Bukovača - Pleurotus ostreatus
Gljiva bukovača je jedinstvena gljiva, koja po svom hemijskom sastavu sadrži sve esencijalne amniokiseline, sa izuzekom triptofana, zatim vitamine: B1, B2, B5, B6, B7, vitamin P i mnoge minerale. Proteini iz bukovače su po svom sastavu vrlo slični životinjskim. Pored toga sadrži i veliki procenat ugljenih hidrata i samo oko 4% masti.
Glavni nosioci lekovitosti kod pečuraka su složeni šećeri - polisaharidi. Među njima, najvažniji je Beta 1,3/1-6-glukan, koji se nalazi i u bukovači.
On pomaže snižavanju nivoa holesterola i triglicerida u serumu. Ako se osušena bukovača dodaje u količini 4% ukupnoj dnevnoj ishrani, nivo holesterola će za dva meseca opasti za 65-80%. Antitumorna aktivnost ovog Beta-glukana je izuzetno snažna. Ona se ispoljava na zaustavljanju rasta tumora, bilo da se gljiva kao takva konzumira ili da se koristi ekstrakt, tj. preparat u kome je sadržan ovaj polisaharid.
Doze od 0,1 mg/kg do 0,2mg/kg Beta-glukana pokazuju izuzetno značajan efekat inhibicije tumora
Salata od sirove bukovače
Prokelj se opere i nasecka, bukovača se nareže na trake; Doda se hladnoceđenog ulja, malo soli, samlevenog belog luka i peršuna ( može i varijanta sa kupusom umesto prokelja ili zelja...uz dodatak belog bibera, tamari sosa a može i kapar iz teglice)
Bukovaca moze da se samelje u blenderu i ostavi posoljena malo da odstoji( posoli se i pomesa sa pesunovim listom, biberom,malo ulja i aceto balsamico-m ili malo belog vina) pa tako marinirana moze da se koristi sa svim vrstama salate-zelenom, prokeljom, kupusom
