Operacija nosa

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
She Wolf
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2012 10:28 pm

Re: Operacija nosa

Post od She Wolf »

tamoneko napisao:Bravo mimzys! :) hvala za korak 4, ovo upada u post odmah! :)
I drago mi je da prvi konci ispadaju, koliko si zadovoljna sa operacijom sad posle nekog vremena? :)

Dakle:
Korak 1.
IZBOR KLINIKE/LEKARA

Bilo bi korisno da ste procitali celu ili vecinu teme, kako bi ste odprilike dobili sliku o tome koji doktor bi najbolje odgovarao tipu nosa koji imate. Prosarajte temom, ima puno utisaka a i "pre/posle" slika.

Korak 2.
PAPIROLOGIJA

Odete kod lokalnog lekara opste prakse i kazete zasto ste dosli, onda vas salje kod ORL koji vas pregleda i napise izvestaj i udari pecat jos jedan ORL doktor, vracate se na opstu praksu i tu dobijate "A" uput za odredjenu zdravstvenu ustanovu, MORATE DA NAGLASITE KOJA ZDRAVSTVENA USTANOVA JE VAS IZBOR, ako nema izbor zdravstvene ustanove koju ste vi odabrali, onda.......NE ZNAM :D to jos nismo rascistili kako da prevazidjemo :D Ali ne bojte se uskoro cemo!
Ako ima taj izbor, onda super, dobijete uput i sa njime idete na komisiju da bi vam odobrili pregled. Zatim odete na pregled u izabranu kliniku kod izabranog doktora i zakazete termin za operaciju, a doktor vam da papiric na kome pisu sve potrebne analize koje morate da uradite pre operacije.

Ovaj konkretan korak vam je omogucio Castello :P

Korak 3.
POTREBNE ANALIZE

Analize gledajte da uradite negde 10tak dana pre operacije, da bi rezultati bili sto sveziji(ne bi trebali da budu stariji od 15 dana).
Ako niste davno radili analize mozda bi bilo pametno da uradite jednom odmah nakon zakazivanja da bi ste bili sigurni da ste dovoljno zdravi za operaciju.

U slucaju da vam doktor nije dao papiric evo sta odprilike vecina doktora trazi od analiza:
1.Krvna slika sa trombocitima
2.Vreme krvarenja i koagulacije
3.Glikemija, urea, kreatinin, Cl-, K+, Na+
4.Urin
5.RTG Pluca i Srca
6.Krva grupa
7.Uput za stacionirano lecenje
8.Overena zdravstvena knjizica
9.Briz nosa i zdrela

Ovaj konkretan korak su vam omogucili Kirovljeva i Castello :D

Korak 4.
STA PONETI U BOLNICU NA DAN PRIJEMA

Poneti sve rezulate,
Pidzamu na OTKOPCAVANJE,
Papuce,
Peskir,
Toalet papir,
Vlazne i obicne maramice
Dosta dosta vode,
Labelo,
Strepsil tabletice najbolje sa anestetikom jer ce Vas najverovatnije grlo boleti posle operacije
Za svaki slucaj poneti i neki pudingic ili tako nesto mekse jer svako razlico reaguje pa mozda taj prvi dan od operacije nece moci lepo da zvace tj pomera usta.

Ovaj korak vam je omogucila mimzys :)
Evo i ja da doprinesem ovom ''univerzalnom postu'' :D
Od nalaza potrebni su jos i ALT i AST :)
tamoneko
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Feb 11, 2012 4:00 pm

Post od tamoneko »

Korak 1.
IZBOR KLINIKE/LEKARA

Bilo bi korisno da ste procitali celu ili vecinu teme, kako bi ste odprilike dobili sliku o tome koji doktor bi najbolje odgovarao tipu nosa koji imate. Prosarajte temom, ima puno utisaka a i "pre/posle" slika.

Korak 2.
PAPIROLOGIJA

Odete kod lokalnog lekara opste prakse i kazete zasto ste dosli, onda vas salje kod ORL koji vas pregleda i napise izvestaj i udari pecat jos jedan ORL doktor, vracate se na opstu praksu i tu dobijate "A" uput za odredjenu zdravstvenu ustanovu, MORATE DA NAGLASITE KOJA ZDRAVSTVENA USTANOVA JE VAS IZBOR, ako nema izbor zdravstvene ustanove koju ste vi odabrali, onda.......NE ZNAM :D to jos nismo rascistili kako da prevazidjemo :D Ali ne bojte se uskoro cemo!
Ako ima taj izbor, onda super, dobijete uput i sa njime idete na komisiju da bi vam odobrili pregled. Zatim odete na pregled u izabranu kliniku kod izabranog doktora i zakazete termin za operaciju, a doktor vam da papiric na kome pisu sve potrebne analize koje morate da uradite pre operacije.

Ovaj konkretan korak vam je omogucio Castello :P

Korak 3.
POTREBNE ANALIZE

Analize gledajte da uradite negde 10tak dana pre operacije, da bi rezultati bili sto sveziji(ne bi trebali da budu stariji od 15 dana).
Ako niste davno radili analize mozda bi bilo pametno da uradite jednom odmah nakon zakazivanja da bi ste bili sigurni da ste dovoljno zdravi za operaciju.

U slucaju da vam doktor nije dao papiric evo sta odprilike vecina doktora trazi od analiza:
1.Krvna slika sa trombocitima
2.Vreme krvarenja i koagulacije
3.Glikemija, urea, kreatinin, Cl-, K+, Na+
4.Urin
5.RTG Pluca i Srca
6.Krva grupa
7.Uput za stacionirano lecenje
8.Overena zdravstvena knjizica
9.Briz nosa i zdrela
10.ALT
11.AST

Ovaj konkretan korak su vam omogucili Kirovljeva, Castello i She Wofl :D

Korak 4.
STA PONETI U BOLNICU NA DAN PRIJEMA

Poneti sve rezulate,
Pidzamu na OTKOPCAVANJE,
Papuce,
Peskir,
Toalet papir,
Vlazne i obicne maramice
Dosta dosta vode,
Labelo,
Strepsil tabletice najbolje sa anestetikom jer ce Vas najverovatnije grlo boleti posle operacije
Za svaki slucaj poneti i neki pudingic ili tako nesto mekse jer svako razlico reaguje pa mozda taj prvi dan od operacije nece moci lepo da zvace tj pomera usta.

Ovaj korak vam je omogucila mimzys :)
Hvala She Wolf :) E sad kad bih ja prokljuvio sta ALT i AST znace :D

mimzys, odlicno je ispao nos! hvala sto si postavila slike da mozemo davidimo! Da nemas mozda sliku od pre operacije da tacno uporedimo sve 3 slike? :)
aleksandraaaaa89
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 23, 2012 12:58 am

Post od aleksandraaaaa89 »

Ćao svima, radila bih operaciju nosa, nemam devijaciju. Da li je neko možda radio u KC Kragujevac? Hvala :)
Korisnikov avatar
Alexandar *mp
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jun 26, 2011 10:23 pm

Post od Alexandar *mp »

She Wolf napisao:
Evo i ja da doprinesem ovom ''univerzalnom postu'' :D
Od nalaza potrebni su jos i ALT i AST :)
Pretpostavljam da je ovo alergo test,koji ne mora da se radi,to ti niko ne trazi,ali je preporucljivo,ako nisi siguran dal si na nesto alergican. Ja ovo nisam radio,jer nikad nisam bio alergican na lekove,ali se desavalo ljudima da budu alergicni na nesto,pa malo fali da ih dignu sa operacionog stola i vrate ih sa operacije...

Inace ja sam se operisao evo ima vec mesec dana,20 dana od skidanja maske,sve super fukncionise,nista me ne boli,nos se sve vise vraca u normalnu sto se tice osecaja kad kad diram,mrdam i tako to..meni je doktorka jos prvi dan rekla da smem da duvam nos,tako da ja sada vec duvam nos kao pre,samo sto smetaju konci malo koji jos ne ispadaju... Sto se tice izgleda,ne bih znao sta da kazem,dosta je slican izgled,nadam se da ce otok jos opadati :)
I da napomenem ljudima koji se dvoume dal da idu na operaciju: ljudi nemate cega da se plasite,ovo je toliko bezbolno da je neverovatno,posle kratkog perioda se vracate u normalu,a posle je duzi oporavak i stabilizovanje nosa,ali to vama nikako ne smeta da vodite normalan zivot :)
You'll never walk alone!
She Wolf
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2012 10:28 pm

Post od She Wolf »

AST i ALT vezani su za krvnu sliku.
Skracenice su za Aspartat transferazu (AST) i Alanin transferazu (ALT).
Samo kazete da vam lekar i to zaokruzi na onom uputu za laboratoriju pre nego sto odete da dajete krv. Meni doktor koji ce da me operise nije nista reko o ovome,a nisam ni na forumima naisla na informaciju da se i ti nalazi traze-inace bih sama zaokruzila :D.
Zvali su me iz ORL klinike da me obaveste da su potrebni. Mozda ne traze svi,ali eto,cisto da znate unapred. :)
Vladislav
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 29, 2010 10:27 am

Post od Vladislav »

T!YANA pa najbolje je da postaviš sliku pre/posle operacije ako imaš, a ako nećeš da postavljaš slike ili ako nemaš slike možeš da nam napišeš da li ti zadovoljna rezultatom operacije? Nadam se da jesi! :)
Boba_90
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2012 10:27 pm

Post od Boba_90 »

Pozz svima :) imam jedno pitanje,moja majka od pre nekoliko dana ima otoke ispod ociju,pa me zanima da li to znaci da ima problem sa stitnom zeldom,ili moze biti i nesto drugo? Unapred hvala :)
Korisnikov avatar
Alexandar *mp
Stalni član
Stalni  član

Post od Alexandar *mp »

Evo moje slike pre i posle,prva slika je naravno pre,druga posle operacije... Sirinom nisam nikako zadovoljan,ali mi je doktorka juce rekla da ce to opasti, da taj otok opada 4-6 meseci,pa se nadam da ce tako i biti,a profilom sam zadovoljan,mada mi je dr rekla da ce i ova grbica opasti i da ce ceo nos biti lepsi :) Slobodno iznesite svoje komentare,sta god da kazete bice ok :D

Slika

Slika
You'll never walk alone!
Korisnikov avatar
Alexandar *mp
Stalni član
Stalni  član

Post od Alexandar *mp »

Evo moje slike pre i posle,prva slika je naravno pre,druga posle operacije... Sirinom nisam nikako zadovoljan,ali mi je doktorka juce rekla da ce to opasti, da taj otok opada 4-6 meseci,pa se nadam da ce tako i biti,a profilom sam zadovoljan,mada mi je dr rekla da ce i ova grbica opasti i da ce ceo nos biti lepsi Slobodno iznesite svoje komentare,sta god da kazete bice ok :D

Ova prva slika gore je lose rezolucije,evo samo ovde gde se bolje vidi :)

Slika

Slika
You'll never walk alone!
tamoneko
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Feb 11, 2012 4:00 pm

Post od tamoneko »

Brate moj svaka cast! Odradila je doktorka profil extra(tj ko te je tacno operisao?)
E sad jos kad spadnu otoci verujem da ce perfektno izgledati i profil i anfas! To su 100% otoci na anfasu.
venera333
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 12, 2011 6:45 pm

Post od venera333 »

Alexandar *mp napisao:Evo moje slike pre i posle,prva slika je naravno pre,druga posle operacije... Sirinom nisam nikako zadovoljan,ali mi je doktorka juce rekla da ce to opasti, da taj otok opada 4-6 meseci,pa se nadam da ce tako i biti,a profilom sam zadovoljan,mada mi je dr rekla da ce i ova grbica opasti i da ce ceo nos biti lepsi Slobodno iznesite svoje komentare,sta god da kazete bice ok :D

Ova prva slika gore je lose rezolucije,evo samo ovde gde se bolje vidi :)

Slika

Slika
I meni se svidja tvoj novi nos :roll: Dosta ti je skratila,profil ti je extra a kad otoci spadnu to ce biti TO :wink: Izgleda prirodno :) sto je najvaznije u celoj prici...
Korisnikov avatar
Alexandar *mp
Stalni član
Stalni  član

Post od Alexandar *mp »

Hvala na komplimentima, mada pohvale idu doktorki Branki Mihajlovic :)

U prirodi cak i anfas izgleda manji, ali valjda se na slikama to ne primecuje bas,nemam pojma,ail nadam se da ce pasti i to,jer proslo je tek mesec dana,a to opada i do 6 meseci :)

Nzm vise ko se od vas operisao a ko nije,ali bi vam preporucio da idete kod ove moje doktorke (Branka Mihajlovic-Kokic) jer je mnogo pouzdanija od Dusanke i nece se desiti da vas ispali,da vam odlozi operaciju,da se dogovarate po nekim gluvim sobama oko operacije, jer se zna sta se trazi po tim sobama (citaj "mito" xD) itd..a i po struci je branka iznad dusanke,tako da se nadam da vam je sve jasno...i da,cekace te 3 meseca manje red na operaciju kod branke :)
You'll never walk alone!
Bryan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 10, 2011 12:32 am

Post od Bryan »

Vrh ti je sada cool ali anfas je ogroman, evidento je da je otecen, i sigurno i ce spasti, ali koliko... :roll: Zar nisi hteo da ti skine grbu?
Ne slazem se s tobom oko prozivki doticne doktorke, jasno je da si ogorcen ali apsolutno neosovano osudjujes, no dobro, tvoj izbor...
Pozdrav i sve najbolje! :wink: Cuvaj se sunca! 8)
Korisnikov avatar
Alexandar *mp
Stalni član
Stalni  član

Post od Alexandar *mp »

Bryan napisao:Vrh ti je sada cool ali anfas je ogroman, evidento je da je otecen, i sigurno i ce spasti, ali koliko... :roll: Zar nisi hteo da ti skine grbu?
Ne slazem se s tobom oko prozivki doticne doktorke, jasno je da si ogorcen ali apsolutno neosovano osudjujes, no dobro, tvoj izbor...
Pozdrav i sve najbolje! :wink: Cuvaj se sunca! 8)
Sve to jos treba da pada...otok jako tesko pada na toplom vremenu,znate i sami kada imate neki otok da stavite led,a ja od kada sam izasao iz bolnice temperature su preko 30 stepeni, sada su vec i preko 40...al jbg,ja tu nisam kriv :)

Naravno da sam ogorcen...al sta sam ja rekao neistinito ili neosnovano protiv nje ?
You'll never walk alone!
Milann
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 1:01 am

Post od Milann »

Da li je moguće da nos nakon operacije bude širi, iz anfasa, nego pre? Naravno, kad spadnu otoci.
Odgovori