Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.
fortune napisao:@Mare, žao mi je što si imao toliko problema .
hehe, kod mene se pojavio problem. Danas sam primetila da mi se na desnoj strani vrha nosa pojavilo malo udubljenje, dugo oko par milimetara. Plitko je ali se vidi. Nos nisam povredila tako da nemam pojma šta to može biti. Ne verujem da je otok koji spada, jer ta strana nosa mi nije otečena. Any hint?
Još nešto. Kako da znam da li se radi o unutrašnjem ožiljku ili o udubljenju koje bi trebalo da se popuni vremenom? Hvala svima
za fortune
Evo jedan 'hint'. Zavisno od toga sta je radjeno i u kolikoj meri otok moze biti neravnomeran. Obicno se desava da posle skidanja maske otok izgleda ravnomernije jer je oticanje bilo ograniceno maskom. Neko vreme posle skidanja maske otok se prvo povlaci sa mesta koja nisu dirana tokom operacije, a znatno duze se zadzava na mestima na kojima je bio agresivnji pristup u toku operacije. Tako da kod tebe moze biti samo neravnomeran otok. Druga stvar, (izvini ako te plasim), moze biti da nesto nije u redu sa hrskavicom vrha nosa, da nesto nije dobro uradjeno.
Jos bih hteo da dodam nesto iz iskustva, a to je da je najbolje raditi "otvorenu" rinoplastiku. To je kad se presece deo izmedju nozdrva a onda se meko tkivo podigne uvis, tako da ostanu otkriveni hrskavica i kosti nosa. U tom slucaju hirurg ima izuzetno dobar pregled i moze videti sta tacno nije u redu i sta sve treba popraviti. Moja poslednja operacija je radjena na taj nacin i verovatno je to jedan od razloga sto je tako dobro ispalo ovaj put. Jedina negativna stvar je sto post operativni tok u ovom slucaju traje nesto duze, ali i to nije neki problem kad se zna da je operacija izuzetno uspesna.
Pozdrav
Rađena mi je septorinoplastika, skraćen mi je nos i skinut višak hrskavice na bočnim stranama vrha nosa.
Hehe, to da nije dobro hrskavica urađena je prvo što sam pomislila .
Uglavnom, to udubljenje je za nijansu tamnije boje od ostatka nosa. Koso je postavljeno u odnosu na vrh nosa.
Nažalost ,nisam osposobila foto-aparat tako da ne mogu postaviti slike, ali mislim da se ne bi ni videlo na slici, nemam baš dobar aparat (5 magapix).
hairext napisao:a gde ti se nalazi to udubljenje? koliko ti je proslo od operacije?
nos ti izgleda kao moj na toj prvoj slici gde su vec malo spali otoci ili kao na drugoj gde su otoci bas izrazeni?
prošle srede sam skinula masku, oko 10-ak dana je prošlo. Nos mi izgleda kao tvoj na drugoj slici, i meni ne stoji loše uopšte čak i ako je vrh širi. Kao što sam napomenula izgledala bih loše sa uskim nosem.
Kako nemam svoju sliku morala sam da iskoristim tvoju, izvini, ali to je nos kao i moj , nadam se da se ne ljutiš. Iscrtala sam mesto gde se nalazi to udubljenje. Nije toliko strašno, ali ipak se vidi
cao ljudi..prvo @mare zao mi je sto si kroz toliko toga prosao i psihicki a i fizicki se iscimao da bi na kraju imao normalan i nos koji normalno vrsi svoju funkciju...bitno je da je na kraju sve ispalo dobro i da je sve okay sada!
To za padanje otoka brze sa one strane koja nije 'dirana' je tacno..sporije ce da pada otok sa one strane nosa na kojoj je bila devijacija i na kojoj je ustvari vise radjeno..Meni desna strana je zato blago natecenija jer je nju doktor vise 'dirao' nego levu..Neko ovde ko je nedavno skinuo masku je rekao da je jedna strana vise ulubljena a druga ravnija!Kod mene je isto bio takav slucaj!To vremenom dodje na svoje..Ja sam se isto plasio da mi doktor nije pravilno oblikovao kost pa sam ga pitao kako to da su strane razlicite i on je rekao..DA JEEDNU STRANU NIJE DIRAO I DA ZATO CE ONA BRZE DA PADNU A ONU KOJU JE OPERISAO JE POTPUNO KOZU ODVOJIO OD KOSTI..I DA TREBA VREMENA DA SE TA KOZA PONOVO PRIBIJE UZ KOST..KAO I SVI NJENI SLOJEVI..TO MI JE OPISAO POPUT NOVINA..KOJE KADA SE IZGUZVAJU I RAZDVOJE LISTOVI..DA BISMO ISPRESOVALI..TREBA VREMENA DA ODSTOJI DA SE LISTOVE PRIPIJU..NADAM SE DA STE SHVATILI?JA JESAM!
Dalje..@fortune hm..pretpostavke..kao sto je i mare rekao..mozda ti otok neravnomerno pada a mozda stvarno je neki oziljak..ili nesto nije dobro uradjeno..ali verujem da nije..strucnjaci su oni..reci mi..boli li te taj deo nosa/hrskavice?
Miki89 napisao:cao ljudi..prvo @mare zao mi je sto si kroz toliko toga prosao i psihicki a i fizicki se iscimao da bi na kraju imao normalan i nos koji normalno vrsi svoju funkciju...bitno je da je na kraju sve ispalo dobro i da je sve okay sada!
To za padanje otoka brze sa one strane koja nije 'dirana' je tacno..sporije ce da pada otok sa one strane nosa na kojoj je bila devijacija i na kojoj je ustvari vise radjeno..Meni desna strana je zato blago natecenija jer je nju doktor vise 'dirao' nego levu..Neko ovde ko je nedavno skinuo masku je rekao da je jedna strana vise ulubljena a druga ravnija!Kod mene je isto bio takav slucaj!To vremenom dodje na svoje..Ja sam se isto plasio da mi doktor nije pravilno oblikovao kost pa sam ga pitao kako to da su strane razlicite i on je rekao..DA JEEDNU STRANU NIJE DIRAO I DA ZATO CE ONA BRZE DA PADNU A ONU KOJU JE OPERISAO JE POTPUNO KOZU ODVOJIO OD KOSTI..I DA TREBA VREMENA DA SE TA KOZA PONOVO PRIBIJE UZ KOST..KAO I SVI NJENI SLOJEVI..TO MI JE OPISAO POPUT NOVINA..KOJE KADA SE IZGUZVAJU I RAZDVOJE LISTOVI..DA BISMO ISPRESOVALI..TREBA VREMENA DA ODSTOJI DA SE LISTOVE PRIPIJU..NADAM SE DA STE SHVATILI?JA JESAM!
Dalje..@fortune hm..pretpostavke..kao sto je i mare rekao..mozda ti otok neravnomerno pada a mozda stvarno je neki oziljak..ili nesto nije dobro uradjeno..ali verujem da nije..strucnjaci su oni..reci mi..boli li te taj deo nosa/hrskavice?
hehe, evo našeg stručnjaka , super da si se pojavio! Taj neko ko je govorio o ulubljenoj strani sam ja, pre operacije kost mi je bila ravna a sad leva strana nosa je natečena a desna izgleda ulubljeno.
Mene boli leva strana nosa i vrh nosa, a to tamnije udubljenje me ne boli toliko, niti oko njega....Bar ne boli kao što me boli leva strana. Tražila sam na netu sliku unutrašnjeg ožiljka ali nisam našla, ne znam kako bi se to prevelo na engleski. Ne znam kako otok može da napravi udubljenje?
Au ljudi uplasim se kad vidim vase noseve,moj nije ni blizu tako natecen bio,niti su podlivi ispod oka bili takvi,samo drugi dan,posle je spadalo i za 3-4 dana nista se ispod oka nije videlo.
Evo meni sad jos jedan dan pa tacno mesec dana od operacije,ispali su 3 konca,duzine mozda 2cm najvise,vire jos,nadam se da ce uskoro da poispadaju.
@fortune...hmm pa toliko strucnjak bas nisam ..Sve informacije koje ja imam sam dobio od svog doktora ili citajuci preko foruma..
Bilo bi najbolje kad bi nekako uspela da slikas se i postavis da to vidimo jer slika vredi vise od hiljadu reci..
Tebi nije proslo mnogo od operacije..moguce zato da osecas bolove..sveze je to jos..A za to udubljenje stvarno ne znam..mozda je to samo deo postoperativnog toka...
@Vermaelen ..nos ti je extra stvarno..!!Odusevljen sam koliko ti je profil ravan . A sto se tice otecenost sve zavisi od toga koliko je doca nos "prekopao"..Meni se cini da ti vise nemas otoka?Mozda samo neki unutrasnji..posto spolja izgleda sve simetricno i nenateceno..
Koliko vidim ona ne dira vrh, jer tebi je vrh dosta slican kao pre sto je pozitivno... A i meni je rekla da sve sto ce mi raditi je skloniti grbu i pomeriti stub nosa zbog boljeg disanja...
Konačno sam uspela da prebacim slike sa aparata Nisam sigurna koliko ćete videti udubljenje, obeležila sam mesto gde se javilo. Ne znam kako da fotografišem da se vidi ...
hairext napisao:ja to udubljenje ne vidim imas li slike od pre operacije?
moraću da prebacim slike pre operacije pa ću ih postaviti. Nije velika razlika pre i posle, osim u profilu (kraći je i nema loptice na vrhu nosa)...
Hmmm, udubljenje se ne vidi na slikama, ne znam kako da slikam, probaću sutra na dnevnoj svetlosti, možda će se videti...