KAKO POBEDITI DEPRESIJU,OCAJ I SPRECITI LECENJE HRANOM?

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
lujka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 8:48 pm

Re: KALORIJSKA DIJETA

Post od lujka »

Ja sam izracunala svoj RMR i prema njemu mom organizmu je dnevno potrebno 2800kcal znaci toliko moram da pojedem dnevno da odrzim ovu liniju koju imam ali posto ja to necu nego hocu da smrsam trebala bih od 2800 da oduzmem 500 kcal

Kako račinaš RMR?

Gdje imaš tablicu sa kalorijama za ostalu hranu sem voća.

Oprosti neda mi se sve čitati. Već su mi priče postale dosadne. :cry: :oops: :cry: [/u]
Kako je lepo biti mlad.
lujka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 8:48 pm

Re: KALORIJSKA DIJETA

Post od lujka »

Citat "[quote="lujka"]Ja sam izracunala svoj RMR i prema njemu mom organizmu je dnevno potrebno 2800kcal znaci toliko moram da pojedem dnevno da odrzim ovu liniju koju imam ali posto ja to necu nego hocu da smrsam trebala bih od 2800 da oduzmem 500 kcal "

Kako računaš RMR ?

Gdje imaš tablicu kalorija za ostalu hranu ?

Oprosti što direktno postavljam pitanja, neda mi se čitati jer sam se umorila od od toga.
Kako je lepo biti mlad.
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jun 16, 2009 2:39 am

Post od makce »

Pa sto uopste dolazis ako ti je sve to dosadno,ja te ne teram da citas .Ko ima problem i ko zeli zaista da ga resi nek cita sve a koga to ne intresuje sta ja imam s tim.Sve je tu objasnjeno i napisano i svi sajtovi su tu postavljeni pa ako ti se hoce ti procitaj ako ne ok sta da ti kazem vise.
LJUDI SU CUDO,ZATO IM SE I CUDIMO...
macence
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 6:17 pm

Post od macence »

Makce,

U tvom izlaganju ima veoma dobrih zakljucaka i preporuka, ali ja u tvojoj prici zaista ne vidim nesto novo i revolucionarno. Upravo je to ono sto hiljade poznatih i nepoznatih lekara, nutricionista i naucnika stalno ponavljaju kada pricaju o zdravoj ishrani, zdravom stilu zivljenja, zdravom odnosu prema sebi i okolini.
Cinjenica je da na zapadnoj zemljinoj hemisferi skoro polovina ljudi ima veoma lose navike u ishrani i nije dovoljno fizicki aktivna, sto rezultira preteranom gojaznoscu i mnogim zdravstvenim problemima. Po mom misljenju to nije posledica nedostatka informacija o zdravom zivotu, vec nedostatka zelje, motivacije i determinisanosti da se nesto promeni u stilu zivlenja radi boljeg zdravlja i izgleda. Slazem se i da u svim ovde navedenim problemima veliku ulogu ima anksioznost, depresija i razni poremecaji ponasanja. Slazem se da je vazno o tome govoriti sto cesce i sire, da bi ljudi koji nisu svesni da neki od ovih problema imaju, to i uvideli i potrazili strucnu pomoc.
Nekoliko veoma vaznih cinjenica si iznela i one su zaista kljucne za uspeh pokusaja da osoba promeni nacin ishrane i zivota. Kao prvo, a to govore i mnogi strucnjaci, potrebno je doneti cvrstu odluku, pracenu iskrenom zeljom da se procesu promene ponasanja pristupi. Zatim je jako vazan plan, a da li ce to biti brojanje kalorija i poena, pojacana fizicka aktivnost, South Beach ili Zone planovi, posebna dijeta i nacin zivota koju ce preporuciti nutricionista ili lekar po meri pacijenta ili nesto sasvim peto je stvar licnog izbora. Vazni su i podrska koju osoba treba da ima u ovom procesu, znanje o namirnicama, njihovim hranjivim vrednostima i kako one koriste ili stete organizmu, kao i cinjenica da to treba da bude trajna promena u stilu zivljena, jer jedino tako ce i dobri rezultati biti trajni.
Brojanje kalorija i ograniceni unos istih je osnova mnogih veoma poznatih i vec siroko komercijalizovanih planova. Ne znam da li cula za Weight Watchers? http://www.weightwatchers.com/plan/index.aspx Oni posluju sa uspehom vec 45 godina. Rade upravo to sto ti predlazes. Prvo pomognu osobi da postavi svoje ciljeve, a onda preporuce koliko kalorija dnevno treba da se unosi da bi se izgubilo x kilograma za y vremena, a zatim koliko kalorija dnevno je potrebno da bi se ta zeljena tezina odrzala. Kod njih mozes da nadjes i tabele i preporuke o glikemijskom indeksu, vec gotove recepte, jelovnike, savete. Detaljne tabele sa energetskim vrednostima velikog broja namirnica postoje odavno i nije ih tesko naci za dzabe. One kvalitetnije (potpunije) ti daju informacije o kolicini masnoca (ukupne masnoce, zasicene masti, trans-masnoce i holesterol); zatim o ukupnoj kolicini ugljenih hidrata, proteina, biljnih vlakana, natrijuma, vitamina i ostalog. Postoje i programi koji ti olaksavaju da za sve svoje omiljene recepte izracunas ne samo energetsku vrednost po porciji, vec i sve druge nutritivne vrednosti. Onda to sve iskombinujes sa GI (glikemijski indeks) vrednostima za svaku namirnicu, sto je veoma vazna stavka u mnogim poznatim dijetama tipa South Beach ili The Zone. U ovim i slicnim planovima se preporucuje ogranicavanje kolicine onih namirnica u ishrani koje imaju veliki GI. Kada namirnica ima veliki GI (beli hleb, beli pirinac, belo brasno, secer, kukuruz i kukuruzno brasno, krompir, testenine razne ...) to znaci da se iz njihovih ugljenih hidrata glukoza veoma brzo izdvaja i organizam kao odgovor na to luci vise insulina koji dalje regulise koncentraciju glukoze u krvi, tj. stimulise procese prevodjenja viska glukoze u mast. Ta hrana je omiljena kod vecine nas jer vrlo brzo izazove osecaj sitosti i zadovoljstva, sto je opet povezano sa nekim drugim biohemijskim mehanizmima. Ali, losa strana medalje je da to zadovoljstvo ne traje dugo, niti sitost i ubrzo posle takvog obroka mi hocemo jos tortice ili mirisljavog belog hleba, pogacice sa cvarcima, cokoladice i slicno. E, upravo je trik u ovim planovima uzimati namirnice sa malim GI a to je hrana bogata proteinima kao sto su meso, riba, jaja, pecurke, mlecni proizvodi, mahunarke, zatim zelenis, povrce i voce, integralne zitarice, krtolasto povrce kao sargarepa ili cvekla, mada ovde spadaju i crna cokolada, orasi, bademi i ostale kostunice. Postoji i akcenat na unosu dovoljnih kolicina potrebnih (zdravih) masnoca, a to su one namirnice bogate nezasicenim masnim kiselinama, a posebno one bogate omega-3-nezasicenim masnim kiselinama i striktnom ogranicenju uzimanja namirnica koje sadrze stetne trans-masnoce. Opet je vazna kontrola velicine porcija, tj. energetske vrednosti, kao i redovna fizicka aktivnost.
Ja pored gore navedenog imam i nekoliko trikova koji mi pomazu:

Uvek pojedem dobar dorucak.
Kada mi se prijede nesto slatko u onom kriticnom periodu izmedju 10 i 11 pre podne, imam pripremljenu kockicu najfinije crne cokolade i desetak oljustenih badema (bademe i cokoladu drzim u fioci na poslu)
Pre rucka popijem casu ili dve ciste vode.
Rucak nosim od kuce, a to obicno bude neka dobra salata (preliv dodam neposredno pre rucka), ili manja porcija onoga sto smo jeli za veceru predhodnog dana, redje sendvic koji sama pravim.
Trudim se da ’zatvorim’ kujnu u 8 uvece, a to znaci niko – ni ja ni deca ni muzic ne grickaju gluposti pred spavanje.
Posto svi u kuci mnogo volimo beli hleb, peciva, torte i kolace, a trudimo se da ih u svakodnevnoj ishrani ogranicimo, dozvolimo sebi jednom u dve nedelje nesto od toga. Onda stvarno uzivamo ili u sladoledu ili najbogatijoj torti, pogaci, kiflicama, pici, pomfritu, ruskoj salati – bar nesto od toga, da nas zelja mine.

Zakljucak je da svako ko je zdrav, a ima visak kilograma, ako bude jeo manje i ako bude birao zdraviju hranu i povecao fizicku aktivnost, posle odredjenog vremena ce se osloboditi viska kilograma i bice jos zdraviji i lepsi.
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Post od makce »

To sto sam ja iznela,znam da nije nista novo,ali jako malo se prica o tome. Bar kada sam ja krenula s brojanjem kalorija,jedva da sam nesto i nasla.Kalorijskih tablica ima na milion,gde god je sajt posvecen mrsavljenju,ali sta s tim kalorijama? Ljudi ih samo pogledaju i toliko niti imaju pojma,niti ih to preterano intresuje... Zato sam ja svoje iskustvo iznela,jer je meni pomoglo i jos uvek mi pomaze.
Mnogi ljudi imaju negativno misljenje,ili ih jednostavno ne intresuje ovakav nacin ishrane a samo on dovodi do pravih i trajnih rezultata,jer se menjaju i navike u ishrani.
Svi bi na brzaka da smanje kilazu,pa drze raznorazne dijete koje ne dovode do trajnog nego samo do trenutnog resenja tj jo-jo efekta a najcesce takve dijete su pogubne za ljudski organizam...
U svakom slucaju cenim i vase misljenje i neki novi savet mi je uvek dobro dosao i zahvaljujem vam.
Kao sto sam vec rekla,nisam dosla ovde da pametujem i da se prepucavam sa forumistima,nego da razmenjujemo informacije i da pomognemo onome kome je nasa pomoc potrebna. :wink:
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Post od makce »

Evo ovako javljam vam se da saopstim da sam ovom dijetom za manje od mesec dana skinula 10kg nije laz nije prevara.Prvih nedelju dve je sigurno izlazila samo tecnost i ispraznila se creva.Ali verujem da sam stvarno skinula sigurno oko 5 kg masnih naslaga ako ne i vise.A i po meni se vidi da sam smrsala..Ali idem dalje treba mi jos najmanje 30 kg da skinem i sigurna sam da narednih 10 kg cu skidati sporije nego prvih 10 ali ne marim,polako i sigurno brojim kalorije.Od 18 jula smanjujem do 1200kcal na dan tako da verujem da cu dobro napredovati....Svako ko zeli na duze staze da odrzava liniju preporucujem ovu dijetu brojanja kalorija...
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Post od makce »

Od danas prelazim na 1200 kcal.Mesec dana sam bila na 1500 kcal sada smanjujem.Ako mi bude prijalo nastavicu tako.Procitala sam po forumima razne negativne komentare na temu brojanja kalorija.Procitala sam da su kalorije marketinski poduhvat i da pomocu njih ne mozes da oslabis.... Svako ima svoje misljenje i svako ima prava da veruje u bilo sta,ali ja ipak verujem u kalorije... Gutala sam razne tabletice i cajeve za mrsavljenje drzala dijete koje su bile neefikasne pa i ako sam s njima skinula odredjenu kolicinu kilograma,kile su se vracale na staro pa cak sam se i ugojila jos vise nakon prestanka dijete.Kako sam pocela da brojim kalorije masne naslage se smanjuju i ja sam vrlo zadovoljna.10 kg nije mala stvar mrsavljenja.A pomocu brojanja kalorija ljudi su smrsali i do 50 kg i meni je bas to i potrebno... :roll:
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Post od makce »

Neznam dal ovo nekoga intresuje, ali pisala sam jer sam mislila da ima bar jedan moj istomisljenik da razmenjujemo iskustva....
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Makce ja trebam pomoc jer pojma nemam u vezi kalorija!
Ja imam 90 kila i jako sam se udebljala.Trebala bih da imam bar 60 kila ali to ne mogu ni da zamislim.Ja JEDEM na nervnoj bazi znaci i kada nisam gladna samo nesto zvacem.
Reci mi za pocetak,da li vodis samo racuna o kalorijama ili imas neku dijetu?
Ja ne bih drzala dijetu nego samo brojala kalorije.
Kada budes imala vremena pisi......
Pozdrav
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Post od makce »

Ne drzim nikakvu dijetu. Samim tim sto brojis kalorije to ti ogranicava hranu samo na toliko koliko smes da pojedes dnevno.
Na primer ja sam izracunala moj rmr i on je bio 2800 kcal dnevno. Rmr ti je inace koliko ti kalorija treba za rad i funkcionisanje tvoga tela na dan. Rmr mozes izracunati po formulama na ovom sajtu
http://kadvolim.com/?q=minus .
Ako zelis da mrsavis, od svog rmr broja oduzmes 500 kcal i to ti je broj kalorija koji unosis na dan i s kojima ces polako ali sigurno da mrsavis.
Ja sam naprimer kao sto rekoh dobila broj 2800 kcal dnevno da mrsavim smanjila sam za 500 to je 2300 kcal. E ali posto je to bilo nekako puno za mene smanjila sam na 1500kcal.Toliko jede zenska osoba sa normalnom telesnom tezinom. Posto mi je to prijalo tako sam organizovala svoje obroke.Da mi nije prijalo pocela bi od 2300 pa bi postepeno smanjivala.
Ako nesto ne razumes ti mi napisi kilograme,visinu,i koliko imas godina i samo mi reci koji je primer kod tebe od sledeceg navedenog:
1. Neaktivni =(većinu dana i večeri providiš sedeći)
2. Lagano aktivni = (neke aktivnosti u toku dana, na primer: kretanje na poslu, kućni poslovi, kuvanje, nešto malo hodanja)
3. Umereno aktovni =(većinu vremena providite stojeći, ili se redovno bavite sportom ili nekom drugom vrstom aktivnosti barem 3-4 puta nedeljno)
Pa cu ti ja izracunati i posavetovati i pojasniti jos detaljnije sta te intresuje. Zelim da ti pomognem jer sam i ja bila u istoj situaciji a znam da ih ima jos puuuuuno takvih koji imaju isti problem ali ne traze pomoc na pravi nacin nego traze pomoc u blic dijetama koje privremeno dovode do rezultata.
Ne mozes masne naslage sto su se skupljale godinama ili si bucmast celog zivota to da promenis za jedan dan. Moras da naucis kako da jedes i da naucis da je hrana tvoj veliki neprijatelj ako je previse zavolis :-?
Zato sta god te intresuje ja cu ti pojasniti i dacu ti savete u vezi svega. :wink:
kojekude
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 12:02 am

Post od kojekude »

@macence - RESPECT!!!

Brojanje kalorija je samo zamlaćivanje, forma umesto suštine.
Opterećenje bez potrebe, dodatna opsednust hranom.

@Ontario
Vrlo je prosto. Potrebno je sam se edukovati ili slušati druge (pa kako vam bude). Nema potrebe da se zamajavate brojanjem kalorija.
Ni da se vodite da držite određenu dijetu.
Evo u par koraka šta možete uraditi:
1. pravilan unos vode (nađite moje postove bar u 5-6 sam napisao kako se pravilno unosi voda),
2. jedite sveže voće i povrće što više,
3. obavezno doručkujte, gledajte da izbegnete užinice, večeru posle večere itd

Volite da grickate? Pa grickajte bez griže savesti!!!!
Kupujte nepržene semenke od bundeve i samo napred!
Volite slatko? Evo dve muve jednim udarcem: kupite lesnike ili bademe i konzumirajte svakodnevno ako imate potrebu (a i ako nemate, valja da čine deo ishrane).
Za doručak bih vam preporučio musli, običan najobičniji i da u njega dodajete samlevenog lana.

Ako ne možete da se odreknete masne, pržene, slatke hrane, grickalica, ovo vam je put do zdravijeg organizma i optimalnog broja kilograma: da i dalje konzumirate i masno i slatko i da grickate, ali da to budu zdrave namirnice. Takvom ishranom i pravilnim unosom vode bićete siti a kilogrami će se topiti. Što je najveći fazon, te namirnice će vam biti sve ukusnije, a ove sadašnje - sve manje privlačne.
“Čvrsto sam uveren da kad bi ukupno medicinsko znanje koje se danas primenjuje mogli baciti na dno mora, to bi bilo u korist čovečanstva i na štetu riba.“ - Oliver Wendell Holmes
"Virusi ne postoje" - kojekude
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Post od makce »

Prvo i prvo ne mozes da govoris da to nije delotvorno. Ja nikome nisam govorila dal mu je neka dijeta dobra ili nije jer na svaki organizam drugacije deluje. Ja vama ne govorim sta je dobro ili nije a ako se neko vidi u ovoj dijeti i misli da bi mu to pomoglo sto da ne.
S brojanjem se unose sve namirnice ujednaceno tako da nema raznoraznih kriza i kojekakvih izgladnjivanja. Pravilno se jede i naucis svasta o hrani. A i dugorocni su rezultati jer samim tim naucis kako da se pravilno hranis i kako da uzimas hranu koliko ti trerba.
Iskreno ja da sam grickala lesnike semenke koliko ocu bila bi jos duplo ovakva kao sto jesam jer te one zasite ali ne bas na duze vreme. A i uopste je poznato da kad ih grickas postaje zarazno i ne mozes da prestanes da ih jedes. I te takve grickalice sadrze maltene isti broj kalorija kao i cips.
U nekim zemljama ima dijeta s bodovima koja je takodje efikasna i koja se sve cesce primenjuje u prirodnom lecenju gojaznosti. Za one koji imaju problem kao ja nema sanse da pomogne grickanje lesnika i kojekakvih semenki kao i preskakanje obroka jer to nas dovede u jos goru situaciju opet isto nekontrolisano i neredovno jedemo.
Mora da se vodi evidencija o ishrani jer samo tako imamo uvid u to kako treba i sta pojesti.
Zato ne treba tvrditi sta je najbolje. Ako ti mislis da je tvoja dijeta najbolja otvori temu pa tamo pisi o tome nista ti necu komentarisati niti te odvracati od toga niti tvrditi da nisi u pravu.Jednostavno ce se neko sloziti s tobom pa ce doci i deliti tvoje misljenje,drugi se nece sloziti pa ce produziti dalje....
Meni je pomoglo ovo brojanje kalorija zato sam i otvorila ovu temu jer je iz mog iskustva i stvarno me vratilo u zivot. Tebi ako se ne svidja preskoci ovo i to je to.
rubeola
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 22, 2009 10:46 am

Makce bravo!

Post od rubeola »

Prvo da ti cestitam na gobitku kilograma i da ti pozelim da istrajes!
To sto si navela je idealan nacin za gubitak vec e tezine!
Moja mama je imala 110 kg i 158 cm,i za sest meseci je oslabila 30 kg,a sledecih sewst jos 15 i tu tezinu odrzava!Profesorka Jagoda Jorga,ne da da vise oslabi zbg njenih godina i kostiju!!!
Dijetom profesorke Jagode Jorge,koja joj je dala dijetu sa 1800 kkal,koje je ona smanjila na 1200,sto je po meni poreteran,ali posto je ona tada slomila kuk i nije se kretala,mozda je bilo i dovoljno.Prvog meseca oslavbila je 11kg,a svakog sledeceg po 5,5.profesorka je insistirala da posle prvog meseca pocne i da vezba,najmanje 2,5 sati nedeljno.Svakog dana sem vikendom bar po pola sata jer se metabolizam usporava.Ona je setala lagano na stakama po pola sta mesec dana,a onda sa stapom.
Profesorka je trazila da pocne da radi trbusnjake.Jedan dnevno prve nedelje,dva dnevno druge.tri dnevno trece,4 dnevno 4e..i tako da povecava za jedan dnevno svake nedelje.To je bukvalno 2 sekunde posla.Nikako se trbusnaci ne smeju raditi intenzivnije jer je jako gojaznima oslabljen trbusni zid,pa moze da nastane kila...Sada moja mama,radi dva puta po 20 trbusnjaka :D
Sve sto si ti napisala je apsoutno tacno.Tako najveci nutricionisti daju terapiju i ona na duze staze jedino uspeva!!!
Kombinuj svoju hranu,i da ne zaboravim,ima fora,caj od kantariona pije se 15 min pre obroka jak,unistava osecaj gladi!
Voda se nikako ne pije posle nego pre ili za vreme obroka...Najmanje dve litre dnevno.
U lilly potoji odlicno ulje od brsljena i gel ,oko 100 dinara,koji su super da posle ne visi koza!To sam samo htela da dodam na tvoj tekst!
Vrlo zbunjena,izrazito emotivna...
rubeola
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 22, 2009 10:46 am

Makce bravo!

Post od rubeola »

Prvo da ti cestitam na gobitku kilograma i da ti pozelim da istrajes!
To sto si navela je idealan nacin za gubitak vec e tezine!
Moja mama je imala 110 kg i 158 cm,i za sest meseci je oslabila 30 kg,a sledecih sewst jos 15 i tu tezinu odrzava!Profesorka Jagoda Jorga,ne da da vise oslabi zbg njenih godina i kostiju!!!
Dijetom profesorke Jagode Jorge,koja joj je dala dijetu sa 1800 kkal,koje je ona smanjila na 1200,sto je po meni poreteran,ali posto je ona tada slomila kuk i nije se kretala,mozda je bilo i dovoljno.Prvog meseca oslavbila je 11kg,a svakog sledeceg po 5,5.profesorka je insistirala da posle prvog meseca pocne i da vezba,najmanje 2,5 sati nedeljno.Svakog dana sem vikendom bar po pola sata jer se metabolizam usporava.Ona je setala lagano na stakama po pola sta mesec dana,a onda sa stapom.
Profesorka je trazila da pocne da radi trbusnjake.Jedan dnevno prve nedelje,dva dnevno druge.tri dnevno trece,4 dnevno 4e..i tako da povecava za jedan dnevno svake nedelje.To je bukvalno 2 sekunde posla.Nikako se trbusnaci ne smeju raditi intenzivnije jer je jako gojaznima oslabljen trbusni zid,pa moze da nastane kila...Sada moja mama,radi dva puta po 20 trbusnjaka :D
Sve sto si ti napisala je apsoutno tacno.Tako najveci nutricionisti daju terapiju i ona na duze staze jedino uspeva!!!
Kombinuj svoju hranu,i da ne zaboravim,ima fora,caj od kantariona pije se 15 min pre obroka jak,unistava osecaj gladi!
Voda se nikako ne pije posle nego pre ili za vreme obroka...Najmanje dve litre dnevno.
U lilly potoji odlicno ulje od brsljena i gel ,oko 100 dinara,koji su super da posle ne visi koza!To sam samo htela da dodam na tvoj tekst!
Vrlo zbunjena,izrazito emotivna...
Korisnikov avatar
makce
Stalni član
Stalni  član

Post od makce »

Hvala lepo na podrsci. Najzad da naidje neko ko razume o cemu pricam. Drago mi je sto je tvoja mama uspela da smrsa, tako je smrsala i jedna moja poznanica koja je od malena bila punacka.Kad je isla kod nutricioniste rekao joj da je to nasledno i da ce moci samo delimicno da smanji tezinu dao joj neku dijetu ali ona nije uopste smanjila kile s tom dijetom.
Onda je jedna medicinska sestra neka njena rodjaka posavetovala da krene da broji kalorije do 1500 kcal dnevno i da to sve belezi. Za godinu dana se prepolovila,smrsala je duplo od njene dotadasnje tezine a i dalje odrzava tu tezinu nije se ugojila jer unosi samo potreban broj kalorija a i ne moze puno da jede.Jede samo onoliko koliko je njenom organizmu potrebno.
Mozes li mi vise reci o onim gelovima ili sta vec,gde ja to mogu da nadjem, u apoteci ili gde? Meni koza ne visi ali ne bih zelela da se to desi za koji mesec.Pa ako mozes da mi kazes kakvi su to gelovi,za sta konkretnije sluze i gde mogu da se nadju?-hvala unapred. :)
Odgovori