Torte i kolači (lepo, ali ne treba preterivati)

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
sanyalica
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2263
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: crno-beli svet

Torte i kolači (lepo, ali ne treba preterivati)

Post od sanyalica »

Drage moje i dragi moji,
s obzirom da je ovo podforum NUTRICIONIZAM, hajde da se malo pozabavimo tortama, kolačima i ostalim djakonijama, koje nije pozeljno i zdravo jesti. :D
Pa eto, ne moramo ih jesti, mozemo samo gledati slike i čitati ili pisati recepte. Preporučujem da svako od nas, kada počne da radi na ovom projektu, obavezno otvori kesicu vanil secera i s vremena na vreme malko omirishi sadrzaj navedene kesice, jer kazu da je to izvanredan nachin da se zasitimo bez konzumiranja (o tome sam vec davno pisala...elem, umesto da pravim poslastice, svojoj deci dam po kesicu vanil secera da omirishu i oni se smire :wink: )
Pozdravlja vas sve Sanyalica :D
Slika
Korisnikov avatar
jesy
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2010
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: tu u vashoj blizini
Kontakt:

Post od jesy »

idem da otvorim kesicu vanilinog shecera :wink: a chim mi deca trazhe slatko imam reshenje :D :D :D hvala sanyalici za ovo predivno reshenje,nadam se da ce upaliti kod dece
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema
sati
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3467
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Sanyalice,ja ceo dan njuskam kesicu od vanilin secera i znas sta se desilo???

Gotova tortaaaaaaaaaaaa :D :D

E sad,ne znam da li i nju da njuskam ili da je jedem :roll:

p.s.jel se ovaj savet odnosi samo na vanilu u kesici ili i na tecni vanilin :roll: :D
Korisnikov avatar
sanyalica
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2263
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: crno-beli svet

Post od sanyalica »

jesy napisao:idem da otvorim kesicu vanilinog shecera :wink: a chim mi deca trazhe slatko imam reshenje :D :D :D hvala sanyalici za ovo predivno reshenje,nadam se da ce upaliti kod dece
:oops: Hvala, Jesy! :D
Budi uporna, mada si malo zakasnila...od beba ih treba uchiti da vanil shecer sluzi samo za mirisanje! :lol: :lol: :lol:
Slika
Korisnikov avatar
sanyalica
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2263
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: crno-beli svet

Post od sanyalica »

martat napisao:Sanyalice,ja ceo dan njuskam kesicu od vanilin secera i znas sta se desilo???

Gotova tortaaaaaaaaaaaa :D :D

E sad,ne znam da li i nju da njuskam ili da je jedem :roll:

p.s.jel se ovaj savet odnosi samo na vanilu u kesici ili i na tecni vanilin :roll: :D
Tortu sad lepo baci, ali pre toga je uslikaj i postavi sliku ovde.
Shto se tiche pitanja u vezi sa technom vanilom, odgovor je NE! Iskljuchivo koristiti prashkastu vanilu :lol:
Unapred da odgovorim i onima koji se sad verovarno pitaju da li shipka vanile moze da se koristi u te svrhe. I njima odgovaram: NE, ne moze shipkasta vanila iz razloga koji su vrlo komplikovani za objashnjavanje,a i nebitni su.
Pozz
:D
Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

sanyalica napisao: Unapred da odgovorim i onima koji se sad verovarno pitaju da li shipka vanile moze da se koristi u te svrhe. I njima odgovaram: NE, ne moze shipkasta vanila iz razloga koji su vrlo komplikovani za objashnjavanje,a i nebitni su.
Pozz
:D
:o :o :o Kako si znala da ću te to pitati? :o :lol:
Tvoj savet ću početi da primenjujem od ponedeljka. Do tada ću uživati u Saher torti koju sam sinoć napravila ( znaš razlog :wink: ). :lol: :lol:

Recept:


Sastojci

150 grama čokolade za kuvanje
150 grama putera
150 grama šećera
6 jaja
150 grama brašna
malo soli
1 kesica vanilin šećera
strugana kora jednog limuna

Premaz

marmelada od kajsija
Čokoladna glazura

135 grama tvrde čokolade za kuvanje
65 grama putera

Način pripreme

Izlomiti čokoladu na kockice i staviti u posudu zapremine oko 1,5 litara. Tu posudu položiti u drugu metalnu posudu u kojoj se nalazi voda. Ovaj "komplet" staviti na ringlu, zagrejati vodu do ključanja i uz stalno mešanje rastopiti čokoladu. Ostaviti da se čokolada malo ohladi. U rastopljenu čokoladu ubaciti puter isečen na kockice, istopiti ga i mešavinu dobro umutiti da bi se oba sastojka potpuno sjedinila.

U posebnoj posudi mikserom umutiti 6 žumanaca sa 75 grama šećera tako da se dobije svetložuta boja. Dodati vanilin šećer, so i struganu koru od limuna. Umućena žumanca postepeno usuti u rastopljenu čokoladu uz stalno mućenje mikserom. Iznad posude postaviti sito i u njega usuti 150 grama brašna. Trešenjem sita postepeno dodati brašno u smesu i izmešati mikserom.

U posebnoj posudi umutiti 6 belanaca sa 75 grama šećera. Šećer dodavati postepeno i mutiti najvećom brzinom miksera tako da se dobije čvrst sneg na kome bi, ako je dobro umućen, trebalo da ostane trag noža kada se sneg zaseče.

Sneg od belanaca postepeno dodati laganim mešanjem pomoću kašike u smesu od čokolade i brašna. Lagano mešanje veoma je važno da bi se sačuvala vazdušasta struktura snega.

Ovako pripremljeno testo usuti u dobro namašćenu posudu prečnika 24 cm. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175-200 stepeni oko 45 minuta.

Izvaditi ispečenu tortu, ohladiti je i premazati malo zagrejanom marmeladom od kajsija. Sloj ne treba da bude deblji od 1 do 2 mm. Svrha ovog premaza je da čokoladni preliv, tj. glazura, ne upije u testo torte.

Čokoladnu glazuru napraviti na isti način kao što je opisano na početku ovog recepta (topljenjem čokolade na pari). Zapremina posude u kojoj se pravi glazura trebalo bi da bude oko 1/2 litra. Glazura treba da bude temperature oko 60 stepeni, tj. mora biti tečna radi uspešnog razmazivanja.

Čokoladna glazura nanosi se po gornjoj površini torte i po bočnom omotaču. Za tortu prečnika 24 cm i visine oko 5 cm treba odvojiti 60% preliva za gornju površinu i 40% za omotač. Preliti glazuru po ivici gornjeg dela torte i brzim potezom, u jednom premazu, prekriti tortu. Za ovaj postupak koristiti kuhinjski nož ili ravnu usku kuhinjsku lopaticu. Nož se pri premazivanju drži ukoso u odnosu na površinu torte. Čokolada treba malo da se prelije i preko ivica torte. Zatim se pristupa premazivanju bočne površine. Na nož, koji sada treba da bude kraći, nanese se manja količina čokolade i stavi na bočnu površinu torte povlačenjem noža od njenog dna ka ivici. Ovaj postupak ponavlja se korak po korak sve do mesta odakle se počelo sa premazivanjem. Za bočno premazivanje glazura treba da bude hladnija kako se u toku premazivanja ne bi mnogo slivala ka dnu torte.

Sačekati da se čokoladni preliv ohladi i stegne, a potom pristupiti obeležavanju linija po kojima će se torta seći. Da se čokoladni preliv ne bi lomio za vreme sečenja, potrebno je ugrejati nož na ringli i povući liniju koja prolazi kroz centar torte. Nož ne sme da bude suviše zagrejan, jer bi u tom slučaju linija bila suviše široka. Linija treba da bude duboka i da prodre kroz čokoladu do testa. Napraviti sledeću liniju normalno na prvu liniju. Ako se želi da torta bude podeljena na 12 parčića, što je uobičajena podela torti, svaku četvrtinu podeliti na po 3 dela i to uvek povlačenjem noža kroz centar torte. Posle svakog sečenja, obrisati nož od ostataka čokolade.


Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Med torta

Sastojci za više od 10 porcija.

Kore:

70 g maragarina
250 g šećera
4-5 (supenih kašika) mleka
3 kašike meda
2 jaja
1 kašika sode bikarbone
600 g brašna

Fil:


180 g margarina
1/2 l mleka
200 g šećera
6-7 kašika brašna
150 g šećera u prahu
sok od jednog limuna
100 g čokolade za kuvanje
1-2 kašike ulja

Priprema

Pomešati 70 g margarina sa 250 g šećera. U tu smesu dodati 4-5 kašika mleka (hladnog) i 3 kašike meda. Staviti smesu na tihu vatru i uz stalno mešanje pustiti da se sjedini. Sjedinjenu smesu skloniti sa vatre i pustiti da se ohladi. Ulupati dva jajeta pa ih dodati u ohlađenu smesu. Vratiti na tihu vatru sledećih 5 minuta(uz stalno mešanje). Na to dodati 1 supenu kašiku sode bikarbone i mešati još 2-3 minuta i onda skloniti sa vatre (smesa će postati bela). Kad se prohladi, dodati 600 g brašna (ne vaditi smesu iz šerpe) i mesiti dok se ne počne odvajati od zidova šerpe. Radni sto pobrašniti i istresti smesu. Napraviti 4 jednake loptice (malo pobrašniti testo da se ne bi lepilo). Okrenuti pleh (četvrtasti) naopačke, premazati ga uljem i posuti brašnom. Razvaljati jednu od loptica i staviti je na pleh (pleh se okrene naopačke jer je tako lakše da se kora skine kad je pečena).
Peći na 150-200C° otprilike 5-10 minuta (treba da porumeni).
Kad je gotova, sklonimo je sa pleha i stavimo na čistu krpu i tako uradimo i sa ostale 3 kore.

Fil:

Od pola litre mleka odvojimo 15 ml. Ostalo mleko promešamo sa 200 g šećera i stavimo da prokuva. U 15 ml (prethodno odvojeno) stavimo 6-7 kašika brašna i dobro umutimo. Tu smesu dodamo mleku i šećeru i ukuvamo (uz stalno mešanje). Kad je gotovo, sklonimo sa vatre i pustimo da se ohladi.
Omekšati 180 g margarina i dodati mu šećer u prahu i sok od jednog limuna i smesu koju smo ukuvali i malo ohladili. Sve to mešati nekih 5 minuta, dok ne postane belo.
Filovati kore tako što prvu okrenemo licem dole, namažemo filom i tako sledeće 3, s tim što poslednju koru ne mažemo filom odozgo. Istopimo čokoladu za kuvanje i dodamo joj malo ulja. Premažemo preko poslednje kore i to je to.... Prijatno.
Još samo nekoliko uputa:
Da bih testo stavila na pleh, koristim valjak, urolam testo i tako ga prenesem na pleh. Lakše je da se skine kad je pečeno ako se koristi masni papir ispod. Kore su na početku tvrde, ali neka vas to ne buni. Kad se nafiluje i ostavi malo da stoji (ne u frižideru) na hladnijem mestu, ono omekša.

Ako se odlučite da pravite ovu vrhunsku tortu za svaki slučaj pevušite bajalicu :lol: :lol:

" Jedne noću u šumi
začula se buka
reče zeka lisici
krenimo po vuka
Dal se stvarno dešava
to što sova reče
da od meda Meda
veliku tortu peče...
:lol: :lol: :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=old0D_zcWlg :lol: :lol: :lol:
Korisnikov avatar
sanyalica
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2263
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: crno-beli svet

Post od sanyalica »

O bravo, Andjolina! :D
Za dve torte dobijash nagradu, a to je...pogadjate...kesica vanil shecera!!! :D
Nagradu isporuchujemo na PP :lol:
Slika
sunny_n
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 330
Pridružio se: Ned Jun 15, 2008 1:39 pm

Post od sunny_n »

Sanyalice, svaka cast na temi! Bas dobro dodje nesto slatko... Mljac, mljac... :)
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

sanyalica napisao:O bravo, Andjolina! :D
Za dve torte dobijash nagradu, a to je...pogadjate...kesica vanil shecera!!! :D
Nagradu isporuchujemo na PP :lol:
Hvala ti draga moja :lol: Koliko kalorija ima jedna kesica vanilinog šećera? :lol:
Korisnikov avatar
sanyalica
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2263
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: crno-beli svet

Post od sanyalica »

sunny_n napisao:Sanyalice, svaka cast na temi! Bas dobro dodje nesto slatko... Mljac, mljac... :)
Dobro doshla, Sunny_n u tetka Sanyalicino slatko carstvo :wink:
Slika
Korisnikov avatar
sanyalica
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2263
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: crno-beli svet

Post od sanyalica »

Kako da pobedite napade gladi

OBAVEZNO PROCITATI OVO POD BR.7

Da li vam je poznat ovaj osećaj: morate istog trena nešto da stavite u usta, inače ćete umreti od gladi?! Kod mnogih se nepodnošljiva potreba za slatkišima javlja odmah nakon jela, dok drugi preskaču doručak ili ručak da bi zatim osetili neizdrživu glad i ne samo nadoknadili ušteđene kalorije, već i nabacili višak. Pri tom veoma lako možete da izbegnete da se nađete u začaranom krugu u koji vas teraju napadi gladi.

Osnovno pravilo: jedite što je moguće redovnije, tri obroka dnevno. Tako će energija biti ravnomerno raspoređena tokom celog dana i neće moći da vam se desi da vas spopadne vučja glad. Zamenite 10 namirnica koje izazivaju napade gladi onima koje smanjuju apetit kako biste uštedeli dodatnu količinu kalorija i suvišni kilogrami će nestati kao rukom odneti.

1. Umesto belog hleba - integralni krekeri
Ovaj hrskavi hleb je bogat vlaknastim materijama. Reč je o nesvarljivim ugljenim hidratima koji održavaju nivo šećera u krvi i sprečavaju napade gladi. Nasuprot tome, proizvodi od belog brašna sadrže veoma malo biljnih vlakana koja se brzo prerađuju pa se samim tim i brzo budi apetit.

2.Umesto pomorandže - grejpfrut
Grejpfrut je idealan za doručak ili užinu. Bogat je gorkim materijama koje smanjuju nivo insulina u krvi, čime se brzo stvara osećaj sitosti i sprečavaju napadi gladi. Pomorandže ne sadrže gorke materije.

3.Umesto putera - švapski sir
Umesto puterom, namažite parče hleba švapskim sirom. Tako ne samo da ćete uneti manje masti, već ćete biti i duže siti. Razlog? Zbog visokog sadržaja belančevina, švapski sir se sporo vari.

4.Umesto grožđa - šargarepa
Grožđe je veoma bogato šećerom. Nivo šećera u krvi naglo raste i isto tako naglo pada. Mozak prima poruku: Potrebno mi je još! Šargarepa sadrži malo šećera, ali je zato bogata pektinom. To je vlaknasta materija koja bubri u želucu i teško se vari.

5.Umesto testenina - krompir
Krompir sadrži manje kalorija od testenina, a znatno više vlaknastih materija i belančevina. Zato se sporije vari, sprečavajući napade gladi. Sa druge strane, testenine su bogate brzo svarljivim ugljenim hidratima, pa se stomak brzo prazni.

6.Umjesto slatkiša - suvo voće
Sušeno voće je slatko, ali se zbog velike količine vlaknastih materija sporije vari od slatkiša. Voćni šećer ne dospijeva u krv odjednom već postepeno, zbog čega osjećaj sitosti duže traje. Nasuprot tome, slatkiši zasićuju samo nakratko, pa se brzo javlja glad.


7.Umesto keksa - miris vanile
Jaku želju za slatkišima ublažićete mirisom vanile. Upalite mirišljavu sveću ili stavite otvorenu kesicu vanilinog šećera na peć. Aroma vanile će zaustaviti napad gladi. Keks uzrokuje nagli rast šećera u krvi, a posledica je napad gladi.



8.Umesto kornfleksa - zobene pahuljice
Kornfleks ima visok glikemijski indeks, što znači da nivo šećera u krvi zbog brzog varenja naglo skače i isto tako naglo pada. Napadi gladi su unapred programirani. Zobene pahuljice su bogate vlaknima pa je glikemijski indeks nizak. Organizam se polako i neprekidno snabdeva energijom.

9.Umesto zaslađivača - šećer
Zaslađivač, doduše, štedi kalorije, ali neizbežno vodi ka napadima gladi. Sladak ukus šalje mozgu signal „stiže energija”, ali kada uzimamo zaslađivač, do mozga ne stiže nikakav signal i mi osećamo glad i jedemo više. Bolje je staviti manje šećera nego izazvati ovakav efekat.

10.Umesto limunade - voda
Voda je najbolja za gašenje žeđi. Ona nema kalorija, niti šećera i ne podstiče apetit. Jedna čaša limunade sadrži i do sedam kockica šećera, pa nivo šećera u krvi naglo raste. Luči se velika količina insulina, a da bi se šećer ponovo razgradio, šećer u krvi naglo pada i javlja se glad.
:D [/b]
Slika
Korisnikov avatar
sanyalica
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2263
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: crno-beli svet

Post od sanyalica »

Dj.Olivera napisao:
sanyalica napisao:O bravo, Andjolina! :D
Za dve torte dobijash nagradu, a to je...pogadjate...kesica vanil shecera!!! :D
Nagradu isporuchujemo na PP :lol:
Hvala ti draga moja :lol: Koliko kalorija ima jedna kesica vanilinog šeæera? :lol:
Hmmmm tu se radi o kilokalorijama draga moja... :D

Nego evo ti jedna zanimljiva net stranica, pa sama vidi sve o vanili i kalorijama! :wink:
Tu mozes proveriti kalorichnost ukupno 7812 raznih artikala! Korisno, zar ne? :D
Slika
Korisnikov avatar
sanyalica
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2263
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: crno-beli svet

Post od sanyalica »

Uuuups zaboravih link...Evoooo :wink:

http://www.*/modules/namirnice/index.php
Slika
Korisnikov avatar
jesy
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2010
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: tu u vashoj blizini
Kontakt:

Post od jesy »

pozdrav za sanyalicuSlika

Slikaceo da mirishem shecer i nishta mi se ne jede,ako postanem anoreksichna???? :cry: :cry: :cry: :wink:
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema
Odgovori