KAKO POBEDITI DEPRESIJU,OCAJ I SPRECITI LECENJE HRANOM?

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin

Odgovori
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Kao prvo da se SVIMA zahvalim na savetima i zeljom da mi pomognete.
Sada malo o meni:
imam 40 godina,visina 165,tezina 90kg,totalno ne aktivna osoba.
Imam uzasno veliki holesterol i trigliceride koji me najvise plase.
Na samoj granici sam da dobijem dijabetes 2,inace svaki dan mi je secer preko 6.
Jedem svasta,na nervnoj bazi.Ne osetim glad a stalno jedem.Depresivna sam i nekada sam imala(tacnije prije 20 godina)52 kile.
Ne znam odakle da pocnem.Bila sam prije puno godina 2 puta na dijeti i zavrsila u bolnici.Problem je bio jer se nista nije smelo u toj dijeti i ja sam 2 dana prije bolnice bila samo na kafi bez hrane jer nisam osecala glad,zeludac mi se skupio.Nisam nista omrsavila,mozda 1-2 kile i rekla sam dijeta nikada vise.
Kojekude hvala ti puno,sve cu procitati odlicni su saveti.
Makce napisala sam kilazu i visinu mozes li mi molim te sada dati savet i izracunati jer se uopste ne razumem u te tablice i koliko mi je dovoljno kalorija?
Svima vam se jos jednom zahvaljujem
Kada da jedem veceru?Koliko treba biti sati?Sta ako posle toga ogladnim?
Ja zaista moram zbog zdravlja nesto pothitno preduzeti.
Pozdrav svima
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

STA DA JEDEM MESTO LEBA?
STA DA JEDEM ZA DORUCAK KOJI NISAM JELA GODINAMA?
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jun 16, 2009 2:39 am

Post od makce »

Slusaj me dobro ako zelis da uspes, to sa grickanjem badema i kojekakvih semenki kao sto je rekao kojekude kod nas ekstremno punijih ne ide nikako pogotovu ne kod onih koji jedu na nervnoj bazi. Ja imma 23 godine i imala sam raznoraznih problema i za 5 godina sa 55 skocila kilaza na 110. To nije bila nepaznja nego na psihickoj bazi svaku nervozu sam lecila hranom (ne nervozu tipa dal cu naci decka i takve gluposti,nego razvod svojih roditelja preseljenje itd. o tome sam vec pisala) Onda sam dosla u fazu kada vise nisam osetila glad i stvarno sam se preplasila bila sam depresivna i zelela sam nesto da ucinim i nisam znala kako i odakle poceti.I pocela sam od 18tog juna ove godine.Za mesec dana sam skinula 10kg sa brojanjem kalorija a sada naredni mesec jos neznam mericu se 18 avgusta kad bude 2 meseca od brojanja kalorija.Jedino sto u ovoj dijeti moras bas da budes istrajna ali ne tako da nista ne jedes nego da sve jedes ali u mnogo manjim kolicinama.Odmah na pocetku ovog foruma sam detaljno ispisala pristup brojanju kalorija,neznam ontario dal si citala sve to ali bi bilo dobro da procitas. Druga stvar moras da nabavis tablicu s kalorijama da ti bude lakse u kombinovanju hrane. Ako hoces i tablice s kalorijama mogu da ti posaljem preko skype ili Msn ako imas ako ne onda na mail.
Bilo bi dobro da kalorije rasporedis tako da ne preskaces ni jedan obrok pa cak i + 2 uzine izmedju.Prvi mesec sam i ja tako radila a sada jedem tako da po neki put i preskocim ako nisam gladna. Sada cu da ti izracunam koliko ti sada kalorija unosis i koliko bi trebala za da unosis posto zelis da mrsavis...
LJUDI SU CUDO,ZATO IM SE I CUDIMO...
Korisnikov avatar
srpkinja
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 1:34 pm

Re: KAKO POBEDITI DEPRESIJU,OCAJ I SPRECITI LECENJE HRANOM?

Post od srpkinja »

makce napisao: Ja sam takodje jedna od onih koja je dusu lecila hranom
Sada mogu da kazem da sam skroz savladala hranu.Ne jede ona vise ...
Ostavljajte komentare a ja cu savete iz svog licnog iskustva-nisu babini recepti ili ono rekla kazala nego moje iskustvo iz zivota i vecita borba sa kilazom.
makce, divna si, iako ne spadam u debele u mojim godinama, sada cu 5o napuniti, visina167, tezina70kg..ipak zbog sebe skinula bih koje kilo.
Stvarno si sve ovo lepo objasnila. Ako procitas moje postove shvatices zasto sam dobila nekih 5-6 kg posle operacije(mislim zbog usporenog metabolizma i ubrzanog prelaznog perioda i leka koji nazalost moram uzimati svakodnevno)...ipak rado bih skinula tih 5-6 kg ...pokusacu to racunanje kalorija.

Nadjoh nesto o uzimanju vode, sada ne znam gde je taj post, molim te napisi ponnovo o tome ako imas vremena..pokusacu da odredim meni potrebnu kolicinu kalorija.......
pozdrav tebi, hvala :)
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Post od makce »

Znaci ovako tebi dnevno treba za rad organizma s ovom kilazom koju imas 2100kcal ali posto zelis da mrsavis smanjis za 500 kcal. Ti dnevno trebas da uneses 1600 kcal da bi lagano mrsavila.A ako istrajes na duze svaki mesec smanjuj po 100kcal dok ne dodjes na 1200kcal.Sve meris na vagicu i preko toga nista ne jedes.Da bi znala da organizujes obroke trebaju ti kalorijske tablice.ne izbacuj hleb samo ga za pocetak smanji na 50 gr za jedan obrok.Salama i drugi suhomesnati proizvodi imaju od 500 do 700 kalorija u 100 grama zato bi trebalo da ih smanjis napr oko 30-50 grama po obroku. Kafu sok kapucino mleko u kafu secer u kafu sve se to racuna.Sve sem vode ima kalorija. Ulja,masti itd imaju oko 900 kcal u 100 gr . Ovo je samo odokativno a ako zelis kalorijske tablice po kojima ja brojim kalorije poslacu ti.Mozes sve da jedes ali tako da dnevno pojedes 1600 kcal.Posto si skroz neaktivna i posto ti preti dijabetes probaj ozbiljno da se prihvatis ovoga jer je mnogima pomoglo i smanjili su kilograme .To merkanje i racunanje moze da ti bude i zabavno.
Kada u prvih nedelju dana istrajes na ovakav nacin da se hranis moci ces da prebrodis i sve ostalo a i zelja za hranom kada si nervozna ce nestati kao sto je i meni nestala. Sada mi vise prija da budem blago gladna nego sita.
Da i jos nesto da bi se gojila,7000 kalorija ti je potrebno da pojedes vise nego sto treba. 2100kcal treba tvom organizmu ali posto jedes iz nervoze verujem da je taj broj i veci.Pa i da 700 kcal vise pojedes nego sto ti treba to ti je za 10 dana 1kg viska. Ovom dijetom mozes da jedes kao i do sada i ne trebaju ti neke specijalne namirnice ili da izbacujes odredjene namirnice. Treba ti samo olovka papir tablica s kalorijama i vagica a posto si neaktivna eto ti 10 min aktivnosti dok napises plan obroka za ceo dan u vrednosti od 1600kcal. Sta god ne razumes pojasnicu ti opet ako treba.... :wink:
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Post od makce »

Srpkinjo ja u vezi pravilnog pijenja vode nisam pisala ali nema veze reci cu ti moje misljenje... Procitala sam negde da je pravilno pijenje vode kada popijes na svaki sat po jednu casu vode znaci 2 dl, ili da je pravilno pijenje 2 case pre ili za vreme obroka nikako posle... Neznam ko pise ta pravila ali kada sam pila po jednom od tih pravila vodu nadula sam se i osecala da ce mi i zabe plivati u stomaku. Tako da meni to uopste ne prija. Ja sam pila 2 case nakon obroka i to mi je bas onako super a sada sam primetila da mi je dosta i jedna casa nakon obroka. Ne mogu da se piju neznam ni ja koliko ekstremne kolicine vode ako je zeludac mali ili ako se smanji. Ja mislim da treba piti vecu kolicinu pogotovu kad je ovako toplo ali samo onoliko koliko prija,ne treba piti po nekim receptima pa da se covek naduje ili da mu bude muka od vode,neznam kako to moze da pomogne?
Eto to je moje misljenje a ako nisi zadovoljna time ti potrazi sigurno ima neko strucniji sto se toga tice :D
Samo polako i za mesec dana s ovom dijetom skinuces tih par kilograma ali pokusaj da ne preterujes sto laganije mrsavljenje to su duzi efekti i probaj onda i u buduce da se hranis tako da odrzavas tu tezinu.... Ja se nadam da ces uspeti samo napred :lol:
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Clanak o dijetama,govori gospodja Jorga

Post od makce »

NE POSTOJE ČAROBNE DIJETE

Čudotvorni recepti za mršavljenje ne postoje, a zdravo gubljenje kilograma jedino je moguće uz savete stručnjaka

Kad bi neko smislio dijetu koja ne škodi zdravlju, uz koju se ne gladuje, a ekspresno skida kilograme i rezultati dugoročno ostaju, verovatno bi bio proglašen najvećim naučnikom. Čarobne formule nema, a milioni ljudi ipak redovno nasedaju savetima o tome kako da brzo izgube kilograme bez gladovanja. Neverovatan je podatak da prosečna žena provede čak 35 godina života na raznim dijetama!

Dijete i zdrava ishrana nemaju ništa zajedničko. Dijeta je način gubljenja kilograma, a zdrava ishrana način života - kaže Jagoda Jorga, specijalista za ishranu na Medicinskom fakultetu.

Najpopularnije dijete

Etkinsonova dijeta - konzumiraju se samo proteinski proizvodi, a zabranjeni su šećer, testenine, voće. Ovakva dijeta je samo za izuzetno zdrave osobe.

UN dijeta - po danima smenjuju određene grupe namirnica, meso, voće, skrob i ugljeni hidrati. Ovo je veoma neuravnotežena dijeta koja ima dosta nedostataka.

Dijeta sa nekuvanim jelima - sve namirnice se uzimaju sveže. Nepogodna za starije i osobe sa slabim organima za varenje.

- Suvišni kilogrami su rezultat pogrešnih navika u ishrani u dužem periodu. Ljudi biraju dijete preko novina, a one su medicinska terapija i to bi bilo kao da se i druge vrste terapija tako prepisuju. U poslednjih 30 godina nutricionizam je komercijalizovan, iako je to opasno po zdravlje. Postoji mnogo dijetalnih namirnica, raznih preparata i magičnih recepata, uprkos kojim je problem gojaznosti u celom svetu sve veći, što dokazuje da čarobna formula ne postoji - kaže Jorga.

Ona upozorava da dijete koje sami određujemo ostavljaju ozbiljne posledice po zdravlje, kao što su anoreksija, osteoporoza...

- Negativni efekti dijeta često se ispoljavaju tek za 10 do 20 godina, jer u periodu kada je organizam trebalo da se razvija, on nije dobijao neophodne namirnice. Inače, ljudi se često vode savetima nekog iz okoline ko je na određen način smršao. To zovemo „anegdotalni" dokazi, jer za to ne postoji medicinska potvrda, a poznato je da se kilogrami vraćaju kad se osoba ponovo vrati starom načinu ishrane - kaže Jorga.

Dijeta je pisano uputstvo koje daje lekar određenoj osobi prema njenim potrebama, a ostalo su opšti saveti, kojih se treba pridržavati da do gojaznosti ne bi došlo.

- To znači da treba imati tri, četiri redovna i umerena obroka, od kojih je najvažniji doručak. Poslednji obrok ne bi trebalo da bude dva do tri sata pre spavanja. Veoma je bitna i brzina žvakanja koja je danas značajno skraćena. Po pravilu, hranu bi trebalo žvakati, sve dok ona ne dođe gotovo u tečno stanje - preporučuje Jorga
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Post od makce »

Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Post od makce »

Beograd -- Stručnjaci za ishranu kažu da tek posle deset dana dijete organizam počinje da se oslobađa viškova masti.

Doktor Jagoda Jorga, profesorka Medicinskog fakulteta i stručnjak za ishranu, kaže da je zabluda da posle nekoliko dana dijete možemo lako da se pročistimo od svega što smo pojeli jer sve što unesemo tokom dana naš organizam ili potroši, ili ugradi u neke ćelije ili uskladišti u vidu rezervi.

Upravo te rezerve, najčešće u vidu masti, mnogo se teže prazne nego što se pune, jer organizam svaku dijetu doživljava kao gladovanje i brani se od toga tako što deponovanu mast čuva sve do desetog dana. Tek tada počinje oslobađanje viškova, kaže profesorka Jorga.

"Onaj ko treba da drži dijetu treba da je drži jednom u životu, da skine težine do one koja je za njega prirodna, jer svi ljudi mogu da budu sitne, srednje ili krupne konstitucije. Takvi smo genetski, ali niko ne mora da bude pothranjen i gojazan.

Profesorka Jorga kaže da je protivnik bilo kakve apstinencije u ishrani i da ništa nije zabranjeno, ali da ni u čemu ne treba preterivati. Ona je takođe i protivnik korišćenja raznih preparata za mršavljenje zato što gotovo ni za jedan nije dokazano da ima pozitivna dejstva, a neki od njih mogu čak da budu i štetni. "Jako je važno da se ova materija reguliše i da se prirodni preparati koji imaju neka lekovita svojstva registruju na sličan način kao i lekovi – da im se ispita efikasnost i neželjena dejstva. Ogroman broj tih preparata, na sreću, nema nikakva dejstva."

Jagoda Jorga kaže da je najbolji recept za zdravu ishranu i zdrav život – umerenost i raznovrsnost, a upravo to je često najteže postići.
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Iskazi Jagode Jorge

Post od makce »

EPIDEMIJA GOJAZNIH U SRBIJI

SVAKI TRECI DEBELjUCA

Visak kilograma ima 60 odsto stanovnistva. - Buce medju najmladjima - buduci dijabeticari i hipertonicari

Ne iscudjavajte se slikama gojaznih Amerikanaca. Malo bolje pogledajte oko sebe na ulici, u kancelariji, autobusu... Po statistikama, svaki treci stanovnik Srbije ima problem sa tezinom. Srbi su sve deblji i slede epidemioloski trend, koji je pre 20 godina postojao u Americi, ali i zemljama u tranziciji.

Epidemijski talas debljine stigao je do Srbije: oko 60 odsto stanovnika Srbije ima visak kilograma, pri cemu je medju njima 20 odsto ekstremno gojaznih, podaci su koje za "Politiku" sa oznakom alarmantno iznosi profesor dr Jagoda Jorga, specijalista za ishranu na Medicinskom fakultetu.

Krenimo od najmladjih: cak 13,2 odsto dece predskolskog uzrasta ima visak kilograma. Ovo su rezultati pregleda 200.000 dece. Ono sto je za lekare gojazno, a za mame i bake slatko i bucmasto dete, potencijalno predstavlja problem koji ce se i te kako odraziti na zdravlje skolarca, a potom adolescenta i odraslog coveka. Nasa sagovornica kaze da za malobrojne strucnjake koji se u Srbiji ozbiljno bave problemima ishrane i stanja ishranjenosti nacije - nema iznenadjenja. Dokle god pored svakom skolom budu nebrojani kiosci "brze hrane", a klizalista kao sto su ovog zimskog raspusta na DIF, u Kosutnjaku i Kalemegdanu tako malobrojna, nista se nece promeniti. Bicemo sve deblji i sve dok flasica kisele vode bude skuplja od bocice gaziranog, slatkog pica dostupna mladima. Ovo su tek dve, naizgled male, stvari koje moraju da se promene, da bi, kako kaze nasa sagovornica, drustvo definisalo svoj odnos prema borbi protiv gojaznosti koja se epidemijski siri, a mi okrecemo glavu i ne resavamo problem.

U Srbiji ima svega 39,2 odsto normalno uhranjenih, a to su osobe ciji je BMI-indeks telesne mase izmedju 20 i 25. Formula izracunavanja BMI je jednostavna: svoju telesnu tezinu u kilogramima treba podeliti sa telesnom visinom na kvadrat. Visinu izrazavamo u metrima. Tako se dobija dvocifreni broj: ako je manji od 25, kilogrami ne ugrozavaju zdravlje. Ako je BMI izmedju 25 i 30 govori se o gojaznosti prvog stepena, ako je izmedju 30 i 40 - o gojaznosti drugog stepena, a ukoliko je visi od 40 rec je o ekscesivnoj gojaznosti.

Kod nas prvi stepen gojaznosti ima 36 odsto ljudi, drugi ima 15,8, a ekscesivnu gojaznost ima 1,1 odsto stanovnika. Najvise gojaznih je u Vojvodini.

- Dugo je i kod nas vladalo misljenje da kada neko "lako" nosi visak kilograma, kada mu oni ne smetaju zdravlju, odnosno kada covek jos nema ni dijabetes ni izrazeno povecanje krvnog pritiska - ne mora da brine. Danas je stav potpuno drugaciji, pa se i kod ove takozvane nekomplikovane gojaznosti odmah pristupa lecenju. Jer, bolje je da se danas bavimo gojaznoscu nego da sutra lecimo dijabetes, hipertenziju, bolesti srca... Osobe koje se hvale da dobro "nose" visak svojih kilograma ne razmisljaju koliko trpi njihova zucna kesa ili kukovi i ostali zglobovi, sto ce se sve ispoljiti za desetak godina, mozda i pre - objasnjava dr Jagoda Jorga.

Tako je kategorican medicinski stav da je debljina bolest - usvojen i kod nas. Zbog epidemije gojaznosti koja vlada podjednako medju Srbima kao i medju Nemcima ili Indijcima, drzava mora da sacini efikasnu strategiju borbe. Doktorka Jorga kaze da je gojaznost problem citavog drustva, a ne pojedinca i dodaje da se onda ne moze reci da "neko zdere, pa je zato debeo", a da mu se ne pruzi pomoc. Zapravo, gojazan covek, i da donese odluku da se resi suvisnih kilograma, u ovom casu to moze da uradi samo u Nisu, Novom Sadu i Beogradu - u specijalizovanim savetovalistima i pojedinim domovima zdravlja sa ekipama entuzijasta. Ostali su prepusteni novinskim dijetama i raznim preparatima, od kojih, kaze nasa sagovornica, nema nikakve koristi, a ljudi samo bacaju pare i gube vreme, pri cemu "nose pecat da su debeli, ali ne i pecat da imaju visok krvni pritisak, jer 70 odsto ovih osoba ima ozbiljan problem s pritiskom".

Po recima doktorke Jorge, sedam odsto svih sredstava koje se iz zdravstvene kase odvaja za lecyenje gojaznih jednako je novcu koji se odvaja za lecenje malignih bolesti. Prepoznavanje gojaznosti je prvi korak u efikasnijoj strategiji borbe protiv gojaznosti.

- To treba da rade edukovani lekari iz opste prakse, koji svoje pacijente moraju jasno da upozore kakav rizik i opasnost nosi visak kilograma, a ne da preko toga prelaze cutke. Ne moze se takvoj osobi savetovati da gladuje ili da sest meseci jede kupus. Ni saveti o strogim dijetama nece pomoci. Takvim pacijentima mora da se ponudi zamena u balansiranim, dugotrajnim dijetama, koje ce sadrzati namirnice s dovoljno hranljivih materija, ali sa smanjenim kalorijama. Mi imao odlicnu mrezu savetovalista za dijabetes, koja su zapustena, a koja bi mogla brzo da se pretvore u efikasnu mrezu savetovalista koja bi krenula u bitku s gojaznoscu na nasem podrucju - kaze dr Jagoda Jorga.

Glavni razlog pojave gojaznosti kod nas je u nasim navikama i kuhinji - u nacinu ishrane koja sadrzi vise masti nego sto mozemo da je potrosimo. Jer, odavno smo napustili sela i prestali da radimo u polju, prirodi, sumi gde bismo mogli da "potrosimo" visak unetih kalorija. Opet, covek u gradu tesko prihvata preporuku o redovnoj fizicykoj aktivnosti. Mnogo vise se veruje dijetama ili se i dalje ceka cudesna tableta za mrsavljenje. Toga nema.

Olivera Popovic
Korisnikov avatar
srpkinja
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 1:34 pm

Post od srpkinja »

makce napisao: Jagoda Jorga kaže da je najbolji recept za zdravu ishranu i zdrav život – umerenost i raznovrsnost, a upravo to je često najteže postići.
makce, posebno mi se dopala prethodna recenica, divno si sve to skupila o dijetama. Prvi put u zivotu pokusacu da smanjim kolicinu unesene hrane, ja koja sam doskora jelo smatrala kao neprijatnu obavezu ....
Da, pijem vodu kada sam zedna, tada mi prija. .Moguce da i ne postoje neka pravila vezana za uzimanje vode. Svakako hvala na objsnjenju.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

makce napisao:Znaci ovako tebi dnevno treba za rad organizma s ovom kilazom koju imas 2100kcal ali posto zelis da mrsavis smanjis za 500 kcal. Ti dnevno trebas da uneses 1600 kcal da bi lagano mrsavila.A ako istrajes na duze svaki mesec smanjuj po 100kcal dok ne dodjes na 1200kcal.Sve meris na vagicu i preko toga nista ne jedes.Da bi znala da organizujes obroke trebaju ti kalorijske tablice.ne izbacuj hleb samo ga za pocetak smanji na 50 gr za jedan obrok.Salama i drugi suhomesnati proizvodi imaju od 500 do 700 kalorija u 100 grama zato bi trebalo da ih smanjis napr oko 30-50 grama po obroku. Kafu sok kapucino mleko u kafu secer u kafu sve se to racuna.Sve sem vode ima kalorija. Ulja,masti itd imaju oko 900 kcal u 100 gr . Ovo je samo odokativno a ako zelis kalorijske tablice po kojima ja brojim kalorije poslacu ti.Mozes sve da jedes ali tako da dnevno pojedes 1600 kcal.Posto si skroz neaktivna i posto ti preti dijabetes probaj ozbiljno da se prihvatis ovoga jer je mnogima pomoglo i smanjili su kilograme .To merkanje i racunanje moze da ti bude i zabavno.
Kada u prvih nedelju dana istrajes na ovakav nacin da se hranis moci ces da prebrodis i sve ostalo a i zelja za hranom kada si nervozna ce nestati kao sto je i meni nestala. Sada mi vise prija da budem blago gladna nego sita.
Da i jos nesto da bi se gojila,7000 kalorija ti je potrebno da pojedes vise nego sto treba. 2100kcal treba tvom organizmu ali posto jedes iz nervoze verujem da je taj broj i veci.Pa i da 700 kcal vise pojedes nego sto ti treba to ti je za 10 dana 1kg viska. Ovom dijetom mozes da jedes kao i do sada i ne trebaju ti neke specijalne namirnice ili da izbacujes odredjene namirnice. Treba ti samo olovka papir tablica s kalorijama i vagica a posto si neaktivna eto ti 10 min aktivnosti dok napises plan obroka za ceo dan u vrednosti od 1600kcal. Sta god ne razumes pojasnicu ti opet ako treba.... :wink:
Makce za koga je to?
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Makce treba mi ta tablica,posalji mi na e-mail posacu ti u privatnoj poruci.
Makce po iznosu 1600 kalorija mozes li mi molim te napisati jedan dan ishrane.......please....samo da vidim jer nemam vagicu.Moracu da trazim,nemam pojma gde bi mogla naci.
Makce a sta ako sam navece gladna?
Pozdrav

p.s.
ovo si sve napisala za mene bas ti HVALAAAAA!
Genije si :P
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Makce koliko je 50 grama leba?
Mislim komada hleba,da li je to dnevno ili ne?
Koliko komada mogu da pojedem u toku dana?
Ljubim te,bas te udavih
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Post od makce »

Dorucak: Hleb psenicni beli 50gr -117kcal
Virsle pilece 100gr -129kcal
1 kuvano jaje - 76kcal
2dl jogurta 3,2%m.m. -124kcal
To je ukupno 446 kcal za dorucak

Uzina: Breskve 100gr -37kcal
kajsije 100gr -51kcal
sto je ukupno 88kcal

rucak:2,5 dl pilece supe -55kcal
150 gr domaci pomfrit przeni-185kcal
belo pilece meso 100gr 116kcal
paradajz 200gr -38kcal
ukupno 394 kcal

Uzina: banana 100gr -90kcal

Vecera:hleb 50gr -117kcal
paradajz 100gr - 17kcal
kobasica susena 50gr - 250kcal
jogurt 0,01%m.m. 1dl - 33kcal
ukupno 417 kcal

i to vam je 1435 i imam jos prostora za 1kapucino koji ima 40 kcal

Ovo je jedan od mojih dana od 1500 kcal a ti ontario dodaj jos 100kcal i to ti je to.Ali jako je vazno da ovako nesto ne jedes od oka bar ne na pocetku dok se ne priviknes.jer ne mozes od oka da meris namirnice.Jako je vazno da sve meris jer ce ti se na pocetku organizam malo pobuniti i vrlo je vazno da na pocetku jedes pravilno i da ne preskaces obroke a kasnije vec mozes kako tebi prija.Organizam se navikne onako kako si ga ti navikla i kad mu promenis nacin ishrane pobuni se.Mada s ovom dijetom je glad jako mala ako je primanjujes pravilno i ako su ti obroci rasporedjeni i ako pijes dosta tecnosti.
Ja naprimer jedem ujutru i uvece po 30 gr hleba prvi mesec sam jela po 50 gr ujutru i uvece.Tako bi i ti trebala da krenes od 50 gr.Medjutim mozes da jedes hleb kako ti prija ali da ga uracunas u kalorije i da ne prekoracavas to.Najvaznije je istrajati.Vec prvi mesec kad krenes tako da se hranis navici ces organizam i osecaces se kao da se hranis tako godinama.Vazno je da istrajes i da se priviknes na ishranu.A rezultate ces videti i sama vec prvi mesec ako se budes pridrzavala svega toga. :wink:
Odgovori