prijatelji

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
oldtimer
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 11, 2007 7:27 am

Post od oldtimer »

Dragi moji, pozdrav!!

Prosla sam prvu kontrolu na tri meseca posle hemoterapije, i to kod Evelinine doktorke - nije me ni pogledala, uzela je rezultate i izdiktirala sestri da se subjektivno odlicno osecam i da sam OK, ;)

Onda sam otrcala kod svoje doktorke (vec je kretala kuci) i uspela u hodniku, pred liftom, da je pitam par stvari - sta smem od lekova za kandidu u crevima, da li smem da pijem kalcijum, sta da radim zbog oticanja nogu, zasto se tako tesko krecem i, najvaznija - kad cu smeti da se farbam, :)

Uglavnom, sve se svodi na to da je sve od hemoterapije, cak i ako mi cigla padne na glavu, ;)

Nasuprot njima, lekari u Domu zdravlja imaju sasvim drugi pristup - ako kinem u cekaonici, odmah me salju kod pulmologa i otorinolaringologa, rade briseve i skenere i to sve preko reda, ;)

Eh..
evo mene
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jul 23, 2008 7:17 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od evo mene »

Ja sam zaključila,da ako sama nešto ne tražiš(i imaš sreću da te neko posluša),niko,uz časne izuzetke,ne obraća previše pažnju na nas.
Iskreno,malo sam umorna od svega,ali inat mi ne da da odustanem.Kod nas se promijenio sistem rada u zdravstvu.Ja ne vidim da je nešto bolje za nas pacijente(ipak su oni tu zbog nas),osim što su manje gužve.
Niko se previše ne udubljuje u probleme hroničnih i malignih bolesnika.Čini mi se da se svi problemi riješavaju na kratke staze,samo da radni dan prođe.
Zato,draga Oldtimer,dok ne podigneš glas,niko te ne čuje.Poz.
oper.obje dojke,maternicu i jajnike,sumnjaju da je nesto na desnom rebru...molim za razgovor.
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm

Post od bobans1983 »

Alo Evelina briiiineeeeem?! :cry: :oops:
evo mene
Aktivan član
Aktivan član

Post od evo mene »

Dobro veče,narode.Samo da pitam kako ste,i ima li šta novo.Eveli,šta je sa tobom?Sanči,kako je tata?Kod mene još uvijek ništa,za koji dan idem u BG,pa ćemo vidjeti.Što je bliži odlazak,mene‚"hvata trema",kao da idem prvi put.Svima vam želim da sve loše što prije ostavite iza sebe i da nastavite dalje.Poz.
oper.obje dojke,maternicu i jajnike,sumnjaju da je nesto na desnom rebru...molim za razgovor.
sanči
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Feb 02, 2008 7:33 pm

prijatelji

Post od sanči »

Evo mene!

Držim ti palčeve za ono što slijedi u Bg. Budi smirena, najvažnije je upravo to. Kad se uspaničarimo onda i neke normalne stvari vidimo iskrivljeno. Javi kako je prošlo.
Moj otac se i dalje muči. I dalje je u zavojima zbog iščašenja ramena i loma ruke. U ponedjeljak očekujem neke ljude što mi je preporučio doktor iz Risna a oni prave neke nazovimo proteze koje mogu da služe kao gips ali se skidaju. To će mu pokušati montirati. S tim bi mu bilo mnogo lakše podnijeti vrućine. Osim toga lakše je i održavati higijenu. On je potpuno nepokretan, jede samo kašastu hranu, bukvalno mu kupujemo bebi hranu. Tužno da tužnije ne može biti. Pozdrav svima.
evo mene
Aktivan član
Aktivan član

Post od evo mene »

Sanči,hvala ti na lijepim željama,a samo da znaš da često mislim na tebe,valjda ćemo se nekada sresti.Uz tebe sam.Javiću se.Pozdrav svima.
zlatiborac
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 12, 2008 8:54 pm

Post od zlatiborac »

Narode, drzite se,i malo cesce se javljajte. Pozdrav sa Zlatibora.
Korisnikov avatar
protta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:00 pm

Post od protta »

Da li je neko imao zatvor od ht,sa bolovima i grčevima.Prosla je zena 6 ciklusa folfox4+avastin,uradjen je CT,juce smo isli na rendgen stomaka i sve je OK,klistir.Ona ima jake bolove,cini mi se da ce da se onesvesti.Hvala na svakom odgovoru.
raspevana patofna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 12, 2007 2:38 am

Post od raspevana patofna »

Zeleo bih samo da vas obavestim da moj tata nije vishe medju nama. Prekjuche je preminuo i drzimo se nekako. Metastaze mozga su uzele danak. Ako neko zeli bilo kakav savet u vezi karcinoma pluca i metastaza na mozgu ili ima neku nedoumicu, pitajte, mozda mogu da pomognem.
Ljudi ustvari ne znaju da su sasvim neke sekundarne stvari bitnije mnogo od onih primarnih. To saznash tek kad dozivish neku situaciju. Zato pitajte.

@ protto, naravno da se javlja zatvor od HT, to je skroz normalno. Mozete pokushati sa sirupom Portalak. Shta da ti kazem, mama i ja smo imali slichnu situaciju i morali smo to chak i fizichki da vadimo. U takvim trenucima je najbitnije objasniti to isto bolesniku, tachnije, da nema druge, nego je to stanje stvari. Kad je vec tata bio duboko sa metastazama mozga, isto je imao zatvor i tad su mi chak lekari preporuchili Manitol, oralno. Ali to se please konsultuj sa lekarima.

pozdrav svima
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Moje saucesce.
evo mene
Aktivan član
Aktivan član

Post od evo mene »

Žao mi je,primi moje saučešće.
zlatiborac
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 12, 2008 8:54 pm

Post od zlatiborac »

Imam pitanje za Evelinu i "Evo mene". Sta mislite o ovome. Kod majke tumor marker CA 125 kretao se: 420,315,226,187,terapije nije bilo,samo simptomatska. Ginekoloski pregled: Dg:postmenopausis,uredan nalaz ultrazvucnog pregleda,Papa test radjen dva puta u razmaku od tri meseca-b.o. Sta dalje? Biopsija? Citao sam da je marker C125 najmanje pouzdan od svih ostalih,da je nespecifican i da je hipersenzitivan i na ostala oboljenja a ne samo maligna.
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Licno mislim da su ti tumor markeri siva zona (Sve moze ali i ne mora)

Nekad su bitni, a nekada ti lekari kazu da su samo pomocni parametar i da sam za sebe nista ne znace.

U toku hemo terapije oni su pokazatelj da li citostatici deluju ili ne te samim time su jedan od faktora koji ce uticati da li ce neko primiti npr. 6 ciklusa ili IX ciklusa.

Medjutim, nakon zavrsenog lecenja vrednosti mogu rasti i padati i da lekari kazu da to nije zabrinjavajuce (bitno je da ne raste konstantno). Jedna od lekarki na IORS je rekla da oni nista ne preduzimaju dok se vrednost cetverostruko ne poveca.

Pa, kod mene su nalozili skener kod vrednosti 58 (laboratorija u kojoj ja vadim krv ima referentnu vrednost 0 - 21). Taj skener sam radila 22.08. Sledeci skener mi je 26.09. (Ako me ne ubije karcinom, ubice me zracenje od tako cestog snimanja skenerom).
Doduse, cinjenica je da je na skeneru od 22.08. ustanovljeno da postoje difuzno zadebljale mezenterijalne rojte (ostaci moje trbusne maramice).
Dr radiolog i moja cuvena dr sa IORS rekose da to predhodi karcinozi i da cemo zato ponoviti skener da bi se videlo da li je to nesto poraslo iznad 5mm ili ne (skener ne vidi nista manje od 5mm). Eto, u odgovoru na tvoje pitanje ja iznesoh i razvoj situacije kod mene.

Neki imaju visoke vrednosti godinama, a nema traga od malignog oboljenja.

Sto se tice tog CA 125 on moze da raste od npr. upale jajnika, endometrioze i slicnih upala.
E sad, kad su meni rekli da moze da raste od upala ja upitah kojih kad nemam ni jajnike ni matericu. Dobih odgovor - od upala!
Covece, zbog takvog njihovog odnosa prema pacijentima mogu da zakljucim dve stvari:
1. ili nemaju pojma (sve moze al i ne mora. zato ti kazem da su markeri siva zona i verovatno jos uvek neistrazeni u potpunosti)
2. ili misli da ti je IQ 37 pa nema potrebe da trosi reci kad ionako neces ukapirati sta ti prica.

Ne prihvatam njihovo objasnjenje da:
1. trenutno nemaju vremena
2. da ne moram da vodim racuna o tome i da se zamaram takvim stvarima jer nisam medicinski obrazovana. I TACKA!

Svima onima koji mi drze predavanje kako moram da insistiram da dobijem odgovor zaista neznam sta da kazem. Za mene je to nemoguca misija. Pokusavam milom, ali sila mi jos uvek nikako ne uspeva.

pozz
sanči
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Feb 02, 2008 7:33 pm

prijatelji

Post od sanči »

Patofna, moje saučešće!
Evelina, u potpunosti te razumijem, i ja stalno nailazim na nerazumjevanje pojedinih doktora. Žalosno je to. Držim ti palčeve i samo hrabro!
Moga su oca zbog loma ruke cijelog izmotali sa zavojima rekavši da se drugo ne može učiniti. Mučio se po ovoj vrućini 3 sedmice dok na kraju nije dobio rane od tih zavoja usprkos tome sto smo ga svaka 2 dana previjali. I to naravno plaćali u privatnoj režiji! Šta smo mogli drugo kad nam je patronaža iz doma zdravlja došla na previjanje bez zavoja!!! E onda je taj fizioterapeut koji je previjao oca došao na ideju da dovede doktora kod nas, da on vidi kako to izgleda. E onda se taj doktor sjetio da bi puno lakše bilo kad bi poručili protezu za ruku koja se skida pa bi mogli lakše da održavamo njegovu higijenu i saniramo rane. Pa onda privatno naručismo i to! Uzeše ljudi 60 evra za protezu kad ona mala! Pa ajde čekaj da naprave novu... i tako stalno novi problemi i muke. Nakraju mi kažu pa zašto vam to nisu dali preko socijalnog. A kad pitam našu doktoricu za to ona kao da me ne čuje. Nema druge nego kad plaćaš dobiješ poneki odgovor, kad ne plaćaš zamotaju te u zavoje pa trpi.
Ja se čudim kako mi je otac uopšte još živ s obzirom na slabo srce, šećer i dr. Stanje se mjenja iz dana u dan. Jedan dan jedva priča i grozno izgleda, drugi dan je opet svježiji i trezveniji. Koliko će se još mučiti.. ?tako bespomoćan i nepokretan, u ranama.. na sto muka.. počeo je intenzivnije da kašlje i kaže da tada ima bolove.
Pozdravljam sve sa sajta i držmo se!
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm

Post od bobans1983 »

SAUCESCE :cry: :cry: :cry:
Drzite se, sve sam to prezivela, vreme je ipak najbolji lekar.
Odgovori