Torte i kolači (lepo, ali ne treba preterivati)
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Posne vanilice
Potrebno je :
3 solje brasna
1 solja oraha
1 solja secera,
ulja po potrebi,
pekmeza od kajsija, prah seceri
vanilin secer.
Nacin pripreme:
U sud za mesanje staviti brasno, mljevene orahe, secer, pa sve to zamesati uljem da bude malo tvrdje testo.Oklagijom razviti tjesto, debljine 1cm. i casicom vaditi male pogacice. Napravljenepogacice redjati u namascenu tepsiju i peci u vec zagrejanoj pecnici, na umerenoj temperaturi ( 175 ) da pacene pogacice ostanu
svetle boje. Pecene pogacice mazati pekmezom od kajsija sastav-
ljati po dve, i jos tople uvaljati u prah secer, zamirisan vanilom
Potrebno je :
3 solje brasna
1 solja oraha
1 solja secera,
ulja po potrebi,
pekmeza od kajsija, prah seceri
vanilin secer.
Nacin pripreme:
U sud za mesanje staviti brasno, mljevene orahe, secer, pa sve to zamesati uljem da bude malo tvrdje testo.Oklagijom razviti tjesto, debljine 1cm. i casicom vaditi male pogacice. Napravljenepogacice redjati u namascenu tepsiju i peci u vec zagrejanoj pecnici, na umerenoj temperaturi ( 175 ) da pacene pogacice ostanu
svetle boje. Pecene pogacice mazati pekmezom od kajsija sastav-
ljati po dve, i jos tople uvaljati u prah secer, zamirisan vanilom
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Draga dok su ostali uživali u teletini i raznim kineskim đakonijama ( ne znam ni da izgovorim kako se zovu).ja sam jela pohovani tofu sa prelivom od shoy soja sosa, seitan...sludjena mama napisao:kkkhhhmmm samo citiram sledece reci necije :
" Hrana je bila vrhunska ( teletina u sechuan sosu, pohovani tofu sa prelivom od shojy soja sosa, razne đakonije..)."
![]()
![]()


Hm..da znaš kineski ukapirala bi da je sve posno ( osim one teletine )




-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
-
- Stalni član
- Postovi: 1687
- Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
- Kontakt:



http://www.youtube.com/watch?v=X4U7VgUQ ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=fYia6tAd_EY&NR=1
Kad je struju izmislio Tesla, ameriko sisala si vesla!
http://www.youtube.com/watch?v=fYia6tAd_EY&NR=1
Kad je struju izmislio Tesla, ameriko sisala si vesla!
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
NJENO VELICANSTVO-TORTA
Njeno veličanstvo torta je izum i kulinarska tradicija europske kuhinje, a vremenom se proširila i na druge dijelove svijeta pa je tako postala vrlo omiljena vrsta kolača i u Sjevernoj Americi, na primjer.
Osnovna karakteristika ove omiljene slastice je da se sastoji od naizmjeničnih slojeva pečenog tijesta (kore) i nadjeva na kraju prelivenih glazurama i ukrašenih na sve moguće načine.
Tri su osnovna načina za izradu kora za torte: biskvit, beze kore i razvijane (vučene) kore.
Biskvit je smjesa od od jaja, šećera i brašna uz dodatke po izboru: putar, čokolada, kakao, orasi, bademi, lješnjaci, vanilija, rum i sl. Koristimo namirnice sobne temperature, sastavljamo ih redosljedom i na način opisan u receptu i pečemo na umjerenoj temperaturi, obično 30 do 40 minuta, ali ukoliko su od teže smjese i do sat vremena. Pečeni biskvit ohladimo, režemo vodoravno na 2 ili 3 jednako debele kore, premazujemo nadjevom i poljevamo glazurom.
Sve popularnije, ali i prilično zahtjevne za izradu, su takozvane beze kore, napravljene od dobro umućenih bjelanjaka sa šećerom i sušene satima u pećnici na niskoj temperaturi. U ove kore se često dodaju orasi, lješnjaci ili bademi, a pošto su jako slatke premazuju se laganim nadjevima od voća, sira, šlaga ili sladoleda.
Razvijane kore radimo od prhkog ili glatkog tijesta i zavisno od vrste tijesta biramo i nadjev: prhke kore su idealne za torte sa nadjevima od finih kremastih sireva kao što je mascarpone, ricotta ili sirni namaz Philadelphia. Za razliku od svih ostalih, kore od prhkog tijesta pravimo od hladnih sastojaka.
Razvijane kore od glatkog tijesta najčešće premazujemo rjedjim kremama kuhanim na pari koje se stegnu nakon pari sati i omekšaju kore. Ove kore pečemo kraće vrijeme na višoj temperaturi.
Nadjevi za torte su mnogobrojni, a mogu biti kuhani na pari ili nekuhani. Najčešće se sastoje od putra, šećera, jaja, čokolade, mlijeka, slatkog vrhnja...
Neke torte nadijevamo šlagom i voćem, neke sirom, za neke radimo kreme, izbor nadjeva za tortu je pitanje mašte i ukusa.
Da li će torta uspjeti zavisi prvenstveno od toga da li su namirnice svježe (naročito jaja i putar), da li je brašno prosijano, jesu li namirnice sobne temperature. Puno je sitnica na koje je dobro obratiti pažnju kad pravimo tortu. Najvažnija "sitnica" jeste da za tortu koristimo prvoklasne i svježe namirnice: provjereno svježa ili pasterizirana jaja, kvalitetni maslac (nipošto margarin!), čokoladu sa visokim procentom kakao praha. Tortu ne pravimo svaki dan pa na njoj i ne štedimo!
Napraviti tortu nije baš najjednostavniji kulinarski zahvat, ali je sigurno najuzbudljivi. Ako radiš po receptu i posvetiš dovoljno pažnje svojoj torti, dobićeš slasticu kojom ćeš obradovati i zadiviti svoje ukućane, goste, prijatelje...
Njeno veličanstvo torta je izum i kulinarska tradicija europske kuhinje, a vremenom se proširila i na druge dijelove svijeta pa je tako postala vrlo omiljena vrsta kolača i u Sjevernoj Americi, na primjer.
Osnovna karakteristika ove omiljene slastice je da se sastoji od naizmjeničnih slojeva pečenog tijesta (kore) i nadjeva na kraju prelivenih glazurama i ukrašenih na sve moguće načine.
Tri su osnovna načina za izradu kora za torte: biskvit, beze kore i razvijane (vučene) kore.
Biskvit je smjesa od od jaja, šećera i brašna uz dodatke po izboru: putar, čokolada, kakao, orasi, bademi, lješnjaci, vanilija, rum i sl. Koristimo namirnice sobne temperature, sastavljamo ih redosljedom i na način opisan u receptu i pečemo na umjerenoj temperaturi, obično 30 do 40 minuta, ali ukoliko su od teže smjese i do sat vremena. Pečeni biskvit ohladimo, režemo vodoravno na 2 ili 3 jednako debele kore, premazujemo nadjevom i poljevamo glazurom.
Sve popularnije, ali i prilično zahtjevne za izradu, su takozvane beze kore, napravljene od dobro umućenih bjelanjaka sa šećerom i sušene satima u pećnici na niskoj temperaturi. U ove kore se često dodaju orasi, lješnjaci ili bademi, a pošto su jako slatke premazuju se laganim nadjevima od voća, sira, šlaga ili sladoleda.
Razvijane kore radimo od prhkog ili glatkog tijesta i zavisno od vrste tijesta biramo i nadjev: prhke kore su idealne za torte sa nadjevima od finih kremastih sireva kao što je mascarpone, ricotta ili sirni namaz Philadelphia. Za razliku od svih ostalih, kore od prhkog tijesta pravimo od hladnih sastojaka.
Razvijane kore od glatkog tijesta najčešće premazujemo rjedjim kremama kuhanim na pari koje se stegnu nakon pari sati i omekšaju kore. Ove kore pečemo kraće vrijeme na višoj temperaturi.
Nadjevi za torte su mnogobrojni, a mogu biti kuhani na pari ili nekuhani. Najčešće se sastoje od putra, šećera, jaja, čokolade, mlijeka, slatkog vrhnja...
Neke torte nadijevamo šlagom i voćem, neke sirom, za neke radimo kreme, izbor nadjeva za tortu je pitanje mašte i ukusa.
Da li će torta uspjeti zavisi prvenstveno od toga da li su namirnice svježe (naročito jaja i putar), da li je brašno prosijano, jesu li namirnice sobne temperature. Puno je sitnica na koje je dobro obratiti pažnju kad pravimo tortu. Najvažnija "sitnica" jeste da za tortu koristimo prvoklasne i svježe namirnice: provjereno svježa ili pasterizirana jaja, kvalitetni maslac (nipošto margarin!), čokoladu sa visokim procentom kakao praha. Tortu ne pravimo svaki dan pa na njoj i ne štedimo!
Napraviti tortu nije baš najjednostavniji kulinarski zahvat, ali je sigurno najuzbudljivi. Ako radiš po receptu i posvetiš dovoljno pažnje svojoj torti, dobićeš slasticu kojom ćeš obradovati i zadiviti svoje ukućane, goste, prijatelje...
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
BEZE TORTA S JAGODAMA
beze kore:
- 6 bjelanjaka
- 300 g šećera u prahu
- sok od 1 limuna
krema:
- 6 žutanjaka
- 12 žlica šećera
- 70 g škrobnog brašna
- 7 dl mlijeka
- vanilija
- 3 listića želatine
dodatno:
- 1 kg jagoda
- šlag
Zagrij pećnicu na 125 C.
U staklenoj zdjeli napravi čvrsti snijeg od bjelanjaka. Muti ih mikserom na najmanjoj brzini 2-3 minute da nakupe što više zraka. Povećaj brzinu i muti dok se ne pretvore u snijeg, dodaj limunov sok i muti još 2 minute na najvećoj brzini. Sad postepeno dodaj prosijani šećer u prahu i muti brzo mikserom poslije svakog dodavanja. Snijeg mora biti gladak, sjajan i toliko čvrst da zadržava oblik kad odigneš mikser.
Na pek papiru iscrtaj tri kruga promjera koliki ti je kalup za torte. Stavi papir na pleh, premaži maslacem i pospi lagano s vrlo malo brašna. Od snijega formiraj tri kore na pek papiru, ali vodi računa da budu manje nego što su nacrtani krugovi jer će kore narasti, a trebaš ih kasnije slagati u kalupu. Najlakše ti je da snijeg staviš u špricu ili vrećicu za ukrašavanje i u krugovima formiraš kore, ali naravno to možeš uraditi i žlicom. Lagano pospi kore s malo prosijanog šećera u prahu (da ne požute), smanji pećnicu na 100 C i ubaci kore da se suše 3 sata. Nakon tog vremena isključi pećnicu, vrata otvori do pola i kore ne diraj dok se skroz ne rashlade. Kremu počni praviti tek kad isključiš pećnicu tako da predugo ne stoji.
Želatinu izlomi u tanjuru ili zdjelici i prelij s malo hladne vode, tek toliko da pokrije. 6 žlica šećera i vaniliju dodaj u mlijeko i stavi kuhati. Žutanjke umuti pjenasto sa preostalih 6 žlica šećera. Kad je posvijetlilo dodaj škrobno brašno i dobro promiješaj. U kipuće mlijeko uspi žutanjke i na laganoj vatri neprekidno miješaj dok se ne zgusne. Skini kremu sa štednjaka, želatinu ocijedi i dodaj je u vruću kremu. Dobro izmiješaj žicom za snijeg dok se sva želatina rastopila u kremi. Kremu ohladi (ne u hladnjaku!) povremeno promiješaj.
Desetak jagoda ostavi u hladnjaku. Preostale jagode očisti, operi i prepolovi. Pripremi kalup: obruč kalupa namaži maslacom i pokrij ga trakom od pek papira, ali neka ne bude viša od gornje ivice kalupa. Namaži i traku s malo maslaca. Dno kalupa takodje pokrij namazanim pek papirom.
Stavi prvu beze koru na dno kalupa i okolo uz rub poredaj pažljivo polovine jagoda. Naspi pola kreme i stavi malo jagoda u kremu. Vodi računa da je krema glatka, dobro izmiješana (izmiksana) prije nego je stavljaš u kalup. Stavi drugu koru, poredaj jagode uz rub, ulij ostatak kreme i ubaci u kremu preostale jagode. Poklopi posljednjom beze korom i ostavi u hladnjaku najmanje 12 sati.
Kad se krema stegla izvadi kalup iz hladnjaka poklopi ga tanjurom za serviranje ili stalkom za torte i brzo preokreni sve naopako. Sad ti kalup i cijela torta leže naopako na tanjuru. Otvori kalup, makni obruč i dno kalupa i polako odlijepi papire. Umuti šlag, nanesi ga na vrh torte i poredaj preostale jagode. Ostatkom šlaga dekoriraj tortu i ostavi je još pola sata u hladnjaku. Serviraj je hladnu.
beze kore:
- 6 bjelanjaka
- 300 g šećera u prahu
- sok od 1 limuna
krema:
- 6 žutanjaka
- 12 žlica šećera
- 70 g škrobnog brašna
- 7 dl mlijeka
- vanilija
- 3 listića želatine
dodatno:
- 1 kg jagoda
- šlag
Zagrij pećnicu na 125 C.
U staklenoj zdjeli napravi čvrsti snijeg od bjelanjaka. Muti ih mikserom na najmanjoj brzini 2-3 minute da nakupe što više zraka. Povećaj brzinu i muti dok se ne pretvore u snijeg, dodaj limunov sok i muti još 2 minute na najvećoj brzini. Sad postepeno dodaj prosijani šećer u prahu i muti brzo mikserom poslije svakog dodavanja. Snijeg mora biti gladak, sjajan i toliko čvrst da zadržava oblik kad odigneš mikser.
Na pek papiru iscrtaj tri kruga promjera koliki ti je kalup za torte. Stavi papir na pleh, premaži maslacem i pospi lagano s vrlo malo brašna. Od snijega formiraj tri kore na pek papiru, ali vodi računa da budu manje nego što su nacrtani krugovi jer će kore narasti, a trebaš ih kasnije slagati u kalupu. Najlakše ti je da snijeg staviš u špricu ili vrećicu za ukrašavanje i u krugovima formiraš kore, ali naravno to možeš uraditi i žlicom. Lagano pospi kore s malo prosijanog šećera u prahu (da ne požute), smanji pećnicu na 100 C i ubaci kore da se suše 3 sata. Nakon tog vremena isključi pećnicu, vrata otvori do pola i kore ne diraj dok se skroz ne rashlade. Kremu počni praviti tek kad isključiš pećnicu tako da predugo ne stoji.
Želatinu izlomi u tanjuru ili zdjelici i prelij s malo hladne vode, tek toliko da pokrije. 6 žlica šećera i vaniliju dodaj u mlijeko i stavi kuhati. Žutanjke umuti pjenasto sa preostalih 6 žlica šećera. Kad je posvijetlilo dodaj škrobno brašno i dobro promiješaj. U kipuće mlijeko uspi žutanjke i na laganoj vatri neprekidno miješaj dok se ne zgusne. Skini kremu sa štednjaka, želatinu ocijedi i dodaj je u vruću kremu. Dobro izmiješaj žicom za snijeg dok se sva želatina rastopila u kremi. Kremu ohladi (ne u hladnjaku!) povremeno promiješaj.
Desetak jagoda ostavi u hladnjaku. Preostale jagode očisti, operi i prepolovi. Pripremi kalup: obruč kalupa namaži maslacom i pokrij ga trakom od pek papira, ali neka ne bude viša od gornje ivice kalupa. Namaži i traku s malo maslaca. Dno kalupa takodje pokrij namazanim pek papirom.
Stavi prvu beze koru na dno kalupa i okolo uz rub poredaj pažljivo polovine jagoda. Naspi pola kreme i stavi malo jagoda u kremu. Vodi računa da je krema glatka, dobro izmiješana (izmiksana) prije nego je stavljaš u kalup. Stavi drugu koru, poredaj jagode uz rub, ulij ostatak kreme i ubaci u kremu preostale jagode. Poklopi posljednjom beze korom i ostavi u hladnjaku najmanje 12 sati.
Kad se krema stegla izvadi kalup iz hladnjaka poklopi ga tanjurom za serviranje ili stalkom za torte i brzo preokreni sve naopako. Sad ti kalup i cijela torta leže naopako na tanjuru. Otvori kalup, makni obruč i dno kalupa i polako odlijepi papire. Umuti šlag, nanesi ga na vrh torte i poredaj preostale jagode. Ostatkom šlaga dekoriraj tortu i ostavi je još pola sata u hladnjaku. Serviraj je hladnu.
Poslednja izmena od sludjena mama u Pet Mar 06, 2009 5:55 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
-
- Stalni član
- Postovi: 1893
- Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
a za one koji poste
POSNE KROFNE
500 g pšeničnog brašna,
100 g integralnog brašna,
1/2 kesice vanilin šećera,
30 g svežeg kvasca,
40 g margarina,
230 ml vode,
2-3 kapi ruma,
na vrh noža soli.
I još:
Dosta ulja za prženje.
Pomešati pšenično brašno tip 500 i integralno brašno. Ostaviti sat-dva da dostigne sobnu temperaturu, a vodu smlačiti.
U brašno izmrviti svež kvasac. Dodati razmekšali margarin, ostale sastojke i polovinu količine mlake vode. Umesiti testo dolivajući ostatak vode. Testo mesiti 12 minuta, pa ostaviti da miruje nekoliko minuta.
Od testa uzimati komade po 60 grama i oblikovati loptice. Poređati na pobrašnjen zagrejan pleh. Ostaviti da se lepo podigne, oko 45 minuta.
Krofne pržiti po 2 minuta sa svake strane u većoj količini zagrejanog ulja.

POSNE KROFNE
500 g pšeničnog brašna,
100 g integralnog brašna,
1/2 kesice vanilin šećera,
30 g svežeg kvasca,
40 g margarina,
230 ml vode,
2-3 kapi ruma,
na vrh noža soli.
I još:
Dosta ulja za prženje.
Pomešati pšenično brašno tip 500 i integralno brašno. Ostaviti sat-dva da dostigne sobnu temperaturu, a vodu smlačiti.
U brašno izmrviti svež kvasac. Dodati razmekšali margarin, ostale sastojke i polovinu količine mlake vode. Umesiti testo dolivajući ostatak vode. Testo mesiti 12 minuta, pa ostaviti da miruje nekoliko minuta.
Od testa uzimati komade po 60 grama i oblikovati loptice. Poređati na pobrašnjen zagrejan pleh. Ostaviti da se lepo podigne, oko 45 minuta.
Krofne pržiti po 2 minuta sa svake strane u većoj količini zagrejanog ulja.
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!