prijatelji

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Re: prijatelji

Post od severus »

sanči napisao:Drage moje!
Tako sam tužna! Juče uveče je moj otac koji se inače žali na bol u desnom ramenu i ruci, pokušao da se pridigne u krevetu i nešto mu je u ramenu kvrcnulo 3 puta. Od tada ne može ništa sa rukom od bolova. Pored svega sad i to. Ne možemo ga okrenuti, pridići, samo jauče. Konsultovala sam neke fizioterapeute i kostolomce pa kažu atrofirali mišići od ležanja i ne može se ništa, to ide tako kod tih bolesnika. Zvala sam onkologa al se ne javlja na mobilni. I tako ga gledam kako jauče i razmišljam šta mu dati. Zna li netko neko efikasnije sredstvo protiv bola? Sta god mu dam djeluje kratko i samo se preznojava od toga a ne možemo ga presvući da ga ne povredjujemo. Užas!
Ovo je prosto neverovatno!!!! :roll: :evil: :o :x Jel vi volite vaseg oca??Odvedite ga da slika to rame jer je kod pacijenta sa diseminovanim tumorom velika verovatnoca da dodje do patoloske frakture a tu nikakve mazalice ne pomazu nego zracenje i bisfosfonati.
sanči
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Feb 02, 2008 7:33 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

prijatelji

Post od sanči »

Severuse,
uspjela sam dovesti kući doktora opšte prakse i fizioterapeuta da mi pogledaju oca.
Kazu da nema potrebe za snimanjem ramena jer nema otekline, crvenila i sl. i kažu da loma sigurno nema već da je u pitanju istegnuće tetive a moguće i upala živca.
Dobio je fastum gel, nimulid koji se otapa u ustima protiv bola, bensedin i b vitamin. Fizioterapeut je odradio neke vježbe s rukom i dolaziće još par dana. Danas je puno mirniji. Hvala Bogu!
Vjerujte ja sam prvo pomislila da ga vodim na snimanje al ne možete da shvatite koliko je to u Tivtu komplikovano! Ovdje svaki pacijent ima svog izabranog doktora. Očev doktor je konkretno na godišnjem odmoru. Ali dobro ima zamjena. Medjutim u domu zdravlja snimaju rengen aparatom samo utorkom i četvrtkom ako uspiju da dogovore da dodje doktor rengenolog iz Kotora. A on dolazi ako se skupi više pacijenata. Moj otac nije pokretan. Ustaje uz našu pomoć i kad ustane izdaju ga noge, klecaju mu koljena i moramo ga držati, i to samo za desnu ruku jer ga lijeva boli. A inače je krupan čovjek i teško ga je držati samo za jednu stranu. I na prostati ima tumor, teško kontroliše mokrenje. Pelene ne trpi po ovoj vrućini a i teško mu ih je namjestiti.Pokušala sam dobaviti kolica da ga odguram na snimanje i trebam proći tako pola grada, a snimaju samo oko 11 sati, dakle po najgoroj vrućini. Zadnji puta kada sam ga vodila na skener, a tada je bio puno jači, jedva sam ga izvadila iz kola. Nismo ga mogli podići. On ima i šećer i kaže da slabo osjeća noge ispod koljena. Sve to je velika muka i zato ga nismo odmah vodili na snimanje. A najgore je to što je vjerujte doktorki kad me vidi i čuje već muka od mene i mojih problema. Najlakše je da kažu to je tako, to tako ide kod tih bolesnika, daćemo trodone i sl. A ona je i mlada doktorka, i ima neki strah da ne pogriješi, a doktorka onkolog je u Podgorici i nije mi oca vidjela 6 mjeseci. Pokušali smo ga odvesti na pregled al već u Budvi tražio je da ga vratimo jer nije mogao podnijeti vožnju.
A ja sam za moga oca preduzela i preduzimam sve što mogu, i borimo se već 7 godina. I najgori je osjećaj kad vidiš da ti doktori polako okreću leđa, jer neznaju više što bi.
sanči
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Feb 02, 2008 7:33 pm

prijatelji

Post od sanči »

Mašo, Evelina,

baš ste mi nekako pomogle svojim riječima utjehe da ne griješim oko oca. Hvala vam drage moje, baš sam bila u depresiji i baš ste me nekako podigle iz tog stanja!
Masa123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 9:54 pm

Nazalost i mi smo dosli do kraja puta

Post od Masa123 »

Morala sam da prelistam ovu temu ponovo i pogledam par Bobaninih postova. Dosla sam i ja do trenutka kad sto ona rece palim racunar pa hocu necu odustanem od pisanja. Dakle kao sto pretpostavljate borba moje svekrve i nas sa ovom opakom bolescu zavrsila se pre dva dana. Ono sto bih htela da podelim sa vama je nase neverovatno iskustvo sa takozvanim palijativnim tretmanom i celim pristupom, iskreno se nadajuci da ce to zaziveti i u Srbiji. Posle poslednjeg kurativnog tretmana pojavio se nekakav tim doktora i sestara da prica sa nama. Predstavili su se kao plijativni tim i objasnili nam zasto je vreme da razmislimo o palijativnom lecenju. I ako je momenta bi sokantan nacin na koji su strpljivo odgovarali na sva nasa pitanja je polako poceo da nam otvara oci. Takodje nijednog trenutka nam nisu zatvarali vrata ako ipak nesto krene na bolje. Tako smo i prebacili zenu iz bolnice u hospis (koji hvala milom bogu postoje u ovoj zemlji). Tamo radi posebna ekipa koja samo tretira simptome i u tome su nenadmasni. Za 17 dana koliko je bila tamo ljudi po okolnim sobama su umirali ali niko u velikim mukama. Strpljivo su nam objasnjavali sta oni cine da bi bilo tako. Bol je 100% kontrolisan i niko nije stalno uspavan. Mucnina, disanje, kasalj ma ama bas sve. Prate ih 24 sata. Svako ima svoju sobu sa kupatilom, TV-om i dodatnim krevetom za gosta. Svaki dan su nas edukovali o simptomima i stanju pacijenta. Kad su procenili da se problizila kraju rekli su imamo opciju da dodjemo kad nam kazu da je njen zivot pri kraju da se oprostimo. Tri puta su nam ponovili da je to bitno i za nas i za pacijenta. Isto su nam rekli da ako smo pored njega i ako se pacijent stvarno muci da je mnogo bitno da ga pustimo da ode. Posavetovali su nas da bez obzira na to sto se nama cini da je on u komi ili spava obavezno razgovaramo sa njim. Bili smo zgrozeni ovom pricom koju su nam cesto ponavljali. Dva dana pre nego sto je umrla svaki simptom kraja ljudskog zivota koji je dobijala su nam strpljivo objasnjavali i detaljno opisivali sta ona oseca i sta cine da joj tegobe olaksaju. U sredu smo dosli da je obidjemo kao i obicno i sestra nam rec da bi bilo bolje da ostanemo malo duze. Sve je zaista islo prirodnim tokom kao sto su i pricali. Nijednog trenutka nismo videli mucenje. Odjednom disanje je postalo takvo da smo shvatili da se muci. To je potrajalo oko 10 min i ja i moj suprug se samo pogledasmo, uzesmo je on za jednu ja za drugu ruku rekosmo joj da slobodno moze da ide. Da smo mi dobro i da ne brine. Ako jos ista ima da joj se oprosti da joj je oprosteno i da cemo mi voditi racuna jedno o drugom. (Mi smo oboje jedinci kao sto sam vec pisala.) Pola minuta posle je udahnula i poslednji put izdahnula mirna potpuno. Moj suprug i ja smo bili potpuno pribrani. Kakvo zivotno iskustvo. Shvatis da je smrt prirodan proces kao i rodjenje i da u njemu nema niceg tako strasnog. Ostaje tuga ali posle odredjenog vremena (koje nam sad treba a hvala bogu imamo ga) na kraju posle svega ostanu predivne uspomene.
sonjja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 23, 2008 3:08 pm

Post od sonjja »

Nisam pisala neko vreme. Bavila sam se maminom ishranom, vitaminima, algama...

Evelina, kao sto sam obecala ovo je mamin protokol. Pored ovoga pije Palladone protiv bolova, Paracodein 20 protiv kaslja i Zometa za stabilnost kostiju. Povremeno dobije (onda kada trazi) i lek za opustanje misica. Od sutra joj uvode i novi lek za obnavljenje crevne flore, cim saznam ime, napisacu. Ostala su joj jos 4 zracenja i onda moze da primi drugu hemoterapiju. Leukociti su joj tokom prosle nedelje bili uzasno niski ali danas su vec na 5600.

Verlauf der Therapie (Carbo/Gem):
Pat.-Aufkleber
Tag 1
Nr. Zeit Menge Medikament
1 Std. 0 1000 ml Ringer-Lsg. i.v.
2 Std. 1 5 mg Navoban® i.v. 100 ml NaCl 0,9%
3 Std. 1 8 mg Fortecortin® i.v. 100 ml NaCl 0,9%
4 Std. 2 mg Gemcitabine i.v. 250 ml NaCl 0,9% 30 min
5 Std. 3 mg Carboplatin i.v. 250 ml G 5% 60 min
6 Std. 4 1000 ml Ringer-Lsg. + i.v.250 mg Vergentan®
Tag 2
1 Std. 0 1000 ml Ringer-Lsg. + i.v.250 mg Vergentan®
Tag 8
1 Std. 0 500 ml Ringer-Lsg. i.v.
2 Std. 1 5 mg Navoban® i.v. 100 ml NaCl 0,9%
3 Std. 1 mg Gemcitabine i.v. 250 ml NaCl 0,9% 30 min
4 Std. 2 500 ml Ringer-Lsg.
sonjja
Novi član
Novi član

Post od sonjja »

Maso, primi moje iskreno saucesce. Znam da mozda zvuci glupo, ali tvoja svekrva je umrla mirno, dostojno ljudskom bicu i siguran sam da ti to puno znaci. Pamti samo lepe momente, kazu da je to jedini lek za tugu... Veliki pozdrav tebi i tvom suprugu.
dejanar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 21, 2008 1:00 am
Kontakt:

Post od dejanar »

pitanje za sonjju koliko kosta terapija u nemackoj sve ukupno
sonjja
Novi član
Novi član

Post od sonjja »

Dejane, kosta mnogo... Za nase uslove, mnogo.
Mama prima hemoterapiju prvog i osmog dana. Tih nedelju dana moze da provede u bolnici ili u apartmanskom smestaju pored bolnice pa da prima hemoterapiju ambulantno. Posto tokom prve terapije eliminisu bolove, predlozeno nam je da prvu nedelju provede u bolnici i ostavili smo trazeni depozit od 7000 EUR. Realni troskovi su bili 3000EUR, ostatak nam je vracen. Tako da je cene jedne terapije oko 3000 EUR. U tu sumu je uracunat smestaj, hrana, i svi lekovi i terapije, analize krvi, rengen... Ako se hemoterapija prima ambulantno i dolazis u toku dana na redovne kontrole onda je cena dosta niza ali jos uvek ne znam tacno koliko, to cu moci da ti napisem posle druge hemo jer planiramo da je uradimo tako. Mada, imaj na umu da je cene individualna stvar i da zavisi i od bolnice, i od vrste kancera i naravno od potreba svakog pacijenta.
E sada, ima i ona prica sa stranim osiguranjem tipa Sanitas, Allianz koja se placaju na mesecnom nivou a pokrivaju sve troskove lecenje... Ali ja sam se toga setila tek kada joj je vec otvoren karton u bolnici...
evo mene
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jul 23, 2008 7:17 pm

scintigrafija skeleta pokazuje ...

Post od evo mene »

Operisala obje dojke,2000. i 2006.u međuvremenu op.matericu i jajnike,2003.Danas sam radila scintigrafiju skeleta,nalaz je‚
Na snimcima cijelog tijela u AP i PA projekciji,uočava se nehomogena distribucija radioaktivnosti u grudnoj kosti i prednjjim okrajcima rebara,kao i difuzno pojačano vezivanje MDP-a u skočnim zglobovima(degenerativne promjene)Uočena je samo jedna zona asimetrično fokalno pojačane akumulacije-u projekciji zadnjeg okrajka rebra,sa desne strane.
Ako može neko da me posavjetuje.Već sam iscrpljena od svega,mada se do sada lavovski borim.Pozdrav svima .
oper.obje dojke,maternicu i jajnike,sumnjaju da je nesto na desnom rebru...molim za razgovor.
sonjja
Novi član
Novi član

Post od sonjja »

Pitanje za Severusa

Molim za informacije o mabtheri. Da li se ovaj lek vec koristi i gde? Ako sam dobro razumela, daje se uz hemoterapiju i daje dobre rezultate kod adenokarcinoma sa metastazama. Hvala unapred.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

sonjja napisao:Pitanje za Severusa

Molim za informacije o mabtheri. Da li se ovaj lek vec koristi i gde? Ako sam dobro razumela, daje se uz hemoterapiju i daje dobre rezultate kod adenokarcinoma sa metastazama. Hvala unapred.
Ne daje se kod Adeno Ca nego kod limfoma samo ako je dokazan CD20 pozitivnost.
sonjja
Novi član
Novi član

Post od sonjja »

Hvala.
dejanar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 21, 2008 1:00 am
Kontakt:

Post od dejanar »

hvala sonjja na odgovoru.imamo rodjake u nemackoj pa mi svasta pada napamet.kako ti je majka sada? pitanje za sve prijatelje sta mislite o novaviti u rakovici?
Kajalena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm

Post od Kajalena »

Nova Vitu smo olajavali ovde:

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... =nova+vita

- pa da se ne ponavljamo... 8)
zlatiborac
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 12, 2008 8:54 pm

Post od zlatiborac »

Moze li neko da mi preporuci neki efikasan lek protiv bolova a da nema mnogo nus pojava,pogotovo na zeludac i jetru? Masi iskreno saucesce a Evelina,sta nam je sa Evelinom?
Odgovori