Operacija nosa

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
trig
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 05, 2009 6:47 pm

Post od trig »

Penelopeeee, ti si srce :D :) :D
Nikola90po
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 11:02 pm

Post od Nikola90po »

Ja mislim da spavanje u polulezecem polozaju sluzi kako bi se krv slivala niz nozdrve (u slucaju op.septuma) a ne da se sliva u grlo kada bi ste normalno legli. Bar je meni tako doktor rekao.
penelopeeee
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 19, 2008 2:05 am

Post od penelopeeee »

e nikola stvarno ne znam da dam savet za one kojima predstoji septoplastika.ne znam gde se prave rezovi niti kako se ispravlja septum,ali evo cime sam se ja vodila uz upute doktora koji su me operisali(inace sa sajta smartrhinoplasty.com):
RECOVERY(OPORAVAK)
Pain Level: Moderate-severe discomfort. 2-10 days of pain medication
Swelling and bruising: 1-6 weeks for closed, 1-6 months for open
Numbness: lasts several weeks (tip of nose)
Bandages: Changed in 5-10 days
Work: Return after 1-3 weeks
Exercise (including swimming): Wait 6 weeks
Sunblock: very important for first few months (long term use recommended)
Final result: Seen 3 months-2 years

For faster recovery:
Apply cold, dry compresses often (follow your doctor's protocol, some recommend warm compresses after 24 hours)

Avoid nasal medications for 3 months

Use humidifier and saline spray for 2 weeks

Keep head elevated to reduce swelling(EVO ODAVDE JA IZVUKOH)

Avoid blowing or picking your nose for the first 4 weeks to reduce bleeding and abnormal healing
taske86
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Dec 21, 2008 9:05 pm

Post od taske86 »

HmmH napisao:taske, a cemu onda sluzi maska koja ostaje SEDAM dana na nosu?
btw, meni su tamponi izvadjeni posle dva dana!!!
Imobilizacija covece.
taske86
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Dec 21, 2008 9:05 pm

Post od taske86 »

jasnasubotic napisao:taske86, izvini ne znam u cemu je tvoj problem, to koliko kome stoje tamponi mene ne interesuje,pokusala sam da pomognem, ja sam samo napisala kako je bilo u mom slucaju. A sa druge strane, nije uopste u redu da pricas kakav je ko strucnjak u svom poslu, i kakav ce koji nos da bude.
Klinicki centar je na dosta losem glasu.Cak poznajem osobu koja radi tamo.Zapitaj se zasto sam odustao....Kada sam ja operisao nos, bilo je bas dosta vojnika, svi su radili devijaciju(posto je bila dzabe) i svima su tamponi stajali 6 dana, a svaki nos je unikat to moras uzeti u obzir.Bio sam skoro 3 dana na klinici, ispricali smo se dosta, znaci nije svako imao iste probleme.Drugar je isto operisao devijaciju na VMA, kod doktora Rasica i njemu su tamponi stajali 6 dana.Kakva slucajnost, zar ne?
stacy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 28, 2009 10:36 pm

Post od stacy »

Jooj zasto,ali zasto sam isla na onaj sajt da gledam kakva je razlika izmedju otvorene i zatvorene rinoplastike :o :o
Da li iko zna zbog cega se radi jedna, a zbog cega druga, i koja je komplikovanija, koja je savremenija i koja se cesce radi...??? Moram priznati da me je ova otvorena malkice prestravila.. I kako otvorena traje skoro tri puta duze od zatvorene?
Penelope ti si sad za mene heroj :D a ja sam cini mi se malo kukavica :D
Ali vise mi se svidja zatvorena rinoplastika. Jel to moze da zavisi i od doktora - kao koji tip operacije i nacin rada on preferira?.. o toliko blesavih pitanja..Prevazisla sam sebe ovaj put :lol:
HmmH
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 23, 2008 8:03 am

Post od HmmH »

taske86 napisao:
HmmH napisao:taske, a cemu onda sluzi maska koja ostaje SEDAM dana na nosu?
btw, meni su tamponi izvadjeni posle dva dana!!!
Imobilizacija covece.
pa to ti pricam!!
jasnasubotic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 07, 2008 7:17 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od jasnasubotic »

Ne zelim da se raspravljam, nije bitno uopste, ja sam svoje zavrsila i prezadovoljna sam, a to dal je na losem glasu ili ne... uopste me ne interesuje.... ja tvoju operaciju i tvog doktora nisam pominjala... tako da... svaka ti cast!!!
Jaslica88
happyfeet
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 29, 2009 5:44 pm

Post od happyfeet »

Ja sam se operisala kod doktora Bijelica pre 10ak dana, pre neki dan sam skinula tampone i stvarno sam prezadovoljna... i mene je isto kao i sve vas pre operacije interesovalo milion stvari, bila sam skepticna dosta, ali imam jedan savet za one koji ce se operisati kod dr. Bijelica, covek zna sta radi, tacno zna da prilagodi i uskladi nos sa vasim licem, tako da se nemojte plasiti, uradice cak i ono sto vam mozda izgleda nemoguce, samo mu se prepustite bez straha! :-)

operacija je bezbolna, tj. ne secate se nicega... ;-) meni je problem bio taj postoperativni oporavak, npr. spavanje, jako je nezgodno spavati u polusedecem polozaju, tako da sam jako malo spavala, tesko sam jela, neprijatan je osecaj zvakati i gutati sa onom maskom na licu, e da, nezgodno je kad ti krv curi nocu, ne mozes da promenis gazu (oni zovu to prackica), osecas da je natopljena krvlju, a krv ti se sliva niz usta ako zadremas na pola sata... Ali to je samo prvih 2,3 dana, ostalih dana se nabiknete, lakse jedete, malo vise spavate, krvi skoro da i nema, otoci spadaju... Tako da vredi izdrazati! :-)

posle operacije ne smete nista da pijete 2 sata, to je malo nezgodno jer vam je grlo suvo od intubacije, ali cisto da znate...

sve ovo sto sam nabrojala jeste malo nezgodno, ili vas nervira ili neprijatno, ili cete mozda puno oteci pa cete izgledati izmuceno, ali nijednog trenutka me nista nije zabolelo vezano za operaciju! vise me je nerviralo to sto nisam mogla kosu da perem! :-)
e da, savet mali, pocnite da pijete Chemoral forte 48 sati pre operacije, to je za manje otoke, pomaze dosta!

ako imate neka pitanja slobodno pisite, zelim vam svima uspesne i bezbolne operacije! ;-)
_Lilly
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 22, 2008 12:15 am

Post od _Lilly »

Ja sam danas isla da mi izvade tampone i skinu masku i stvarno nista ne boli i nije trajalo ni 2 min ... Sto se tice novog nosica zadovoljna sam ,jeste naduven cak i malo plav sa jedne strane ali prelep ne bih se bunila ni da ovakav ostane zauvek ! :lol: Moram da priznam da sam se izgubila kad sam se videla posto uopste ne licim na sebe ali bukvalno pre mi je nos bio nekako prav, ostar,siljat a sad mali, pljosnat na vrhu blago prcast totalna suprotnost i sad mi bas neobicno :) Rekao mi je da ga mazem sa ad kapima -jel to boli,plasim se da ga ne iziritram ,i ne saecam se da li mi je rekao dva puta ili jedno dnevno to da radim?!
penelopeeee
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 19, 2008 2:05 am

Post od penelopeeee »

stacy ma kakvi nije to nista strasno...ja sam gledala dan pred operaciju na youtube-u open rhinoplasty,i sva sam se zaledila.a sutradan kad sam otisla na operaciju sve se desilo toliko brzo da nisam stigla ni da se uplasim.
e sad,da zavisi od hirurga kojom ce metodom raditi-zavisi,ima hirurga koji ceo radni vek rade jednom metodom.medjutim odabir metode zavisi od problematike nosa(npr meni niko ne bi mogao da sredi hrskavicu,ovako kako je sredjena,zatvorenom metodom).nije u pitanju da je jedna savremenija od druge vec stvarno zavisi od toga koliko mora da se radi na vrhu nosa odnosno hrskavici.da,otvorena je malo komplikovanija,duze traje jer mora da se polako koza potpuno odvoji,ali su zato rezultati otvorene metode bolji utoliko sto je hirurgu svaki deo bio pristupacan i sve je video sta je radio.naravno otoci stoje duze i da ne pominjem spoljasnji rez na pregradi gde ostaje oziljak,to su glavne mane ove metode.ali mogu da se ocekuju odlicni rezultati.
ne znam kakav je tvoj nos i koju ce operativnu metodu zahtevati ali bez obzira,nemoj da se plasis,bices presrecna kad vidis kako lepo izgleda nosic.vidis koliko sam ja srecna i ne kajem se ni jedne sekunde.pozz
alexandraaa90
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 10:54 pm

Post od alexandraaa90 »

evo ja sam u sredu skinula masku(nedelju dana posle operacije) i nos mi je savrsen :) :) :) :) presrecna sam i prezadovoljna :) i kad mi je doktor skinuo masku izgledala sam kao da sam se operisala pre 2 meseca a ne pre nedelju dana :) naravno, jos uvek je vrh nosa malo oteknut, ali zato mi se sa ociju sve povuklo (a i odmah posle operacije sam bila samo malo ljubicasta po ocima, a i to je izgledalo kao senka :D )...
Nosic mi je sada prefektan, stvarno sam prezadovoljna kako je sve to odradio DR. IGOR SMILJANIC i iskreno bih ga svima preporucila, pravi je strucnjak u svom poslu i veoma ljubazan :)
i svi koji imaju problema sa nosem, sto estetskih sto funkcionalnih, ne trebaju se ustrucavati da urade operaciju, jer nista nije strasno i sto je najvaznije NE BOLI :)
ako nekoga nesto zanima neka slobodno pita, znam koliko je mene sve zanimalo pre operacije ...
alexandraaa90
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 10:54 pm

Post od alexandraaa90 »

evo ja sam u sredu skinula masku(nedelju dana posle operacije) i nos mi je savrsen :) :) :) :) presrecna sam i prezadovoljna :) i kad mi je doktor skinuo masku izgledala sam kao da sam se operisala pre 2 meseca a ne pre nedelju dana :) naravno, jos uvek je vrh nosa malo oteknut, ali zato mi se sa ociju sve povuklo (a i odmah posle operacije sam bila samo malo ljubicasta po ocima, a i to je izgledalo kao senka :D )...
Nosic mi je sada prefektan, stvarno sam prezadovoljna kako je sve to odradio DR. IGOR SMILJANIC i iskreno bih ga svima preporucila, pravi je strucnjak u svom poslu i veoma ljubazan :)
i svi koji imaju problema sa nosem, sto estetskih sto funkcionalnih, ne trebaju se ustrucavati da urade operaciju, jer nista nije strasno i sto je najvaznije NE BOLI :)
ako nekoga nesto zanima neka slobodno pita, znam koliko je mene sve zanimalo pre operacije ...
lejdi scarlett
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 17, 2009 12:06 am

Post od lejdi scarlett »

Interesuje me, posle koliko dana od pregleda se zakazuje operacija, tj, koliko vremenski se dugo ceka na operaciju?
lejdi scarlett
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 17, 2009 12:06 am

Post od lejdi scarlett »

Zaboravila sam da naglasim da se predhodni post odnosi na zakazivanje kod Bjelica. Kod njega koliko se ceka dugo na operaciju, od momenta zakazivanja?
Odgovori