IMATE LI OSECAJ KNEDLE U GRLU,PRISUSTVO SEKRETA,BRISEVI NEG

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
pomoc
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 14, 2007 2:32 pm

odgovor

Post od pomoc »

Pa Tauruse,to je odlicno ako ne moras da radis,znaci da doktorka misli da nemas refluks,sto znaci da ti neces morati ceo zivot da jedes trave kao Silver i ja :D
Taurus_sd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 17, 2007 5:11 pm

Post od Taurus_sd »

Zapravo ja sam siguran da imam reflux,i tacno vidim npr uzmem par komadica pomfrita i odmah ide reakcija,ali opet kad sam se vracao sa pregleda pojeo sam giros i ono nije mi bilo nishta,nisam mogao da odolim :) posle 2 meseca stroge dijete.. Ne znam ni sam zasto mi ne radi tu ph metriju kad ja jos trazim,ali dobro ona zna najbolje valjda.. Nego pomoc a jel sme samo integralna testenina ili sme i obicna? ja koliko znam ne postoje integralne spageti :)
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 01, 2008 2:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od gorangard »

Taurus_sd napisao:Nego pomoc a jel sme samo integralna testenina ili sme i obicna? ja koliko znam ne postoje integralne spageti :)
Postoje. Ima u Maxiju.
marjan969
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 22, 2007 6:09 pm

Post od marjan969 »

jesu li to testenine bez jaja(kako na njima pise) ili bas pise da su integralne?
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član

Post od gorangard »

Juče popodne sam opet bio kod lekara, ovaj put su me poslali kod interniste. Predložio mi je da radim gastroskopiju (mada bih ja to ipak radio u MKM), a po njegovom stručnom mišljenju jasno je vidljivo da imam refluks. Rekao mi je da 60% slučajeva refluksa ima bolove u želudcu, jutarnje mučnine i crveno grlo kome ne pomažu čajevi i antibiotici, kao u mom slučaju. Takođe, rekao mi je da oseti "specifični miris" iz želudca koji takođe ukazuje na refluks.

Oko 9 zovem kliniku da zakažem pregled, ja ne mogu više ovako ... Molim nekog da mi na pp pošalje opis HD dijete, pa da krenem što pre. Inače, meni toaleta nosa ne pomaže jer je meni nos konstantno prazan, i sluz mi se sliva niz zadnji zid jednjaka. Ispiranje grla čajem od žalfije mi ublažava osećaj povraćanja, ali ga ne neutrališe ...

@marjan969: Piše integralne. Ne znam da li imaju jaja u sebi.
pomoc
Aktivan član
Aktivan član

odgovor

Post od pomoc »

HD rezim: Ne sme se jesti 3 sata pre spavanja. Izbegavati obilne obroke i leganje odmah posle jela. Ne jesti przeno,pohovano,masno i rostilj,smes samo bareno i dinstano. Izbegavati kafu,caj,cokoladu(sme dnevno jedan rezanj CRNE cokolade),slatkise,mentu i gazirana pica. Izbegavati bela i vruca testa(lisnata testa,pite i burek). Izbegavati kiselo(djus,kiselo voce,paradajz sos,kecap). Izbegavati mleko. Izbegavati sve sto u sebi ima kofein. Izbegavati alkohol. Izbegavati i drugu hranu za koju zakljucis da ti stvara probleme. Podici uzglavlje kreveta. Izbegavati usku odecu i tesne kajseve. Izbegavati duvan. Redovne setnje. Ovo ti je u kratkim crtama sta ne smes,ako te nesto zanima slobodno pitaj.
Taurus_sd
Aktivan član
Aktivan član

Post od Taurus_sd »

Gorangard pa imas na forumu detaljno opisano hd rezim.. U principu ne smes da jedes: przeno,masno,ljuto,kiselo,zachinjeno,mlechne proizvode osim jogurta i to onaj rozi jogurt sa 0.5 % mlecne masti,nema slatkisa,chipsova,gluposti,od pica samo vodu i kao sto sam rekao jogurt,nikakvi sokovi a pogotovu ne gazirani ili chajevi ili kafe.. Kafe i chajevi su smrt,oni najvishe prouzrukuju reflux,ne sme citrusno voce i tako dalje.. the list just goes on and on
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član

Post od gorangard »

Ne znam šta da mislim. Otići ću u MKM na pregled da vidim šta ona ima da kaže, jer sam se raspitao na par mesta o njoj i svi imaju samo reči hvale (što je kod privatnih specijalista retkost). Za sada mi je ustanovljeno da imam ovo:

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=18557

pa je to verovatno razlog ovog gustog nenormalnog sekreta koji se ne smiruje.
Taurus_sd
Aktivan član
Aktivan član

Post od Taurus_sd »

Pomoc da li smeju da se jedu ovsene pahuljice i integralne sojine pahuljice? Naravno utopljene u malomasni jogurt? Meni rekla doktorka da mogu da se jedu kokice,orasi,lesnici od tih grickalica.. A sta mislis jel sme bake rolls?
pomoc
Aktivan član
Aktivan član

odgovor

Post od pomoc »

E ne znam i ja se dvoumim za bake rolls. E nasao sam jednu prodavnicu koja prodaje samo integralne stvari,svasta sam nakupovao,znate koliko ima vrsti kolaca i poslastica,svasta sam uzeo...
Taurus_sd
Aktivan član
Aktivan član

Post od Taurus_sd »

Jel sme suvo grozdje?
Korisnikov avatar
SilverShark
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 29, 2007 6:18 pm

LPR

Post od SilverShark »

Ja inace ne 'tugujem' za slatkisima i grickalicama... Vise mi smeta redukovana ishrana... Za dorucak obicno uzmem Wellness i to je jedino zasladjeno sto uzmem u toku dana... Ja sam do sada 2 puta uzeo Bake Rolls ali one slane,bez ukusa...Ne vidim zasto to ne bi smeli kad je to obican posoljeni dvopek...
pomoc
Aktivan član
Aktivan član

odgovor

Post od pomoc »

Pa u ovim kolacicima sto ih jedem ima suvog grozdja,trebalo bi da sme
Taurus_sd
Aktivan član
Aktivan član

Post od Taurus_sd »

Ma ja vishe ne zhalim bukvalno za nichim,sad da mi doktorka kazhe slobodno jedi shta hoces ja bi i dalje jeo ovako.. Jedino sto bi na leto ponekad uzeo sladoled,inache ovako mi je super,u boljoj sam formi nego ikad,krenuo u teretanu,saznao da se 70 % body buildinga sastoji na ishrani a pogodite sta.. Ovo je NAJPRAVILNIJA ishrana sto se toga tice,bolje od ovoga ne moze.. Tako da jeeeej :) nashao sam svetlu tacku:) Pored zdravlja naravno :)
Korisnikov avatar
SilverShark
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 29, 2007 6:18 pm

LPR

Post od SilverShark »

@Taurus: Blago tebi kad ovo nazivas svetlom tackom... Mene ova ishrana ubija... Danas sam bas zapao u neku krizu jer sam zeleo da popijem casu soka ali sam odustao jer zelim da ispostujem lecenje koje sam zapoceo... Ako ne bude bilo znacajnijih poboljsanja do kraja lecenja,mislim da cu odustati od ovoga jer mi iskreno ne odgovara hrana,stalno sam gladan i stakno nesto jedem...
Odgovori