ILIZAROV

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

bbranislav
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 30, 2007 12:12 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od bbranislav »

Ruka kao grom,nije da se hvalim ali sam mozda pogodio trenutak kad cu skinuti aparat, to jest vise ga nisam mogao zbog bolova nositi.Eto cista srece sto je uhvatila,sad polako i bez nekog velikog naprezanja je pomalo koristim.Nadam se da ce do proleca srasti skroz i da cu bez velikih problema moci ponovo sesti i voziti motocikli.Od nedelje koji dan cu ici da je snimim pa cu vam okaciti snimke da i Vi vidite
tam
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 01, 2007 10:24 pm

Post od tam »

sta bi sa snimcima
brzibg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:40 pm

Post od brzibg »

Evo i ja da vam dam "report". Majci mi je skinut aparat. Kazu da je OK, medjutim plase se posto joj je slab kvalitet kostiju da joj odmah puste ruku samu. Stavljena joj je gips-sina ili sta vec... i to nosi vec skoro 4 nedelje. Bili smo na jednoj kontroli od tad. Pa su joj tad produzili nosenje gipsa na jos 2 nedelje.

Kako tece oporavak kada vam potpuno skinu gips nakon 15 meseci ne pomeranja ruke?
Olilela
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 05, 2007 10:05 pm

Post od Olilela »

Imam Ilizarov aparat na desnoj potkolenici, pojavljuje mi se sukrvica na mestima gde su ugradjene metalne zice. Da li je to normalno? Imam jake bolove i ne mogu da se vertikalizujem. Za 3 meseca koliko nosim aparat nije doslo cak ni do minimalnog zarastanja. Da li neko ima slicne probleme i da li neko ima neki koristan savet?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Zarastanje potkolenice moze da traje i preko sest meseci, zavisno da li se radilo o svezem prelomu, nesraslom starom prelomu, prelomu sa infekcijom itd. Dakle, za sada nema razloga za brigu.

Sto se tice pojave sukrvice oko postavljenih igala, ta pojava je dosta cesta i najcesce prestaje sama od sebe. Za svaki slucaj, mozete pitati svog operatora.
tam
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 01, 2007 10:24 pm

Post od tam »

zasto nemozes da se vertikalizujes to je najvaznija stvar.moras da krenes sa hodanjem sto pre jer to pospesuje zarastanje.mene su podigli na noge prvi dan posle operacije i terali da se oslanjam na nogu do granice bola.inace imam veliki prelom butne kosti i nosim ilizarov cetri ipo meseca.sad bukvalno imam pun oslonac na toj nozi.dali pijes neke lekove protiv bolova meni najvise pomaze nimulid.inace i mene je strasno bolelo prvih mesec dana ali sto sam aktivniji bio bol je bio sve manji tako da sad retko pijem nimulid a provodim i po osam sati na nogama.inace to sa zicama je normalno da ponekad krvare samo redovno previjaj i uvek skidaj kraste oko zica.dali pijes neke vitamine ili kalcijum?gde si operisen ili operisana i ko je radio operaciju?
Olilela
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 05, 2007 10:05 pm

Post od Olilela »

Hvala na savetima. Ilizarov nosi moja majka koja ima 73 godine. Kontolise se kod dr. Tomica na Banjici, a Ilizarov je ugradjen u Krusevcu jer je tamo imala saobracajnu nesrecu. Nazalost ona ima i posle 5 meseci jake bolove ne moze da se vertikalizuje vise od pet minuta. Pila je nimulid, diklofen i trodon, ali joj ne pomaze. Uzima vitamne, ima normalan apetit i krvna slika joj je uredu, pored svega toga kost ni najmanje nije srasla niti se stvorio kalus za svo ovo vreme. Vama zelim brz oporavak.
branka 77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 6:25 pm

Re: ILIZAROV

Post od branka 77 »

cao....imam jedno pitanje da li neko zna koji je bolji aparat za ispravljenje iks nogu lizarov ili mitkovicev i da li mi neko moye reci gdje je to najbolje uraditi......hvala
Korisnikov avatar
jelenaa1985
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jul 10, 2009 2:36 pm

Post od jelenaa1985 »

da li bi Vvi da ispravite obe noge ili je problem samo sa jednom?
i ko Vam je rekao da se mitkovicevim ispravljaju kosti? (ne kazem da ne moze, nego samo ja za to do sada nisam cula, pa me zanima)

a sto se ispravljanja tice, koliko ja znam(a znam poprilicno iz iskustva) pored Ilizarovog(koji je tezak za nosenje) sada se koriste i neki interlocking klinovi, kinceri i neki gama klinovi, koji su dAAAleko laksi za nosenje i mnogo ranije se vracate u normalan zivot, cak je vertikalizacija vec sutradan od operacije...najbolje je da se raspitate o svim mogucim metodama, jer je Ilizarov uvek krajnji izbor :)
da li je problem u krivim kostima ili u kolenima? mozda to nema veze sa ispravljanjem kosti...

pozdrav i srecno
branka 77
Novi član
Novi član

Post od branka 77 »

jelenaa hvala na odgovoru....ajte molim vas pogledajte na www.mitkovic.net ja sam tamo procitala sa se mogu iks noge ispraviti operacijom i stavljanjem mitkovicevog fiksatora.....imam izbacena koljena prema unutra obe noge su u pitanju........a sta vi jos o tome znate gdje da se obratim ja vjerujem da bez operacije to ne mogu rijesiti......i koja su vasa licna iskustva...hvala
Korisnikov avatar
jelenaa1985
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jul 10, 2009 2:36 pm

Post od jelenaa1985 »

ja sam imala prelom butne kosti, pa mi je butna kost zarasla krivo...evo 20.jula sam opet operisana da bih to ispravila i to metodom interlocking kincera(sipka kroz kost, nema nista sa spoljasnje strane)...pre ove operacije sam nosila prvo taj mitkovicev, pa kost nije htela da zaraste, pa su mi stavili ilizarov...po mom misljenju, opet ponavljam, ilizarov je poslednja stanica, iz vise razloga (mislim da se i lekari slazu s tim)...
sada mi je kost 100% prava, i noge su mi iste duzine... :lol: :lol: :lol: :lol: hvala doktorima :):)

a odakle ste vi?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Sto se tice X nogu, najbolje je da se uradi rentgenski snimak kolena stojeci (na dugackom snimku) da bi se tacno izmerilo koliki je deformitet. Klinickim pregledom se utvrdi postoji li labavost nekog od ligamenata kolena. Na osnovu ova dva parametra se odredi da li postoji deformitet, koliki je i kakvo je lecenje najsvrsishodnije.
branka 77
Novi član
Novi član

Post od branka 77 »

Postovani Veljko da li mi mozete preporuciti kome da se obratim u vezi ispravljanja iks nogu kod odrasle osobe.....hvala
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Sto se tice Banjice, dolazi u obzir ambulanta ponedeljkom ili sredom. Pregledi se zakazuju na 3672-921. Kad budete zvali, recite u cemu je probglem i oni ce Vas usmeriti na odgovarajuceg lekara (ne vredi da sad preciziram ime, posto nisam siguran kada cete zvati i ko ce kada biti na odmoru)
branka 77
Novi član
Novi član

Post od branka 77 »

mislila sam zvati u septembru.......posto nisam iz Beograda pa ne mogu tako lako doci......da li vi znate da li se rade takve operacije i ja sam cula za dr Zorana Blagojevica da to radi na Banjici pa da li mi mozete nesto vise o tome reci.....hvala unaprijed
Odgovori