Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.
Ja sutra idem na skidanje tampona, jedva cekam... Malo su mi bile natecene oci i predeo izmedju ociju (izgledala sam kao ovi iz novog filma AVATAR )
Medjutim sve mi se to povuklo... Mislim da mi se nece svideti nos, siljat je vrh i dalje... Iako mi se nije cinilo tako odmah posle operacije, pa se je tesim da je tako natekao, ako je to uopste moguce... Nego ja imam problem sto celog zivota spavam na stomaku i ne mogu nikako na ledjima, jedino da se vezem nekako...
Danas sam bio na kontroli ( 3 nedelje od operacije)
doktor me je pitao kako disem i ja sam rekao slabije na desno , ustvari zapusena mije (na tu stranu nisam mogao da disem pre operacije)
doktor je uzeo onaj veliki stapic i ocistio mi je tu stranu
kada sam izasao napolje izduvao sam verovatno zgrusanu krv velicine zrna graska
i nekih pola sata sat sam disao odlicno , ali opet mi se zapusila
rekao mi je da moram da cistim da mi ne dodje do zacepljenja (a ja cistim 3 puta dnevno, stapic stavljam u nos samo dokle ima one fatice i vrtim u krug)
zaboravio sam da pitam doktora da li da cistim kako je i on , onako duboko.
kako su vama rekli da cistite ???
Miki89 napisao:
@kirovljeva..to je tacno!A ja operisao u po leta..u julu..znas kako su brzo padali otoci?:D
Jeste ti lepo odradjen nos ali nije da te sanjam , salim se... Pa pretostavljam da su ti malo teze spadali otoci ? Podlivi valjda naj brze prodju... Problem je sto tokom leta lako dolazi do infekcije, itd...
Kako mi se operacija blizi ja sve vise i vise gledam na you-tube blogove ljudi koji su operisani nos (potrazire ima od trena kad se probude pa do skidanja maske), onda ima gomila primera kako uspavljuju coveka za vreme operacije, itd... Cisto ako nekoga interesuje naglasavam UKOLIKO STE PLASLJIVI NE BIH VAM PREPORUCIO DA GLEDATE ISTA OD TOGA ALI AKO HOCETE DA RESITE NEKE DILEME OKO STRAHA ONDA POGLEDAJTE. Samo ja nisam odgovoran ako se uplasite ...
Miki89 napisao:
@kirovljeva..to je tacno!A ja operisao u po leta..u julu..znas kako su brzo padali otoci?:D
Jeste ti lepo odradjen nos ali nije da te sanjam , salim se... Pa pretostavljam da su ti malo teze spadali otoci ? Podlivi valjda naj brze prodju... Problem je sto tokom leta lako dolazi do infekcije, itd...
Kako mi se operacija blizi ja sve vise i vise gledam na you-tube blogove ljudi koji su operisani nos (potrazire ima od trena kad se probude pa do skidanja maske), onda ima gomila primera kako uspavljuju coveka za vreme operacije, itd... Cisto ako nekoga interesuje naglasavam UKOLIKO STE PLASLJIVI NE BIH VAM PREPORUCIO DA GLEDATE ISTA OD TOGA ALI AKO HOCETE DA RESITE NEKE DILEME OKO STRAHA ONDA POGLEDAJTE. Samo ja nisam odgovoran ako se uplasite ...
Ahaha e moj predlog je da se skroz opustite pre operacije..i da ne opterecujete se pitanjima..sta kako gde..na vama je samo da odete u bolnicu i izadjete iz nje ali ozbiljno savetujem..posto..nije stvarno dobro.psihicki toliko se posvetiti tome..ako neko hoce da otkoni strah onda ok.. ali inace -ne..mozete da si nabijete stres..temperaturu,nervozu..kao sto sam ja noc pre operacije se tripovao da sam dobio temperaturu..pa merio toplomerom..itd..i onda strah ako otkazu operaciju..a novi termin tesko uhvatiti...itd..sve to ne ide vam u prilog da se smirite zato..relax..take it easy..
Pa ja nisam primetio da su sporo padali..padali su jednako brzo..tj..sporo kao i sada.. podlive nisam imao.
lucke10 napisao:
kako su vama rekli da cistite ???
Ove i mene zanima. Koliko duboko treba čistiti? Ja čistim samo malo, oko santimetar dubine...Plašim se da ne pokvarim nešto
@ miki89, ti imaš super nos, opet sam pregledala tvoje slike i ja nigde ne videh otoke o kojima pričaš? Biće da si stvarno opsednut .
@Aleka87
ne možeš znati kako ti nos izgleda dok ne skinu masku. Meni se činio ogroman , preširok i kratak ispod maske. Javi kako je prošlo i da li si zadovoljna. Ukoliko si radila na VMA, dr Bijelić stvarno se trudi da ti uklopi nos sa licem, ne možes kako su već ovde napomenuli, tražiti određen nos, već dobiješ onakav kakav ti pristaje. Moj je odličan, samo je asimetričan. Malo je vrh širi ali meni ne bi pristajao šiljat nos i uzak, jer imam mekše crte lica . Uskoro ću postavitio slike, morate se strpiti (imam problem sa usb od aparata).
Spavati se mora na ravnom, bez jastuka kada se skine maska.
Nego, bilo bi dobro napraviti neku lepljivu temu sa FAQ o ovoj operaciji, da se ljudi bolje snađu ...
Ja sam zadovoljna, videcu da sutra postavim slike. Imala sam neku asimetriju malu neprimetnu ranije, pa mi je sad ona izrazena, ali meni to ne smeta. Bitno da sam se koske otarasila Ja sam Bijelicem odusevljena, divan covek i odlican strucnjak! Idem sad konacno kosu da operem. Sve najlepse, srecni vam praznici!!!!!!!!
Cao drugari!!!
Evo ja sam juce izasla iz bolnice, sada mogu da gledam na oci koliko toliko, jos uvek sam pod otocim. Sto se tice operacije maciji kasalj, nema potrebe da brinete sta i kako, jedino je oporavak tezi deo, pogotovo kada su vam oci zatvorene i ne mozete nista da uzmete sta vam treba. Ali se uvek nadje u sobi neko od cimera da pomogne, posto su sestre kud koji mili moji. Ja sam ponela sliku kakav sam nosic zelela, pa su mi se doktori smejali, ali mislim da su tako upravo nesto i uradili, jer je nos na toj slici nesto sto bi odgovaralo mom licu. Za devojke koje ce se operisati, da znate da ima jako lep i mlad anesteziolog, hihihi, a za muskarce lepe i mlade sestre na odeljenju. 28. decembra sam primljena, 29. operisana, a izasla 31. decembra. i to je kostalo 36.800 dinara, uradjena jedevijacija i estetika. Ako bilo ko ima neka pitanja slobodno neka pita. Veliki pozdrav i svima srecna Nova godina!!!!!!!!
Evo vec neko vreme citam vase post-ove, pa k'o velim daj da se i ja javim sa mojim iskustvom. Osecam se pozvanim jer imam visegodisnje iskustvo sto se tice problema sa nosem, disanjem i operacijama nosa. Ne znam odakle da pocnem. Moja prva operacija je bila u jednom gradu u unutrasnjosti. Bio sam vrlo nezadovoljan i posle nekoliko godina sam se odlucio na sledecu operaciju ali ne vise u Srbiji, jer sam se odselio otud. Moja sledeca operacija je bila ovde u Kanadi, mislio sam da ce ovde biti mnogo bolje i kvalitetnije uradjena ali sam se prevario. Doktor koji me je operisao je bio mlad i ne mnogo iskusan i to je imalo svoje posledice, pokusao je da ispravi stvar ali nije mu poslo za rukom, i dalje sam imao problema sa disanjem a ni estetski nije bilo nekog napretka. Posle njega sam krenuo od jednog do drugog specijaliste, koji nisu pristajali da me ponovo operisu uprkos mojim problemima sa disanjem jer sam vec imao nekoliko operacija iza sebe i to bi bilo izuzetno komplikovano. Cak je to otislo dotle da je moj porodicni lekar rekao da mi nece vise dati ni jedan uput je sam izmenjao veliki broj specijalista i da ja mozda imam nekih psihickih problema (na nervnoj bazi, sto bi mi rekli) i da umisljam da imam problema sa disanjem. U tom momentu nisam vise znao sta da radim ali sam znao da nesto ipak treba uciniti. Sam sam istrazio preko interneta sta sam mogao ali je ideja doslo od jednog mog prijatelja koji je takodje imao problem sa disanjem i kome je njegov hirurg pomogao. Rekao mi je sve najbolje moguce o tom hirurgu, da sam cak mislio da preuvelicava. Nije proslo dugo pre nego sto sam okrenuo telefon ordinacije tog doktora. Desilo se da se on licno javio na telefon jer je sestra koja radi sa njim imala pauzu. Rekao sam mu da imam problema sa disanjem i da mislim da mi je potrebna operacija. On mi je odgovorio da bi me rado pregledao i da mi je da mi potreban uput od mog porodicnog lekara a ako bez idem bez uputa onda bih morao da platim pregled. Ne razmisljajuci rekao sam mu da cu da platim, da je moj doktor na odmoru i da ne znam kad ce se vratiti da mi da uput i da ja ne mogu da ga cekam. Rekao je 'u redu' i zakazao mi pregled. Neverovatna stvar je da sam sve vreme imao neko pozitivno osecanje da ce se sa ovim doktorom zavrsiti svi moji problemi. Kad sam dosao kod njega na pregled bio sam shokiran njegovim pristupom, strucnoscu i zainteresovanoscu. Pregled je trajao vise od pola sata, oko 45 minuta mozda sa kamerom i jos nekim instrumentima. To je bilo toliko razlicito od svih ostalih doktora ko nebo i zemlja. On se slozio da treba da ponovo operisem nos ali je napomenuo da je vrlo kompleksan problem i da mozda nece moci da ga resi odjednom. Predlozio je da prvo ide na resavanje najveceg problema a to je bila neka nepravilnost duboko u unutrasnjosti nosa. Za operaciju mi je svakako trebao uput mog porodicnog lekara inace bih mora da platim operaciju sto bi bilo oko 5 hiljada dolara. Otisao sam kod mog porodicnog lekara i ispricao mu sta se desilo. Naravno da je odmah naspisao uput. Nisam izdrzao a da mu ne kazem :"eto vidis da nije bilo na nervnoj bazi, nego sam stvarno imao problem". Bilo mu je malo neprijatno ali je rekao nesto kao:"Svaki doktor ima svoje subjektivno misljenje." Operacija je bila vrlo uspesna jer se moje disanje znatno popravilo. Ali tu nije kraj, posle nekog vremena sam morao na jos jednu operaciju da bi moj problem bio kompletno resen, gde mi je doktor radio ovog puta spoljasnji deo nosa. Za ovu operaciju je morao da uzme hrskavicu iz mog uha i da je ugradi u nos, posto je moja hrskavica na desnoj strani nosa kolabirala usled brojnih operacija. To je samo mali deo hraskavice iz uha oko 1,5 do 2 mm debljine i duzine oko 2 cm, tako da se nikakva promena na uhu ne primecuje. Jedino sto moze da pravi razliku je da uho bude za 2 mm blize glavi, ali posto je moje jedno uho malo strcalo u odnosu na drugo, to nije bio problem, pa su mi sad usi vise simetricne nego ranije. Operacija je ovog puta bila malo komplikovanija i trajala je cetiri puna sata. Dosta vremena je otislo na uzimanje hrskavice iz uha, sto je u stvari bilo kao da su radjenje dve operacije - uho i nos. Hirurg je usput popravio i izgled mog nosa tako da mogu da kazem da sad izgleda savrseno. Naravno disanje je kao nikad ranije, osecam se kao preporodjen, i izgleda kao da posle ove operacije pocinjem neki novi zivot.
Voleo bih ako bi ovo moje iskustvo na neki nacin pomoglo nekome. Nebitno gde ste, ili u kojoj zemlji neke stvari su univerzalne. Kao najvaznije bih izdvojio izbor doktora-hirurga. To je vasa odgovornost koju imate prema sebi samima, i sebi cete najvise pomoci ako se ne zalecete nego pazljivo istrazite ko bi bio najbolji moguci hirurg za vas problem. Na pregledu slobodno postavljajte bezbroj pitanja, cak iako mislite da neka od njih mogu biti glupa pitanja. Ne mozete pogresiti ako se informisete sto je moguce vise. Razgovarajte sa pacijentima koji su vec operisani dok cekate u cekaonici, cak mozete i oticu u neku cekaonicu i posedeti malo iako ne idete na pregled, cisto da osmotrite situaciju. Trebate biti malo i detektivi da otkrijete ko bi bio najbolji hirurg za vas. Raspirajte se kako su pacijenti zadovoljni, koliko njih je moralo da ponovi operaciju koju je radio taj i taj hirurg. Druga stvar, vrlo vazna je post operativni tok. Tu morate da se strogo pridrzavate upustva i da strogo mirujete posle operacije jer je to sve nezno i svaki nagli pokret moze nesto da poremeti. Dobra stvar tamo kod vas je sto se ostaje da se lezi u bolnici posle operacije (sto ovde nije slucaj, nego se ide kuci nekoliko sati posle operacije). Ja bih svakom preporucio da odlezi sedam dana posle operacije ukoliko je to moguce tj. dok ne skine masku.
Pozdrav i sve najbolje u novoj godini.
Mare
hehe, kod mene se pojavio problem. Danas sam primetila da mi se na desnoj strani vrha nosa pojavilo malo udubljenje, dugo oko par milimetara. Plitko je ali se vidi. Nos nisam povredila tako da nemam pojma šta to može biti. Ne verujem da je otok koji spada, jer ta strana nosa mi nije otečena. Any hint?
Pa ono sto se tice doktora sa VMA tu i nema mnogo brige on je stariji covek i nema nedelje da ne slomi neki nos ... Sto se tice doktorke Dusanke sa KBC Zvezdara ja sam do nje dosao po preporuci, prvo sam procitao biografiju (ima na stetoskopu) pa sam googla-o malo vise i naisao na neke biltene gde se nalaze ona i Bijeljic ...
Ja poznajem coveka koji je nos radio 3x cisto iz svog ne zadovoljstva, prvo 1x na ORL i onda 2x na VMA ali to je bas davno... Sve ostale ljude koje znam su prezadovoljni...
fortune napisao:@Mare, žao mi je što si imao toliko problema .
hehe, kod mene se pojavio problem. Danas sam primetila da mi se na desnoj strani vrha nosa pojavilo malo udubljenje, dugo oko par milimetara. Plitko je ali se vidi. Nos nisam povredila tako da nemam pojma šta to može biti. Ne verujem da je otok koji spada, jer ta strana nosa mi nije otečena. Any hint?
Još nešto. Kako da znam da li se radi o unutrašnjem ožiljku ili o udubljenju koje bi trebalo da se popuni vremenom? Hvala svima