UZAS

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

@S.S.S.
vi zelite da mi kazete da svuda vlada red osim u zdravstvu, koje jedino zaostaje??/ ne bih rekao! evo, kada sam danas izasao iz zgrade, preskakao sam djubre po ulici (gde je etika cistaca, koji bi trebalo da se ne poziva na prazan novcanik, nego da kupuje od svojih para metle kvalitetnije od onih koje mu daju), u prodavnici je prodavacica koja sece meso smrdela na znoj (gde je njena etika? trebalo bi da stavi bar sodu bikarbonu iz higjjenskih razloga, ako ne voli parfeme), vozac gradskog prevoza je stao na sred raskrsnice da prica sa kolegom koji je vozio tramvaj u suprotnom smeru (gde je njegova etika? ometanje saobracaja je kategorija koja je regulisana ustavom!!), ...itd...itd..

o cemu mi pricate? ne razumem vas, bas najbolje...
S.S.S.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 19, 2009 7:26 pm

Post od S.S.S. »

Ni u jednom momentu nisam rekla da je stanje lose samo u zdravstvu.
Ovde je tema zdravstvo (ne prodavacice, ne vozaci…) pa o tome iznosimo svoje misljenje. Isto tako mozemo da pricamo o losem stanju u prosveti, kulturi, medijima…
Stvar je u tome sto se u neljubaznosti, neobrazovanju, nekulturi ne mozemo stalno I stalno I stalno pozivati na losa primanja. Naravno da bi vise plate pomogle, ali dok se to ne desi hocemo li jedni druge tretirati kao stoku?
Procitajne prethodne postove(sta su sve ljudi doziveli), mozda ce vam I moj onda biti jasniji.
Naravno puno postovanje ljudima koji svoj posao rade casno, dostojanstveno, bez grubosti koliko god da nisu adekvatno placeni.

Sve najbolje
:)
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

ljudi su doziveli istu stvar koju su doziveli i u skoli, na ulici, na poslu... ne moze nista drukcije ni da se ocekuje kada je takvo citavo drustvo!!!
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 20, 2009 5:46 pm

Post od mica-maca »

Ne mozete uporedjivati zdravstvene radnike sa cistacima,vozacima,itd...Oni su se opredelili za profesiju u kojoj je humanost obavezna,na kraju krajeva odgovorni su za ljudske zivote!Kada dodju na posao,treba da ostave na ulaznim vratima svoje probleme i tretiraju ljude onako kako Hipokratova,odnosno sestrinska zakletva nalaze.Ako to ne mogu,jednostavno nisu trebali da se upustaju u taj posao!!!Jednostavno moraju biti strpljivi sa svakim,bez obzira na platu,bez obzira na stanje u drzavi!!!Iz prostog razloga sto rade sa bolesnim ljudima!!Shvatate li vi tezinu svega toga???
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

@ drnbgd – znaci pomoglo bi normalizovanje materijalnog statusa zdrastvenih radnika?!?!

Pa koliko vam to treba novaca?
Sta ostali da kazu?
Zasto nespominje niko koliko se dobija ispod stola?

Da sam im poslala koju hiljadu dolara i sestrama prase peceno,kafu i kolace videli bi kako bi mi majku gledali.

To je oduvek bilo i bice dok je veka kod nas!

Humanost,koja?
Gde je?
Koja zakletva?
Malo je izuzetaka,cast njima!
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Uvek se nadu neki izgovori za nehumano ponasanje!
To nije tesko zar ne?

Takvi smo mi Balkanci...... :-?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

Shvatate li vi tezinu svega toga???
shvatate li vi da je ovo jedina drzava "u evropi" kako je to sada popularno da se kaze u kojoj su pripadnici ove profesije stavljeni na dno drzavne lestvice! i kao sto vidite vasa prica ne pije vodu!
mislim da se ni u albaniji ne ocekuje od lekara ovo sto vi govorite! kada se govori o ceni kozmetickog tretmana, svi ce sa odobravanjem da kazu kako se neki kavijar stavlja na zadnjicu za npr. 3000 din, kako taj i taj naplacuje friziranje 100 evra jer se tu, zaboga, sisa stoja.. a lekarima je rezervisana humanost i minimalac.
vratimo se na cinjenicu da su i lekari samo ljudi, i upravo iz tog razloga su njihove plate medju najvisim u svetu!
rezultate logike koju pokusavate da zagovarate osecate na svojoj kozi!
tamo gde su plate normalne ne pisu se ovakve stvari po forumima!!!
ponovo cu vas podsetiti da vecina ljudi iz zdr. struke svoj posao upravo i radi u skladu sa hipokratovom zakletvom (koja se, usput da napomenem zapravo i ne polaze, nego dr samo bivaju informisani o njenom sadrzaju)
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

2007,Ministar Milosavljevic
Ima li opravdanja za brojne žalbe na rad lekara u njihovom lošem materijalnom statusu?
- Doktorska plata u ovom trenutku nije mala. Spada u bolje plate srpskog
društvu, a porasla je 40 odsto prošle godine. U ovom trenutku doktor koji
dežura, na primer, specijalista, može da zaradi 1.000 do 1.500 evra. Plata
mladog lekara koji je pred kraj specijalizacije u Nemačkoj, na primer, iznosi
1.700 evra. Plata specijaliste, takođe u Nemačkoj, nije veća od 3.000 evra.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

izvuceno iz konteksta!
te cifre ima mali broj lekara, u nekim regionalnim centrima u kojima, u kojima su odobrene stimulacije. u praksi mladi lekari u privatnim bolnicama rade za 15.000, a podseticu vas da je plata cistacice u drzavnoj ustanovi oko 20.000.
plata specijaliste u zemljama evropske unije je oko 4.000 - 5.000 evra, a doktora koji su i u nastavi na med. fakultetima je oko 7.000 - 10.000 evra.
ontario, vi u drzavi iz koje nam se javljate ste (sudeci prema postu) ziveli jedno vreme sa porodicom i od socijalne pomoci. ovde jedan mladi lekar, kada nadje politicku vezu, i zaposli se u nekoj od drzavnih ustanova za svoju platu apsolutno ne moze da zivi samostalno ni u jednom velikom gradu u srbiji! a o uzimanju stambenog kredita ne moze ni da sanja!
snjezana
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:45 pm

Post od snjezana »

Po ovoj diskusiji ispada da se izrazito nehumano i neljudsko ponasanje (u ovom slucaju medicinskog osoblja) odobrava zbog malih placa.
Ali mislim da novac ili bolje pomanjkanje novca nije glavni razlog, jer u ovom 21. stoljecu vise ni djeca ne postuju rodirelje kao nekad a prevladava nova generacija ... ja, ja, ja i samo ja.
svakako sam protiv toga ali to se jednostavno neda popraviti.
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

Zalosno...
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

Ne vidim sta bi moglo da opravda grubost.Na praksi iz hirurgije sam cula dve sestre kako razgovaraju o pacijentu koji je dosao u sok sobu sa operacije.Nisu zelele da se potrude da mu donesu nesto,ne znam sad tacno kako se zove,a jedna je rekla:"Ma nema veze,ionako nece taj jos dugo..." Mislim ako su za ovo izgovori male plate,onda stvarno...Nema pravog opravdanja za ljudsku grubost...
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

Ali opet,ima divnih doktora i sestara...Posebno sestre sa hirurske onkologije u Sremskoj Kamenici,tako su blage i dobre,strpljive...Svaka cast izuzecima!!
deana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 25, 2006 12:52 pm

Post od deana »

drbgd napisao:izvuceno iz konteksta!
te cifre ima mali broj lekara, u nekim regionalnim centrima u kojima, u kojima su odobrene stimulacije. u praksi mladi lekari u privatnim bolnicama rade za 15.000, a podseticu vas da je plata cistacice u drzavnoj ustanovi oko 20.000.
plata specijaliste u zemljama evropske unije je oko 4.000 - 5.000 evra, a doktora koji su i u nastavi na med. fakultetima je oko 7.000 - 10.000 evra.
ontario, vi u drzavi iz koje nam se javljate ste (sudeci prema postu) ziveli jedno vreme sa porodicom i od socijalne pomoci. ovde jedan mladi lekar, kada nadje politicku vezu, i zaposli se u nekoj od drzavnih ustanova za svoju platu apsolutno ne moze da zivi samostalno ni u jednom velikom gradu u srbiji! a o uzimanju stambenog kredita ne moze ni da sanja!

Ja sam profesor. Zar mislite da je moja plata dovoljna za ono sto navodite?
Moja prijateljica je psihijatar u Londonu, u drzavnoj klinici, pa se bas ne moze pohvaliti nekom platom. Da ne kazem da tamo na jednom odeljenju radi mnogo manje lekara i sestara, pa moraju sve da postignu.
Nema opravdanja za nerad i bezobrazluk.
Bila sam u poseti daljoj rodjaci (starija zena), na koju se izdirala mlada sestra i oslovljavala je na TI, a zena je imala bolove i za nekoliko dana umrla. Sad zamislite kako se ponasa kad nas nema. Posvadjala sam se s njom.
E, sad... Na privatnim klinikama ne moze tako. Operisana sam u klinici St. Medica, pa samo da vidite kakav sam tretman imala. Necu da govorim o luksuznim apartmanima, nego o ljubaznosti i paznji. Cini mi se da ni tu sestre nemaju neka primanja (hirurzi verovatno DA), ali ne smeju da se izivljavaju, nego su izuzetno prijatne i brizne. Obilaze vas svaki cas i, sa osmehom, raspituju kako ste.
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

I ako su plate toliki problem,kako opravdavate to sto i pored malih plata ima ljudi koji se normalno ophode prema pacijentima i koji su u stanju da svoje nezadovoljstvo ostave po strani i ne dozvole da utice na njihov odnos prema tim zabrinutim,uplasenim ljudima???
Odgovori