prijatelji

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
kat0404
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 30, 2007 8:17 am

Post od kat0404 »

Draga Bobo,
Mislim na vas,procice ti bolovi.
Kaj, izvini sto sam ovde pokrenula temu o caju,ali ne stizem da pregledam na kojoj je to temi.Jos nisam stigla kuci.
Dobro je da se pije caj,narocito ako se pije dosta lekova.
To je neko moje misljenje i iskustvo,a ne mora da je tacno,za druge.
Pozz.lepo provedite dan :lol:
ko otrpi do kraja, spasice se
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od bobans1983 »

Ej ljudi, kad otvorima ovaj forum ko da odem kod psihijatra.
Evo samo Katin i Kajin post procitah i vec mi bi bolje.
Kako? Ne znam. :(

A evo sta sam pomislila:
Kod kat 0404, (za prijatelje Kata) prvo i pade u oci potpis,pa onda poruka,hvala ti. Trudim se da budem pribrana i ponasam se ko da specijaliziram paralelno onkologiju i psihijatriju.

Danas mu je za mrvu bolje.

A za caj! :D

Pa kako nije mesto, prijatelji i caj :D
to ne ide jedno bez drugog, posebno ne na ovom forumu. :wink:

A za Kajin post sam se isto "osmehnula" setila se jednog mog druga koji za vino koje proizvodi kaze:
"Probaj, da vidis "elektrizira"
Kajin tahebo me podseti na taj njegov izraz, :D
Kajo, verujem ti draga to da svaki caj ima nacin spremanja,C...C...C
svasta cu ovde da naucim.

Citam Konfucija, to mi malo pomogne da ne "vrdnem".(Eve sad mi fali onaj smajli sa B92 sto je zavijen ko "taliban") 8)
kat0404
Aktivan član
Aktivan član

Post od kat0404 »

Draga Eve,
Ti si jedina ostala aktivna iz naseg zimskog malog drustvanca.
Mom muzu je malo porastao tu marker,ali doktor kaze da to nije nista zabrinjavajuce.Ja planiram da odemo na kraci odmor na Zlatibor.
Inace moj dragi nista sebi nije ukinuo od hrane,cak jede jake sireve,sto je meni neshvatljivo,ali se trudim da cutim i vise ne prebacujem.Ne znam kako deluje imuni sistem,ali ja sam od virusa i komplikacija bila bolesna pet nedelja,a moj muz mogu da nabrojim samo nekoliko jacih prehlada u toku zadnjih trideset godina.
Lepo je rekao doktor sanjalici,ko zna koliko sam ja ovog trenutka bolesniji od vas.
Lepo provedite sledece praznike i ko moze neka izadje iz grada,priroda zove.
pozz. :P
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Draga Kat,

Sto se tice tumor markera - ne brini. Poenta je da ne raste konstantno. Znaci, ako na sledecoj kontroli poraste ponovo, tada mozda vec treba uraditi neke dodatne analize.

Na mojoj prvoj kontroli bila je i moja cimerica. Njoj je porastao tumor marker i nasa doktorka joj je dala interni nalog da za mesec dana uradi ponovno t.marker, ali sada na Onkoloskom.

A to sto jede sve sta mu padne na pamet - pusti ga! Prekinuce kada oseti potrebu. Ako se to ne desi - pa nema potrebe da se zbog toga preterano nerviras. Niko ne moze 100% da tvrdi da ce se razboleti od masnih sireva ili cvaraka. Uostalom, ako nastavis da mu drzis predavanje, on ce nastaviti da jede, ali ce se osecati lose zbog tvog prebacivanja. Znaci, umesto jedne lose stvari imace dve!

pozz
kat0404
Aktivan član
Aktivan član

Post od kat0404 »

Eve draga,
U pravu si,za moje prebacivanje.Trudim se da ne zvocam,cisto zenska osobina.Najteze je da covek pobedi samog sebe.
Najvaznije je sada psihicko stanje.
Mislim da se dobro drzimo.Vreme se prolepsava,idu vedri dani....
Pozz.
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član

Post od bobans1983 »

Ostavih muza veceras u bolnici jer ovi prokleti bolovi ruku nikako da prodju.Ponavljam da je neurolog rekao da je ipala nerava.
Metastaze?
Naravno da je moguce ali su ipak odlucili da ostane na ispitivanju i da mu eventualno neke blokade,injekcije daju.

Idemo dalje.

Pozdrav svima samo sam se javila pa odo da spim.
Nisam spavala ko covek 12 noci :cry:
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

Bobo,

Iskreno mi je zao sto ima tolike bolove. Ubedjena sam da ce oni na klinici da mu pomognu. Nadam se da je zaista u pitanju samo kratkotrajno pogorsanje te da ce uskoro opet biti sve kako treba.

Odmori se draga moja. Mislim na vas.
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

Primetila sam da mi jednostavno ne polazi za rukom da pruzim utehu i pokusam da probudim nadu na onaj nacin na koji to radi nasa draga Boba.
Pokusavam da ohrabrim ljude koji se lece, da im pokazem kako se vredi boriti i kako se mogu izdrzati svi oni uzasi koji nas cekaju na nasem putu ka ozdravljenju, ali ne mogu da iskazem svoja osecanja u slucajevima kada je to neophodno nekome ko je zaista u teskom stanju.

Razmisljala sam zasto je to tako i jedino sto mi pada na pamet je da na put kojim je posao Bobin muz ja jos nisam stupila i ako Bog da necu jos dugo. Svi vi koji ste zdravi mozete pruziti utehu na taj nacin, ali ja osecam strah koji je svima vama tesko pojmljiv. Ja imam taj pecat na dusi, za koji se nadam da ga vi nikada necete dobiti. Niko ne moze da shvati na koji nacin rak promeni neciju dusu. Zar ne draga moja Oldi?
kat0404
Aktivan član
Aktivan član

Post od kat0404 »

Draga moja Eve,prvo dve stvari,kako ja vidim:ti si izuzetna osoba da ohrabris ljude,pruzis svoje izuzetno iskustvo i tako utesis,a drugo covek obicno ne vidi sebe ,pa ti se cini da ne umes da iskazes svoja osecanja.
Ja odavno imam strah od smrti,a psihijatri kazu da iza svih strahova u osnovi stoji strah od smrti.Mi svojom voljom nismo dosli u ovaj svet i svako od nas bi trebao da prepozna svoj zadatak.
Kazu da Gospod da svakom onoliko koliko moze da izdrzi.Bob je izuzetno hrabra zena,mogu samo da podrzim da otrpi ono sto mora.
Deo jedne molitve:Gospode ,upravljaj mojom voljom, nauci me da se molim,verujem,nadam,trpim,prastam i volim.
Molitva je mocno sredstvo i najace duhovno koje nam je dato.
Ovo je deo nekih mojih iskustava...sutra je veliki praznik...
Pozz.
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član

Post od bobans1983 »

Evelina blagoslovena bila medju forumasima.
Pa ti si srce najhrabrija zena koju sam imala prilike da "slusam"
malo je ovde pacijenata obicno clanovi uze ili sire porodice.

Oprosti mi samo sto moram jedno da te ispravim.Nisi ti dobila nikakav pecat vec ti je Bog dao sansu da precistis dusu kroz bolest (neki je ne dobiju nego pravo u pakao).Samo veruj i sve ce ti se samo dati.Ja imam generalni problem sa mojim muzem koji ne veruje ni u sta cak Boga zna i da psuje, sto nije cudo jer su Srbi narod koji jedini psuje Boga, slavu,sveca, sunce i ostale svetinje.

Muz mi je u bolnici i nije dobro ali on je osoba koja se uvek lako predaje.
Trenutno ga bole rike ali lekari su ubedjeni da nisu metastaze jer je on pre samo mesec dana zavrsio hemoterapiju i u junu bi trebao na kontrolu.

Te blokade nisu hteli da mu daju jer anesteziolog smatra da nema tolike bolove ili sta vec.Tesko je pretesko ali ja se smirujem kroz molitve te mirna odem kod njega pa ga hranim i presvlacim.Sestre me gledaju ko da sam nenormalna,jer bi normalna reakcija (za njih ) verovatno bilo plakanje i padanje u nesvest.Samo se molim da me sve ovo ne stigne kasnije jer i ja imam probleme sa stitnom zlezdom i tahikardije ali sto bi rekle babe: (a poznato je da babe sve znaju) nebo visoko a zemlja tvrda.
Sto u prevodu znaci nemogu ni na nebo ni u zemlju.

Kat kako se coveku izostri "VID" od molitvi.Gde god pogledam vidim ponekog djavoljeg sledbenika :x lazu bre, grabe, kradu, otimaju, vredjaju,a neznaju koliko su nista.Sve im malo srebroljubci. Samozive budale, neljubazni. Poceli smo davno da se cudimo kad je neko samo mormalan.

Pa kazu:juuuu,sto je prijatna/an a ona samo normalna, nista posebno.
Pa, juuuuuu sto je ljubazna, a ona samo pristojna i lepo vaspitana.
Toliko sam ovih dana zeljna ovih gore nabrojanih da mi vase reci dodju kao melem na moju napacenu dusu. Retko zaplacem.... a suze su prociscenje duse ali eto.........

Budite mi zdravo svi i ako nesto treba tu sam ja. I ovih veceri, od sve moje muke, odgovaram na bezbroj privatnih poruka koje mi narod salje.

Laka vam noc, drage moje prijateljice.
oldtimer
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 11, 2007 7:27 am

Post od oldtimer »

Uh, evelina, draga moja, los si pelcer nasla, :)

Posle operacijA raka na stitnoj zlezdi, razvela sam se od prvog muza, ostala sama sa klincem i, na kraju, ostala i bez posla...

E, onda sam resila da krenem ispocetka, nasla 'mladjeg, lepseg i boljeg' muza, i - rodila jos jedno dete!!

Posle svega ovoga sto mi se sada desava, necu bas da se ponovo razvodim itd ali, ako me oteraju u penziju, vec osmisljavam sta cu sve i kako da radim, :))

...

Salu na stranu, krivo mi je ponekad sto ne mogu i ja na kvarcovanje ili u teretanu, sto ne idem na more u jeku sezone ili na turisticke ture autobusom (10 dana-3 drzave), ali ne osecam se preterano hendikepiranom - uskladjujem svoje zelje sa svojim mogucnostima, uzivam u svojoj porodici i zanimam se raznoraznim glupostima, :)

Pozdrav, moje dame, i sve najbolje!!
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član

Post od bobans1983 »

Puno pozdrava svima a posebno Veci vestici Kat i Eve koje mi stalno i privatne poruke podrske salju.

Ljudi iz ove se koze ne moze, ili moze, ruku na sebe pa u pakao.

Moj muz je i dalje u bolnici ima bolove koji su trenutno "uguseni" trodon i zodol injekcijama u kombinaciji sa Durogesic flasterima.
Miran je ali kad ga pitam: jel te bole ruke, kaze, da.......
Reko 'el ko da ti neko gurnuo krpu u usta da ne kukas a bol je prisutan,
kaze: otprilike....

Strasno! :(

Pricam komsinici koja je imala herpes pa je sest meseci ludela od bolova
i pila trodon kaze ona, upravo tako kao da imas kapuljacu crnu na glavi i nemozes nikud, a bol je tu.

Ljudi danas je tri nedelje kako on sprovodi svojevrsnu "totalnu terapiju"
sem par zaloga koje na silu pojede, od kojih pola povrati, pije samo vodu.
Prima infuziju natrijum hlorid te glukozu i protiv povracanja klometol i nista drugo.Metadon kapi nisu imale gotovo nikakav efekat.
Lekari kazu da je to individualno :cry:
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

Dragi moji,

U cetvrtak smo mama i ja otisla na Onkoloski da popricamo sa doktorkom.
Samo da vas obavestim sta rece doktorka.
U sledecih godinu dana, po zavrsetku hemo i zracenja, nije preporucljivo cak ni vadjenje zuba, a kamoli neke druge hirurske intervencije kod kojih moze doci do masivnijeg krvarenja!
Toliko!
Rekla bih da je to jos jedna od stvari koju vam niko ne kaze, ako slucajno ne pitate!
Masa123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 9:54 pm

Kako mi je ovaj forum pomogao u belom svetu

Post od Masa123 »

Predpostavljem da vam je jasno da me je muka naterala da se nadjem na forumu ovog tipa.Ustvari ne bih to vise ni zvala mukom vec jednom borbom koja nam je ocito zajednicka.
Da predjem na stvar.Posle oko mesec dana vucaranja po lekarima i specijalistima na samom zapadu Kanade konacno sam uspela da dobijem dijagnozu za moju svekrvu. Zena boluje od raka pluca/invazivna metastaza na jetru/metastaza na nadbubreznu zljezdu i pocetak metastaze na kostima u vidu dve bele tacke na gama kameri.
Sve prethodne dijagnoze koje smo dobili mogu se svrstati pod:
(grip - lekar opste prakse, kamen u bubregu - lekar u hitnoj pomoci, kamen u zuci - internista No1, masna (alkoholicarska) jetra - Internista No2, Akutni prestanak rada bubrega - Urolog, Propratni efekat lekova za skidanje pritiska - urolog No2). Konacno 15 aprila iskamcim jedan obican rengen pluca i tako klupko pocne da se odmotava.
E sad tu mi je pomogao ovaj forum. Od momenta kad smo dobili nalaz rengena (jajolika mrlja u levom plucnom krilu, sto oblika sto velicine) moj suprug pada u depresiju, a ja trcim na internet da se obrazujem o novonastaloj situaciji. Tako naletim na ovaj forum i pocnem da citam sa cim se sve nasi ljudi susrecu u okviru zdravstvenog sistema u Srbiji. Kazem ja sebi, ma ovo je Kanada. Ipak dobro procitam sve postove i ozbiljno se zamislim.
Doktor opste prakse po hitnom postuku zakazuje skener. Pitam ja sta je to hitan postupak a on mi kaze 7 dana. Posle ce ako skener pokaze nesto da zakaze onkologa. Opet po hitnom postupku sto ce reci za 15 dana od dobijanja rezultata. Saberen ja tu 7+15 pa dodaj jos par dana da rezultati doputuju gde je 3 nedelje tu je i mesec. Moj suprug depresivno cuti i kaze pa sta da radimo kad ne moze brze. Tu ja kliknem. Padne mi na pamet ovaj forum. Ma kad moze zena u Smederevskoj palanci kad mogu ljudi u Beogradu mora da mogu i ja u Vankuveru. Sednem i razradim plan. Stavim svkrvu u kola u subotu predvece i pravc hitna pomoc. Izgradim slucaj da se zena gusi, da zanm da ima mrlju na rengenu pluca i da nisam sigurna ima li vodu u plucima ili ne. Posto od vode moze da se ugusi ne vodim je kuci bez potpune diagnoze. Prime nju odmah i odmah urade skener (obican). Kazu mi sta sam vec znala o mrlji na plucima + mrljr na jetri. Kazu da je to za onkologa. Ja kazem samo da ne napustam hitnu pomoc bez diagnoze. Dok mi onkolog ne kaze sta je u pitanju ja i dalje pominjem vodu i gusenje. Da me skinu sa dnevnog reda zakazu mi i onkologa o CAT skener za naredni ponedeljak. Tu sam dakle vec ustedela znatan broj dana. CAT skan pkaze sto je vec poznato iz gore opisanog i onkolog trazi biopsiju (jetre - cini mu se da je najlakse da dopre do tumora preko iste) po hitnom postupku. Po sestri na odelenju za biopsiju termin koji sam dobila po hitnom postupku je 8 Jun 2008. Tu se ja opet prisetim Bobans i ostalih sa foruma. Pa kad je mogla ona sa svekrvom da iskamci hemoterapiju mora da i ja mogu jos nesto da uradim.Prvo odem licno na odelenje gde se zakazuje biopsija. nekako se nagodim sa sestrom da mi zakaze istu ze pocetak maja. Posto me ni to nije bas zadovoljilo odem na onkologiju i presretnem u hodniku doktora.
Uz malo vecu scenu, koja je strasna za kanadske pojmove - samo da se ne talasa, uspem da ga prizovem pameti i dobijem biopsiju pluca za april 25-ti. Usput kao gratis isti dan dobijem i gama kameru kostiju. To valjda da me odobrovolje.
Dakle stvarno zahvaljujuci vama i ovom forumu moja svekrva je primila prvu hemo terapiju dana Aprila 29.

Pozdrav svima. I sve najbolje.
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

E Maso, svaka cast! Unela si malo naseg duha u njihov savrseno organizovan sistem.

A sad malo ozbiljnije. Cinjenica je da je njihov sistem zaista vrlo organizovan i vreme koje ste morali da cekate i nije toliko dugacko (doduse, onome ko je bolestan je kao vecnost), ali tamo se barem zna da ces sve zavrsiti u zakazano vreme. kod nas, em sto se duze ceka, em nije sigurno da ces sve zavrsiti i u zakazano vreme.
Ono sto je porazavajuce je lutanje do dijagnoze.

Zelim vam sve najbolje i nadam se da cete istrajati u borbi.

p.s. tvoj muz mora malo da izadje iz te faze potistenosti
Odgovori