OPERISAN SKOCNI ZGLOB

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

koliko ja znam kriomasaza je pripremna terapija za kineziterapiju!

prichale smo nas dve,sa vezbama dok ne nadje terapeuta smo rekli nishta...pogotovo shto poshto se otok pojavio!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
caki08
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 20, 2008 10:13 pm

JA HODAM

Post od caki08 »

Evo kod mene ima novosti POCELA SAM DA HODAM!!!!! :D :D :D
Malo ramljem i malo me nekad boli peta ali HODAM :D :D :D
Tako da sam bas SRECANA,ma sta SRECNA -PRESRECNA SAM
caki08
Novi član
Novi član

Post od caki08 »

Mnogo je lep osecaj kad izadjes vani i udahnes svez vazduh :D
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: odlichno!

IPAK SE PRICHUVAJ, BEZ TRCHANJA I SKAKUTANJA I NAGLIH POKRETA!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
caki08
Novi član
Novi član

Post od caki08 »

HOCU.Vodim racuna i puno ti hvala za pomoc TAMARAFT
caki08
Novi član
Novi član

VELIKO HVALA

Post od caki08 »

JEDNO VELIKO HVALA SVIMA KOJI SU MI POMOGLI ............PUNO MI JE ZNACILA VASA POMOC I RAZUMEVANJE.............SUPER STE :D :D :D
POSENO SE ZAHVALJUJEM NA RAZUMEVANJU I NA POMOCI,NA SAVETIMA
VELJKU JOVANOVIC,DRMARKO,DR IVICA,TAMARAFT....... nas dve smo vam puno zahvalne
caki08
Novi član
Novi član

zasto sad ovo

Post od caki08 »

Proslo je dve nedelje od skidanja gipsa,tj.sutra je 2 nedelje,i onaj otok sto se pojavio on je ostao na tome nije se vise povecavao niti smanjivao.Sad kad hodam i dalje ramljem i imamo bolove u peti od te noge(neznam zasto me boli peta,moze li neko da mi objasni)i ima bolu u suprotnoj nozi u kolenu i kuku-nije to veliki bol,ali boli.
Moze li neko da mi kaze zasto sad imam ovo i sta treba da radim.MOLIM VAS
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Re: zasto sad ovo

Post od terapeut »

caki08 napisao:Proslo je dve nedelje od skidanja gipsa,tj.sutra je 2 nedelje,i onaj otok sto se pojavio on je ostao na tome nije se vise povecavao niti smanjivao.Sad kad hodam i dalje ramljem i imamo bolove u peti od te noge(neznam zasto me boli peta,moze li neko da mi objasni)i ima bolu u suprotnoj nozi u kolenu i kuku-nije to veliki bol,ali boli.
Moze li neko da mi kaze zasto sad imam ovo i sta treba da radim.MOLIM VAS
Proces oporavka u ortopediji ide ovako:
-prioritet skinuti otok(led,kineziotejping)
-postepeno povecavati oslonac na operisanu nogu(20%,30%,50%....)
-prvo se hoda sa dve stake,zatim staka-stap i na kraju samo uz pomoc stapa.
-jacati misicnu snagu progresivnim treningom,obe noge uporedo,jer Vas zdrava noga boli od opterecenja.
-peta vas najverovatnije boli zato sto je skracena Ahilova tetiva i nemate adekvatan oslonac na povredjenu nogu.
Pozdrav.....
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

to smo od pochetka i govorili, chim je oslonac potpun na operisanu nogu javice se i otoci i bolovi!

a posle svega ako se optereti prebrzo bice opet bolova i povred aligamenata ako se postepeno ne povecava tezina na tu takoreci bolesnu nogu!

bol u peti jeste verovatno od skracene ahilove tetive koja se tokom leznja i mirovanja ne isteze a jako boli kad krene naglo da se isteze i opterecuje!

a chista logika je da cesh imati bol u suprotnoj nozi poshto je opterecujesh mnogo vishe nesvesno zbog straha da se potpuno oslonish na bolesnu nogu!

ja sam te savetovala i molila da ne preterujesh sa opterecenjem na nogu i pored toag shto razumem da imash bebca i da zelish shto pre da se oporavish ali ipak je boej da se oporavish kao treba sada nego da vuchesh takve komplikacije godinama....

budi strpljiva i idi na vezbe i trazi savete od terapeuta!
caki08
Novi član
Novi član

UPOMOC

Post od caki08 »

Evo mene ponovo.....
Jos uvek nisam dobila terapeuta,krecem se ali ramljem(sepam ili kako se vec kaze)trudim se i kontrolisem da se oslanjam na obe noge jer sad nemam bol u nogama ALI bole me cela ledja od kuka do vrata.Da li sam ja nesto pogresno radila ili sad opterecujem kicmu sa mojim ovakvim hodanjem?Sta da radim?Zasto jos uvek tako hodam(27.3.sam skinula gips)hocu li skoro poceti da hodam kao pre?Pomozite mi
Neznam kad cu da dobijem terapepeuta moze da prodje jos 2-3 meseca a mozda i vise,plasi me bol u ledjima i plasim se da ne zeznem kuk pa uvek ovako hodam.
STA DA RADIM? :roll:
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

Napisite nam da li je proces rehabilitacije tekao po onom redosledu koji sam Vam napisala gore,a ako nije koji je deo preskocen?
Mozda ce onda moci da se stekne kompletnija slika o Vasem stanju.
Koliki Vam je oslonac?Hodate li sa stakama?Da li su Vam ograniceni pokreti u kolenom zglobu?itd...itd....
caki08
Novi član
Novi član

Post od caki08 »

Ovako:
Gips sam skinula 27.3.tog dana nisam smela da se oslonim na nogu,bilo me je strah i ako je dr rekao da mogu odmah,vec sledeceg dana dopodne sam napravila nekoliko koraka sa stakama.Treci dan sam izbacila stake i samo se pridrzavala za stolicu pa kad se umorim sednem u nju i vratim se nazat.(naravno samo sam po stanu isla).Vec 1.4 sam bila ptrinudjena da izadjem vani i morala sam da hodam bez staka tako sam se vukla polako,sledeci dan i svaki naredni od tad izlazim vani.
Peta koja me je bolela sad je prestala,otok se znatno smanjio,suprotna noga ne boli kao pre,ALI ledja bole uzasno.
Trudim se da sto manje ramljem.Kad gazim trudim se da teret stavljam na obe noge.Mada ocigledno nesto pogresno radim.Mozda sam prebzo pocela da hodam bez staka i stapa,ali morala sam to.Sta sad da radim?Kako sve to da ispravim i dovedem u normalno stanje?
POMOZITE MI uzasno mi je neznam sta da radim.............HVALAAAAA :roll:
caki08
Novi član
Novi član

Post od caki08 »

Mislim da nemam dopbro åpokretljivost u zglobu gde je operisam,a svud drugo imam
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Niste trebali tako brzo da bacite shtake i shtap...

Morate da ojachate mishice ledja, da pomognete kichmi!

Ledja vas bole zato shi imate nepravilnu shemu hoda, ako nemate bolove i nikakva ogranichenja jednostavno se samo opustite i hodajte normalno, kao pre, od tog grcha i straha ste stvorili pogreshnu shemu hoda i to vuche i te bolove u ledjima!

Nemojte nositi bebca, kolica to neka rade za vas, izbegavajte dodatni teret dok se potpuno ne vratite u kondiciju!
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

Morate se vratiti na koriscenje makar stapa.Tri dana na stakama je u najmanju ruku smesno.Uzmite stap i nosite ga na suprotnoj strani od operisane noge.
Da li postoji neka mogucnost da platite nekom terapeutu da vam objasni kako se koristi stap i koje vezbe treba da radite?
Odgovori