Prirodnim okruzenjem do zdravlja

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin

Zaključana tema
sati
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3467
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Ovo je preparirani vuk,zove se Vukasin :D

Slika


Slika

Upoznala sam ga na planini Tari u jednoj kafanici u koju smo usli da se ugrejemo posle duge setnje.
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1893
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sludjena mama »

LIPA


Stanište: lipa raste pojedinacno po planinama, a ljudi je sade veoma cesto uz puteve.

Lekoviti deo biljke: za lek se sabire cvet sa pricvetnim listovima (ako je lepe zelene boje, bez rdje). Inace se beru samo cvetovi u vreme kada su se otvorili i pre nego što ostare i promene boju. Suše se u hladu, na prozracnom mestu, ponajbolje na tavanu. Sabrani cvetovi sušenjem moraju zadržati svoju prirodnu boju i ugodan miris.

Lekovito delovanje: lipovi cvetovi koriste se za lecenje prehlade i bolesti dišnih organa. Pospešuje znoj i mokracu. Lipov cvet se upotrebljava najcešce u obliku caja, infuza, za znojenje, protiv grceva i za umirivanje bolova kao vrlo blago sredstvo. Koristi se i protiv prehlada, hronicnog kašlja i proliva, kao i za zaceljivanje opekotina i rana. Lipov cvet je najomiljeniji narodni caj. Preporucuje se u lecenju kronicnog kašlja, bolova kod mokrenja, umora i preuzbudjenosti živaca. cisti krv.


Slika
hunter
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1687
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

Arandjelovac i Bukulja

Svakako bih trebao poceti od Avale, ali da ne bih bilo samo kopiranje, sa njom nemam nekog iskustva ni lovackog ni turistickog. Bio sam pre 12-13 godina i ostavicu za neku bolju priliku (kad nam sagrade toranj - ' bes Avalu bez tornja)

Sad malo sa Neta:

Bukulja je planina u Šumadiji, u Srbiji. U podnožju planine nalazi se Aranđelovac i Bukovička banja. Planina je vulkanskog porekla čija je nadmorska visina 696 m. Obrasla je bukovom, grabovom i hrastovom šumom, a naziv planine potiče od reči "bukulj" – deminutiva slovenske reči buk. Idealna je za pripreme sportskih ekipa, a obeležene pešačke staze vode od parka Bukovičke banje do vrha planine. Štiti grad od jakih vetrova. Na vrhu se nalazi hidrometeorološka stanica, a na njenim obodima je Garaško jezero. Predstavlja omiljeno izletiše Aranđelovčana i banjskih gostiju, a poseduje više ugostiteljskih objekata kao što su "Lovački dom" i "Kačara".

Dodao bih jos i da se nalazi na 60 ak km od Beograda.
Licno sam odusevljan takvim izletistem pored Beograda. Ja sa mojim problematicnim sinusima sam doziveo preporod, provevsi dva dana u prirodi i jednu noc u kucici mog druga Mite!

Popodnevno upoznavanje Bukulje i bistro Garesko jezero koje obiluje kapitalnim primernima Smudja, Stuke, Sarana, Soma... (da, znam, pise se majim slovima :lol: )
Garesko jezero i najvisi vrh Bukulje
Slika

Omiljeno izletiste
Slika

Vikendica druga Mite u osvit zore
Slika

Tu smo prenocili posle vecernjeg lova na svinje (postedio sam jednu zenku, izbegavam loviti zenke), sinusi su mi se procistili oko 2 ujutro (necu da kacim sliku, nije bas najlepsa :lol: ) Veceru smo obavili u Lovackom restoranu na Bukulji, uz povoljne specijalitete od divljaci (prsuta od jelena, muflona i divlje svinje, salata od kiselog kupusa, domaci sir i kajmak)
Slika
Naravno, unapredili smo i nasa enoloska iskustva, u granicama normale.
Slika
Posle ovakve veceri uzeo sam merac pritiska 125/85, puls 111 (za njega je kriva plavusha sa kioska)

Danasnji dan je poceo ovako, oko 7 h izjutra, u pozadini se vidi Kosmaj (Moja sledeca tema, takodje lepa i zdrava planina na 50 ak km od Bg, gde Hunter ima svoju kucicu):
Slika

Nastavio se napornim planinskim lovom, sa pregrst ogrebotina, klizanja, blata i padanja
Slika

rezultovao je jednim planinskim petlom:
Slika
Kapa mi nije bas najlepsa, kao ni ja :lol:

Slika
Tradicionalno gostoprimstvo sumadijskog geaka koji ce Vam kao slucajnom prolazniku uvek uljudno reci "dobar dan". Gulas od divljaci, kiseli kupus, tursija... Fali, priznajem 'leba iz 'vurune!

Eto toliko o Bukulji. Ima jos da se pise svakako, ali kako je s proleca budem upoznavao, podelicu iskustva sa Vama, ali je svakako vredi obici, kao i grad Arandjelovac!

Naravno, sinusi su mi cisti, mada sam morao iskeshirati 2 pakle papirnih maramica i pola rolne toalet papira (za nedaj boze).
Koza je najveci organ kod coveka, savetujem za ovakve aktivnosti sto vise prirodnih odjevnih materijala, kako bi koza uzela svoj danak od prirode, ahhhh, disem kao normalan covek!
hunter
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1687
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

Evo kako Bukulja izgleda iz satelita:
http://wikimapia.org/#lat=44.2936298&lo ... ch=bukulja
hunter
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1687
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

martat napisao:Drina :D !!!!Najlepsa reka :D
Culi ste sigurno za Dinsku regatu?E,pa tu sam i ja negde medju ovim veselim ljudima :D Slika
Hmmm, tek sad procitah ovo. Za Drinu me vezuju mnoge uspomene, ali nazalost iz peroda dok sam bio jako mlad da bih shvatio vrednosti. Vuce me da zamusicarim drinsku pastrmku i drinskog skobalja, medjutim, nikako vremena i dobre volje, mozda kad prodje sezona lova. Drina je svakako jedan od bisera Srbije i to sa velikim B. Cesto se kupah, tamo negde oko Prnjavora i Novog Sela, gotovo da je raj na zemlji, ali mi raja ne leze kako valja! Te regate su divna desavanja, puna dobrog raspolozenja, samo da je manje alkohola tokom samog spusta. Odlican recept za mobing, mesecna preventiva. Ucestvovao sam na nekoliko Tarom i jednom Ibrom, na zalost, nemam slika jer tu samo ludak moze poneti dobru kameru :lol: , a da je ne prezali pre samog spusta :-?

Martat, daj jos slika!
Gurmani, kusajte dimljenu drinsku pastrmku, ako naletite na dobavljaca iz Bajine Baste :wink:
sati
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3467
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Slika
sati
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3467
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Slika
sati
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3467
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Gljiva Sucanica

http://www.zvrk.co.yu/Mskola/biologija/ ... chodes.jpg

Jedan jednostavan recept


Pohovane sunčanice

Za četiri osobe nam je potrebno 8-12 sunčanica, 3-4 jaja, 100 g brašna, 100 g hlebnih mrvica, 1 limun i kašika sitno seckanog peršunovog lista.
Sunčanicama povaditi drške (ne seći, jer se relativno lako odvajaju od šešira, a potpuno su neupotrebljive zbog tvrdoće), šešire uvaljati u brašno, zatim u jaja i konačno u hlebne mrvice, pa ih onda pržiti u vrelom ulju dok ne porumene. Veće šešire valja prethodno obariti, da bi se tako skupljeni uopšte mogli staviti u tiganj!
Po završenom prženju, pohovane sunčanice ocediti od ulja, posoliti, posuti seckanim peršunom i nakapati limunovim sokom. Servirati sa kuvanim krompirom, prelivom po želji i hladnim pivom ili vinom.


Evo nekih osnovnih podataka o ovoj gljivi


Sunčanica sa ljušturom (Macrolepiota rhacodes) ili čupava sunčanica, je jestiva gljiva, vrlo slična srodnoj običnoj sunčanici. Raste u svim šumama, a naročito u mešovitim i bagremovim, a ima je i u voćnjacima, a za razliku od obične sunčanice više voli hlad. Veoma je česta. Vreme rasta u kasno leto i u jesen (od septembra do novembra). Jede se samo šešir (koji se često u kulinarstvu pohuje).
hunter
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1687
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

Posto je kevica najavila svoju pricu o Rtnju, prelepoj planini, preko cijih sam se obronaka provozao vozivsi od Paracina, preko Boljevca ka Soko Banji, linkovacu pesmu na koju me Rtanj asocira :-?

http://www.youtube.com/watch?v=dve9R4dB ... re=related
sati
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3467
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Bila i to bas ovde(mada fotka nije moja nego sa neta)


http://www.balasevicrtanj.com/slike/motel_rtanj.jpg
hunter
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1687
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

martat napisao:Bila i to bas ovde(mada fotka nije moja nego sa neta)


http://www.balasevicrtanj.com/slike/motel_rtanj.jpg
Secam se. Pricala si mi pretposlednji put, kad smo se vidili. JEle su se bese Bukovace?
sati
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3467
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

O da!!!Bile su ekstra ukusne :D
Mislim da cu ponoviti :D

Iako bih ja radije na dimljenu pastrmku u Konobu ll :D
(ko zna za Konobu I,znace i gde se nalazi Konoba II-najbolji riblji paprikas ikada pojeden :D).
hunter
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1687
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

Stari dobri Perucac, corba par exelance za 15 kintica, Hmmmm, eh da je malo malo blize!
hunter
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1687
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

NEma sanse da iscackam moje slike, ali se ne razlikuju ml'ogo od ove:

Slika
sati
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3467
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Ko zna,zna :D
Salata identicna,cak i cinija u kojoj je servirano :D
Zaključana tema