Test intolerancije na hranu

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 778
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

oblica napisao: A sad mene zanima, da li neko zna da li mnooogo bundevinih semenki usporava mrsavljenje, jer ih bas jedem? Ili bih trebala da ih smanjim malo? Pozdrav svima :)
ja godinama pokusavam da nadjem odgovor na ovo pitanje... :-?

i ja ih tamanim, bas, bas, puno!
zoza
Novi član
Novi član
Postovi: 22
Pridružio se: Ned Jan 18, 2009 3:08 pm

Post od zoza »

I ja jedem semenke bundeve u neogranicenim kolicinama....
Predlazem da napravimo grupu Intolerantnih Semenkara :lol:
Sto se tice supica iz kesice, ne postoji ni jedna koja moze da se konzumira jer su sve prepune koncentrata i raznih aditiva. Pohovanje zahteva dosta ulja pa samim tim i nije bas preporucljivo, ni za dijetu, ni za zdravu ishranu. Doduse nisam probala, i bez toga mi sporo ide. Ali ide....Pronasla sam radnju zdrave hrane blizu Kalenica koja ima jogurte od: jecma, ovasa, susama, bundeve, badema, prosa. Kostaju 110 din pola litre, stizu samo sredom i odmah nestanu. Uzela sam telefon da narucim za sledecu sredu pa cu videti kakvi su. A sad odoh da pravim palcinke od jecma i ovasa sa dzemom od visanja. Jedva cekam, njaaammm.
zoza
Novi član
Novi član
Postovi: 22
Pridružio se: Ned Jan 18, 2009 3:08 pm

Post od zoza »

Sad sam pronasla podatak da u 100g bundevinih semenki ima 554 Kcal! To mi nesto mnogggoooo.
mookaja
Novi član
Novi član
Postovi: 4
Pridružio se: Čet Feb 12, 2009 12:45 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd

Post od mookaja »

zoza napisao:Sad sam pronasla podatak da u 100g bundevinih semenki ima 554 Kcal! To mi nesto mnogggoooo.
ajooooj, a ja ih bas bas jedem i obozavam, al opet kazaljka na vagi ide dole :lol: al verovatno zato sto inace nesto malo jedem druge hrane, prosto nemam neki poseban apetit u poslednje vreme i skroz sam bez ideja sta uopste da jedem.

i hvala za recept za pogacice, s tim sto ja ne volim ovseno brasno, a smem samo jecam, ovas i proso. kupila sam jecmeno brasno i pokusala nesto da napravim al je ispalo katastrofa. probacu za koji dan ovaj recept i napravicu pogacice njaaam :D
MiuMiu
Novi član
Novi član
Postovi: 7
Pridružio se: Pet Feb 13, 2009 7:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Bgd

Post od MiuMiu »

Zdravo svima,
danas mi je 24. dan kako sam na ovoj ishrani i otislo mi je 7 kg. Moram da priznam da sam zapanjena s obzirom da jedem i te kako dobro... Pridrzavam se liste striktno sto znaci da nisam uzela ni mrvicu necega sto ne smem.
Dorucak su mi obicno kolacici koje sama pravim, kasnije jedem voce, pa rucak...i vecera pecena bundeva, semenke bundeve a pistace jedem skoro svako vece i to po 100 gr....Hleb, takodje, sama pravim...
Pijem oko litar i po sto vode sa grejpom, sto cajeva...
Vidim da pominjete kalorije i hocu da vam kazem da su kalorije u ovom programu ishrane nebitne!
I dr Arbanovski mi je to naglasila prilikom testiranja, znaci nema brojanja kalorija, nema merenja gramaze namirnica i sl. jedete koliko vam treba da budete siti, u bilo koje doba dana ili noci.
Posto sam nocna ptica, desava mi se da jedem kolacice i oko 12 -1 nocu.
Uglavnom, bez njih ne ostajem, cim ih pojedem, pravim novu turu...
Korisnikov avatar
oblica
Novi član
Novi član
Postovi: 24
Pridružio se: Pon Feb 09, 2009 5:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd

Post od oblica »

martat napisao:Oblice,nisam imala ovseno pa sam pomesala jecmeno i razano brasno,dodala sam soljicu ulja i fenomenalne su lepinjice :D Moji ukucani sve pojeli :cry: Hahahha,sada traze da ih opet pravim.Vidim ja da i oni polako ostaju "intolerantni".Ja nesto ne mislim da cemo se od tako malo ulja ugojiti :D Bar moja vaga ne pokazuje :D :D Opet mi je vaga postala "najbolja drugarica" :D
Martat, bas mi je drago da su moje lepinjice postale hit he he :D ! Vidim da jos "intolerantnih" hoce da ih pravi, sto mi je bas milo :) ! Moracu i ja da probam sa uljem...verovatno su jos ukusnije. Ja ne smem raz pa sam morala ovu kombinaciju. Do sledeceg kuckanja, prijatno sta god jeli, he he :)
Korisnikov avatar
oblica
Novi član
Novi član
Postovi: 24
Pridružio se: Pon Feb 09, 2009 5:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd

Post od oblica »

MiuMiu napisao:Dorucak su mi obicno kolacici koje sama pravim, kasnije jedem voce, pa rucak...i vecera pecena bundeva, semenke bundeve a pistace jedem skoro svako vece i to po 100 gr....Hleb, takodje, sama pravim...
Miu Miu, mnogo si me sada utesila, jer ja stvarno jedem semenke ko luda :D ! I pistaci su mi dozvoljeni, tako da cu da menjam, malo semenke, malopistace, malo orahe he he :)
Posto citam da sama pravis hleb i kolacice, mogla bi da nam das neki receptic :) , ako zelis. Ja sam tek pocetnik, ali skupljam recepte kada mi se prijede slatko, a takodje imam problem sa vecerom :( ne znam sta bih jela. ovo sa bundevom je idealno resenje za one koji je vole, ali ja nesto ne :(

Povodom toga mene zanima ako neko zna da li smemo da jedemo konzerviranu tunjevinu (naravno, krvnicki :) ocedjenu od ulja), ako nam je u listi dozvoljena tuna. Citala sam deklaracije i na svima pise da su u biljnom ulju, ali ne i koje je to ulje :cry: a to bi bilo idealno resenje za veceru, na primer... naravno postoje posebne tunjevine u maslinovom ulju ali su skuplje od ovih gore pomenutih. Postoji i tuna u sopstvenom soku, ali je ruznjikava na ukus :( Dakle, da li neko konzumira tunjevinu u konzervi i da li je neko pitao dr Arbanovski da li to sme da se jede?

pozdravcici svima :)
sati
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3467
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Oblice,ja tamanim tunjevinu :D Iscedis ono ulje i klopaj :D Mada mi se malo smuci ako je jedem cesto pa onda uvece pojedem parce "hleba"i ajvar ili kao i MiuMiu jedem kolacice sa malinama(secas se onog recepta sa jecmenim brasnom :D )ili jedem kokice ili....uglavnom obavezno nesto jedem jer mi je vecera omiljeni obrok :D
Samo sto je meni dr Arbanovski rekla da ne preterujem sa bademima i pistacima vec da je sasvim dovoljno pojesti 1 saku dnevno :roll:
MiuMiu
Novi član
Novi član
Postovi: 7
Pridružio se: Pet Feb 13, 2009 7:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Bgd

Post od MiuMiu »

Recept za hleb i kolace sam pokupila ovde, samo sam malo izmenila i prilagodila sebi.

Hleb
Solja (od bele kafe) ovsenog brasna, solja jecmenog i pola solje razanog brasna, kasicica soli, prasak za pecivo i vode koliko je potrebno da bude onako ne ni gusto a ni retko. Meni to nije testo kao za klasicni hleb, vec nesto kao za proju; nista ga ne mesim vec sve izmesam kasikom i sipam u pleh za projice, pospem susamom i pecem 15-ak min.
Nekad dodam blitvu, zivu, iseckanu i odlicno je.

Jecmeni kolac
2 solje jecmenog brasna, jedna solja heljdinog brasna, 6 kasika fruktoze, 2 kasike kakaa, malo cimeta, 2 dl prosenog mleka (mnogo je ukusnije od ovsenog), 1 jaje, prasak za pecivo, 5-6 seckanih smokvi i malo borovnice iz friza (recimo 2 pune kasike), isto izmesam kasikom i stavljam u pleh po jednu kasiku, pece se oko 15 min.
Svako moze da prilagodi sebi, recimo mogu se staviti bademi, lesnici, suvo grozdje...i sl.
Meni ova mera traje oko 4 dana, za dorucak pojedem po 4-5 komada a nekad, kad sam bas gladna i uvece tamanim...(kao sad)

Evo malo i slanih djakonija:

Karfiol i brokoli kratko obariti u slanoj vodi - oko 5 min. procediti i sipati u vatrostalni pleh, krupno iseci sargarepu, tikvicu sa korom na siroke kolutove, papriku, praziluk i sl, sta ko moze, malo dozvoljenog ulja, vegeta, so... Pokriti folijom i peci pola sata, skinuti foliju i ostaviti jos 15 min da se zapece. moze se jesti 2-3 dana.

Moj predlog za tunu, ja je ne smem ali ovako spremam oslica i soma:
Kupiti smrznute filete, poredjati u vatrostalni sud, jedna kasika dozvoljenog ulja, vegeta, so, biber, bosiljak, ruzmarin...peci pola sata.
girasole
Novi član
Novi član
Postovi: 7
Pridružio se: Uto Sep 30, 2008 12:23 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd

Post od girasole »

Ciao svima.
Meni je danas drugi dan i već padam u depresiju. Po dobijanju liste odmah sam otrčala u prodavnicu zdrave hrane i pokupovala neke dozvoljene namirnice. Napravila sam čak i onaj ječmeni kolač (recept je sa ovog foruma).

Problem je šta da jedem slano? Slatko svašta može da se napravi, sa fruktozom, a slano? Meni je zabranjena i piletina i svinjetina i govedina. Već dva dana jedem oslić, šta ću sutra i naredna 3 meseca...mislila sam da volim slatkiše...sad mi je već malko muka ;(

Predložite mi nešto.
Korisnikov avatar
oblica
Novi član
Novi član
Postovi: 24
Pridružio se: Pon Feb 09, 2009 5:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd

Post od oblica »

Girasole, nemoj da padas u depresiju...ne znam sta smes od povrca, od kojeg mozes da pravis najrazlicitije djakonije :)

Sto se mesa tice, ne znam da li ti je dozvoljena teletina i konjetina. Teletina je malo skuplja, oko 800 dinara je kilogram teleceg buta u Idei (posto vidim da si iz Beograda), a imas ga i u Delta City-ju u Super Maxi-ju. To ti je isto kao govedina, naravno samo mekse i ukusnije (kao pile i kokoska he he :)). Konjetina je isto jako ukusna, ako zanemaris ljubav prema konjima :lol: Posto ja zivim na Novom Beogradu znam da u bloku 44 na pijaci ima mesara koja prodaje samo konjsko meso i prilicno je finansijski dostupno, 480 dinara je kilogram mlevene zdrebetine :( (tuzic je zbog zdrebeta). Sa ove dve vrste mesa, mozes da spremas sve - da ga peces, kuvas, przis, dinstas, u jelu ili posebno. Ja recimo obozavam musaku od tikvica sa mlevenom konjetinom, ili karfiol sa dinstanim telecim sniclama...ne znam sta smes da jedes, ali mogu ti dati neke recepte po kojima ja spremam... Naravno, mozes da konzumiras i jagnjetinu ako je volis, ja obozavam jagnjeci but pecen u kesi bez ulja, ali nazalost sada ga ne smem :( , a mozes i curetinu da kupis, dimljenu ili obicnu i da je spremas kao piletinu, samo malo duze jer je trvdja...

Stoga nikakva depresija nemoj da te hvata, to ti je samo dok ne udjes u stos :D Ja sam krajem godine bila na dijeti koju mi je dala nutricionista, i vise od pola stvari mogu da jedem i na ovom rezimu, samo izbacujem nedozvoljene namirnice...hocu da kazem da sam se ja dosta navikla sa ovakvim dijetalnim receptima...

Pozdravic i samo uporno... :D
Korisnikov avatar
oblica
Novi član
Novi član
Postovi: 24
Pridružio se: Pon Feb 09, 2009 5:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd

Post od oblica »

Miu Miu, hvala na receptima, moracu da ih probam, deluju vrlo ukusno :) narocito ovo povrce u foliji... njam njam...
girasole
Novi član
Novi član
Postovi: 7
Pridružio se: Uto Sep 30, 2008 12:23 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd

Post od girasole »

Oblice puno ti hvala na ovim informacijama i podršci. Baš si pravo srce :D

Što se mesa tiče dozvoljeno mi je svo sem piletine,svinjetine i govedine...nisam baš neka kuvarica, živim sama i navikla sam da spremam ono što volim i što mi se jede...i što se uglavnom da napraviti za pola sata.

Bila bih ti zahvalna za neki recept, ako te ne mrzi. Ti napiši a ako ima nešto od sastojaka što ne smem ja ću da zamenim drugim :)

btw, sad sam se (za utehu) najela pomfrita koji nisam jela ne pamtim jer je kaloričan i nije zdrav. Sad, po ovoj listi meni kombinacija krompir-suncokretovo ulje baš odgovara. Hm, valda neću biti prva koja se nagojila od ove "intolerancije" hehe :o
Korisnikov avatar
oblica
Novi član
Novi član
Postovi: 24
Pridružio se: Pon Feb 09, 2009 5:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd

Post od oblica »

Musaka sa mlevenom konjetinom
Proprziti 200gr mlevene konjetine sa crnim lukom, dodati so, biber po ukusu. 1 kg krompira iseci na kolutove, nauljiti sa malo vise ulja i posoliti i rukama dobro izmesati. Pola krompira staviti u pleh pa filovati mesom, pa drugu polovinu odozgo. Umutiti 2 jaja i u to dodati 2-3dl dozvoljenog mleka, pa preliti musaku. Peci na 200C oko 40minuta. Moze i bez mleka, samo sto u tom slucaju prelivas jajima kada je musaka gotova, pa vratis u rernu da se zapece par minuta. Ova musaka moze a se pravi i sa tikvicama: oljustene tikvice (oko 1-1,5) iseces na kolutove, posolis, promesas dobro i stavis u cediljku da se ocede jer su pune vode. Kada su ocedjene nauljis ih i u podmazan pleh sipas jednu polovinu, pa fil od konjetine na isti nacin spremljen kao za musaku sa krompirom (200-300gr), pa sipas drugu polovinu tikvica. 2 jaja pomesas sa 2 dl dozvoljenog jogurta. Peci u rerni na 180C oko 45 minuta. U tikvice mozes da dodas i mirodjiju. Ako ne smes jaja i ne mozes da nadjes jogurt i mleko, za tikvice ne znam kakve su samo pecene, ali za krompir musaku znam da je odlicna i bez icega, samo malo vise dodas ulja, ne preterano.

Musaka od brokolija i karfiola
Odvojiti cvetove od jednog brokolija i jednog karfiola i obariti ih u slanoj vodi, ne dugo oko 10 minuta da kljuca, probas viljuskom da li su mekani. Podmazati pleh, sipati povrce, preliti sa malo ulja. Dva jaja umutiti i pomesati sa 2dl dozvoljenog jogurta. Peci na 180C oko Super je kao prilog uz neke snicle od teletine ili konjetine. A moze se dodati imalo belog luka u musaku. Ako ne smes jaja, mozes samo da skuvas povrce u slanoj vodi, prelijes uljem i dodas belog luka.

Gulas od konjetine ili teletine
Crni luk iseckati i kratko prodinstati na dozvoljenom ulju i vodi. U to dodati 200-300gr konjskog ili teleceg buta seckanog na kockice, pa nastaviti sa dinstanjem dok meso ne omeksa (konjetini treba znatnoo duze). Pomesati u posudi jednu-jednu i po kasiku dozvoljenog brasna, 1-2 kasicice aleve paprike, soli i bibera po ukusu. Smesu dodati mesu pa naliti sa soljom, soljom i po vode ili vise, proceni sama po gustini koja ti odgovara. To super ide da prelijes preko barenog krompira, jer bih ti preporucila da proredis pomfrit, jer koliko god da ti je dozvoljeno ipak je mnooogo kaloricno.

Corba od karfiola i krompira
Prodistanti malo crnog luka, tome dodati malo rendanog persuna, celera, sargarepe, paprike (zavisi sta ti je dozvoljeno, a ako ti je dozvoljeno sve to je super jer mozes sve da stavis), pa nastaviti sa dinstanjem. Kada je povrce mekano, dodati jedan veci ili dva manja rendana krompira i naliti sa vodom u kojoj ti se kuvao karfiol. Voditi racuna da ne zagori jer krece da se zgusnjava od krompira. Toplotu ringle drasticno smanjiti. Dodati soli i bibera po ukusu. Pa potom i malo rendanog djumbira. Na kraju kada je corba gotova dodati i karfiol i seckani list persuna. Mozes i da razmutis 1 jaje i malo dozvoljenog jogurta, pa time corbu zacinis, ali ne dok kljuca.

Jagnjetina u kesi
Posto zivis sama, bice ti dovoljan mali komad jagnjeceg buta, ali gledaj da ne bude manji od 400-500gr, pa ga jedi vise dana. Komad mesa namazati solju, staviti u kesu za pecenje mesa. Mozes da ga prelijes sa dozvoljenim uljem, ne puno dok je u kesi, a ako ga ne prelivas uljem, onda sipaj malo vode (pola solje za kafu). Mozes da dodas i nekog dozvoljenog zacina - ruzmarin, bosiljak i sl, mada je ruzmarin najbolji za jagnjetinu. Zatvoris kesu, nozem je malo secnes (napravis rez mali) pri vrhu da moze vazduh da udje i stavis da se pece na 200C. Koliko se pece zavisi od komada mesa, oko 45min-1h recimo, videces po izgledu da li je gotovo. Iz kese izvadi meso, ali vodicu koja u njoj ostane sipaj u pleh, pobacaj kriske krompira, posoli i dobro izmesaj i pre pecenja i bar jednom u toku pecenja. Kada je krompir skoro gotov dodaj meso da se zapece i vola...prijatno.

To je nekoliko recepata koji mi se trenutno motaju po glavi, nadam se da sam ti pomogla bar malo. Sve ovo kad spremis imaces za 2-3 dana, pa iako nije brzo, bar je izdasno he he :lol: Srecno na dijetici, pa javljaj kako ide i ako probas neki recept kako ti se svidja :) Pozzic :)
girasole
Novi član
Novi član
Postovi: 7
Pridružio se: Uto Sep 30, 2008 12:23 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd

Post od girasole »

Oblice kraljice! Hvala ti puno! :D Idem odmah u mesnicu pa u kuhinjicu, hehe

Ova jagnjetina zvuci mmmmm
(javljam rezultate)
Odgovori