Kvantna fizika i ishrana!

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od zmaj76 »

jel to mama dajes i privatne časove??
:D :D :D
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm

Post od sludjena mama »

neeee,ja sam profesor mm a mozda je i on meni profesor a ja ucenik.... :roll: ......u svakom slucaju,shvatices!!!!! :lol:
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član

Post od zmaj76 »

ma shvatilaaaaaaaaa saaaaaaaaaaammm...ne brini...
:lol: :lol: :lol:
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član

Post od zmaj76 »

Јохан Кристијан Андреас Доплер (нем. Johann Christian Andreas Doppler; 29. новембар 1803 – 17. март 1853) био је аустријски математичар и физичар, најпознатији по хипотези која носи име Доплеров ефекат и која представља привидну промену фреквенције и таласне дужине таласа коју доживљава посматрач који се креће релативно у односу на извор таласа.

Живот Кристијан Доплер је рођен у Салцбургу као син каменоресца. Међутим, није могао да се бави занатом свог оца јер је био генерално лошег физичког здравља. По завршетку средње школе, студирао је астрономију и математику у Бечу и Салцбургу и почео је да ради у Прашкој политехничкој школи (сада Чешки технички универзитет), где је постао професор математике и физике 1841. године.

Само годину дана касније, са 39 година, објавио је своје најзначајније дело о Доплеровом ефекту. Док је био професор, објавио је више од 50 чланака из области математике, физике и астрономије.

Његова истраживачка каријера у Прагу прекинута је револуцијом марта 1848. године, када је побегао у Беч. Тамо је постављен за председавајућег у Институту за експерименталну физику на Универзитету у Бечу 1850. године. Док је био на бечком универзитету, Доплер је, заједно са Францом Унгером, играо значајну улогу у развоју младог Грегора Мендела који је касније постао оснивач генетике.

Умро је од плућне болести у Венецији са 49 година, 17. марта 1853. године. Његов гроб се налази близу улаза у венецијско острво-гробље Сан Микеле.

Slika
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član

Post od zmaj76 »

Доплеров ефекат
Са Википедије
Скочи на: навигација, претрага
Доплеров ефекат је појава да услед кретања пријемника или предајника долази до мењања фреквенције таласа, на страни пријемника. Ако се пријемник и предајник крећу један ка другом, фреквенција се помера навише (расте), а ако се пријемник и предајник крећу један од другог, фреквенција се помера наниже (опада). На пример, Доплеров ефекат можемо приметити на аутопуту: бука коју мотор аутомобила прави док нам се приближава другачија је од оне коју чујемо док се од нас одаљава.

Изузетно је значајна примена Доплеровог ефекта у астрономији, астрофизици, медицини и у конструкцији Доплер радара (радар који одређује брзину кретања објекта - на пр. авиона)

Формула за израчунавање фреквенције пријемника у случају релативног приближавања (тада је у бројиоцу "+", а у имениоцу "-") или релативног удаљавања (тада је у бројиоцу "-", а у имениоцу "+"):

Легенда:

νL - фреквенција пријемника (фреквенција коју слушалац чује)
νS - фреквенција предајника (извора)
u - брзина звука у ваздуху (330 m/s)
vL - брзина пријемника (слушаоца)
vS - брзина предајника (извора)

:o :o :o

sad mi tek niš nije jasno...ma ja ponavljam,garant..
sludjena mama
Stalni član
Stalni član

Post od sludjena mama »

Doplerov efekat
Posmatramo izvor nekih progresivnih talasa i prijemnik koji na nekom rastojanju od izvora registruje talase. Ako se izvor i prijemnik talasa ne kreću relativno jedan u odnosu na drugog, tada prijemnik registruje frekvenciju talasa jednaku onoj koju je izvor emitovao.
Kada se izvor i prijemnik kreću različitim brzinama u odnosu na sredinu kroz koju se prostire talas, tj kada se kreću relativno jedan u odnosu na drugog, prijemnik ne registruje pravu frekvenciju talasa koju šalje izvor, već veću ili manju od nje.
Ova pojava da prijemnik ne registuje pravu frekvenciju emitovanog talasa usled relativnog kretanja izvora i prijemnika se naziva Doplerov efekat i važi i za mehaničke i za elektromagnetske talase.
Posmatraćemo tri slučaja relativnog kretanja izora i prijemnika.
a) kada izvor miruje , a prijemnik se kreće njemu u susret.
Na slici je prikazan slučaj kada izvor I miruje , a prijemnik P se kreće brzinom vp prema izvoru. Izvor šalje talase frekvencije fi , talasne dužine λi. Brzina prostiranja talasa u sredini u kojoj se nalaze izvor i prijemnik je c. Kako on miruje talasni frontovi su koncentrične sfere , kako je prikazano na slici. Rastojanje izmedju dva talasna fronta na slici je je jedna talasna dužina λi, jer se pretpostavlja da je talas izmedju dva susedna talasna fronta putovao za vreme od jednog perioda talasa Ti. Ovo rastojanje između talasnih frontova se ne menja pa je talasna dužina koju registruje prijemnik jednaka talasnoj dužini emitovanih talasa. Medjutim u odnosu na talasne frontove, prijemnik se kreće brzinom c+vp,, pa je tolika i brzina talasa koju prima prijemnik .Doplerov efekat
Posmatramo uzvor nekih progresivnih talasa i prijemnik koji na nekom rastojanju od izvora registruje talase. Ako se izvor i prijemnik talasa ne kreću relativno jedan u odnosu na drugog, tada prijemnik registruje frekvenciju talasa jednaku onoj koju je izvor emitovao.
Kada se izvor i prijemnik kreću različitim brzinama u odnosu na sredinu kroz koju se prostire talas, tj kada se kreću relativno jedan u odnosu na drugog, prijemnik ne registruje pravu frekvenciju talasa koju šalje izvor, već veću ili manju od nje.
Ova pojava da prijemnik ne registuje pravu frekvenciju emitovanog talasa usled relativnog kretanja izvora i prijemnika se naziva Doplerov efekat i važi i za mehaničke i za elektromagnetske talase.
Posmatraćemo tri slučaja relativnog kretanja izora i prijemnika.
a) kada izvor miruje , a prijemnik se kreće njemu u susret.
Na slici je prikazan slučaj kada izvor I miruje , a prijemnik P se kreće brzinom vp prema izvoru. Izvor šalje talase frekvencije fi , talasne dužine λi. Brzina prostiranja talasa u sredini u kojoj se nalaze izvor i prijemnik je c. Kako on miruje talasni frontovi su koncentrične sfere , kako je prikazano na slici. Rastojanje izmedju dva talasna fronta na slici je je jedna talasna dužina λi, jer se pretpostavlja da je talas izmedju dva susedna talasna fronta putovao za vreme od jednog perioda talasa Ti. Ovo rastojanje između talasnih frontova se ne menja pa je talasna dužina koju registruje prijemnik jednaka talasnoj dužini emitovanih talasa. Medjutim u odnosu na talasne frontove, prijemnik se kreće brzinom c+vp,, pa je tolika i brzina talasa koju prima prijemnik .Kao što se iz dobijenog izraza vidi frekvencija talasa koju registruje prijemnik je veća od frekvencije talasa koje emituje izvor.
Da se prijemnik odaljavao od izvora, tj. da se kretao u suprotnom smeru tada bi talasni frontovi susretali prijemnik brzinom c-vp, tj brzina talasa koje prijemnik prima bila bi c-vp, pa bi u slučaju odaljavanja frekvencija talasa koju registruje prijemnik bila cvcffcvcvcfpiipipp−=−=−=λ
Generalno , ako izvor miruje, a prijemnik mu se ili približava ili odaljava tada je frekvencija talasa koju registruje prijemnik cvcffpip±= gde znak + odgovara približavanju, a znak – odaljavanju prijemnika.
b) Kada prijemnik miruje, a izvor mu se približava.
Ovaj slučaj se razmatra pod pretpostavkom da je brzina izvora manja od brzine prosriranja talasa u toj sredini.,. tj. vi < c.
Kao što se iz dobijenog izraza vidi frekvencija talasa koju registruje prijemnik je veća od frekvencije talasa koje emituje izvor.
Da se prijemnik odaljavao od izvora, tj. da se kretao u suprotnom smeru tada bi talasni frontovi susretali prijemnik brzinom c-vp, tj brzina talasa koje prijemnik prima bila bi c-vp, pa bi u slučaju odaljavanja frekvencija talasa koju registruje prijemnik bila cvcffcvcvcfpiipipp−=−=−=λ
Generalno , ako izvor miruje, a prijemnik mu se ili približava ili odaljava tada je frekvencija talasa koju registruje prijemnik cvcffpip±= gde znak + odgovara približavanju, a znak – odaljavanju prijemnika.
b) Kada prijemnik miruje, a izvor mu se približava.
Ovaj slučaj se razmatra pod pretpostavkom da je brzina izvora manja od brzine prosriranja talasa u toj sredini.,. tj. vi < c.

ja sam napamet naucila!!! :wink:

a,ako me pita da prepricam,e tad sam najb!!!! :o
sludjena mama
Stalni član
Stalni član

Post od sludjena mama »

ipak,imam jednu nedoumicu:

Jedno telo zadržaće stanje mirovanja sve dok ga sila drugog tela ne natera da to stanje promeni. Ja sam danas prilično mirovala, nije se pojavila neočekivana sila koja bi me bacila u neku brzinu, a opet sam mislima posetila sva mesta gde sam ga videla, preslušala sve rečenice koje mi je prošaputao, proživela sate provedene negde zajedno.. Njutn ovo nije objasnio. Čovek koji je u padu jabuke ispisao zakon sveg prošlog i budućeg vremena nije umeo ovo da objasni, opiše, razume...
A kako ću ja?
:roll:

uciteljice,pomagajte!!!!! :cry:
sati
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Uradila sam domaci iz hemije.
FiSiku cu prepisati od vas :D :D

--- H E M I J S K A A N A L I Z A Ž E N E ---

Hemijski element:
Žena

Hemijski simbol:
Že

Otkrio:
Adam

Atomska težina:
Optimalna 60 kg, ali postoje izotopi koji variraju od 40 do 250 kg.

Učestalost pojavljivanja elemenata:
Veće količine se mogu naći u urbanim sredinama, ali se hemijski čistiji primerci mogu naći u udaljenim brdskim područjima.

Fizička svojstva:
Površina obično premazana bojom i kremom. Javlja se u svim agregatnim i drugim stanjima. Proključa odjednom, zamrzne se bez razloga. Topi se ako se primeni odgovarajući postupak.

Hemijska svojstva:
Lako se spaja sa zlatom, srebrom i drugim plemenitim i poluplemenitim metalima, te sa dragim kamenjem. Apsorbira velike količine skupih materijala. Može eksplodirati iznenada, bez prethodnog upozorenja i bez poznatog razloga. Ne otapa se u vodi, ali joj se podložnost znatno povećava ako se natopi kvalitetnim alkoholom. Najefikasniji je poznati elemenat na upijanje novca. Element je koji se vrlo retko nalazi u devičanskom čistom stanju.

Najčešća upotreba:
Pre svega kao ukras, naročito u otmenim vilama i skupim sportskim automobilima. Odličan je medikament za relaksaciju i vrlo efikasno sredstvo za čišćenje.

Izvršeni ogledi:
Pocrveni kad se zatekne bez ambalaže. Pozeleni kad se stavi pored boljeg uzorka.

Opasnost:
Vrlo je opasan element, osim u rukama stručnjaka, koji ima odgovarajući alat. Ilegalno je imati više od jednog primerka, iako se može posedovati i više, pod uslovom da se drže na različitim lokacijama i pazi da elementi ne dođu u direktni dodir.
Korisnikov avatar
sanyalica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm

Post od sanyalica »

Auuuu sram vas bilooo!!!! :o
Zmajichica skakala po navigaciji, pretazi...
Sludjenica sama od sebe prepisivala...dva puta isto napisa u istom postu, uchi napamet i chudi se shto ne konta...ccc
Martatica opet pobrkala fiSiku i hemiU...
E josh Andju da vidim 8)
Jer vi ste se bar trudile, a nje ni nema na chasu! :o

Hajde, hajde, sad ce kontrolni! :D
S obzirom da imam obaveza, ovako cemo...tema je slobodna..pishite do mile volje o chemu god hocete...
Posle cu pregledati kontrolni :wink: ne bih li se lepoooo nasmejala :D
Pozz :D
Korisnikov avatar
sanyalica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm

Post od sanyalica »

martat napisao:Uradila sam domaci iz hemije.
FiSiku cu prepisati od vas :D :D

--- H E M I J S K A A N A L I Z A Ž E N E ---

Hemijski element:
Žena

Hemijski simbol:
Že

Otkrio:
Adam

Atomska težina:
Optimalna 60 kg, ali postoje izotopi koji variraju od 40 do 250 kg.

Uèestalost pojavljivanja elemenata:
Veæe kolièine se mogu naæi u urbanim sredinama, ali se hemijski èistiji primerci mogu naæi u udaljenim brdskim podruèjima.

Fizièka svojstva:
Površina obièno premazana bojom i kremom. Javlja se u svim agregatnim i drugim stanjima. Prokljuèa odjednom, zamrzne se bez razloga. Topi se ako se primeni odgovarajuæi postupak.

Hemijska svojstva:
Lako se spaja sa zlatom, srebrom i drugim plemenitim i poluplemenitim metalima, te sa dragim kamenjem. Apsorbira velike kolièine skupih materijala. Može eksplodirati iznenada, bez prethodnog upozorenja i bez poznatog razloga. Ne otapa se u vodi, ali joj se podložnost znatno poveæava ako se natopi kvalitetnim alkoholom. Najefikasniji je poznati elemenat na upijanje novca. Element je koji se vrlo retko nalazi u devièanskom èistom stanju.

Najèešæa upotreba:
Pre svega kao ukras, naroèito u otmenim vilama i skupim sportskim automobilima. Odlièan je medikament za relaksaciju i vrlo efikasno sredstvo za èišæenje.

Izvršeni ogledi:
Pocrveni kad se zatekne bez ambalaže. Pozeleni kad se stavi pored boljeg uzorka.

Opasnost:
Vrlo je opasan element, osim u rukama struènjaka, koji ima odgovarajuæi alat. Ilegalno je imati više od jednog primerka, iako se može posedovati i više, pod uslovom da se drže na razlièitim lokacijama i pazi da elementi ne doðu u direktni dodir.
Imash li hemijski elemenat maskulinuma? :wink: Taj je interesantniji za obradu! :D
sati
Stalni član
Stalni član

Post od sati »

Evo ti ga muski pa ga analiziraj :evil:

Zašto je bolje biti muškarac?

- Zavrsis svaki telefonski razgovor za 30 sekundi

- Za godisnji odmor dovoljno ti je 7 dana i jedan kofer

- Mozes sam da otvoris sve vrste konzervi i tegli sa dzemom

- Prijatelji te ne sazaljevaju kada se ugojis

- Kada menjas programe na TV-u, ne zadrzavas se tamo gde vidis suze

- Tvoja zadnjica ne igra nikakvu ulogu na intervjuu za posao

- Svi tvoji orgazmi su pravi

- Kada odsluzis vojsku, vise nikada ne moras da ribas WC

- Previse seksa nece ti unistiti reputaciju (naprotiv)

- Za svega 5 evra dobijas pakovanje od tri para gaca

- Mozes se istusirati i obuci za 10 minuta

- Ni jedan saradnik na poslu nece ti naterati suze u oci

- Ne moras se brijati ispod nivoa vrata

- Ne moras svaku noc spavati uz necija dlakava ledja

- Mozes da ispises svoje ime u snegu

- Mozes jesti bananu i sladoled na javnom mestu a da te niko ne gleda pohotno

- Niko nece prekinuti sa pricanjem socnog vica zato sto si usao u sobu

- Automehanicari ti uglavnom pricaju istinu

- Ne dobijas slom zivaca ako neko ne primeti tvoju novu frizuru ili cipele

- Konstantno si u istom raspolozenju

- Mozes se diviti Klintu Istvudu, a opet neces odmah posle filma poceti sa dijetom

- Znas najmanje 20 nacina da otvoris pivsku flasu

- Seda kosa i bore samo podcrtavaju tvoj karakter

- Briga te sta ti ljudi govore iza ledja

- Tri para cipela su ti i vise nego dovoljna

- Ljudi ti ne bulje u grudi dok razgovaras sa njima

- Ako neko dodje na zurku u kosulji ili sakou koji je jednak tvom, to jedva i da primetite

- I za kraj, jedno pitanje - sta je to celulit?
sludjena mama
Stalni član
Stalni član

Post od sludjena mama »

martat napisao:Evo ti ga muski pa ga analiziraj :evil:

Zašto je bolje biti muškarac?

- Zavrsis svaki telefonski razgovor za 30 sekundi

- Za godisnji odmor dovoljno ti je 7 dana i jedan kofer

- Mozes sam da otvoris sve vrste konzervi i tegli sa dzemom

- Prijatelji te ne sazaljevaju kada se ugojis

- Kada menjas programe na TV-u, ne zadrzavas se tamo gde vidis suze

- Tvoja zadnjica ne igra nikakvu ulogu na intervjuu za posao

- Svi tvoji orgazmi su pravi

- Kada odsluzis vojsku, vise nikada ne moras da ribas WC

- Previse seksa nece ti unistiti reputaciju (naprotiv)

- Za svega 5 evra dobijas pakovanje od tri para gaca

- Mozes se istusirati i obuci za 10 minuta

- Ni jedan saradnik na poslu nece ti naterati suze u oci

- Ne moras se brijati ispod nivoa vrata

- Ne moras svaku noc spavati uz necija dlakava ledja

- Mozes da ispises svoje ime u snegu

- Mozes jesti bananu i sladoled na javnom mestu a da te niko ne gleda pohotno

- Niko nece prekinuti sa pricanjem socnog vica zato sto si usao u sobu

- Automehanicari ti uglavnom pricaju istinu

- Ne dobijas slom zivaca ako neko ne primeti tvoju novu frizuru ili cipele

- Konstantno si u istom raspolozenju

- Mozes se diviti Klintu Istvudu, a opet neces odmah posle filma poceti sa dijetom

- Znas najmanje 20 nacina da otvoris pivsku flasu

- Seda kosa i bore samo podcrtavaju tvoj karakter

- Briga te sta ti ljudi govore iza ledja

- Tri para cipela su ti i vise nego dovoljna

- Ljudi ti ne bulje u grudi dok razgovaras sa njima

- Ako neko dodje na zurku u kosulji ili sakou koji je jednak tvom, to jedva i da primetite

- I za kraj, jedno pitanje - sta je to celulit?

:D :D :D
sati
Stalni član
Stalni član

Post od sati »

Aha,kako da ne!!
Videla sam ja tvoju sliku :D
sati
Stalni član
Stalni član

Post od sati »

Hmmmmmmmmmmm....

obrisala si text :roll: :roll: Kevo,kevo :evil:
sludjena mama
Stalni član
Stalni član

Post od sludjena mama »

mozda je to fotoshop!!!!! :D

predomoslila sam se kada sam videla ono za sneg,brijanje i...jos po nesto!!!! :D
Poslednja izmena od sludjena mama u Uto Dec 16, 2008 8:37 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori