UZAS

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: vlada99, moderato

mica-maca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 20, 2009 5:46 pm

UZAS

Post od mica-maca »

Sad cu javno da izrazim svoje nezadovoljstvo.Idem u medicinsku skolu i danas sam imala praksu na institutu za onkologiju...I nije to samo zbog danas,vec zbog ove 4 godine provedene na praksama u razlicitim bolnicama,odeljenjima...Medicinsko osoblje je jednom recju bezobrazno!Cast izuzecima,ima zaista divnih ljudi,ali vecina ih je arogantno,nadmeno i drsko...Sramota je slusati komentare koje daju medicinske sestre po hodnicima.Sramota je ta opsta nezainteresovanost doktora,sta bi bilo da se radi o njihovim zivotima...!!!!!!Uzasno je to koliko su sestre grube prema nemocnim ljudima...opet kazem ima divnih sestara koje su toliko prijatne i ljubazne,ne kazem da su sve takve!Ako ste se odlucili da obavljate tako human posao,koji zahteva srdacnost,razumevanje,paznju,strpljenje,onda ima to da postujete!!!!!!Pacijenti koji dolaze na preglede,koji dolaze na odeljenje...ne znaju uvek sta sve treba da ponesu!Zbunjeni su,uplaseni.Najmanje sto im treba je necija isfrustriranost i nervoza!To ostavite kod kuce!!!
Korisnikov avatar
Biljaa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 30, 2008 10:10 pm

Re: UZAS

Post od Biljaa »

mica-maca napisao:Sad cu javno da izrazim svoje nezadovoljstvo.Idem u medicinsku skolu i danas sam imala praksu na institutu za onkologiju...I nije to samo zbog danas,vec zbog ove 4 godine provedene na praksama u razlicitim bolnicama,odeljenjima...Medicinsko osoblje je jednom recju bezobrazno!Cast izuzecima,ima zaista divnih ljudi,ali vecina ih je arogantno,nadmeno i drsko...Sramota je slusati komentare koje daju medicinske sestre po hodnicima.Sramota je ta opsta nezainteresovanost doktora,sta bi bilo da se radi o njihovim zivotima...!!!!!!Uzasno je to koliko su sestre grube prema nemocnim ljudima...opet kazem ima divnih sestara koje su toliko prijatne i ljubazne,ne kazem da su sve takve!Ako ste se odlucili da obavljate tako human posao,koji zahteva srdacnost,razumevanje,paznju,strpljenje,onda ima to da postujete!!!!!!Pacijenti koji dolaze na preglede,koji dolaze na odeljenje...ne znaju uvek sta sve treba da ponesu!Zbunjeni su,uplaseni.Najmanje sto im treba je necija isfrustriranost i nervoza!To ostavite kod kuce!!!
Podrzavam te 100%.Samo sto nevredi to iznositi ovde.Daj Boze da mozemo uticati,al ja licno neverujem.
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

Zao mi je ljudi koji dane provode u cekaonicama,zao mi je sto zive u neizvesnosti,zao mi je sto toliko dugo cekaju na preglede,zao mi je sto se plase,zao mi je sto ako neko nema para ima losiji tretman i nema pristupacne neke stvari koje bi mu mozda pomogle,a najvise mi je zao mi je sto neki ljudi ne mare za to i ni najmanje se ne trude da im to olaksaju!!!!Pamtim pune cekaonice uplasenih ociju i sestru koja vice...Ju,ju pa gde je tu ta cuvena medicinska etika...Kako da ne!!!
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

Hipokratova zakletva:"U času kada stupam među članove liječničke profesije, svečano obećajem da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvat ću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoje ću zvanje obavljati savjesno i dostojanstveno. Najvažnija će mi briga biti zdravlje mojega pacijenta. Poštovat ću tajne onog tko mi se povjeri. Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkog zvanja. Moje kolege bit će mi braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti. Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog začetka. Niti pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. Ovo obećajem svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast."
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Draga Mica-Maco,svaka ti cast na svemu sto si napisala!
Ja sam danas saznala da doktorica moju majku smatra pokretnom pa nema pravo na sanitet-bolnicka kola,a majka je slomila kuk i ruku i jedva ode do kupatila.Ne sama nego uz pomoc zene koja vodi brigu o njoj.
Kada mi je majka pala zbog vrtoglavica sa UMJETNIK KUKOM koji su ugradili 15 Januara i to je bila sama u stanu REKLI SU ne treba njoj sanitet jer stalno pada :o :o :o sramota!
Pitam se da li je ta zato jer ne dobijaju poklone i novce od nje i od njene jadne penzije ili zato jer je 77 godina pa nece da trace svoje vreme na nju?
Ogorcena sam i ja jako zbog svega posebno kada vidim koliko brige ovde u Kanadi daju starijim ljudima.Svaka im cast na tome!
Od snaje ovde u Kanadi pokojna majka je lezala sa polomljenim kukom u krevetu 7 godina,u meduvremenu je dobila slog.Svaki dan je drzava placala medicinsko osoblje da bude sa njom 8 sati i sve od kreveta,pelena,hodalice,invalidskih kolica su joj dali i naravno kada je trebala ici u bolnicu slali su sanitet.
Ovde se jako vodi briga o starijim ljudima tako da sam sretna jer sam ovde.
Moja majka ne moze doci ovde kod mene gde bi imala svu njegu i pomoc,ostala je sama u nasoj zemlji prepustena na milost i nemilost.
Svaka cast mojim komsijama i poznanicima koji joj priskacu kada treba.
Svaka cast medicinskim sestrama i lekarima izuzecima!
Mica-Maco sigurna sam da ces biti jedna od tih izuzetaka i hvala ti u ime starih i nemocnih ljudi i pacijenata!
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

Naravno da hocu,makar malo da doprinesem,iako je moj glas mali i beznacajan jer puno je bezobzirnih.Moja baka je u terminalnom stadijumu raka poslata kuci iz bolnice,da ne umre u bolnici,jer je to njima teret samo.Bilo je nepojmljivo da ona tako krhka i bolna umre u kucnim uslovima,jer su bolovi koje je trpela bili nepodnosljivi.Onda je ujak platio veci iznos bolnici i naravno da su pristali da ostane i makar malo joj ublazili bol i olaksali.Strahota!A takvih primera je mnogo.U bolnicama postoje tzv apartman sobe,gde se smestaju "finiji" ljudi,koji se naravno neguju vise,posvecuje im se vise paznje...A sta je sa ostalima???Zar ne bismo kao pacijenti sve trebalo da budemo jednaki???Zgrozena sam,i dodje mi da upisem pravni fakultet,da ne gledam, vise tu podlost i OGROMNU NEPRAVDU!!!
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Eh apartman!
Ako neki i podmite, dodatno plate da budu u jednom od apartmana na IORS-u, ima da se grdno iznenade kada udju u njega.

Pre nekoliko meseci je bila bas velika guzva na II spratu (interno, ginekologija, dojka). Sad da vam objasnim kako dodje do takve vrste guzvi. Neka od zena ne bude otpustena odredjenog dana, jer se desi nesto vanredno, a taj isti dan dolazi vec sledeca pacijentica i tada nastaje problem oko smestanja.

A sad dalje o apartmanu.
U sobu je stigla fina gospodja na kojoj se je videlo da joj se ne svidja sto nije smestena u apartman kada je svih prethodnih ciklusa boravila tamo. Naime, pre toga su u apartman vec smestene zene koje lekari nisu mogli nigde vise ugurati jer su sve sobe bile prepune. Zena tada izvadi dve ukrasne kesice pune onih bas bas skupih krema za lice (cca 100eur) i parfema, izadje iz sobe i vrati se sa osmehom na licu. Jednu od zena iz apartmana ce premestiti u njen krevet, a ona odlazi u njen krevet.

E sad, bila sam toliko slobodna da odem kod nje u "posetu" i da vidim kako izgleda taj apartman. Pa, u pitanju je soba-skladiste. Unutra su dva kreveta, TV na starom pisacem stolu, 5-6 metalnih drzaca za infuziju, jedna polu raspadnuta klimava polufotelja od skaja i kupatilo! E, to je poenta apartmana! Kupatilo! Znaci, ne delite kupatilo i WC sa desetinama muskaraca i zena koji mokre pored solje, ne pustaju vodu za sobom, ne nalecete na muskarce koji ne zatvaraju vrata za sobom. U toku zime kad udjete u WC ne smrznete se, jer u apartmanskom kupatilu nema prozora koji su sirom otvoreni, a otvaraju ih pusaci.

Zakljucak je da se mitom moze postici sve. Mozete dobiti i ljubaznost sestara, ulazak preko reda kod lekara, apartman...... I tu se vise ne radi o medicinskoj etici ni humanosti. U drustvu koje je postalo nehumano i koje vise ne funkcionise i ne ceni vrednosti, sve je svedeno na borbu za opstanak i to u svim sferama zivota i svim sredstvima. Razlika je samo u tome sto cete negde proci jeftinije, a negde skuplje. Neko ce svoju medicinsku etiku da proda za cokoladu i kafu, a neko za...........
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

sory, dva puta isti post.
deana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 25, 2006 12:52 pm

Post od deana »

Nema gorih krmaca od medicinskih sestara. To su kurvestije koje su dosle da nahvataju nekog naivcinu doktora i to u nocnoj smeni. Znam sta govorim. Moja baka je 4 meseca lezala u bolnici. Mi smo dolazili 2 puta dnevno da je hranimo, masiramo, damo vode, lek, presvlacimo je. One su sedele u sobi, pile kafu, pusile i prevrtale ocima kad se pojavim da zamolim za terapiju, koju su one hladno preskocile. Hranu sam nalazila ukocenu na stocicu. Odeljenje je imalo nekoliko pokretnih pacijenata, a baka je bila nepokretna. Umrla je od dehidracije i bila je puna dekubitusa. Mogli smo da tuzimo bolnicu, ali sta ako nama zatrebaju. To su sinteri koji samo cekaju pare i korist. Izvinjavam se, ogorcena sam.
deana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 25, 2006 12:52 pm

Post od deana »

Nema gorih krmaca od medicinskih sestara. To su kurvestije koje su dosle da nahvataju nekog naivcinu doktora i to u nocnoj smeni. Znam sta govorim. Moja baka je 4 meseca lezala u bolnici. Mi smo dolazili 2 puta dnevno da je hranimo, masiramo, damo vode, lek, presvlacimo je. One su sedele u sobi, pile kafu, pusile i prevrtale ocima kad se pojavim da zamolim za terapiju, koju su one hladno preskocile. Hranu sam nalazila ukocenu na stocicu. Odeljenje je imalo nekoliko pokretnih pacijenata, a baka je bila nepokretna. Umrla je od dehidracije i bila je puna dekubitusa. Mogli smo da tuzimo bolnicu, ali sta ako nama zatrebaju. To su sinteri koji samo cekaju pare i korist. Izvinjavam se, ogorcena sam.
oldtimer
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 11, 2007 7:27 am

Post od oldtimer »

Koliko god mi da kukamo na IORS, oni su u odnosu na druge bolnice - Svajcarska!!

Ko god je tamo lezao, mora da se slozi sa sledecim - sve sestre padaju s nogu od posla, nema kafenisanja, zabusavanja, gledanja TV-a...

Objektivno, preopterecene su poslom, tako da se desi i da nisu bas najljubaznije, ali mi se jos nije desilo da odbiju da urade nesto sto je njihov posao.

Dosta sam lezala po drugim bolnicama (i sama i sa klincima), pa su mi se desavale stvari za koje svi tvrde da su 'nemoguce', cak i u nasim klinikama - od toga da posle operacije ne dobijem deset dana cistu posteljinu ('ja sam na zameni, nemam pojma gde stoji posteljina'), preko 'sacekaj jos 20 minuta da mi se zavrsi serija' (kad mi je istekla infuzija i kad sam je zvala deset puta), pa do 'ako mozes sama do kraja hodnika i nazad, skinucu ti kateter, imam ja pametnija posla nego tebe da tetosim'.

Ipak, moj apsolutni favorit je bilo odeljenje 'patologije trudnoce', kad su nas terali svako jutro da zatezemo krevete i spremamo i cistimo sobu za vizitu, s motivacijom 'sta ce da vam fali?' i terali nas da skinemo lak sa noktiju jer to 'doktori ne vole', :)
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

Mislim da bi trebalo da se osnuje neko udruzenje koje bi javno skrenulo paznju na ponasanje medicinskih radnika i nepostovanje medicinske etike.
snjezana
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:45 pm

Post od snjezana »

bi li pomoglo davanje otkaza radi tako neodgovornog ponasanja!? Sta mislite?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

pomoglo bi normalizovanje materijalnog statusa zdravstvenih radnika!!!

ne opravdavam takvo ponasanje, ali srz svega je cinjenica da su i lekari i sestre samo ljudi! ljudi koji nakon radnog vremena dodju kuci, i ne znaju da kazu detetu zasto ne moze na more, zasto ne moze da kupi nove patike itd.., posle svih godina njihovog skolovanja, i posle sati i sati provedenih sa najtezim bolesnicima - kad upale TV gledaju neku cecu, 48 sati svadba, brenu, plesom do snova, i ostale brojne budalstine koje su postale model srpskog drustva! kada stvari dodju na svoje u drustvu, docice i u zdravstvu, koje ne moze da se izmesti iz sredine kojoj pripada!

pravi trenutak da se prisetite svojih patnji iz zdr. ustanova je kada budete zaokruzivali, na prvim sledecim izborima.....
S.S.S.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 19, 2009 7:26 pm

Post od S.S.S. »

@ drnbgd – znaci pomoglo bi normalizovanje materijalnog statusa zdrastvenih radnika?!?!
Samo oni koji jako malo poznaju ljudsku psihologiju mogu da poveruju ili pomisle (sustina je ista) da ako nekom date vecu platu on ce izbaciti iz svog ponasanja odredjene modele, izbaciti grubost, neljubaznost, drskost I to ce tako funkcionisati na dalje u zivotu i praksi… Jednacina nije tako jednostavna, iako se na istu pozivaju zdravstveni radnici godinama (ali istina ne samo zdravstveni radnici).
Kao sto su oni ljudi od krvi i mesa, kao sto oni imaju decu, kao sto su se oni dugo skolovali I drugi su takodje, koji takodje imaju male plate. Ali da li nam to daje pravo da smo odvratni prema drugima????? Stvar je jednog opsteg drustvenog propadanja (nesolidarnosti, gubljenje humanosti ) koje nije od juce, I koji se nece resiti (cinjenica verovatno bi pomoglo, ali ne bi se apsolutno resilo) ukoliko bi zdravstveni radnici dobili vece plate. Niko nam nije obecao, pa tako ni zdravstvenim radnicima, da kad postanemo magistri I doktori da ce sve biti savrseno I dobro placeno. Postoji nesto sto se zove etika , u nekim drugim profesijama npr. odgovornost za javno izrecenu rec Itd. medjutim , dzaba nam sve to jer kad god nas neko pozove na red mi pokazemo prazan novcanik.

“Bogastvo je kao morska voda:sto je covek vise pije, tim zedniji biva” Sopenhauer
“Novac je krupna stvar koja ljude cini sitnim”
Odgovori