Test intolerancije na hranu

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
katze
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 10, 2007 4:33 pm

Post od katze »

Nisam bas studirala konzerve, ali koliko se secam u njima ima limunove kiseline a posto ja ne smem limun... preostaje mi da izbegavam konzerve.
One inace (konzerve) nisu bas pouzdane je nikad nisi siguran 100% da u njoj nema nesto sto ne smes.
Ah da - ima i sojinog licitina - on se cesto koristi kao konzervans.
(ako sam nesto lupila ne zamerite mi - ja tek ucim da citam i tumacim ona sitna slovca na ambalazama... hehe)
Vanna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 07, 2004 10:26 pm

Post od Vanna »

Katze, hvala na odgovoru, definitivno cu da izbegavam konzerve. A bas volim tunjevinu. :(
brancesca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 06, 2007 10:40 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

tunjevina

Post od brancesca »

Vanna napisao:I ja sam krenula sa ovom ishranom a spisak je slican Katze.

Imam pitanje u vezi tunjevine. Ja smem da je jedem ali ne znam od kog biljnog ulja je ulje koje se nalazi u konzervi. Help :D
Ne pise nigde od cega je ali sam je ja koristila.

I ja imam slicne zabrane ,nije bas da mi se sve svidja,ali u cilju raznovrsnosti...
bramedic
Vanna
Novi član
Novi član

Post od Vanna »

Sad mozda davim, ali sta cu.... :oops:

Posto ne smem mleko, sta je kravljim sirom, pavlakom i sl?????
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

biliana napisao:Znate li sta sadrzi biljni kackavalj. Smemo li to da jedemo?
KAZEIN- glavni protein mleka (otpadna materija iz industrije mleka koja se koristi u drvnoj industriji kao lepak). Ne znam ostale sastojke ali sam ovaj zapamtila. Pozz!
katze
Novi član
Novi član

Post od katze »

Pa ako ne smes mleko onda ne smes ni mlecne preradjevine.
Ne znam jeste li vi dobili dodatni fajl - ja sam pored rezultata dobila i fajl u kome mi je objasnjeno sta smem i sta ne smem.
Tu pise da u slucaju ako mi je zabranjeno mleko - ne smem NISTA sto u sebi sadrzi mleko.
Jeste li dobili takvo uputstvo?
dragicca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 30, 2008 7:18 am

predlozi

Post od dragicca »

Za Vannu - koristim tunjevinu u sopstvenom soku (u salamuri) i tunjevinu u maslinovom ulju. Pogledaj, na konzervi pise. Tunjevinu u biljnom ulju ne koristim, jer mi je zabranjeno suncokretovo ulje.
Za Brancescu - posto mi je mleko zabranjeno, ne koristim nista od mlecnih proizvoda. Videla sam da u pirincanom i jecmenom mleku ima sojinog lecitina, pa ni to ne koristim, jer mi je i soja zabranjena. Susamov puter je bogat kalcijumom, pa ga koristim kao namaz za sendvice. Obicno ih pravim za dorucak i nosim na posao - namazem kriske hleba susamovim puterom (nema bas neki ukus...), a u sendvic stavim nesto od sledecih dozvoljenih namirnica - list govedje pecenice, svezu papriku, list zelene salate, ponekad kolutove obarenog jajeta ili kolutove krastavca. Cesto za dorucak koristim hleb namazan dzemom od dozvoljenog voca sa fruktozom.
brancesca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 06, 2007 10:40 am

Re: predlozi

Post od brancesca »

[quote="dragicca"]Za Vannu - koristim tunjevinu u sopstvenom soku (u salamuri) i tunjevinu u maslinovom ulju. Pogledaj, na konzervi pise. Tunjevinu u biljnom ulju ne koristim, jer mi je zabranjeno suncokretovo ulje.
Za Brancescu - posto mi je mleko zabranjeno, ne koristim nista od mlecnih proizvoda. Videla sam da u pirincanom i jecmenom mleku ima sojinog lecitina, pa ni to ne koristim, jer mi je i soja zabranjena. Susamov puter je bogat kalcijumom, pa ga koristim kao namaz za sendvice. Obicno ih pravim za dorucak i nosim na posao - namazem kriske hleba susamovim puterom (nema bas neki ukus...), a

Hvala na idejama,Dragicce,
Pitanje-da li je taj susamov puter jako kalorican?
Cula sam negde da se moze napraviti ovseno mleko od oljustenog ovsa i vode u sopstvenoj reziji-ne znam samo koliko sme da stoji i da li se prokuvava. Ovo kupovno u prahu se brzo trosi i zbog toga je srazmerno skupo.
bramedic
katze
Novi član
Novi član

Post od katze »

Ovde na ovoj temi (mnogo ranije) ima svasta na temu zamene mleka.
Mislim da je bilo price i o aparatu za pravljenje istog.

A za govedju pecenicu - jesi sigurna da u njoj nema nedozvoljenih dodataka?
Ja isto smem govedinu ali se plasim da mozda ne stavljaju nesto nedozvoljeno?
kami
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 16, 2008 12:50 pm

Post od kami »

Kada dobila rezultate testa Dr Arbanovski mi je rekla da smem pecenicu od dozvoljenog mesa (govedje i svinjsko).

Mleka u prahu od dozvoljenih zitarica ne pijem (zbog soje), ali je neko ranije pomenuo da mu je dozvolila, jer je soja u veoma malim kolicinama.

I, jos nesto, kiselu vodu mi je rekla da izbegavam da pijem, zbog velike kolicine sode. U hleb moze da se stavi.
dnotev
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 06, 2008 5:34 pm

Post od dnotev »

Imam dete od osam godina sa dijagnozom alergijski rinitis. Zapusenost nosa, slivanje sekreta niz grlo, laringo kasalj. Alergo test (kozne probe) su uvek negativne. Da li neko zna da li bi pomogao ovaj test intolerancije na hranu (putem krvi) da se eventualno dodje do onoga sto detetu smeta, na sta je alergicno?
biliana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 31, 2008 5:36 pm

Post od biliana »

@dnotev znam da testiraju i malu decu i nasla sam na nekom forumima da je to pomoglo, probaj.

Znaci ako nam je zabranjeno mleko ne moze ni biljni kackavalj... uzas!!!
Ja jos nisam probala ovseno mleko ali sam negde na forumu procitali da je doktorka rekla da ima soje u malim procentima i da to smemo.

Da li znate imali li neka dijet marmelada a da nema limun?
sati
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Dok sam bila na tom rezimu ishrane koristila sam ovseno mleko uprkos malom sadrzaju soje.Doktorka je rekla da je to zanemarljiva kolicina.Doduse meni se nije svideo ukus pa sam ga retko koristila.
Sto se dzemova bez limunske kiseline tice,ukoliko ti je dozvoljena dextroza,mozes da nabavis dzem BAKINA TAJNA koji je zasladjen prirodnim grozdjanim secerom.Ima raznih ukusa ali im je cena malo jaca.Ima ih u vecim marketima.
Dragance
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 04, 2006 12:34 am

Post od Dragance »

Skuvajte sami od onog sto vam je dozvoljeno, to bar nije tesko :wink:
Vanna
Novi član
Novi član

Post od Vanna »

Dragice hvala ti na informacijama!!!!
Taj hleb koji koristis, koji mu je tacan naziv? Ja ne smem psenicu i kukuruz. I gde ima da se kupi susamov puter? :D
Odgovori