prijatelji

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od bobans1983 »

Citam vas stalno.
Majjo moje sacesce. :(

Vreme leci sve, meni moras da verujes,jer evo nema ni dva meseca od kako mi je muzumro a ja se sa decom spremam za kampovanje na Srernom jezeru.Placem i pakujem se moram zbog dece.

Taj najjaci bol se pretara u nesto dublje.Ne mogu da objasnim.
Sad me sinice razbijaju.

Poseban pozdrav evelini
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

bobans1983 napisao:Citam vas stalno.
Majjo moje sacesce. :(

Vreme leci sve, meni moras da verujes,jer evo nema ni dva meseca od kako mi je muzumro a ja se sa decom spremam za kampovanje na Srernom jezeru.Placem i pakujem se moram zbog dece.

Taj najjaci bol se pretara u nesto dublje.Ne mogu da objasnim.
Sad me sinice razbijaju.

Poseban pozdrav evelini
Hvala.

Kada ideš na kampovanje?

Možda se i sretnemo tamo...... :wink:
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Draga moja Bobo,

Na osnovu istrazivanja kazu da na lestvici stresa smrt supruznika i deteta zauzimaju prvo mesto.
Drago mi je da polako pocinjes da se ukljucujes u normalan zivot. Ipak zivot ide dalje. Bitno je da imas svoju decicu, a mir ce doci sam po sebi. Ljubav i lepe uspomene na supruga ostace zauvek u tvojoj dusi.

Uzivajte na jezeru, u prirodi koja je vrlo cesto bitan faktor u smirivanju duse i tela.

pozz
sonjja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 23, 2008 3:08 pm

Post od sonjja »

Ubi me cekanje i neizvesnost... Nikako da krenemo sa hemoterapijom. Mama ima upalu na plucnom krilu i na antibioticima je. Prepisali su joj i 10 zracenja za metastaze na kostima. Ne znam od cega je vise hvata panika od zracenja ili hemoterapije... Pozdrav svima
conica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 13, 2008 5:12 pm

Post od conica »

Veliki pozdrav svima

Evo da se i ja predstavim situacijom. Mama mi je bolesna, prvo tumor dojke, zatim metastaza na jetri. Sestu godinu se bori i sada je opet na HT - ne znam vise ni koja po redu, bile su i operacije i radio terapije.... Sad prima Taxol kao jedan od lekova u kombinaciji sa grejanjem jetre (?). Izmedju ostalog primala je i Gemzar - Cisplatin ali smo je skoro izgubili posle prve ture zbog alergijske reakcije - potpuno je izgorela. Ona je neverovatan borac. osim sto je smrsala i sto je slaba, ne bi niko rekao da je bolesna.

Sada za vikend smo saznali i tatinu dijagnozu (na topicu http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=22037). Sa njim je jako tesko. Nikada nije bio bolestan i samo lezi, place, tuguje, u teskoj je depresiji - a moze da ustane ali nece. Ne znam kako da se postavim. Bog neka mi oprosti ali bih ga osamarila i naterala da ustane. Sto je najgore, mama svu snagu mora da trosi na sebe, a on izvoljeva da mu donosi da jede, da ovo, da ono, govori joj kako su oni vec mrtvi.

Sada cu da se selim kuci da budem bafer - da pokusam da prebacim posao tamo. Dusa mi se cepa ali ne znam kako da mu ulijem snage da se bori. Nije on uplasen kako kaze nego tuzan.. Veli nikad vise nece biti zdrav a ne znam kako vise da mu objasnim da se sa tim zivi ali da mora da zeli :( Po njemu, on je vec mrtav. Nista ga ne cini srecnim - ni unuce, ni lepe vesti, niti cita niti gleda TV - samo lezi i razmislja. Jako se bojim kako ce sve to da utice na mamu posto ne zelim da njena neverovatna borba bude sada unistena. potpuno sam pocepana...
raspevana patofna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 12, 2007 2:38 am

Post od raspevana patofna »

Samo da pozdravim sve na forumu. Tata mi je od juche loshije, ima uchestale epi napade i boli ga glava i pored Manitola, Dexazona i ostatka periodnog sistema, koji pije.
Snalazimo se ok, mada je prvi epi proshao uzasno. Mama je bila sama sa njim, odsekla se zena. Sad je vec sve mnogo pribranije, uchimo iz dana u dan. Eto, samo da vam kazem drz' te se.
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

Na zalost, nema tu mnogo reci utehe. Meni bi bilo totalno neprimereno da ti sada pricam kako ce biti bolje i kako ima nade. Mislim da jednostavno ne bih mogla da prevalim te recenice preko usana.
Od sveg srca zelim tvom ocu da se muci sto manje, a vama da izdrzite.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Slažem se sa evelinom :cry:

Da li uzima uz Manitol i Karbapin ili Fenobarbiton ili neki drugi antipileptik?

Znam da su to grozne scene, i sama sam ih sa majkom prošla, ona je pred kraj imala i po 3-4 epi napada dnevno. :cry:

Ono što je najvažnije tada je da ne pravite buku oko njega, da zamračite prostoriju, da ga ne držite i da pustite da se "istrese". Ono što je bitno-obratiti pažnju na jezik, da se ne uguši i ne pregrize ako ima zube, a ako ima veštačke, bolje ih izvaditi i ne vraćati uopšte. Ja sam kod mame uočavala početak napada tako što bi prvo počela da trza kapcima i koluta očima, a onda bi u roku od par sekundi počinjao pravi napad.
Strašno, užasno se osećam kad se setim svega toga........ :cry: :cry: :cry:
sanči
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Feb 02, 2008 7:33 pm

prijatelji

Post od sanči »

Pozdrav svima!

Moj otac se i dalje bori. Bogu hvala, otkako je prestao sa svakim oblikom hemoterapije nema temperaturu. Neznam jel to bilo povezano s tim ili je koincidencija. Slab je, ne ustaje, slabo jede a ima povremeno bolove koje još uvijek uspijevamo kontrolisati sa ketonalom. Pije flavin i guramo tako.. Nekada je jako neraspoložen a nekada priča nepovezano.. tada je najteže..
Još jednom pozdrav i držite se!
conica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 13, 2008 5:12 pm

Post od conica »

evo i mene ponovo

Moja mama mi se javila danas. otisla je u bolnicu na drugu terapiju Taxol/Carboplatin
Taman smo se obradovale juce jer su rezultati bolji posle prve terapije, a danas mi javlja da nece moci primati Taxol jer se pojavila alergijska reakcija. Znaci samo Carboplatin...truba
Tata ide gore dole. Jako ce mu biti tesko da se navikne da ima limfomu, a i nama zajedno sa njim. Sve mu govorimo da izdrzi terapije i da je posle sve kao pre. Nikada nije bio bolestan i ne znam da li ce uspeti da se navikne.
Cujemo se i pozdrav svima
zolja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 8:34 pm

pozdrav svima

Post od zolja »

citam vec par dana svaku temu gde se spominje onkologija i slicno.meni je otac bolestan.20 juna smo saznali da ima tumur na levom plucnom krilu i tri metastaze na mozgu.iskljucena operacija..samo zracenje.primarni je na plucima,treba da mu se uradi isecak iz pluca radi daljeg toka lecenja,tako nam rece doktorka sa onkologije.ne znam da li ste vi ovde culi za deda ljubodraga iz stalaca,ja dajem tati caj od sumske ciklame,sto daje deda ljubodrag.ne smem da gubim nadu,,moram verovati da ce tati biti bolje od toga,iako sam svesna kakva je bolest u pitanju i da ima metastaza.a inace se otac u oktobru lecio od upale pluca,koju doktori tako nazvase.radio je skener,videla se senka tog i tog promera,ali doktori zakljucili da je upala pluca.Sad kad drugi dr koji lece mog tatu,pogledaju snimak skenera pluca od oktobra,samo klimaju glavom..To shvatam kao da pomisle tad kako nisu mogli da vide o cemu se radi.znam da ne treba misliti sta bi bilo kad bi bilo..ali da su tada malo bolje obratili paznju,mozda sada moj otac ne bi bio u situaciji u kojoj se nalazi,,a situacija je losa.Ali moram da mislim pozitivno,mada me cesto hvata strah,tuga..ne mogu ni da se nasmejem vise.sem kad sam sa tatom pa se nasmejem na silu.otac nista ne zna,on je preosetljiv uvek bio,nije jak i plasim se njegove reakcije.
ne znam ni sama sto ovo pisem..ali citajuci vas sve ovde..osecam potrebu da nesto napisem.da iznesem moj slucaj...pitam za savet..
da li se sme davati ekomer ako pacijent ima povecane leukocite?tata pije karbapin,dobijace 5 injekcija dexazona jer ima te glavobolje i pritisak neki u glavi.
da li je neko od vas cuo za beres kapi+ ?da li imate neki savet u vezi ishrane,neke vitamine,neki caj?

zelim vam zdravlje,svima i vasim najmilijima kojima je potrebno ozdravljenje,,da se izbore sa bolescu.
izvinite,poruka je duga..ne zamerite mi.necu vam reci koliko mi je tesko i koliko se plasim...
pozdrav svima
POSEBAN POZDRAV EVELINI...i
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

Eto malo i mene i mog problema.

Za sve one koji znaju moju situaciju eto sta je u toku.

Sutra 11/07 je moja druga redovna kontrola na IORS-u.
Naravno, poprilicno sam nervozna, ali mislim da je to sasvim normalno. Svoju nervozu uspem da uguram u 10 dana koliko mi je otprilike potrebno da zavrsim sva bockanja i preglede. Potrudicu se da ubuduce sve to uguram i u kraci period!

Po mojim merilima postoji jedan problem, a to je tumor marker koji i dalje lagano raste.
Na prvoj kontroli 21.03. iznosio je 13 (radim ga u Konzilijumu i kod njih su granicne vrednosti do 21). Pocetkom juna vadila sam ponovno CA 125 (na svoju ruku - moram priznati. Mislila sam kad me vec bodu, ajd da vidim sta se desava), kada sam vadila TSH zbog kontrole kod endokrinologa. Tada je CA iznosio preko 21 i nakon ovonedeljnog vadjenja on iznosi preko 32. Znaci, odoh van normale.

Da li da vam uopste pisem kako sam se osecala kada sam videla tu 32-jku.
Znam ja da CA nije merodavan parametar, ali djaba. Kad prodjes citav onaj horor - ne mozes da ne osetis strah i od tako malog povecanja vrednosti.

Inace, UZ abdomena i male karlice je OK. Radjen cak dva puta. Ginekolog koji me je operisao pregledao me je i vaginalno i rektalno i sve je ok. Rekao mi je da tumor marker moze da se menja i od nekih drugih stvari,a ne samo karcinoma.

Ah da, sedimentacija mi se i dalje ne spusta ispod 35!

U svakom slucaju, sutra odoh na IORS pa cu da cujem sta ce moja lekarka da kaze. Javljam vam rezultate.

p.s. danas mi je endokrinolog preporucio da izvadim krv i da radim CA 125 u dve laboratorije.

p.s. Lekarka koja mi je radila UZ napisala je da je u slucaju daljeg rasta neophodno uraditi skener abdomena i male karlice.
fajter
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 11, 2008 7:39 am

IP6

Post od fajter »

Pozdrav forumu,
pronašao sam nešto dosta interesantno, a navodno pomaže da se HT lakše podnese, ubija stanice raka, podiže imunitet..., a zove se IP6 & inozitol. Kod nas toga službeno nema, ali veze u inostrnstvu mogu čuda... Orginalna stranica je www.ip6gold.com i tamo dosta piše, a malo na severozapadu je stranica www.ip6hrvatska.com
Javite ako je neko probao i ima bilo kakvih iskustava s tim. Moglo bi biti interesantno
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

Eto me sa moje druge kontrole.

Sta god da sam htela da pitam - nisam uspela.

Zbog povisenog CA 125, moram za mesec dana da ponovim analizu i u slucaju daljeg rasta mora da se uradi skener abdomena i male karlice.

Sta god da sam pitala, lekarka mi nista nije rekla sem "videcemo tada" tj. za mesec dana.

Poslusacu endokrinologa i otici cu sutra ujutro da ponovim analizu, ali u dve razlicite laboratorije i iz istog uzorka krvi. Otisla sam i danas, ali mi je gospodin tehnicar rekao da bi rezultati mozda bili pogresni posto sam doruckovala!!!!! Dakle, to zaista prvi puta cujem!

Jutros sam pogresila sto nisam popila nesto za smirenje, ali eto, po dolasku kuci sam to ispravila.

Znam ja da cu se smiriti (verovatno ce sutra ili prekosutra vec biti mnogo bolje), ali mi je jednostavno neophodan taj neki period da "procesuiram" u glavi citavo dogadjanje. Sada sam jadna, tuzna i uplasena. Zbog nivoa nervoze imam konstantan nagon na povracanje.

Samo kada pomislim na pakao koji sam prosla: operaciju, hemoterapije, sve one bolove, pucanja i zapusivanja vena, ubacivanje braunile iz 5-tog pokusaja, trenutak uzasa kada sam videla da mi citostatici ulaze pod kozu, a ne u venu - grlo mi se steze sve vise. Kada se prisetim psihickih patnji, strahova, padova u najdublje ocajanje - pomislim da nije posteno da neko tako nesto prodje vise puta. I jednom je previse!

I eto sada kada vam pisem ove redove moja tuga postaje sve dublja i suze pocinju da teku. Mislila sam da sam u proteklih godinu dana isplakala sve suze, ali izgleda da je njihov izvor nepresusan.
crnka
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Maj 07, 2007 10:11 pm

Post od crnka »

Da li je to Evelina koja je uvek imala reci utehe i nade za sve ostale?
Ma daj, ne daj se, ne kloni duhom, znam veruj mi da ti je tesko, ja svaki put ne znam za sebe kad mama ide na kontrole, ali Evelina, moras biti jaka, nema odustajanja sad kad si vec izvojevala veliku pobedu, zar ne?!
Drzi se!!! Veliki pozdrav
Odgovori