Da li je mamografija uspesna za dijagnozu?

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Da li je mamografija uspesna za dijagnozu?

Post od ontario »

Pozdrav,mene zanima da li je mamografija sigurna 100%za otkrivanje zlocudnog tumora?
Koliko se mogu pouzdati u nalaze mamografije?
Molim vas za savet
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Ima li ko da mi odgovori?
evo mene
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jul 23, 2008 7:17 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od evo mene »

Pozdrav,Ontario.Koliko mi je poznato,ništa nije sto posto sigurno.Mamografija je najsigurnija,u smislu otkrivanja raka u ranoj fazi,dakle,dok još nije došlo do faze kad je teže liječiti.
Prvi snimak mamografije treba sačuvati,radi poređenja sa kasnijim snimcima.Između dvije mamografije treba proći najmanje 2 godine.Ontario,puno sreće,redovna kontrola je jako bitna.
oper.obje dojke,maternicu i jajnike,sumnjaju da je nesto na desnom rebru...molim za razgovor.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

prema preporukama, najsigurnija formula je ici na ultrazvuk dojke na 7-10 meseci, a na 2-3 godine uraditi i mamografiju, bez obzira na dobar nalaz ultrazvuka.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Puno Vam hvala na javljanju!
Ja ne znam kako da skinem i posaljem vam nalaze mamografije jer su mi dali CD,sramota me da pitam sina,a ja ne znam kako.Mala je pokusavala pa nije mogla.
Imam problema....
Prosle godine sam bila na mamografiji isto u 12 mesecu i nalazi su bili uredu.Sada su isto uredu ali su ovaj puta rekli da imam nesto dobrocudno.Moja doktorica ne zeli da me salje kod specijaliste.Ja sam zbog prevelikog bola otisla u jednu malu kliniku i zatrazila od doktorice ultra-zvuk.
Danas sam bila i mogu vam recu da mi nije svejedno jer gde me je pritisla,mislim tacke koje je pritisla JAKO su bolele.
Problem je u tome sto me ne boli samo kada trebam dobiti nego svaki dan.
Ja mogu da napipam samo bolna mesta i nejasne zlezde .Grudi su mi pune,pa mi je zaista tesko odrediti kada radim samopregled.
Vreda me jako kada spavam na stomaku.Pravi mi veliki problem.
Osetim da su "grudve"tvrde.
Ja ne znam koji je razlog tolikom bolu?
Ja sam pogresila jer nisam radila mamografiju na istom mestu kao prosle godine.Prosle godine mi nisu dali cd,ali na ovom drugom mestu jesu.
Brine me jer me najace boli pored dojke,sa strane dojke.
Bojim se da to nije moglo biti snimljeno na mamografiji.U svakom slucaju moram da cekam za nalaze i javicu vam se.......
Vama doktore malo kasnije cu poslati nalaze na engleskom pa mi ih molim vas prevedite.Ja ih mogu prevesti ali imam konfuziju u vezi dve stvari.Kako je moguce da nisu napisali dimenzije benignih promena.....ne znam zaista nisam lekar ali to mi se ne svida.....
Posacu vam nalaze za jedno sat vremena.....
Evo mene to me i brine jer nista nije 100%sigurno,valjda nisam taj baksuz da su nesto promasili.......
Pozdrav i jos jednom i tebi i doktoru milion hvalaaaaaaaaa!
evo mene
Aktivan član
Aktivan član

Post od evo mene »

Ontario,naš narod kaže‚‚Dobro je kad boli‚‚ja ne znam da li to važi za tebe,ali nemoj previše analizirati.Zašto se stidiš pitati sina?On je tvoje dijete,razumjeće.Moja greška je što od početka nisam uključila i mog sina,osjećao se odbačenim.
Ako ti je za utjehu,mene nikada nije boljelo,a vidi šta su mi sve operisali.Želim ti sve najbolje,javi se.
oper.obje dojke,maternicu i jajnike,sumnjaju da je nesto na desnom rebru...molim za razgovor.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Draga,ja sam napisala posti i obrisali su mi ga ne znam zasto......
Zao mi je pa imas lose iskustvo,nadam se da si sada dobro.
Ja sam isla na ultrazvuk,zatrazila sam sama jer me brinu bolovi u dojkama.Citave su mi grudvaste pa mi je tesko odrediti.Boli me najvise sa strane.....oni su videli nesto beningno,kazu to je normalno.Nisam dobila velicinu niti nista.Moja doktorica je ljuta na mene jer kaze da joj ja ne verujem.Ja ne da njoj ne verujem nego nikome,jer ako ja zahtevam da vidim specijalistu zasto mi brani.Svako zna svoje telo najbolje......
Ja samo hocu da se nade razlog ovim bolovima!
Otisla sam bez znanja svoje doktorice u jednu kliniku i zatrazila ultrazvuk.Nalazi su stigli ali mi i nedaju dok ne pricam sa doktoricom.
Eto to me sada sve brine,pa idem nazvati da vidim imaju li ih.....jer do utorka kada imam zakazano da je vidim odlepicu....
Puno ti hvala na javljanju!
Molim te kazi mi da li si mogla napipati nesto u dojci ili ne prije nego so tu ti rekli?Kako si se osecala?
Poljubac od mene preko okeana
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Draga dobila sam rezultate da imam fibroid adenomu u desnoj dojci velicine pola cantimetra.
Ne znam sta sada radim?
Kazu da je dobrocudno i ne znam sta cu ako me ne posalju specijalisti?
evo mene
Aktivan član
Aktivan član

Post od evo mene »

E,Ontario,tvoja druga poruka me obradovala.Nisam ljekar i ne znam stručno da ti objasnim,ali ,narodski rečeno,to što su ti rekli da su vidjeli na nalazima, ne treba da te brine,samo treba redovno kontrolisati.
Što se tiče povjerenja u ljekara koji te liječi,ili kontroliše,to je jako bitno.Ja imam sreću da sam već od početka kod doktorke,u koju imam ogromno(opravdano),povjerenje,što se pokazalo odličnim,što se tiče moje bolesti.Kažem ovo sa određenom rezervom,jer,nažalost ,nisu svi te sreće.I ja sam imala loše iskustvo sa pojedinim ljekarima,ali tebi savjetujem da otvoreno porazgovaraš sa svojim ljekarem,ispričaj o svojoj zabrinutosti i zatraži savjet.Pri tom,ne ustručavaj se da insistiraš na nečemu što misliš da treba uraditi.
Prije početka moje bolesti,ja nisam(nažalost )kontrolisala dojke,nije se o tome toliko ni pričalo,jadnostavno mi se desilo.Nisam znala ništa,bukvalno sam u hodu saznala o mnogim stvarima.Zato sada,uz rizik da nekome i dosadim,pričam,savjetujem one koji mi savjet zatraže.Najbitnije je ,redovna kontrola i opusti se.Ne smiješ dozvoliti da strah upravlja tvojim životom.Ja počnem razmišljati o onome što me šeka tek kad uđem u bolnicu.Do tada,trudim se da živim ,manje ,više,normalno.
javi se .Pozdrav tebi i tvojoj porodici.Raduj se predstojećim praznicima,pogledaj van,svi su veseli.Tvoja drugarica iz kišovitog Tivta.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Draga moja prijateljice iz prelepe Crne Gore,
hvala ti na svakoj tvojoj reci,hvala ti na svim savetima.
Zalosno ali moram reci da ni ovaj ultrazvuk mi nije uraden kako treba,nije mi puno gledala sastrane dojke,inace nije se dugo zadrzala gledajuci.
Ne znam vise kome da verujem,mamografija prije mesec dana je pokazala sasvim drugo,isto neke beningne promene bez dimenzija i konacne dijagnoze,ovaj ultrazvuk sada ovo....ne znam sta rade ti sto ocitavaju slike.
Jedna te ista osoba radi...ja bih volela da mogu skenirati cd-pa da posljem doktoru da vidi kod nas......
Mene boli,imam i vecih grudvi,ne znam prijateljice od cega ali cu uraditi sve da otkrijem sta je.
U utorak idem svojoj doktorici i ako me nece slati nigde pronaci cu drugog doktora.Svaki nalaz mi je drugaciji zato sam i nepoverljiva.
Saljem ti milion poljubaca preko dalekog okeana moja draga prijateljice.Neka te Bog dragi cuva i podari dug i sretan zivot!
evo mene
Aktivan član
Aktivan član

Post od evo mene »

Hvala ti,Ontario na tvojim toplim riječima.To što si daleko ,ne znači da se nikada nećemo upoznati,a do tada,i ja tebi i tvojoj porodici želim sve najbolje.budi optimista,jer strahovi nas vraćaju unazad i ne dozvoljavaju nam da vidimo koliko je život,ipak,lijep.Veeeeliki pozdrav.Piši.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Draga moja prijateljice,hvala ti pa odvajas svoje vreme da mi pises i na lepim recima.
Bila sam juce kod doktorice i nista mi nije rekla izuzev to je sve normalno.Nije zelela nalaz ni da prokomentarise.Preskocila je temu!
Idem kod nje sledece nedelje opet i nastojacu da ne uradi to opet.Ja mislim da bih trebala reci mi istinu i da bi me trebala poslati specijalisti.
Sta mi ti savetujes draga moja prijateljice?
Volela bih cuti tvoje misljenja!
Ljubim te hiljadu puta preko daljine!
evo mene
Aktivan član
Aktivan član

Post od evo mene »

Draga moja Ontario,ne znam da li moraš ići kod te dr,koja ti uskraćuje informacije?Tvoje osnovno pravo je da ti kažu o čemu se radi,da ti daju savjet i odgovarajuću terapiju,ako je potrebno.Ako ta dr do sada izbjegava da razgovara s tobom o tebi,tj. o tvom zdravlju,nemaš više šta da ideš kod nje.Nađi ljekara,koji će te saslušati,pogledati nalaze i reći ti šta dalje da radiš.
Ako su nalazi pokazali i dr ti rekao da je benigno,to znači da ne moraš da brineš,ali ,ipak idi na redovne kontrole.Zaista ne trebaš pomišljati na najgore,dok se to ,ne daj ,Bože ,ne dokaže.
Već sam ti rekla,uživaj u praznicima,nemoj dozvoliti da ti strah(opravdani ili neopravdani,svejedno)uništi sve lijepe trenutke pred tobom.Piši mi kad poželiš,ja ću ti sigurno odgovoriti.Posjeti naš forum PRIJATELJI,da vidiš kako se i mi znamo,ponekad, zezati.
Ne znam koliko je sada kod tebe sati,kod mene je 20h i 57 min.Ja ti želim ugodan dan ili veče.Ne zaboravi,uživaj u svakom danu svog života.Vidiš kako i sa ovolike daljine,ti i ja razmjenjujemo neke pozitivne,prijateljske vibracije,kao da se poznajemo.Pozdrav za tebe i tvoju porodicu.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Draga moja prijateljice,kod mene je 3 sata posle podne,a kod tebe je 9 uvece.Mi smo 6 sati razlike.....
Draga moja zaista si divna osoba,samo zracis pozitivnom energijom.Treba mi neko kao ti da me izvuce iz ove depresije......uvek sam zelela biti pozitivna ali mi nije islo za rukom.Nekada ali vecinom su mi bili usponi i padovi.Ovde doktori......oni nisu kao nasi....ovde si samo broj i jedva cekaju kada ce te isprasiti iz kancelarije.Ne predaju vaznost,posebno ada vide da si "mladi".Ja imam toliko zdravstvenih problema i nista nije reseno.
Gledaj sada draga moja prijateljice:
2 ciste na stitnoj
cista na jajniku
spusten mehur i previse aktivan
aritmija
ukljesten zivac u kicmi(vratu)i hernijated disk u donjem delu
visok holesterol i trigliceridi
masna jetra
osteorartritis
carpal-tunel obadve sake
gastro-ezofageal reflux
bakteruju u zelucu(moguci cir)
ovaj mali sicusni tumor na dojci
veliku anemiju
Draga moja prijateljice ja imam kao sto prije rekoh 39 godina i nista od svega toga nije reseno.Imam panicne napade,sve vrste fobija i ostalo.
Eto sve me to plasi jer nista nije reseno......
Ljubim te puno,puno i lepo mi spavaj
Hvala ti na pismima
evo mene
Aktivan član
Aktivan član

Post od evo mene »

Draga moja Ontario,ne bih voljela da previše ozbiljno shvatiš sve ove probleme,jer će ti konstantno razmišljanje o svemu zagorčati život i učiniti da se još više razboliš.
Kao prvo,da znaš da svi imamo ciste,negdje i neko manje ,a neko više izražene.Sve ciste su benigne,znači bezopasne,samo treba pratiti eventualni rast ili neku drugu promjenu.Za aritmiju znam sigurno (iz vlastitog iskustva)da je rezultat prevelikog stresa,i poremećenog rada štitne žlijezde.masna jetra i trigliceridi i holesterol se mogu regulisati pravilnom ishranom,a to će ti nutricionista najbolje odrediti.Što se tiče bakterije na želucu(pretpostavljam da se radi o Helikobakteriji),vrlo uspješno se liječi kombinovanim lijekom.Naravno,to ,takođe mora ljekar odrediti.Anemiju sam uspješno riješila ampulama Tothema.Takođe,svako jutro sam pila svježe cijeđeni sok od mrkve,cvekle,jabuke i narandže,skoro godinu i po.
Draga moja drugarice,ništa nije neriješivo,i nikada nisi sama.Samo nemoj dozvoliti da te negativne misli pobijede.Nemaš razloga za brigu,koliko se meni čini.To ne znači da ne treba ići na kontrolu,ali,molim te,UŽIVAJ u svakom danu,ali,zaista.Veeeeliki pozdrav iz Tivta od Suzane.
Odgovori