Operacija nosa

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
hairext
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 23, 2009 12:09 pm

Re: Operacija nosa

Post od hairext »

e da, jos nesto, mozes poneti nesto za spavanje posto se moze desiti da od uzbudjenja ili straha ne mozes da zaspis celu noc pa postoji mogucnost da imas temperaturu ili visok pritisak ujutru pa da te skinu sa programa
Nev
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 26, 2009 4:26 pm

Post od Nev »

znaci nema poseta, a?? A moja keva mislila da me saceka po izlasku iz operacione sale da caskamo malo da mi vreme brze prodje. :D
Da li neko ide 29. decembra? Necu valjda biti sama u sobi?? :(
Pozdravcic!!
Danijela93
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 27, 2009 10:47 pm

Post od Danijela93 »

Cao oljice
vidim da su ti vec odgovorili, ja cu se samo nadovezati. Najbitnije je da poneses ves i stvari za licnu higijenu, ponesi Chimoral jer svakako ti to kupujes ne daju ti tamo, ja sam nosila vlazne maramice jer mi je bilo neverovatno vruce, pa mi je dobrodoslo, ponesi svoju casu, ja slamcice nisam imala, a iskreno nisu mi ni trebale. Moj ti je savet za noc pred operaciju, ukoliko ne budes mogla da spavas, da zatrazis nesto za smirenje od dezurne sestre, svakako ce ti dati, da ne pijes na svoju ruku. Veruj mi, ja sam mislila da cu traziti nesto za smirenje, ali sam imala super devojku sa mnom u sobi, pricale smo, zezale smo se, zaspala sam najnormalnije. Ujutru je budjenje u 6, vizita je oko 7 ako se dobro secam, ja sam bila treca na programu, pa sam ja otprilike ocenila da bi mene trebalo da operisu oko 10 i ja sam malo odremala :). Sestre su dosle po mene, probudile me, odmah mi dale bensedin, tako da nisam ni stigla da se uplasim. Videces, vise je malo frka od tog cekanja, nego od same operacije.
Danijela93
Novi član
Novi član

Post od Danijela93 »

Nev napisao:znaci nema poseta, a?? A moja keva mislila da me saceka po izlasku iz operacione sale da caskamo malo da mi vreme brze prodje. :D
Da li neko ide 29. decembra? Necu valjda biti sama u sobi?? :(
Pozdravcic!!

Kad sam ja bila u bolnici, posete su bile utorkom, cetvrtkom, subotom i nedeljom, ne znam da li je tako i sada. Meni je operacija bila u cetvrtak, tako da je meni mama dosla i pravila mi drustvo taj dan.
infundibile
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 20, 2009 3:18 pm

Post od infundibile »

ponesi isključivo pribor za ličnu higijenu, drugo ti sve uzimaju nakon prijema. Dobijaš njihov bademantil i pidžamicu i to moraš da nosis. Ja se vraila pre dve nedelje, ako ti trebaju neke sveže informacije, pitaj :-)
Korisnikov avatar
Vermaelen
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 17, 2009 6:40 pm

Post od Vermaelen »

Ma opusteno bre ljudi,ja se nisam toliko spremao,mislio sam da cu ostati samo dan posle operacije pa sam ostao ukupno 10 dana,pa zamislite sta sam onda samo poneo za tih 2-3 dana a preziveo sam 10 :)
Meni su uvece dali nesto za smirenje neku tabletu,da bi mogao normalno da spavam,tako da opusteno mozda i tebi daju.
Na Zvezdari si mogao da dodjes kad hoces u posetu,oblacis svoju pidzamu,i niko ti ne gleda sta si doneo.
Cevcicu obavezno ponesi,ja nisam mogao nista da pijem iz case ili flase.
oljicaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 09, 2009 9:45 am

Post od oljicaa »

a sto se tice tih vocnih jogurta, pudinga, sokova i sl, jel to moze da se unese?
hairext
Aktivan član
Aktivan član

Post od hairext »

moze, niko ti nece gledati sta unosis u torbi, kad sam ja bila mogao je i laptop da se unese, naravno skloni se kad je vizita :D
Korisnikov avatar
lucke10
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 16, 2009 3:53 pm

Post od lucke10 »

operisao sam devijaciju i rinoskoliozu nosa 9.12
16.12 sam skinuo masku i nos mi je bio dosta otecen
danas se vidi razlika ali jos uvek mi je nos dosta otecen...

jel imao neko ovakvu operaciju i jel mozete da mi kazete koliko ce vremena trebati da otok skroz nestane ???
hairext
Aktivan član
Aktivan član

Post od hairext »

ja sam imala rinoskoliozu, proslo je 9 nedelja od operacije (septorinoplastika) i otoci su jos uvek prisutni, kako na nosu tako i na ostalim delovima lica
pinky thinky
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 24, 2009 3:14 am

Post od pinky thinky »

Dragi moji,pratim vas vec dugo ali vam prvi put pisem...mnogo su mi pomogli vasi saveti tako da sam zakazala kod DR Bjelica za 8 februar tj tada treba da odem u bolnicu a operacija je 9.02.2010...iako studiram medicinu i trebalo bi svasta nesto da znam iskrena da budem kada se radi o meni i operaciji na meni vasi saveti i iskustva mi mnogo vise znace od svega sto sam procitala u strucnoj literaturi....
zanima me posle koliko vremena cu moci da se vratim na fax svojim redovnim vezbama,koliko dana se ostaje u bolnici,da li mogu da ponesem stvari koje bi inache ponela na put postoji li neko ogranicenje npr telefon,komp,neka knjiga?
skroz sam u frci i mnogo mi je drago da mogu da pricam sa ljudima koji su prosli ili treba da produ isto...brine me kako ce proci sama operacija mozda i vise nego postoperativni tok....
sta da radim sa sobom sledecih mesec dana kao pripremu za operaciju?
znam da su sva ova pitanja jako glupa pogotovo za vrlo skorog lekara ali imam takvu tremu da ne mogu uopste trezveno da mislilm...svaka informacija mi je dobrodosla...hvala
Danijela93
Novi član
Novi član

Post od Danijela93 »

pinky thinky napisao:Dragi moji,pratim vas vec dugo ali vam prvi put pisem...mnogo su mi pomogli vasi saveti tako da sam zakazala kod DR Bjelica za 8 februar tj tada treba da odem u bolnicu a operacija je 9.02.2010...iako studiram medicinu i trebalo bi svasta nesto da znam iskrena da budem kada se radi o meni i operaciji na meni vasi saveti i iskustva mi mnogo vise znace od svega sto sam procitala u strucnoj literaturi....
zanima me posle koliko vremena cu moci da se vratim na fax svojim redovnim vezbama,koliko dana se ostaje u bolnici,da li mogu da ponesem stvari koje bi inache ponela na put postoji li neko ogranicenje npr telefon,komp,neka knjiga?
skroz sam u frci i mnogo mi je drago da mogu da pricam sa ljudima koji su prosli ili treba da produ isto...brine me kako ce proci sama operacija mozda i vise nego postoperativni tok....
sta da radim sa sobom sledecih mesec dana kao pripremu za operaciju?
znam da su sva ova pitanja jako glupa pogotovo za vrlo skorog lekara ali imam takvu tremu da ne mogu uopste trezveno da mislilm...svaka informacija mi je dobrodosla...hvala

Nemas uopste razloga za brigu, videces i sama, sve ce biti ok. Sto se tice stvari koje mozes da poneses, to ti niko ne gleda sta ti imas u svom rancu (torbi) posto to svakako nosis u sobu. Sto se tice ostajanja u bolnici, ja mislim da to zavisi od osobe do osobe, kako se ko oseca posle operacije i anestezije, ali u principu moze da se izadje odmah sutradan, ja sam izasla dan posle operacije. A sto se tice pripreme za operaciju, nemas ti tu sta posebno da radis, najbitnije ti je da ne razmisljas toliko o tome, da se ne opterecujes. Ja sam prvi put otisla u bolnicu 1-og juna i primili su me, taj dan sam bila u bolnici, i sutradan na dan operacije ja dobijem i morali su da me otpuste i prezakazali su mi za 8 jul, tako da sam se tih mesec dana trudila da sto manje razmisljam o tome, da ne pricam toliko o operaciji, i da ne razmisljam o tome. Ma videces, naravno bice ti malo frka, ali to je sve strah od nepoznatog. Bice super ako sa tobom u sobi budu neki super likovi, taj dan koji budes lezala ce ti proleteti. Ja sad kad se setim kako mi je bilo, prosto ne mogu da verujem da sam imala operaciju i da je vec toliko proslo. Samo polako i opusteno, bice sve super :)
kirovljeva
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 20, 2006 2:53 am

Post od kirovljeva »

Ovako upravo sam se vratio iz KBC Zvezdara, bio sam na pregledu kod doktorke Milosevic, verovatno cu biti operisan 13.Januara.
Cisto ako nekoga interesuje ja sam dobio papiric sa svim sto je potrebno za pripremu za anesteziju od analiza:
  • 1.Krva slika sa trombocitima
    2.Vreme krvarenja i koagulacije
    3.Glikemija, urea, kreatinin, Cl-, K+, Na+
    4.Urin
    5.RTG Pluca i Srca
    6.Krva grupa
    7.Uput za stacionirano lecenje
    8.Overena zdravstvena knjizica
    9.Briz nosa i zdrela
Sto se tice razgovora sa doktorkom teko je tako sto mi je navela da se zapravo takve operacije ne vrse u smislu da se ulepsa nos vec pravi se takav nos da ne upada u oci kad sebe pogledate u ogledalo, uglavnom to sve ispadne OK ali cisto da se zna. Pod time se podrazumeva da nos ne sme da bude preterano veliki niti ruzan nego dovoljno srazmeran crtama lica i obliku glave...
Korisnikov avatar
Vermaelen
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 17, 2009 6:40 pm

Post od Vermaelen »

lucke10 napisao:operisao sam devijaciju i rinoskoliozu nosa 9.12

jel imao neko ovakvu operaciju i jel mozete da mi kazete koliko ce vremena trebati da otok skroz nestane ???
Ja sam imao pre tacno 3 nedelje i primecuje se samo otok na nosu i to ne mnogo,na licu nigde nema...

Ja imam problem,kada mi skidali masku posto je bila zalepljena flasterima,morali su da ni namazu med. benzin da bi se to lakse skinulo,i od toga su mi iskocile milion bubuljica...To je jedina stvar koja mi pravi problem...
infundibile
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 20, 2009 3:18 pm

Post od infundibile »

Vermaelen napisao:
lucke10 napisao:operisao sam devijaciju i rinoskoliozu nosa 9.12

Ja sam imao pre tacno 3 nedelje i primecuje se samo otok na nosu i to ne mnogo,na licu nigde nema...

Ja imam problem,kada mi skidali masku posto je bila zalepljena flasterima,morali su da ni namazu med. benzin da bi se to lakse skinulo,i od toga su mi iskocile milion bubuljica...To je jedina stvar koja mi pravi problem...
Ja sam imala 11.12 , skinuli mi 8 dana kasnije, jos uvek imam malo podlive ispod očiju, i nos je naravno natečen. To je sve normalno, nemoj nista da brines. Kazu da se prvi, zvanični rezultati vide tek nakon 6 meseci, do tada... Sve je to ok, čak i ako osecas utrnutos vrha nosa i to je ok, nista ne brini. Ja se sve raspitala :-)
Odgovori