Posle procitanih (svih) 80 i koliko strana, resila sam da se registrujem i da prodiskutujem sa vama na ovu temu
Za pocetak, ja sam test uradila u Analizi, i glavne zabranjene namirnice su mi - sve od mleka i mlecnih proizvoda, jaja, i ono bazirano na jajima (majonez i sl). nadalje su mi smanjene skoro sve zitarice sem heljde i jecma, zabranjen je paradajz, krompir, suncokretovo ulje i seceri, ostale stvari su manje vise nebitne.
Prvo bih htela da istaknem jednu stvar koju vidim da mnogde dame ovde primenjuju - jako je dobro sto citate etikete namirnica, i pazite da prekrsite program. Ali, izbacivanje mnogih namirnica iz upotrebe samo zato sto sadrze kap limuna ili par zrna kukuruza je preterano. To je isto kao kad bi od lizanja jabuke ocekivali da unesete dovoljno vitamina

Cak i lekari potvrdjuju da mali unos namirnica (recimo mikroskopska kolicina kikirikija u obicnoj mlecnoj cokoladi) neskodljiv. Ovo pisem iz razloga sto je vrlo bitno zadrzati raznolikost u ishrani, kako bi organizam dobio dovoljan broj minerala i vitamina, kao i ostale neophodne stvari. Ali svaka cast na trudu!

Cenim vas izbor.
Ono sto mene konretno muci u ovom nacinu ishrane (samo da napomenem, odlucila sam se za analizu prvenstveno zbog zdravlja i zdravog nacina zivota) - a to je - kako nadoknaditi hranljive stvari iz izbacenih namirnica? Recimo kalcijum i magnezijum iz mleka, vlakna iz zitarica i slicno. Ipak se preporucuje 40% ugljenih hidrata u toku dana u ishrani, a to ne mogu biti, slozicete se, samo vocke

Jos nisam probala brasno od heljde i jecma, mozda i valja, ali zbog nedostatka vremena pripremanja obroka, ne verujem da cu juriti bas po gradu brasno i posebna peciva, pre bih izbacila zitarice skroz
Izvinjavam se na poduzem postu, pisacu jos kako ishrana napreduje (pocinjem od danas), drago mi je sto ste formirale malu povezanu zajednicu, verovale ili ne - podrska mnogo znaci u regulaciji telesne tezine

samo pozitivno!