MOBING (MALTRETIRANJE)+ STRES = LOSA ISHRANA

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
snsara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 10, 2007 7:58 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od snsara »

Ups ja sada shvatih .... nista ne rekosmo o vrstama mobinga .... pa da to odmah i ispravimo

У зависности од смера мобинг акција врсте мобинга су:
•Вертикални мобинг који примењују надређени према запосленим или ређе, запослени према надређеном. Ове врсте мобинга се другачији зову "bottom up mobbing" – од дна ка врху, када један или више запослених не признаје ауторитет надређеног и "top down mobbing" – од врха ка дну, када је мобер – особа која злоставља на вишем положају у односу на жртву.
Постоји и серијски мобинг када предпостављени мобингује једног по једног радника, док не уништи целу групу што се већ зове и стратешки мобинг, bossing.
У случају стратешког мобинга се управљачки врх договори који су радници непожељни и како их што пре удаљити са радног места. Непожељним радницима се најчешће сматра вишак радне снаге настао удруживањем предузећа, након реорганиазације или модернизације предузећа. Непожељним се сматрају и сви они радници који су постали несимпатични неком од водећих људи, јер су превише различити или се не успевају уклопити у радну средину. Понекад је мобинг на самом почетку неприметан, када је циљ професионално онеспособити жртву и тек када постане непотребна конкуренцији, удаљити из предузећа.
Bossing је када се предпостављени непријатељски односи према раднику на нижем положају што се манифестује агресивним и вређајућим понашањем.
•Хоризонтални мобинг је у случају где су колеге агресивне у односу на друге колеге. Мобер и жртва су на истом нивоу, са истим статусом на послу. Завист, оговарање, конфликти, ривалитет и личне антипатије су агресивније и емотивно више троше жртву међу колегама него између надређеног и подређеног.
Svako unese osmeh u moj zivot - neko kad udje a neko kad izadje.

Slika

Slika
Korisnikov avatar
snsara
Aktivan član
Aktivan član

Post od snsara »

Хоризонтални мобинг се може поделити и на:
•Заповеднички или стратешки мобинг који представља организовано, психолошко прогањање. Предузеће или руководство смишља ситуације са циљем да присили запосленог на отказ. Обично се догађа после реструктуирања, спајања или промена, са појавом вишка запослених. Тако се мобинг институционализује и постаје стварна пословна стратегија.
Најчешће се очитује путем:
•деквалификација – раднику се одузимају радни задаци и инструменти за рад (искуство названо „празан сто“) или му се дају задаци различити од оних који му припадају или задаци нижег нивоа,
•физичка изолација радника (не позивају га на састанке, не дају му информације...),
•слање раднику писама у којима се позива на ред, критикује и приговара,
•слање контроле док је код куће на боловању,
•физичко премештање радника у друга одељења предузећа често географски доста далека од места становања,
•одређење нових, различитих функција понекад и вишег нивоа, а да раднике није претходно послат на обуку или усавршавање,
•изложеност радника ризицима који могу нарушити његово здравље.

Slika

Slika
Korisnikov avatar
snsara
Aktivan član
Aktivan član

Post od snsara »

•Емотивни мобинг је повезан са међуљудским односима и појавом зависти, љубоморе, конкуренције, мржње, озлојеђености. Узрок се може тражити у различитим аспектима личности злостављача (мобер), као и жртве. Злостављачи су често особе с озбиљним поремећајима личности које малтретирају жртву због осећаја антипатије, љубоморе, зависти, страха или жеље за влашћу. Жртва мобинга има неке карактеристике личности које не дају злостављачу право да малтретира жртву, већ помажу да се схвати зашто је баш тај радник жртва.
Емотивни мобинг се често испољава као:
•критиковање, бојкот, разна подметања, понижења, увреде,
•блокирање дотока информација на које радник има право, његово поступно изоловање.

Мобинг се може поделити и на две категорије и то:
1.директан мобинг,
2.индиректан мобинг или друштвена агресија.

Директан мобинг је форма коју најчешће користе мобери мушког пола.
Друштвена агресија или индиректан мобинг најчешће користе мобери женског пола и мала деца. Карактерише га гурање жртве у друштвену изолацију. Изолације се постиже применом разноврсних техника укључивши:
•ширење гласина,
•одбијање дружења са жртвом,
•малтретирање других људи који желе да се друже са жртвом,
•критиковање начина облачења и других друштвено значајних маркера жртве

Slika

Slika
Korisnikov avatar
snsara
Aktivan član
Aktivan član

Post od snsara »

Толико за вечерас драги моји и моје,

А сутра настављамо причицу ... :D :D :D

Лку ноћ и лепи снови :D :D :D

Slika

Slika
Korisnikov avatar
snsara
Aktivan član
Aktivan član

Post od snsara »

Dobar dan dragi moji .... :D :D :D

Nadam se da ste se resili barem jednog mobera u svom zivotu i postavili ga na pravo mestooo :wink: :wink: :wink: :D :D

Nesto kasnije cemo pisati opet o mobingu .... sta je sa njim povezano ....

Slika

Slika
lujka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 8:48 pm

Post od lujka »

:D :D :D :D

Haj!! SARO 111

Da li si dobila na pp poruci drugi dio mog testa.
Juжe vjeruj nikako da poљaljem testove.
Prvi hoжe neжe. Pa neжa. Drugi uredu. pa ponovo i tako dok mi na kraju nije kom. zakoиio.

Ako si dobila jedan dio testa na privatnoj poruci, dodaj ovaj sa ove teme , te na to sve dodaj i ove moje izmjenjene karakteristike.

kad sam pod mobingom, kad dobijem odreрeni strah, nevjerujem tad nikom, tada samo жutim i na svoj naиin idem ka istrajnosti pravde.

Takoрe je vidljiva moja promjena jer sam postala grublja prema okolini, zajedljiva za prijatelje, pa mi posle bude krivo, nemam puno smijeha, i nepjevam viљe.
Pre sam voljela da pjevam dok radim u kuжi neљto, i sl.

Ako Vam nebude teљko kad sagledate moj test i moja liиna zapaћanja da mi svoj komentar uputite preko pp poruke.
Hvala Vam unaprijed, i budite mi pozdravljeni.

:D :D :D
Kako je lepo biti mlad.
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm

Post od mikalja »

lujka napisao:
mikalja napisao:
lujka napisao: :D :D ispunjavam test sari. ma u poslu sam vidiš moja mikice.
ma maca ti ima obe slušalice na ušima Ha ha ha.
A ljepotana si posudila nekom pre no sam ga ja čapila. AAAAAAAA :( :(
To se odmah capi .Ja shta god vidim a da mi se svidja?Ja copy/paste kod sebe u flder .A sad cu ti ga ja poslati na pp OCESH.?A ova moja matza je u transu trance ,vidish da zmuri ,zanela je muzika :D :lol: :lol: :lol: :lol:
POSLALA SAM TI PP poruku. kad je vidiš sve će ti biti jasnije.

Ova sada od sreće skakuće. al je trombolina neka slaba, eh, moram nabaviti dami jaču,ha ha ha

Pozdrav .
Ne skachi toliko Lujka ,ostat ce ti potpis na gatjama :wink:
I nadam se da cesh ono skontati i nauchiti.?Bolje zse nije moglo objasniti>Aj da vidimo :wink:
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:25 pm

Post od zmaj76 »

juče sam bila u ambulanti i prilazi šalteru čovek i pita sestru šta da radi,njegova žena, kojoj je operisan tumor na želucu ima visoku temperaturu danima, hitna pomoć neće da dolazi više,njena izabrana doktorka danas ne radi,u hitnoj su mu rekli da mora da traži kućnu negu,
sestra mu odgovara ,prilično drsko, da kućna nega prima naloge samo ujutru i da sad nema nikog.......i "savetuje " ga da kupi nešto za temperaturu u apoteci.......
i to sve nakon što se izdrala na neke pacijente da im još traje pauza........
čovek odlazi gnevan.......
a ja vas pitam DA LI JE TO MOBBING ????!!!!!!!!
:roll: :roll: :roll:
Uspeh
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Mar 16, 2007 4:40 pm
Kontakt:

Post od Uspeh »

Da nisi ti neki provokator, kao ovo pa nam uvališ neki mlm_MLM.
AAAAAAAAAAAAASlika
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:25 pm

Post od zmaj76 »

o cemu pricas,kakav mlm ??????
Uspeh
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Mar 16, 2007 4:40 pm
Kontakt:

Post od Uspeh »

Značći i ti si u toj igri zmajčćek
lujka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 8:48 pm

Post od lujka »

zmaj76 napisao:juиe sam bila u ambulanti i prilazi љalteru иovek i pita sestru љta da radi,njegova ћena, kojoj je operisan tumor na ћelucu ima visoku temperaturu danima, hitna pomoж neжe da dolazi viљe,njena izabrana doktorka danas ne radi,u hitnoj su mu rekli da mora da traћi kuжnu negu,
sestra mu odgovara ,priliиno drsko, da kuжna nega prima naloge samo ujutru i da sad nema nikog.......i "savetuje " ga da kupi neљto za temperaturu u apoteci.......
i to sve nakon љto se izdrala na neke pacijente da im joљ traje pauza........
иovek odlazi gnevan.......
a ja vas pitam DA LI JE TO MOBBING ????!!!!!!!!
:roll: :roll: :roll:
Bio to mobing ili ne, taj иovjek o kome si pisala moraжe platiti privatnu posjetu ljekara. NJemu mobing udara po рepu.

Humanosti sve manje u ovom druљtvu. Ћao mi je bolesnice, nju nisu trebali otpuљtati pod temparaturom i bolovima. Tu je bio mobing.

kuжni doktori dobiju odreрenu sumu koju smiju potroљiti na pacijente. Odreрena im je cijena za sve recepte i upute, pa sad zamisli dok taj kuжni doktor ispuca i љto treba i љto netreba na svoje najbliћe, toj jadnici je isteklo vrijeme bolnice, bez obzira љto nije zdrava.

Boћe nas saиuvaj daljeg ovakvog odnosa nadreрenih ljudi.
:x :x
Kako je lepo biti mlad.
Korisnikov avatar
snsara
Aktivan član
Aktivan član

Post od snsara »

Caos svima dragi moji :D :D :D

... hmmm juce sam bas nesto bila smorena od raznih vrsta mobinga.

Lujka obecavam ti u sto skorije vreme pogledati anketu i dojaviti rezultat. Momentalno mi je Simona (mamina bebica - suncica) opet bolesna :cry: :cry: :cry:.

zmajice mlm je koliko ja znam multilevel marketing - kao npr. aloja

Slika

Slika
Korisnikov avatar
snsara
Aktivan član
Aktivan član

Post od snsara »

Ranije sam navela da mobing utice izmedju ostalog na pad motivacije i lose medjuljudske odnose (komunikaciju) medju zaposlenim.

E pa da se pozabavimo i tim elementima.

Slika

Slika
Korisnikov avatar
snsara
Aktivan član
Aktivan član

Post od snsara »

Стрес се може дефинисати и као непријатељска реакција коју људи имају на прекомеран притисак или друге типове захтева постављене пред појединца.
Док притисак може креирати журбу или бити мотивациони фактор, стрес се догађа код прекомерног притиска.

За стрес се може рећи и да је сила из спољњег света која погађа појединца.

Стални стес који се не реши суочавањем или адаптирањем (изнуреност) може водити бекству (немир) или повлачењу (депресивно понашање).

Догађаји који изазивају стрес зову се стресори и обухватају читав спектар ситуација, од потпуно физичке опасности до неких једноставних ситуација попут презентације на часу.
На стресоре људски организам реагује активирањем нервног система и специфичних хормона. У стресним ситуацијама се у крвоток појачано лучи адреналин и кортизол. Ови хормони убрзавају рад срца, дисање, повећавају крвни притисак и појачавају метаболизам. Све ове физичке промене припремају особу да брзо и ефективно реагује ради управљала притиском.

Дугорочне стресне ситуације могу произвести људима тежак дуготрајан стрес ниског нивоа. Тада нервни систем осећа континуиран притисак и остаје благо активан настављајући са лучењем додатних хормона стреса током продуженог периода. Таква ситуација може истрошити резерве тела, оставивши особу да се осећа исцрпљеном или смлаћеном, слаби имуни систем организма и изазива друге проблеме. Одговор на стрес може изазвати да организам превише реагује или изостане искључење и поновно долажење у право стање.

Slika

Slika
Odgovori