prijatelji

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Masa123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 9:54 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Masa123 »

Ma sto se tice mog supruga on je u depresiji verovatno rodjen, a sad ga je ovbo dotuklo. Njega sam bacila na entidepresante a ja ostah ko zdrav razum u kuci. Bas sam ostavila svekrvu na hemoterapiji. Dan drugi. Za sad se ne zali na nikakve simptome. Prisrafila sam doktora te joj je dao neko sredstvo za mucninu 15$ tableta, al radi. Pade mi na pamet da cu da pitam onkologa kad ga sledeci put vidim za slucaj mora/bazena i kupanja posle zavrsene hemoterapije. Da vidim sta kandaski lekari misle o tome.
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Maco, pametnice moja!
Gde se ja ne setih da ti kazem da pitas vaseg docu to za kupanje?
Mi smo odlucili da ove godine definitivno batalimo more, a sledece......

Danas sam otisla na Onkoloski. Moja sobna cimerica prima, ako Bog da, svoju poslednju 9 hemo.
Kad bi samo znali kako mi je bilo tesko u sobi. U njoj su neke druge zene, a opet moje drage prijateljice. Prijateljice tuznih ociju u kojima sam videla iskru radosti kada sam usla u sobu. One znaju da sam ja jedna od njih, a opet ja sam tamo gde one zele da budu. Ja sam zavrsila svoje putovanje puno bolova, straha.
oldtimer
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 11, 2007 7:27 am

Post od oldtimer »

Maso, svaka cast!!!

Evelina, draga moja,

Sve vreme mi je (sada, pred tzv. procenu) pred ocima jedna zenica iz unutrasnjosti, koja je pre 3 meseca zavrsila sa hemoterapijom (zanimljiva mi je od pocetka bila zato sto je imala identicnu dijagnozu kao i ja, cak nam je i tumor bio iste velicine, :)), kojoj su na proceni rekli - V, vi ste zdrava zena!!

Ona je na to pitala - a jel' mogu ja sada da radim u bastu?

Tvoja lekarka je slozila kiselu facu i rekla - pa i ne morate bas da kopate u basti, na sta je V viknula - ALI JA VOLIM!!!

Onda su svi lekari poceli da se smeju i rekli joj da moze da 'radi u bastu', ali da ne preteruje, :))

(Moja oficijelna nocna mora je da cu, kad odem na sledecu terapiju, da zateknem V ponovo u sobi, i svaki put se odusevim kad vidim da je nema!)
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

Oldi,

Ja sam se najlosije osecala kada bih saznala da su neke zene povratnice! Ajd, jos sam mogla da prihvatim kada bi se ponovno nasle na istom mestu nakon 15-tak godina, ali dve-tri godine? to mi je bilo strasno!
Znas i sama da svi mi tudju srecu ili dobre rezultate lecenja, dozivljavamo kao svoje. Mislim da tek u takvim situacijama covek nauci da se raduje tudjoj sreci.
Samnom u sobi je bila gdja N. Ona je bila povratnica. Nije mnogo pricala, sama je vodila svoju bitku, a da nesreca bude veca, nije reagovala ni na jedan od citostatika. Svaki puta sam, pre ulaska u nasu sobu, molila Boga da je ona vec u sobi. Molila sam se da nisu digli ruke od nje. A onda je na jednom ciklusu vise nije bilo. A ja nasu sobnu sestru nisam smela da pitam sta je bilo sa njom.

Eto vidis, nekada je pozitivno kada nekog zateknes u sobi.

A sad pitanjce, zar ti nisi zavrsila sa VI hemo? Ili sam se ja zabrojala!

Ops, sory, vidim da cekas procenu. Da li su ti rekli da napravis UZ ili skener abdomena?
oldtimer
Aktivan član
Aktivan član

Post od oldtimer »

Uh, ne pitaj...

Treba da uradim skenere (abdomena+male karlice), UZ (isto abdomena+male karlice), kolor dopler male karlice (zbog one limfociste), hormone stitne zlezde, UZ mekih tkiva vrata, misljenje endokrinologa, misljenje oba hirurga (onog od pre 11 godina i ovog od prosle godine)...valjda nisam nesto zaboravila??

Vic je, naravno, da sve to treba obaviti odredjenim redosledom, tako da se sve to uglavi do 26. maja, :))

......

Sto se 'povratnica' tice, mislim da u mojoj sobi rekord drzi jedna bakica koja je prvi put operisana na Onkoloskom davne 1977 godine!!

Baka izgleda odlicno, fina je i stalozena, dolazi svakih 5-7 godina na jos jednu turu, :) i nece pred sestrama da prica koliko osoblja IORS je nadzivela, :)
Masa123
Novi član
Novi član

Misljenje kandskog onkologa o plivanju u moru/bazenu

Post od Masa123 »

Dok je dans svekrva bila na trecoj hemoterapiji zbog otoka nogu pojavio se onkolog i internisat da je prekontrolisu.Mora da vam zvuci neverovatno ali stvarno cim je neka promena odmah se pojave da kontrolisu. To je valjda zato sto ovde ljudi sa hemo terapije idu odmah kuci. Niko za to ne ostaje u bolnici.I ako moja svekrva po skeneru izgleda beznadezan slucaj fizicki je super. E sad da se vratim na poentu.Kad je dosao onkolog da joj pogleda otok na nogama ugrabila sam priliku da pitam za kupanje u bazenu i moru posle hemo terapije. (Inace bih morala da cekam do sledece kontrole.)

Evo sta on kaze.
Plivanje ko plivanje je odlican vid rekreacije ali... To ali znaci sledece. On nikako ne bi precizirao godinu-2 dana vec samo stanje krvne slike i imunitet.
1) Bazen kaze da ne preporucuje ni svojoj zdravoj deci jer smatra da je leglo zaraze.
2) More:

Ako je imuni sistem los (bela krva zrna nisko,...) pod jedan put do mora je rizik. (On to kaze jer ovde do mora mozes samo avionom.)
Kupanje u moru ako nije dovoljno toplo takodje moze da izazove infekciju. (besike npr.)
Takodje ako je jezero (ovi kanadjani vise pricaju o jezerima nego o moru) ili more tranutno zagadjeno, opet ista prica.
On takodje podvlaci da je kupanje pri niskom imunitetu posebno opasno (mislim za navlacenje infekcije) za one koji su primali hemo terapiju direktno u neki deo donjeg abdomena.

Sunce vec nekoliko nedelja posle hemo terapije ne bi trebalo da bude problem, ali kako sto rece, ni svojoj deci ne dozvoljava da budu direkno izlozena suncu od 10 pre podne pa do 4 popodne tokom leta te nikako to ne preporucuje ni pacijentima lecenim hemo terapijom. (Ako su vec izlozena onda ih okreci mlekom sa faktorom 42 pa na gore)

Dakle ako je opste stanje organizma dobro i imunitet je OK nema razloga da covek ne ide na more. Koliko jednom organizmu treba da se oporavi od hemo terapije je individualno i proverava se nalazima krvi a ne vremenski terminom od godinu ili dve dana.

Onda mi pade na pamet da opitam za vadjenje zuba. E tu sam se vec ugrizla za jezik, al kasno. Evo zasto. Pojam vadjenja zuba ovde je dokaz krajnjeg primitivizma. Ovde se svaki zub spasava. Zivac se vadi i po nekoliko puta.Onda sam se ispravila i rekla da mislim na hiruske intervencije (problem krvarenja uopste.). Opet ista lekcija od pomenutog onkologa. Provere se krvne plocice, hemoglobin ... Ako je spasavanje glave u pitanju onda se spremi transfuzija i radi se operacija. Ako nije nista urgentno moze da se odlozi dok se krvan slika ne popravi sama po sebi ili vestacki ako je neophodno. Kaze da je samo vazno da ako se nadjes u nekoj takvoj situaciji obavezno kazes da si primala hemo terapiju.

Evo ti sad npr sta ce ovde da rade mojoj svekrvi. (U vezi sa zgrusavanjem krvi.) Pre hemo terapije su joj radili biopsiju pluca. Na zalost nije uspela. Rak, i ako velicine poveceg jajeta se zalepio vise za ledja pa nikako da mu se pridje preko disajnih organa.(sti i nije lose nema nikakve simptome zbog toga.) Onkolog kaze da nece da ceka dok ne dobije termin za biopsiju jetre (nedelju dve dana) i hoce da krene sa terapijom odmah. (Rak se nalazi na plucima/jetri/nadbubreznim zljezdama i kostima ali posto je zena i dalje u fizicki odlicnom stanju smatra da nema cekanja. (Gde li bese to razmisljanje proslih nedelja kad sam ih vijala po bolnici i hitnoj al dobro...) Daje joj ono sto u 90% daju za pluca i kad dodje termin za biopsiju jetre provere krv, ako faktori za zgrusavanje nisu dobri da joj malo transfuzije i uradi biopsiju.

Nadam se da sve ovo ima nekog smisla sto je rekao ili ako nema da menjam onkologa momentalno :D
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

Maso draga,

Zahvaljujem ti u svoje ime, a verujem da ce mi se i ostali pridruziti, na tvom angazmanu. Na osnovu svega recenog izgleda da je poenta u imunitetu. Dobar imunitet - mozes sve! Doduse sve ono sto se preporucuje i zdravim ljudima. Ni zdravima niko ne kaze "Cvarite se slobodno na suncu od 10-16h!".
I ovo za hirurske intervencije je sasvim logicno!

U nastavku da obavestim drustvo kako mi je tata.

Da li mozete da verujete da se rane na jeziku (nastale od zracenja) nisu jos uvek zatvorile? On nesrecnik ispira sa svim onim sto mu je receno, ali ide jako sporo. Naravno, to ga onemogucava da jede normalno pa i nije nesto osobito dobio na kilazi. Mozda svega nekih 4kg od 20.03. kada je izasao iz bolnice.

Ima razne manifestacije po telu. Pojavi mu se bol ili mu je osetljiva koza i to prodje samo od sebe. Cinjenica je da i ja imam te probleme, ali trudim se da ne obracam previse paznje na to! Sve analize pokazuju da je sve ok! Teme glave mi je posebno osetljivo. Ponekada nesmem da se pipnem po tom delu koliko me boli koza!

Inace, tata ulazi ponovno na IORS u utorak 06.05. pa cu vas obavestiti sta je bilo.

Budite mi svi pozdravljeni
oldtimer
Aktivan član
Aktivan član

Post od oldtimer »

Meni sve sto je Masa rekla zvuci jako logicno...

Naime, posto muku mucim sa zubima, nekoliko puta mi je receno (raznorazni dezurni lekari na IORS- prim.aut.) da sve mogu da radim sa zubima, samo da OBAVEZNO uradim krvnu sliku PRE odlaska kod zubara i pokazem je - zubar ce vec znati sta i kako treba da mi radi.

Sto se tice drugih intervencija, receno mi je da ce mi vaditi tu limfocistu cim zavrsim sa hemoterapijom - cak je bilo u igri i da se prekine hemo, da me operisu, pa da nastave sa terapijom ali, srecom, nesto se izgleda limfocista smanjila (ili je pukla, treba da idem na UZ da vidim), tako da je operacija odlozena do kraja terapije.

U prevodu - da, rade se intervencije, samo je sve pitanje prioriteta (ja nisam mogla ni da sedim ni da hodam, jer mi je ta limfocista izmedju prepone i besike - em boli, em smeta).

Pozdrav i hvala vam svima na svim savetima!!
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm

Post od bobans1983 »

Muz mi je lose u kraj.
Zao mi je da se javljam da vas depimiram ali eto osecam potrebu
da vas obavestim.
Od 5. aprila mu je svaki dan sve gore i gore da bi totalno potonuo od bolova straha i uzasa.
Lekari su samo konstatovali da "bolest napreduje".
Danas samo spava, nemoze da jede vise ni kasice za bebe.
Zao mi je ako pomislite da je moja borba bila uzaludna jer to nije tacno.
Moj muz je taj koji je prestao da se bori jos od operacije, pa znate toliko sam pisala o tome da se borim i protiv njega i protiv bolesti.
Pozdrav, ne dajte se ljudi.
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

Draga Bobo,

Jako mi je zao sto to cujem. Nemoj da si ni razocarana ni ljuta sto je tvoj muz odustao od borbe. Verujem da svako od nas oseti kada dodje vreme da se ode. Mislim da je mnogo teze onima koji brinu o tako tesko bolesnom coveku jer ne postoji nista sta bi mogli da urade da mu olaksaju te patnje. Znas, kada imas rak u poodmaklom stadijumu, svestan si da te ceka tesko, bolno i dugotrajno umiranje. Pitanje je da li zelis da se svega toga resis sto pre ili da odlozis konacnu agoniju. Porazavajuce je da i do te konacne agonije prolazis kroz mnogo teskih i bolnih perioda.
Verujem da ti mislis da je u ljudskoj prirodi da se bori. Da, ali kada vidis da sem bola vise nema nicega, odlucis da olaksas sebi, da dignes ruke i molis se da kraj dodje sto pre.

Pred mesec dana umro je otac moje dobre prijateljice. Od raka pluca. Borio se je 3 godine. Lekarima nikako nije bilo jasno kako je moguce da je uopste ziv, a eto on je disao. Mucio se, propadao, nestajao. Kada su ga lekari poslednji puta u bolnici povratili i oporavili njegov lekar im je rekao da nije bas siguran da su mu ucinili uslugu.
A onda je jednog dana odbio da pije lekove protiv bolova i protiv edema.
I ugasio se.
Zato draga moja, svako od nas donosi svoje odluke. Nama samo preostajemo da se molimo da onaj koga volimo ne pati previse.
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm

Post od bobans1983 »

Prekljuce je hteo nesto da mi kaze a ja ne cujem sklonim kosu i savijem glavu da bih cula tihi sapat, medjutim on me samo poljubi.

To popodne je iscupao braunilu,valjda mu dosadilo mucenje.
Kad bolje razmislim skroz si u pravu.
On od operacije 2006. godine nije bio bez bolova.Valjda mu je dosadio zivot u bolovima.

Neki dan, ja mu nesto pricam jos je bio svestan.Kaze cuti.
Gledam ga, kao sto da cutim.
Kaze: slusaj razgovor.

U sobi poseta pricaju pacijentu:
Tata, moras da jedes i moras da se boris, nesmes da se predas, kapiram da hoce da mi kaze kako svakom teskom bolesniku to prica familija.

A ko smo pa mi "ostali" da vama kazemo:moras ovo ili ono-shvatila sam poruku..........
Masa123
Novi član
Novi član

Post od Masa123 »

Bobana me je stvarno rastuzila. Ali stvarno kad pogledam sta je sve prosla sa svojim suprugom u poslednjih par godina pa gde ces vece borce od njih dvoje.
Moj suprug mi izgleda toliko bezvoljno za podrsku u borbi njegove mame sa ovom posati da je prosto stetan. Juce ih ostavim na 15min nasamo i odmah su oboje u depresiji.
Ponekad pomislim da je ovde neko lud. Ja se polomih oko svekrve a on se blokirao. Juce joj skocio pritisak a njega SRAMOTA da pozove onkologa koji nam je 24h na raspolaganju. Pa kad je izgovorio rec SRAMOTA zanemela sam.
Ja sam trenutno u karantinu, dobila sam grip te sam se samoizolovala.
Ostaje mi da se druzim samo sa vama na forumu. Prvu terapiju smo prosli skor skroz bezbolno. Doktor kaze da mnogo pomazu lekovi koje je dobila za smanjenje simptoma.
Evo ako ce da pomogne sta se ovde daje uz hemoterapiju:

1) Ondasetron (Zofran) 8mg 3xdnevno 6 dana
2) Dexamethsone 4mg 2xdnevno 6 dana
3) Prochlorepazine 10mg svaka 4 sata po potrebi u toku 6 dana

Pojma nemam moze li to da se nabavi u Srbiji ali je stvarno delotvorno.
Jedno vece je zaboravila da uzme Zofran i odmah je bilo cudo.
Kad sve ovo uzme nema nikakve simptome.
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

Maso,

Pomenuti Zofran je kod nas Ondasan. Dobijamo ga u bolnici, ali mozemo da trazimo i recept od lekara opste prakse (bez recepta 10 tabletica kosta 1.800din) Bruka! A proizvodi se u Srbiji!

Dexazon sam ja dobijala u bolnici i to 3 x pred hemo terapiju (u vidu injekcija, samo sto su ubacivali u braunilu),

a za ovo trece prvi puta cujem i neznam sta je.

Neznam sta da ti kazem za supruga. Mom suprugu otac se je razboleo decembra 2006 (karcinom na mozgu) i za razliku od mene, on nije jurio i cimao doktore za rukav, surfovao, raspitivao se!

Izgleda da svako od nas reaguje na nacin na koji moze da podnese citavu stvar. Mozda bi mu bilo teze da je saznao vise o bolesti i da je vise ucestovao u svemu. Pogotovo zato sto se je znalo da ce kraj vrlo brzo doci.
Masa123
Novi član
Novi član

Post od Masa123 »

Evo sato ovde daju ove lekove u trajanju od 6 dana:

Ondasan je protiv povracanja i bitno je da se uzima bar jos 3 dana posle terapije. I ovde je bezobrazno skup. To je ono cudo sto sam pominjla da je 15$ kapsula. Svi bi da zarade na ljudkoj bolesti.

Dexazon je takodje bitan da se uzima svih 6 dana jer pored toga sto povecava imunitet pospesuje rad ovog prethodnog leka.

Treci lek je jako mocno stredstvo protiv mucnine i prepisuje se u kolicini 1-3 mg na 10kg telesne tezine da bi dobro delovao. Jedino sto mu dejstvo nije bas dugotrajno. Njega dodaju gore pomenutim lekovima po potrebi.I stvarno radi.
sanjalica38
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 29, 2008 11:27 am

Post od sanjalica38 »

Sve vas puno pzdravljam.
Bobo kao sto kaze Eve valjda svako od nas zna ili ce znati kad je kraj.
Otac moje prijateljice se borio 4 godine. Dok mu zena (majka moje prijateljice) nije rekla: ja cu bti dobro, ti mozes da ides i ne brini za nas. Mi cemo se snaci. Poslije sat vremena je otisao.(Ja vjerujem u Boga i za mene ne postoji smrt). Preselio se na mjesto bez tuge,bez bola i bolesti.
A opet ujak moje druge prijateljice nije htio da ode do zadnjeg. Borio se i borio. I nikad nije htio da prica o bolesti. Do posljednjeg casa.
Moja dobra prijateljica je umrla prije 3 mj. od raka zeludca. Godinu dana je bila dobro ionda se bolest vratila . U roku od 3 mj. nje vise nije bilo. Tri sedmice prije nego je otisla isla je na bazen. Uzivala je do posljednjeg momenta u zivotu. I uvijek mi jegovorila: Svi cemo jednom tamo, danas li sutra ili malo poslije. Sad smo ovdje i trebalo bi da radimo sve ono sto nas ispunjava i sto mozemo.
A opet moja susjeda kojoj su prognozirali smrt u roku par mjesecije jos uvije ziva i vesela, hvala Bogu. Vec 20 godina.
Zelim svima puno hrabrosti.
Ljubim vas sve
Poslednja izmena od sanjalica38 u Sub Maj 03, 2008 10:08 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori