Test intolerancije na hranu

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio

Odgovori
bjankab
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 18, 2009 9:40 am

Re: Test intolerancije na hranu

Post od bjankab »

Mima,
hvala ti puno na odgovoru. Med smem,tj.neutralan mi je,ali ga nikako ne volim :roll: .
Što se fruktoze tiče jako je malo koristim,tako da mogu bez slatkog,srećom.
I meni kilaža stoji već,čini mi se,dve nedelje....vajlda će da krene opet....
Veliki pozdrav svima i ne odustajte,uspećemo :wink:
***joki***
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 07, 2009 9:59 am

Post od ***joki*** »

cao, devojke...nova sam na forumu...redovno sam citala vase postove i odlucih da vam se pridruzim...
na ovom rezimu ishrane sam 4 dana..nisam se bas nesto striktno pridrzavala, jer nisam verovala da ce kod mene to upaliti,jer sam vecno na dijetama koje nikada ne uspevaju...ali jutros sam stala na vagu i imam dve kile manje...znam da sam se verovatno sam ispraznila...ali sam zadovoljnija cim vidim da se kilaza smanjila..tako da cu od sada JAKO da se pridrzavam ove ishrane..inace zabranjeno mi je svinjetina i govedina od mesa...sto mi i ne predstavlja neki problem..
moj glavni problem je taj sto ne smem psenicu, heljdu, i raz vec samo jecam, ovas, proso i kukuruz...za sada sam probala hleb od jecma i uzasan je...ne mogu da ga progutam...da li je neko imao takav problem? i kako se snasao? takodje sam pekla palacinke od kukuruza i ovsenog brasna i ne svidjaju mi se...tako da ne znam sta da radim..neka jela mogu bez hleba, a neka ne...
i jos nesto..
nadovezacu se na onaj odgovor o menstruaciji...u pravu ste...pre menstruacije se moze dobiti 1-2kg vise...meni se to obavezno desava...meni se donji stomak toliko naduje da je to strasno...
pozdrav, koleginice :D
Marijana P.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 24, 2009 3:15 pm

Post od Marijana P. »

Joki... pravi projice kad vec smes kukuruzno brasno...

Bjankab... ne vazi ono da ako ti je dozvoljeno voce smes fruktozu. Meni je skoro svo voce dozvoljeno, a veskacki zasladjivaci, u sta spada i fruktoza, mi nisu dozvoljeni.
mima61
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 19, 2009 12:41 pm

Post od mima61 »

Marijana P. napisao:Joki... pravi projice kad vec smes kukuruzno brasno...

Bjankab... ne vazi ono da ako ti je dozvoljeno voce smes fruktozu. Meni je skoro svo voce dozvoljeno, a veskacki zasladjivaci, u sta spada i fruktoza, mi nisu dozvoljeni.
Odgovor koji sam dala Bjankib je odgovor koji sam ja dobila iz laboratorije. Fruktoza je voćni šećer, a veštački zaslađivači su: aspatamon, ciklamat, saharin, sorbitol i.t.d. ima ih na stotine, obeleženi kao E951 i sl.
Marijana P.
Novi član
Novi član

Post od Marijana P. »

Eto Mima, a meni neko ko je Dr rekao da su i dekstroza i fruktoza vestacki zasladjivaci. Ja bas pitala zbog ove nase ishrane. Nije Dr u laboratoriji gde sam radila, ali je ipak Dr, pa sam mislila da ce znati da mi kaze.
Vidis, ima raznih nedoumica. Dobro je da imamo ovaj forum, pa se pomazemo.

Pozdrav.
mima61
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 19, 2009 12:41 pm

Post od mima61 »

gracioza napisao:Mima mozes li na primjeru da napises koliko je to 40 % uh,30 masti ,30 proteina?
Dobila sam ovakvu preporuku:

Od ukupnog dnevnog energetskog unosa, treba da bude:
- 30-45% namirnica iz grupe žitarica i hleba
- 15-25% namirnica iz grupe povrća i proizvoda od povrća
- 10-15% namirnica iz grupe voća i proizvoda od voća
- 10% namirnica iz grupe mleka i mlečnih proizvoda
- 10% namirnica iz grupe mesa i ribe
- 5% namirnica iz grupe masti, ulja i slatkiša.

Preporučuje se:
- manje od 300 mg holesterola dnevno
- manje od 5 g soli dnevno (uključujući i onu u Vegeti, mesnim konzervama i
suhomesnatim proizvodima)
- više od 400 g voća i povrća dnevno
- dosta proizvoda od žitarica na bazi celog zrna žita, integralnog hleba, mekinja,
ovsenih pahuljica, pasulja, sočiva, graška, kelja, krastavaca, neljuštenog pirinča i
ostalih namirnica sa dijetetskim biljnim vlaknima
- do 2 parčeta crvenog mesa nedeljno (umesto toga jesti krto, nemasno, belo pileće
i ćueć meso bez kožice, teletinu, junetinu i nemasne ribe makar 2x nedeljno)
- ne više od 2-3 komada jaja nedeljno

Svi koji su radili analizu u "Analizi" dobili su i tabelu kalorijskih vrednosti pojedinih namirnica, odnosno, koliko koja namirnica u 100 grama ima: kalorija, belančevina, masti, ugljenih hidrata i holesterola. Ako je neko zainteresovan, mogu da mu pošaljem na mail. A sve to stoji i na sajtu turbo-kuvar.com.

Pozdrav :lol:
Mariolina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 23, 2009 11:51 am

Post od Mariolina »

Napokon !!!! Danas posle 17h stižu rezultati :P :P :P
nisam sigurna da li ću smeti da pogledam odmah :roll:
Mariolina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 23, 2009 11:51 am

Post od Mariolina »

FATASTROPA!!!!!

ZABRANJENO: mleko, kozje mleko, kvasac, pšenica, šećer, jaja, pirinač, raž, soja, banane, pomorandže, ribizle, grožđe, kivi, mandarina, ananas, malina, jagoda, urma, breskva, piletina, svinjetina, pastrmka, škrapina, losos, tunjevina, badem, kikiriki, bundevino seme, suncokret, orah, leblebija, kakao, indijski orah, paprika, sočivo, pečurke, paradajz, krompir, crni luk, celer, dinja, grašak, pasulj, lipov cvet, cimet, nana, kamilica, zeleni čaj, med

:-? :-? :-?
BETYYboop
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 11, 2009 10:53 pm

Post od BETYYboop »

Devojke, potrebna mi je pomoc.. Da li znate gde ima da se uzme jogurt u Zemunu ili N.Bgd koji slican kravici, a da je od ovih nasih zitarica? Ako imate br.tel pa da narucim ili kako vec mora..
Pozzzz
Marijana P.
Novi član
Novi član

Post od Marijana P. »

Betyyboop... bila je neka zdrava hrana u starom Merkatoru gde su se prodavali takvi jogurti. Ja sam kupovala na Banjici, jer mi je to bilo najblize, ali vise ne pijem takav jogurt. Pisala sam o tome ranije. Neka fabrika iz NS koja je proizvodila jogurte (pirincani, ovseni itd.) zatvorena je jer su ti jogurti ustvari pravljeni od kravljeg mleka. Ne znam tacno ime proizvodjaca, ali dobro se raspitaj pri kupovini.
BETYYboop
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 11, 2009 10:53 pm

Post od BETYYboop »

Hvala puno Marijana P na brzom odgovoru..

Samo napred devojke...
PC NENSI
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 22, 2009 8:57 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PC NENSI »

Mislila sam da cu do sada imati opet necim da se pohvalim, usla sam ponosno pre pet dana sa 5kg manjka u treci mesec rezima, ali ne samo sto sam na istoj kilazi, vec sam naduvena kao nikad, stomak mi peva, uvece je tek katastrofa..A nista nisam menjala ili prekrsila!
Nekada jedem vise, nekada manje, ali poslednjih desetak dana imam utisak da sam pocela da se gojim koliko oticem, ali vaga stoji na istom.
Nista mi nije jasno, pitala sam Dr u Holitimedu i rekla mi je da povecam unos vode na 2,5 do 3l, ali ja popijem sa teskom mukom 2l ....Uskoro cu dobijati popust na papirne maramice koliko ih trosim, osecam se kao hodajuci hidrofor :D
Ima li ili je imao neko od vas slican problem?
Sta vi uglavnom jedete za veceru?
Koliko hleba dnevno pojedete?
Pisite mi devojke brzo, kljucam iznutra :roll:
Pozdrav za sve!!!!!!!
crnogorka77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 18, 2009 3:21 pm

Post od crnogorka77 »

PC NENSI

Ne znam da li sam pisala o tome pre, ali ja sam sada u 3 mesecu (ne trudnoce nego netolerancije :D ) i stolica mi je tvrda. Nemam zatvor, ali se proredila od jednom do dva puta dnevno na jednom u dva do tri dana. Nemam problem sa nadimanjem, i nemam nikakve bolove u stomaku kao kad imas zatvor, vec jednostavno su to (da izvinete) brabonjci koji samo ispadaju. Izvinjavam se jos jednom za ovako slikoviti opis, ali je to jedini nacin da objasnim sta mi se desava. Elem, moj tata je na istom rezimu ishrane i to mu se isto desilo u trecem mesecu, takva stolica, i kaze da je to trajalo mesec dana. Ja strpljivo brojim dane do normalne stolice i sve dok nemam tegobe, ne panicim. Sto se tice vode, stvarno vise ne vodim racuna koliko popijem, ali to nije sigurno ispod 1,5 l dnevno (sto vode, sto kafe, sto sokova). Mislim da ta voda i nema bas neke specijalne veze sa probavom vec da se organizam tako ponasa posle odredjenog perioda na ovakvoj ishrani. Mozda se bori sa necim sto unosimo sada a sto nismo ranije (kao na primer ja sto nikada nisam upotrebljavala soju, a sada mi je to jedini dodatak kafi, jedem puding od soje i stavljam sojino mleko u sve sto pravim a sto se trazi da se stavi mleko). Ne znam, ali mislim da je to faza koja je normalna kao sto je kod tebe to nadimanje. Samo ne panici. Moja vaga se spustila za jos 2 kg pre ovog "zastoja", u obimu sam mnooooooooogo manja nego pre i to je sve sto je bitno. I ovo ce proci kao sto je prosla i pocetna faza u kojoj sam imala dijareju. Nadam se da sam ti bar malo pomogla.

A za sve ostale devojke, drzim vam stisnute palceve i ne ustrucavajte se da podelite svoje nedoumice i pitate veterane za savet :).

Pozdrav svima !
Beba CG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 11, 2009 10:09 pm

Post od Beba CG »

Pozdrav svim intolerantnima,
ja sam vec nedelju dana na ovom rezimu. Za sad 1kg manje, ali se osjecam nekako lakse, kao da imam vise energije.
Spadam u one kojima nije dozvoljeno mlijeko, osim kozije a ja ga volim, tako da mi ne pada tesko. Kupila sam i pirincano u prahu, ali vidjeh da ima dekstrozu a ona mi nije dozvoljena. Do sada sam (prije testa) sto se voca tice izgleda jela sve sto mi je sad zabranjeno, a ja to smatrala zdravim i dobrim za kilazu recimo pomorandze (koje sam cijedila svako jutro), ananas (koji je skup, ali ja ga forsirala), limun, a ja forsirala limunadu, zatim paradajiz, a ja ljetos insistirala na njemu... a na moje veliko iznenadjenje mogu banane, smokve, urme, kajsije... Posto volim suvo voce, posebno kajsije, plasim se da ne pretjeram...ima li ko preporucenu kolicinu.
Takodje me interesuje sta je sa namirnicama kojih nema na spisku, recimo neke vrste ribe npr: brancin, zubatac...Ja sam iz PG pa mi je blizu more, tako da sam cesto u prilici da jedem morsku ribu, sta predlazete, da li ili ne, cak se i morski plodovi ne pominju, samo lignje i dozvoljene su mi :) , a za gambore ne znam...
I mozda da i ja kazem nesto korisno. Nisam isla do BG da se testiram, vec sam poslala na plocici kap krvi, odgovor na uputnik i za nekih 25 dana ovi iz Holitmeda rezultate...
Evo dobili ste jos jednu intolerantnu crnogorku na forumu...
crnogorka77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 18, 2009 3:21 pm

Post od crnogorka77 »

Draga Bebo CG dobro dosla !!

Sto se tice namirnica koje nisu na spisku, sve sto nije na spisku nije dozvoljeno. To je preporuka Holitimeda.
Odgovori