IMATE LI OSECAJ KNEDLE U GRLU,PRISUSTVO SEKRETA,BRISEVI NEG

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 01, 2008 2:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od gorangard »

Evo društvo samo da se javim .. bio sam na VMA i posle pregleda mi je data dijagnoza GERD ... HD režim ishrane, lekovi ujutru i pre svakog jela i doktor se nada da će za mesec i po dana sve biti ok (ipak, meni ovo ne traje ni mesec dana) ... Ako ne bude efekta, idem na gastroskopju

Rekao mi je da prvo poboljšanje očekujem već za par dana :D
iako nekad napišem koju na nekim temama, nisam lekar.
Korisnikov avatar
SilverShark
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 29, 2007 6:18 pm

LPR

Post od SilverShark »

@Pomoc: Znam da je zdravlje na prvom mestu,ali ja ne zelim da gubim vreme...Imam mnogo obaveza pa iskreno u zadnje vreme nemam vremena da razmisljam o LPR-u... Nesto mora da "trpi" a sve mi se vise cini da to nece biti studije jer jednostavno sebe vidim kao lekara a ne kao nekoga ko sa 19 god trci od lekara do lekara...Sada kada sam poceo sa terapijom,trebao bi ici na cesce kontrole ali to ne mogu nikako vremenski "uglaviti". Imam mnogo obaveza na fakultetu koje ne zelim i ne mogu zapostavljati...
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član

Post od gorangard »

Kažu da postoji prirodni lek za reflux:

http://www.earthclinic.com/Remedies/acv ... cures.html

A koleginica moje mame kada ima kiselinu pojede po jabuku ili par jabuka pred spavanje.

Da li je neko čuo za ovu "foru"?

Da li je Dr. iz MKM rekla išta za jabuke? Moža kod primene lekova ne trebaju da se koriste.
Korisnikov avatar
SilverShark
Aktivan član
Aktivan član

LPR

Post od SilverShark »

Ma ti "prirodni" lekovi su gluposti.Pokusavaju da te navuku da kupis te preparate koji verovatno nisu ni ispitani vec neko smucka kojekakve tablete pa prodaje.Zar mislis da bi bilo ko pio jake antacide kada bi neka jabuka ili tableta na bazi jabuke resila problem? Takodje reklamiraju neke cajeve protiv refluxa a cajevi su ZABRANJENI kod ove bolesti... Sigurno bi Dr Marianne znala za to da je zaista delotvorno...
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član

Post od gorangard »

Mislim da si upravu Silver ... raspitao sam se malo, kažu jabukovo sirće ne koristi ... koristi kod refulxa koji su blagi jedva osetni i kod ljudi koji imaju manjak kiseline u želudcu.

Biće dobar lekar od tebe Silver :D Em si u startu provalio da ja imam GERD, em si pun informacija koje ne znaju čak ni specijalisti ORL po ambulantama
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

gorangard napisao:Evo društvo samo da se javim .. bio sam na VMA i posle pregleda mi je data dijagnoza GERD ... HD režim ishrane, lekovi ujutru i pre svakog jela i doktor se nada da će za mesec i po dana sve biti ok (ipak, meni ovo ne traje ni mesec dana) ... Ako ne bude efekta, idem na gastroskopju

Rekao mi je da prvo poboljšanje očekujem već za par dana :D
Sta si dobio neki prokinetik??Cisaprid,klometol??
Taurus_sd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 17, 2007 5:11 pm

Post od Taurus_sd »

severus nije pametno stavljati imena lekova na forumu.. Ljudi vide i krenu da uzimaju,ne brinu za posledice..
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Slazem se ,svakome moze da dodje u glavu da se leci i zato naglasavam i ovde nista ne uzimati na svoju ruku nego samo u dogovoru sa lekarom
Korisnikov avatar
SilverShark
Aktivan član
Aktivan član

LPR

Post od SilverShark »

@Gorangard: E hvala na komplimentima :-) Sav sam porastao :-) @Severus: Ne pisemo ovde terapiju jer bez obzira na apel ljudi to ne slusaju vec na svoju ruku uzimaju... Vrati se na neku od prethodnih stranica gde je Dr Marianne Vidojevic ostavila post.Kad procitas,bice ti jasnije...
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član

Post od gorangard »

@SilverShark: Samo iznosim svoje mišljenje:

E ovako, da sumiram:

Letos mi je odrađen mi je test na 28 alergena i nisam ni na šta alergičan. Od lekova imam blagu reakciju na baktrim (kao mali sam po primanju baktrima dobijao blag osip po telu).

Prvi simptomi sa slivanjem su mi se javili posle primene eritromicina u decembru. Tada mi je počelo slivanje. U početku je bilo blago i retko. Pošto sam se žalio na slivanje terapija je potrajala u januaru i prekinuta je tek u februaru. Popio sam četiri kutije eritromicina, kutiju hemomicina, primio sedam injekcija penicilina i posle toga dobio roksimisan 2 kutije (isto makrolidni antibiotik koji oštećuje želudac). Tada mi je želudac bio jako oštećen. Pored toga, ne znajući da bolujem od želudca, gazirana pića sam pio često tokom januara skoro celog meseca. Znači, oni su me zapravo lečili od ovog stanja lekovima koji su me ovde doveli (manje-više)...

Od pre par godina imam LPR ali blažu varijantu koja je delovala na sluznicu nosa. Od kako sam počeo češće da pijem gazirana pića imam problema sa zapušenim nosem. Kako smanjim piće jer sam bolestan i pijem lekove rekacija nestane i miran sam jedno vreme.

Sada izgleda da imam i LPR i GERB jer osećam i gorušicu u jednjaku i slivanje odnekud direkt u ezofagus. Mislim da sam dobar kandidat za MKM :D

Imam i cistu u sinusu. Ona je mala i doktor mi kaže da ne može da prouzrokuje slivanje. Prvo su mislili da je mukokela zato moram da odradim snimanje za svaki slučaj. Alergija na koju on sumnja uvek napada sluznicu nosa, ali mi je ipak napisao "vazomotorni rinitis" ... kao i Taurusu

Idem na CT snimanje sinusa, za svaki slučaj. Doktor ORL na VMA nije mogao precizno da mi kaže zbog čega mi se sliva ali će znati posle CT snimka. Kada se to završi sa svim analizama i čudima idem kod doktorke u MKM.

U startu mi je delovalo skupo, ali ako je rešenje ovog mučenja sigurno vredi.

Može li neko da navede obroke koje jede, a da navede otprilike vreme kada ih jede, količinu ... Meni ponestaje mašte, a zbog GERBa i terapije moram da držim HD režim.
Taurus_sd
Aktivan član
Aktivan član

Post od Taurus_sd »

Riba,belo curece,belo pilece meso,teletina,tunjevine u konzervi,integralne testenine,barena povrca,integralni i razeni hleb,integralni kolacici,kuvana jaja,ovsene pahuljice,jogurt 0% masti..
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član

Post od gorangard »

Hvala Tauruse na odgovoru. Ja sam počeo da jedem jednolično, što nije dobro, jer nemam više ideja ...

Što se tiče slivanja, meni ujutru pomaže da isperem grlo toplim (ne vrelim) čajem od žalfije i onda sam miran par sati
Taurus_sd
Aktivan član
Aktivan član

Post od Taurus_sd »

ja ni ne pokusavam :) meni rekla doktorka da je normalno sto mi se pogorsali simptomi usled bolesti,jer ako si bolestan 7 dana posle je potrebno 21 dan da se sluznica vrati u normalu.. Evo sada mi je vec bolje.. Sada se skidam sa flixonase spraya,josh mesec dana i onda kao da prekinem i toaletu nosa da vidim,ako je stanje ok super,a ako bez toalete ne mogu da funkcionisem onda treba da zakazem ph metriju,i onda valjda idu lekovi..Meni ishrana ne pravi nikakav problem,cak sta vishe i da smem da jedem ona smeca koja sam jeo pre ne bih.. Ovako mi super :)
Taurus_sd
Aktivan član
Aktivan član

Post od Taurus_sd »

E da smes da jedes i onaj Ella sir,0% mlecne masti,dolazi u pakovanju od 450 grama i mora da se pojede u roku od 3 dana od otvaranja.. I meni doktorka rekla da smem da pijem gusti sok od kajsije i breskve,ali da ne preterujem jer ima konzervansa cuda bla bla,ali ono kada izadjem u grad,kafic neki diskoteka da mogu da uzmem po casu..
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član

Post od gorangard »

A jel spavaš sa podignutim uzglavljem? Kako si se na to navikao?
Odgovori