prijatelji

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Dragi moji,
Delimicni izvestaj o desavanjima u mom zivotu je i u mojoj ranijoj poruci, a sad malo detaljnije.
Kao sto rekoh, onaj prokleti tumor marker raste svaki mesec za oko 20 jedinica i na kraju moja cuvena dr (koju je i Oldtimer pominjala) odluci da mora skener. Radila sam marker (opet u porastu) i skener 22.08 i dr kod koje idem stalno i privatno na UZ, videla je da postoje zadebljale mezenterijalne rojte (to je neki deo na trbusnoj maramici. Bar onome sto je meni ostalo nakon operacije.) I ta dr radiolog i ovo moja kazu da to najcesce predhodi pojavi karcinoze. Da ne postoji taj konstantan rast markera, bilo bi manje opasno, ali ovako.....
Sledeci skener imam 26.09. pa ako je nesto porasto do 5mm valjda ce se videti, a onda znas i sama sta sledi.
Postavila sam pitanje i u "pitanjima i odgovorima" i jos na nekoliko mesta koji su jos razlozi zbog kojih dolazi do tog zadebljanja trbusne maramice i ili nisam dobila odgovor (cim procitaju karcinom baze cak i ovi virtuelni doktori) ili bi mi rekli da moze i zbog drugih stvari (ama KOJIH?). Dakle, ni sada nisam nista pametnija!

Inace od tog 22.08 bila sam totalno psihicki rasturena. Recima ne mogu da opisem koliko sam se uplasila. Samo sam plakala. Sva sreca da psihijatar nije hteo, bez obzira na moje insistiranje, da mi ukine tablete jer da jeste - nagrabusila bih totalno.

Najgore mi je sto su svi tupili kako je karcinom bio u kapsuli i kako hemo primam preventive radi i kako sam sada zdrava zena, a sta je sad ovo? Izgleda da sa ovom prokletom bolescu nikada nisi siguran. Najgore mi je sto sam izgubila veru da cu ikada biti izlecena.

E u takvom stanju mi ti se spakovasmo i odosmo u vikendicu nasih prijatelja na Kopaoniku. Vec sledeci dan sam imala osecaj da je sve ono u BG nocna mora. Taj boravak tamo mi je mnogo prijao, nekako su mi se stvari same poslozile u glavi, smirila sam se (naravno tu su i dodatne tablete ucinile svoje) i sada se u ovom trenutku vise ne bojim. Jeste strasno, ali ako moram dalje - ici cu.
Sta ce biti 26.09. ne mogu da tvrdim. Da li cu se opet raspasti? Pa, nadam se da necu.

Mi smo se vratili sa Kopaonika prekjuce, u ponedeljak opet na posao.
U ponedeljak idem na konsultacije kod dr koja pravi jelovnike za ljude sa kancerom (inace je u pitanju makrobiotika). Do nje sam stigla po preporuci, a zena se pojavljuje i u medijima pa valjda nije totalni sarlatan.
Vecina ljudi koja cuje da jedem bas sve, samo se zgrazava (svi znaju nekog ko je nakon lecenja presao na makrobiotiku ili vegetarijansku ishranu!!).
Doduse, cinjenica je da sam pocela da preterujem sa slatkisima (a to mi je naglaseno da je zabranjeno), ali sam mislila sta fali kad sam zdrava?!

Ovo je prosto fascinantno. Ja jednostavno nisam u stanju da napisem kratak post. Zaista me treba ucutkati.

Veliki pozdrav svima vama od vase lego kockice (malo se rasturam pa se sastavljam)
evo mene
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jul 23, 2008 7:17 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od evo mene »

Zlatiborac,meni je,prije op.materice i jajnika Papa test bio b.o.Na onkološkom institutu su mi rekli da nije ništa,da bi ginekolog u mom gradu zakazao hitnu op.2 mjeseca kasnije.Nikoga nije zabrinjavalo što ,2 godine poslije kastracije jajnika počinje svakodnevno krvarenje.To,kao da niko nije čuo,ni vidio.Na sreću,operisana sam,na nesreću,godinu dana poslije te op-zamalo da umrem od sepse.Htjela sam tužiti dr.koja me operisala,ali nisu mi dali ukućani.Ali,sada imam drugačiji stav,kad dođem u ordinaciju,ja zahtijevam,a ne molim.Možda nije pristojno,ali mene pristojnost zamalo nije došla glave.Jedino mi je žao što nisam onkologu u Podgorici rekla šta ga sleduje,ali bila sam u šoku.
Što se tiče markera,moja dr.mi je rekla da ne brinem,jer vrijednosti variraju.
Eto,malo da olakšam dušu.Pozdrav svima.
oper.obje dojke,maternicu i jajnike,sumnjaju da je nesto na desnom rebru...molim za razgovor.
evo mene
Aktivan član
Aktivan član

Post od evo mene »

Evelina,što se tiče skenera,zračenja i ostalih snimanja,meni se čini da pomalo svijetlim u mraku.Ne znam za makrobiotiku,negdje sam slušala da su mišljenja podijeljena,niko nije potpuno siguran kakav je efekat takve ili neke druge hrane.Znam samo da su konzervirane namirnice strogo zabranjene.
Ne znam da li ti imaš problema sa težinom poslije operacije,ali ,ja sam dobila sigurno 15 kg.Prije neki dan šetamo Budvom,kad tamo,reklamiraju vagu koja govori...Narode,nemate pojma kako sam brzo pobjegla.A,mislim da svi moji dragi(a tek nedragi)misle kako ne izlazim iz frižidera.Teško meni,više sam gladna nego sita.Pomaaaagaaajte.
oper.obje dojke,maternicu i jajnike,sumnjaju da je nesto na desnom rebru...molim za razgovor.
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

Joj, nista mi ne pricaj o kilazi. Imala sam 64, pa posle operacije 61, a dogurala sam do 74. Uzas. Inace sam tesko skidala kilazu, a sada to postaje nemoguca misija.
Znam ja za sva ta podeljena misljenja kada je makrobiotika u pitanju, ali hocu da probam. Kad sam se razbolela totalno sam izbacila meso, mleko, jaja te pokusavala da se hranim po nacelima makrobiotike, ali......
Kako ja mogu da znam koji je optimalan odnos i sta konkretno moram da jedem? Koliko cesto? Koju kolicinu? I stalno me je grickao crv sumnje da mozda nesto radim kako ne treba te sam tako polako batalila makrobiotiku, ali sam ipak vodila racuna o ishrani.

Uglavnom je moja ishrana bila pod kontrolom do kraja lecenja, a tada je nastupio haos. Na stranu sto sam se naprimala pre svake hemo 3 injekcije kortikosteroida pa sam bila sva okrugla.

Jednom prilikom sam rekla da cu svoje prvo lecenje zavrsiti slusajuci doktorska uputstva. Ako kazu ne mogu vitamini - necu ih piti. Ako kazu nemoze makrobiotika - nece je biti...... Isto tako sam rekla da cu, u slucaju da se bolest vrati, raditi po svom nahodjenju.
Pa, uskoro cu saznati kojim putem cu krenuti, a u medjuvremenu idem da mi se napravi makrobioticki jelovnik. Javicu vam u ponedeljak kako je sve proslo. Doktorka mi je poslala upitnik (poprilicno opsiran) koji sam joj vratila popunjen, a dalje..... cuce se.

pozz
zlatiborac
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 12, 2008 8:54 pm

Post od zlatiborac »

Alo,devojke,pa ukocite malo sa tom klopom. Licno mislim da je i u izbalansiranoj i zdravoj ishrani ponuda vrlo,vrlo bogata. Evo ja,licno cu pre rukom uhvatiti za karfiol,paradajz,kupus nego za komad mesa,bilo da je taj komad sirov,konzerviran,sa rostilja,sa raznja i slicno. Tajodje cu se pre odluciti za jagodu,kupinu,jabuku,krusku i sl. nego za cokoladu "Milku", toblerone,razne torte (bljak!) i slicno. Salu na stranu,veliki sam zagovornik zdrave ishrane. Kada govorimo o kanceru,pominjemo los metabolizam i pad imuniteta. Ko kaze,taj laze da jedan od uzroka nije i nezdrava ishrana. Zasto se sad ne okrenuti pravilnoj ishrani (ne strogo makrobiotickoj),jer klin se klinom izbija,zar ne?
evo mene
Aktivan član
Aktivan član

Post od evo mene »

E,pa slušaj Zlatiborac,nije da jedem sve što se kreće,ali,uhvati me depresija kad pročitam recept,a usput dobijem 2 kila.Znam da mi je metabolizam usporen,ali koja je to kazna ,da se ,pored svega,borim i sa viškom kilograma.Najgore sto je to baš VIŠAK.
Onda ,sretnem neku individuu koja me nije vidjela sto godina i sa kojom nisam baš bliska,pa mi baci u lice komentar,tipa,,Baš si se udebljala,,.Tek,postane mi jasno kad kažu da je neko nešto uradio u afektu,dođe mi da je ovom mojom ručerdom lupim posred njene mršave face.
Sve mi je jasno,ali mi nije jasno,kako neko ko je op.3(čitaj tri)rakića,može biti debeo?Ni tu nisam imala sreće.Onda nije ni čudo što se dr.iz Podgorice onako ponašao,možda je mislio da sam ukrala nečije nalaze.
Usput,trebala sam danas krenuti u Bg,ali sam odgodila za srijedu.Uhvatila me trema , i zato ,ako napišem neku glupost,sorry,nisam nešto pri pameti.Sve vas ljubim,puno mi znači ovo kuckanje sa vama.
zlatiborac
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 12, 2008 8:54 pm

Post od zlatiborac »

Ma slusaj ti mene,evo mene! Ja vec godinama radim bar 6 meseci godisnje dole kod vas na primorju. Prosto sam se navukao na strogo mediteransku ishranu,ne samo zato sto je preukusna i sto je obozavam,vec zato sto posle nje ne ostaje ni jedan visak kg! :) Puno srece u BG!!! A to sto imas apetit trebao bi da bude dobar znak,zar ne?
Korisnikov avatar
protta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:00 pm

Post od protta »

Dobar dan,hteo bih da pitam da li je neko koristio glicerinski klistir i koliko puta dnevno?Ženi kao da su se ulenjila creva od HT pa ne može da isprazni creva,sa grcevima.Nije klasičnan zatvor,pošto ide u WC ali jako malo,tako vec 2 nedelje.Hvala.
evo mene
Aktivan član
Aktivan član

Post od evo mene »

Zlatiborac,hvala ti,nije to zdravi apetit,to je neko neurotično prežderavanje,koje kao posljedicu ima grižnju savjesti,sa periodima izgladnjivanja.Ako opet dođeš kod nas,javi se prije na pp.Pozdrav i tebi i svima,pišem vam poslije BG.
oldtimer
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 11, 2007 7:27 am

Post od oldtimer »

Bila sam opravdano odsutna (radovi u kuci jos uvek traju), pa sam propustila veci deo diskusije o tezini, :)

DakleM,

Za evomene ne znam, ali za Evelinu mogu mirne duse da kazem (Evelina, draga moja, nadam se da se ne ljutis) sledece - lepa je kao lutkica, izgleda barem deceniju mladja od datuma u licnoj karti, i sa kilazom je daleko ispod granice koja deli tzv. normalno uhranjene od tzv. debelih.

U prevodu - sve je kod nje na svom mestu (i kuk i struk, kad vec idem u detalje), jedino nije manekenski anoreksicna, ;)

Takodje je vesela i zanimljiva, puna pozitivne energije (OK, OK, to se na slikama ne vidi, ali nije manje vazno) tako da se ti santimetri viska koje ona vidi na sebi, potpuno gube u kontaktu sa njom.

..............

I, da - kad vec pricamo o tezini, ovo je moja omiljena dijeta

Nova Baby Baby cudotvorna dijeta!

S godinama ste mozda primetili, kao sto sam i ja, da je vecina dvogodisnjaka fit. Nakon soljice crne kafe i sargarepe, sinulo mi je da je to mozda zbog njihove prehrane. Nije skupa, nudi raznovrsnu i kvalitetnu hranu. Stoga sam zapisao tacno sta jedu dvogodisnjaci i dosao do fantasticne nove dijete sa kojom cete garantovano biti u top formi!

Srecno!

PRVI DAN

DORUCAK
Kajgana od jednog jajeta. Kriska tosta s marmeladom. Uz pomoc prstiju pojedite dva zalogaja kajgane, ostatak bacite na pod.
Pojedite jedan zalogaj tosta, zatim razmazite marmeladu po licu i odeci.
RUCAK
Cetiri bojice (bilo koje boje), saka cipsa i casa mleka. Potegnite tri gutljaja, a ostatak prolijte.
UZINA
Stapic, dva novcica od 2 dinara i jedan od 1, cetiri gutljaja ustajalog piva.
VECERA
Isprzite tost i bacite ga na kuhinjski pod.

DRUGI DAN

DORUCAK
Pokupite jucerasnji tost s kuhinjskog poda i pojedite ga. Popijte pola boce arome vanile ili paketic biljne boje.
RUCAK
Pola "pulsirajuce ruzicastog" ruza za usne i cigareta (mora se pojesti, ne popusiti). Jedna kocka leda po zelji.
POSLEPODNEVNI ZALOGAJ
Lizite lizalicu dok ne postane lepljiva. Izadjite iz kuce i bacite je u prasinu. Uzmite nazad i cuclajte dok ponovno ne bude cista. Zatim je
unesite u kucu i bacite na tepih.
VECERA
Kamencic ili sirovi pasulj, koji ste cuvali u levoj nozdrvi. Prelijte pire od krompira ledenim cajem. Jedite viljuskom.

TRECI DAN

DORUCAK
Dve palacinke s mnogo preliva. Jedite prstima, koje obrisete o kosu. Casa mleka. Popijte pola, zatim casu napunite palacinkama. Nakon dorucka, pokupite jucerasnju lizaljku s tepiha, polizite dlacice i pospremite je pod jastuk svog najskupljeg naslonjaca.
RUCAK
Tri sibice, puter od kikirikija i hleb s marmeladom. Izmedju zalogaja pljujte na pod. Razlijte casu mleka po stolu i posrcite ga.
VECERA
Casa sladoleda, saka cipsa, nesto vina i kafe.

ZADNJI DAN

DORUCAK
Cetvrt tube paste za zube (bilo koji ukus), komadic sapuna, maslina.
Prelijte casu pahuljica casom mleka i dodajte pola soljice secera. Kad su pahuljice omeksale, popijte mleko, a pahuljicama nahranite psa.
RUCAK
Pojedite mrvice s kuhinjskog poda i tepiha u trpezariji. Pronadjite onu lizalicu i dovrsite je.
VECERA
Casa spageta i cokoladno mleko. Ostavite mesnu okruglicu na tanjiru. Za desert - maskara
Poslednja izmena od oldtimer u Uto Sep 09, 2008 4:42 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
oldtimer
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 11, 2007 7:27 am

Post od oldtimer »

...
*Mica*
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2007 10:46 am

Post od *Mica* »

Hahahaha, ovo je genijalno!! :D :D :D
Korisnikov avatar
srpkinja
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 1:34 pm

Post od srpkinja »

Fino sto se malo i nasmejah ovde,tj.predhodnoj poruci..Ipak imala sam tezak dan - godisnja kontrola tj.poslednji od cetiri vazna pregleda.
1. pregled pre 7 dana rendgen grudnog kosa
2. pregled pre 4 dana ultrazvuk trbusne duplje..svih organa unutra
3. p......... danas mamografija dojke +ultrazvuk iiiiiii
4. p......... najduzi ..najteziii pregled kostiju koji sam pocela takodje danas u 10 sati-dobila inekciju..(malko plakala kao dete jer sam se prisetila kako su me bockali kod hemio), popila litar vode i cekala na pregled do 14h..e onda sam pod aparatom mirovala ukupno pola sata da bi me snimio iz svih uglova itd.
Krv mi nisu kontrolisali.
Eto, otprilike tako je izgledao moj pregled..e sada sve je to u compu smesteno pa ce moj specijalista sve to da pogleda i da mi saopsti rezultat kada ja tokom septemra odlucim da ga posetim :o
Ako je sve uredu mirna sam narednih godinu dana,nadam se, a za dalje sve isto-godisnja ista kontrola.
Sve ide svojim tokom ne mogu mnogo da uticem ni nasto pa sam zato prilicno mirna........
Eto nekako sam pasivna ne javjam se ipak redovno citam postove...
Topao pozdrav svim forumasima a posebno Evelini.
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

:D Oldi, dijeta ti je feeenooomeeenalnaaa.
Hvala na onim hvalospevima (kuk i struk), a sto se tice optimizma ti me sijes za dve duzine! Mislim da bi te trebalo postaviti na forumu za dezurnog optimistu.

Obecala sam vam da cu se javiti nakon posete makrobioticaru. Provela sam kod dr 3h i 30minuta. Kod pomenute dr sam otisla po preporuci i zbog toga jer nije neko levo spadalo koje je zavrsilo skraceni kurs iz kuvanja vec je doktor nauka iz mikrobiologije i parazitologije.

Ljudi moji, makrobiotika je mnogo komplikovana stvar. Da bih zivela u skladu sa planom koji mi je napravila trebala bih da uzmem npr. bolovanje ili da dam otkaz. Druga varijanta mi je da ustajem u 6h ujutro i da skuvam hranu za citav dan, skuvam napitke, masiram telo, radim vezbe, setam nakon svakog obroka po 1h na svezem vazduhu, ne gledam TV, radim za racunarom samo 1h...... izadjem sa posla da bih rucala, vratim se na posao...............

Odlucila sam da vikend iskoristim za pocetak primene tog programa, pa dokle stignem.

@Srpkinja : znam koliko ti je bilo tesko da sve to prodjes. Bitno je da je sve u redu. Nemoguce je ne biti pod stresom kad se prolaze sva ta snimanja.

veliki pozz svima
sanči
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Feb 02, 2008 7:33 pm

prijatelji

Post od sanči »

Dragi moji forumaši,
samo da vam javim da je juče moj otac preminuo!
Sutra ga sahranjujemo i neznam kako ću se rastati od njega. Osjećam se tako jadno, bespomoćno i beskrajno tužno!!

Otišao je u mukama, ležeći na mojim rukama. Nadam se da ćete svi vi ostali izboriti vaše bitke. Hvala vam na podršci koju ste pružali. Sve vas volim!
Odgovori