Musaka sa mlevenom konjetinom
Proprziti 200gr mlevene konjetine sa crnim lukom, dodati so, biber po ukusu. 1 kg krompira iseci na kolutove, nauljiti sa malo vise ulja i posoliti i rukama dobro izmesati. Pola krompira staviti u pleh pa filovati mesom, pa drugu polovinu odozgo. Umutiti 2 jaja i u to dodati 2-3dl dozvoljenog mleka, pa preliti musaku. Peci na 200C oko 40minuta. Moze i bez mleka, samo sto u tom slucaju prelivas jajima kada je musaka gotova, pa vratis u rernu da se zapece par minuta. Ova musaka moze a se pravi i sa tikvicama: oljustene tikvice (oko 1-1,5) iseces na kolutove, posolis, promesas dobro i stavis u cediljku da se ocede jer su pune vode. Kada su ocedjene nauljis ih i u podmazan pleh sipas jednu polovinu, pa fil od konjetine na isti nacin spremljen kao za musaku sa krompirom (200-300gr), pa sipas drugu polovinu tikvica. 2 jaja pomesas sa 2 dl dozvoljenog jogurta. Peci u rerni na 180C oko 45 minuta. U tikvice mozes da dodas i mirodjiju. Ako ne smes jaja i ne mozes da nadjes jogurt i mleko, za tikvice ne znam kakve su samo pecene, ali za krompir musaku znam da je odlicna i bez icega, samo malo vise dodas ulja, ne preterano.
Musaka od brokolija i karfiola
Odvojiti cvetove od jednog brokolija i jednog karfiola i obariti ih u slanoj vodi, ne dugo oko 10 minuta da kljuca, probas viljuskom da li su mekani. Podmazati pleh, sipati povrce, preliti sa malo ulja. Dva jaja umutiti i pomesati sa 2dl dozvoljenog jogurta. Peci na 180C oko Super je kao prilog uz neke snicle od teletine ili konjetine. A moze se dodati imalo belog luka u musaku. Ako ne smes jaja, mozes samo da skuvas povrce u slanoj vodi, prelijes uljem i dodas belog luka.
Gulas od konjetine ili teletine
Crni luk iseckati i kratko prodinstati na dozvoljenom ulju i vodi. U to dodati 200-300gr konjskog ili teleceg buta seckanog na kockice, pa nastaviti sa dinstanjem dok meso ne omeksa (konjetini treba znatnoo duze). Pomesati u posudi jednu-jednu i po kasiku dozvoljenog brasna, 1-2 kasicice aleve paprike, soli i bibera po ukusu. Smesu dodati mesu pa naliti sa soljom, soljom i po vode ili vise, proceni sama po gustini koja ti odgovara. To super ide da prelijes preko barenog krompira, jer bih ti preporucila da proredis pomfrit, jer koliko god da ti je dozvoljeno ipak je mnooogo kaloricno.
Corba od karfiola i krompira
Prodistanti malo crnog luka, tome dodati malo rendanog persuna, celera, sargarepe, paprike (zavisi sta ti je dozvoljeno, a ako ti je dozvoljeno sve to je super jer mozes sve da stavis), pa nastaviti sa dinstanjem. Kada je povrce mekano, dodati jedan veci ili dva manja rendana krompira i naliti sa vodom u kojoj ti se kuvao karfiol. Voditi racuna da ne zagori jer krece da se zgusnjava od krompira. Toplotu ringle drasticno smanjiti. Dodati soli i bibera po ukusu. Pa potom i malo rendanog djumbira. Na kraju kada je corba gotova dodati i karfiol i seckani list persuna. Mozes i da razmutis 1 jaje i malo dozvoljenog jogurta, pa time corbu zacinis, ali ne dok kljuca.
Jagnjetina u kesi
Posto zivis sama, bice ti dovoljan mali komad jagnjeceg buta, ali gledaj da ne bude manji od 400-500gr, pa ga jedi vise dana. Komad mesa namazati solju, staviti u kesu za pecenje mesa. Mozes da ga prelijes sa dozvoljenim uljem, ne puno dok je u kesi, a ako ga ne prelivas uljem, onda sipaj malo vode (pola solje za kafu). Mozes da dodas i nekog dozvoljenog zacina - ruzmarin, bosiljak i sl, mada je ruzmarin najbolji za jagnjetinu. Zatvoris kesu, nozem je malo secnes (napravis rez mali) pri vrhu da moze vazduh da udje i stavis da se pece na 200C. Koliko se pece zavisi od komada mesa, oko 45min-1h recimo, videces po izgledu da li je gotovo. Iz kese izvadi meso, ali vodicu koja u njoj ostane sipaj u pleh, pobacaj kriske krompira, posoli i dobro izmesaj i pre pecenja i bar jednom u toku pecenja. Kada je krompir skoro gotov dodaj meso da se zapece i vola...prijatno.
To je nekoliko recepata koji mi se trenutno motaju po glavi, nadam se da sam ti pomogla bar malo. Sve ovo kad spremis imaces za 2-3 dana, pa iako nije brzo, bar je izdasno he he

Srecno na dijetici, pa javljaj kako ide i ako probas neki recept kako ti se svidja

Pozzic
