko jos poznatih pored te liste navedenih gore :) .
Tacno je da nas tinitus tera da budemo aktivniji,i slazem se da treba osnovati neko udruzenje-tinitasa :lol: .
Pozdrav svima,ljubim vas...
pera007
Novi član
Novi član

Post od pera007 »

Na fejsbuku sam na jednoj grupi
http://www.facebook.com/group.php?gid=2233130596

upoznao nekoliko ljudi koji se sa T-om nose tako da im praktično ne smeta, i to ne zbog neznamkakvih lekova, već iz psiholoških mehanizama. Tu ima jedan post koji ću prevesti i koji mi je dosta pomogao, a nadam se i vama :D

PROČITAJTE OVO DA BISTE SE BOLJE NOSILI SA TINITUSOM:

Ova grupa postoji već neko vreme, i raste. Saosećam sa svima vama koji se borite protiv tinitusa, i drago mi je da možemo jedni drugima da pomognemo.

Dok čitam ove postove, uočavam neka osnovna pitanja koja se stalno ponavljaju:

!. Zašto se to meni desilo?
2. Kako se to meni desilo?
3. Hoće li zujanje ikada prestati?
4. Kako da se nosim sa tim?

Ako ne znate odgovore, evo ih:

1. Zašto se to desilo je filozofska misterija.
2. Kako se to desilo razlikuje se od osobe do osobe.
3. Zujanje može u potpunosti prestati, ili može prestati privremeno. Ipak, najveće su šanse da će biti sa vama do kraja života.
4. Svako se sa tim nosi na različit način.

Ja poštujem svačije mehanizme da se sa tim nose, ali ću istaći moje skromno mišljenje o mehanizmu koji je meni proradio:

Nekada sam o tinitusu puno razmišljao, i bio je veoma glasan. Posle nekog vremena sam se umorio od razmišljanja o njemu sve vreme. Jednom sam počeo da se fokusiram na druge stvari kao što je porodica, prijatelji, škola, posao, muzika, i na sve druge aktivnosti koje život uključuje, i efekat tinitusa je oslabio. Sve dok zujanje traje, ono nije uspevalo da izazove stresnu reakciju koja me je ranije mučila. Kao što svi znamo, tinitus se pojačava tokom stresnih perioda. Zato je savladavanje stresa ključni deo za savladavanje tinitusa. A ključni deo za savladavanje stresa je pravilan način razmišljanja.

Jednostavan primer:
Molim vas, nemojte misliti o ljubičastim slonovima.

Većina nas nikada nije videla ljubičastog slona, ali da ne bismo mislili o ljubičastim slonovima, morali smo prvo da zamislimo ljubičastog slona i kažemo sebi da on ipak ne postoji. Kao što vidite tu postoji veoma očigledan problem. Da bismo prestali da mislimo o ljubičastim slonovima, mi smo prvo morali da mislimo o ljubičastim slonovima. Tako da, ako koristite ovaj metod kontrole misli, ja vam garantujem da ćete zakazati svaki put.

Isto stoje stvari i kada je tinitus u pitanju. Ako kažete sebi: “Ja danas neću misliti o mom tinitusu “, onda ćete morati da mislite o tinitusu da biste prestali da mislite o njemu. To nema puno smisla, ali mnogi ljudi prave ovu grešku svaki mogući put. Davanjem ovakve izjave, vi još uvek definišete svoju misao onim elementom koji želite da izbegnete. To je fatalna greška.

Rešenje:

Izbegavajte misao i reč „Tinitus“. Ovo je naprednije rešenje:

Danas ću puno raditi u školi i na poslu. Radiću najbolje što je u mojim mogućnostima. Smejaću se sa svojom porodicom, prijateljima i kolegama, i živeću život pun smisla. Moj život će biti toliko pun smisla da će svi oko mene takođe želeti da žive smislen život.

Kao što vidite, reč „tinitus“ se nije nigde pojavila u prethodnoj izjavi. Kada jednom tu reč eliminišete iz svesnog toka misli, značajno ćete unaprediti svoju situaciju. Iako možda nećete moći da uklonite konkretno zujanje, možete da kontrolišete svoju reakciju na njega. Štaviše, eliminisaćete stresnu reakciju na tinitus. Tinitus bez stresne reakcije je mnogo lakše podnositi nego tinitus sa stresnom reakcijom.

Ako ste upravo pročitali sve ovo, i čini vam se da nije imalo nikakvog smisla, pročitajte ga ponovo. I ja sam sam morao da ga pročitam nekoliko puta. To je neobična stvar za razmišljanje. Kad god razmišljate o razmišljanju, to zahteva puno razmišljanja.

Srdačan pozdrav ;)
Marko...
Stalni član
Stalni  član

Post od Marko... »

Zujasi gde ste nesto se ne javljate da se niste naprasno oslobodili ove muke :lol:
Micko1214
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 04, 2008 4:59 pm

Post od Micko1214 »

Pozdrav ljudi..Ovo cudo pisti i dalje..Sto se mene tice malo mi je lakse psihicki,nisam toliko depresivan kao ranije..Jes da se necu upisati u roku na fax zbog ovog cuda..ali nema veze..Evo vec 2 meseca visim kod svih mogucih lekara,trenutno sam primljen u bolnicu u NS na neurologiju ispituju mi slusni zivac,mozak itd da posto su mi se pored pistanja pojavile i glavobolje,a i iskace mi vena na slepoocnici pored tog uveta koje pisti.Necu da lezim u bolnici jer mi tisina ne bi prijala,nego idem po potrebi u bolnicu.Ljudi primetio sam juce nesto sto stvarno ranije nisam primetio,kada pomeram vilicu,malo jece na dole,na desno pojaca mi se zvuk i vrati na isti kao od prvog dana(sada je malo slabiji tj ranije je bio konstantan visok,a sada je kao konstantno strujanje,dupla se ponekad,cak se pojavi i neku dubok nizi ton ponekad,trostruki zvuk u pm.).Znaci kada pomeram vilicu menja se i zvuk,ali samo ako pomeram na dole i na desno a na levo nista(pisti mi levo uvo),pa mi pada na pamet da ja nisam nesto uradio sa vilicom????I inace imam obicaj da kada pevam otvorim usta ko zver a to vece kad je pocelo da mi pisti pevao sam ko zmaj... Ljudi molim vas recite mi da li se i vama menja zvuk kada pomerate vilicu!! Idem u utorak na magnetnu rezonancu(u isto vreme mi je i prijemni za fax :-(..) a u ponedeljak uvece moram da budem u bolnici pa mi javite ljudi sto pre u vezi pomeranja vilice i promene zvuka pistanja!! Pozdrav svima i unapred hvala!!! I da nam pistanje prestane!!! I da se nas Daca izvuce!! pozzz
mina kg
Novi član
Novi član

Post od mina kg »

Zdravo svima na forumu.
Meni se konkretno pojacava zujanje i kao kuckanje ili ti zvuk kako da ti kuca srce u uvu dok jedem ili pokrecem vilicu.Tako nemoj da se plasis bezveze,sve ce biti uredu,samo imaj pozitivan stav.
Srecno na pregledu i javi nam kako si prosao :)
pera007
Novi član
Novi član

Post od pera007 »

evo ljudi, i ja sam dozujao 8)

Micko1214 napisao:Pozdrav ljudi..Ovo cudo pisti i dalje..Sto se mene tice malo mi je lakse psihicki,nisam toliko depresivan kao ranije..Jes da se necu upisati u roku na fax zbog ovog cuda..ali nema veze..Evo vec 2 meseca visim kod svih mogucih lekara,trenutno sam primljen u bolnicu u NS na neurologiju ispituju mi slusni zivac,mozak itd da posto su mi se pored pistanja pojavile i glavobolje,a i iskace mi vena na slepoocnici pored tog uveta koje pisti.Necu da lezim u bolnici jer mi tisina ne bi prijala,nego idem po potrebi u bolnicu.Ljudi primetio sam juce nesto sto stvarno ranije nisam primetio,kada pomeram vilicu,malo jece na dole,na desno pojaca mi se zvuk i vrati na isti kao od prvog dana(sada je malo slabiji tj ranije je bio konstantan visok,a sada je kao konstantno strujanje,dupla se ponekad,cak se pojavi i neku dubok nizi ton ponekad,trostruki zvuk u pm.).Znaci kada pomeram vilicu menja se i zvuk,ali samo ako pomeram na dole i na desno a na levo nista(pisti mi levo uvo),pa mi pada na pamet da ja nisam nesto uradio sa vilicom????I inace imam obicaj da kada pevam otvorim usta ko zver a to vece kad je pocelo da mi pisti pevao sam ko zmaj... Ljudi molim vas recite mi da li se i vama menja zvuk kada pomerate vilicu!! Idem u utorak na magnetnu rezonancu(u isto vreme mi je i prijemni za fax :-(..) a u ponedeljak uvece moram da budem u bolnici pa mi javite ljudi sto pre u vezi pomeranja vilice i promene zvuka pistanja!! Pozdrav svima i unapred hvala!!! I da nam pistanje prestane!!! I da se nas Daca izvuce!! pozzz
Dragi Mićko,
postoji milion mogućih uzroka za to zujanje. Meni ga još nisu našli, a pretpostavlja se da je stres, a bio sam kod ukupno, mislim, 8 različitih specijalista, ali iskreno se nadam da će tebi odrediti uzrok i pomoći. Ruku na srce, ni njih čovek ne može preterano kriviti, jer ima veliki broj uzroka tinitusa. Zato ti preporučujem da se informišeš oko sopstvenih simptoma na:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tinnitus

ja nisam doktor, ali kada sam bio kod lekara opšte prakse on me je pitao šta sam sve pročitao na internetu da može biti uzrok, i na osnovu toga me je i slao na razna ispitivanja.
ako misliš da ti je povezano sa vilicom, pogledaj da nemaš još neke simptome ovoga:

http://en.wikipedia.org/wiki/Temporoman ... t_disorder

Ono što ovde primećujem je da samo diskutujemo mi koji imamo problem, a da nema nijednog lekara specijaliste da nešto kaže, već duže vreme.
Marko...
Stalni član
Stalni  član

Pozdrav svima!

Post od Marko... »

Zaista nepravilan polozaj donje vilice moze da bude uzrok zujanju!I meni se desava da posto spavam otvorenih usta da tokom noci se probudim i shvatim da me vilica boli kad pokusam da zagrizem...Naravno najcesci je uzrok slabljenje slusnog zivca..kao sto kaze Mina samo pozitivno :D
Micko1214
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 04, 2008 4:59 pm

Post od Micko1214 »

Ljudi hvala vam svima!!!!!Idem uvece u bolnicu,ujutru na magnet,pa cu vam javiti sta kazu kad stignu rezultati!!!Pozz
Odgovori