Makce,
U tvom izlaganju ima veoma dobrih zakljucaka i preporuka, ali ja u tvojoj prici zaista ne vidim nesto novo i revolucionarno. Upravo je to ono sto hiljade poznatih i nepoznatih lekara, nutricionista i naucnika stalno ponavljaju kada pricaju o zdravoj ishrani, zdravom stilu zivljenja, zdravom odnosu prema sebi i okolini.
Cinjenica je da na zapadnoj zemljinoj hemisferi skoro polovina ljudi ima veoma lose navike u ishrani i nije dovoljno fizicki aktivna, sto rezultira preteranom gojaznoscu i mnogim zdravstvenim problemima. Po mom misljenju to nije posledica nedostatka informacija o zdravom zivotu, vec nedostatka zelje, motivacije i determinisanosti da se nesto promeni u stilu zivlenja radi boljeg zdravlja i izgleda. Slazem se i da u svim ovde navedenim problemima veliku ulogu ima anksioznost, depresija i razni poremecaji ponasanja. Slazem se da je vazno o tome govoriti sto cesce i sire, da bi ljudi koji nisu svesni da neki od ovih problema imaju, to i uvideli i potrazili strucnu pomoc.
Nekoliko veoma vaznih cinjenica si iznela i one su zaista kljucne za uspeh pokusaja da osoba promeni nacin ishrane i zivota. Kao prvo, a to govore i mnogi strucnjaci, potrebno je doneti cvrstu odluku, pracenu iskrenom zeljom da se procesu promene ponasanja pristupi. Zatim je jako vazan plan, a da li ce to biti brojanje kalorija i poena, pojacana fizicka aktivnost, South Beach ili Zone planovi, posebna dijeta i nacin zivota koju ce preporuciti nutricionista ili lekar po meri pacijenta ili nesto sasvim peto je stvar licnog izbora. Vazni su i podrska koju osoba treba da ima u ovom procesu, znanje o namirnicama, njihovim hranjivim vrednostima i kako one koriste ili stete organizmu, kao i cinjenica da to treba da bude trajna promena u stilu zivljena, jer jedino tako ce i dobri rezultati biti trajni.
Brojanje kalorija i ograniceni unos istih je osnova mnogih veoma poznatih i vec siroko komercijalizovanih planova. Ne znam da li cula za Weight Watchers?
http://www.weightwatchers.com/plan/index.aspx Oni posluju sa uspehom vec 45 godina. Rade upravo to sto ti predlazes. Prvo pomognu osobi da postavi svoje ciljeve, a onda preporuce koliko kalorija dnevno treba da se unosi da bi se izgubilo x kilograma za y vremena, a zatim koliko kalorija dnevno je potrebno da bi se ta zeljena tezina odrzala. Kod njih mozes da nadjes i tabele i preporuke o glikemijskom indeksu, vec gotove recepte, jelovnike, savete. Detaljne tabele sa energetskim vrednostima velikog broja namirnica postoje odavno i nije ih tesko naci za dzabe. One kvalitetnije (potpunije) ti daju informacije o kolicini masnoca (ukupne masnoce, zasicene masti, trans-masnoce i holesterol); zatim o ukupnoj kolicini ugljenih hidrata, proteina, biljnih vlakana, natrijuma, vitamina i ostalog. Postoje i programi koji ti olaksavaju da za sve svoje omiljene recepte izracunas ne samo energetsku vrednost po porciji, vec i sve druge nutritivne vrednosti. Onda to sve iskombinujes sa GI (glikemijski indeks) vrednostima za svaku namirnicu, sto je veoma vazna stavka u mnogim poznatim dijetama tipa South Beach ili The Zone. U ovim i slicnim planovima se preporucuje ogranicavanje kolicine onih namirnica u ishrani koje imaju veliki GI. Kada namirnica ima veliki GI (beli hleb, beli pirinac, belo brasno, secer, kukuruz i kukuruzno brasno, krompir, testenine razne ...) to znaci da se iz njihovih ugljenih hidrata glukoza veoma brzo izdvaja i organizam kao odgovor na to luci vise insulina koji dalje regulise koncentraciju glukoze u krvi, tj. stimulise procese prevodjenja viska glukoze u mast. Ta hrana je omiljena kod vecine nas jer vrlo brzo izazove osecaj sitosti i zadovoljstva, sto je opet povezano sa nekim drugim biohemijskim mehanizmima. Ali, losa strana medalje je da to zadovoljstvo ne traje dugo, niti sitost i ubrzo posle takvog obroka mi hocemo jos tortice ili mirisljavog belog hleba, pogacice sa cvarcima, cokoladice i slicno. E, upravo je trik u ovim planovima uzimati namirnice sa malim GI a to je hrana bogata proteinima kao sto su meso, riba, jaja, pecurke, mlecni proizvodi, mahunarke, zatim zelenis, povrce i voce, integralne zitarice, krtolasto povrce kao sargarepa ili cvekla, mada ovde spadaju i crna cokolada, orasi, bademi i ostale kostunice. Postoji i akcenat na unosu dovoljnih kolicina potrebnih (zdravih) masnoca, a to su one namirnice bogate nezasicenim masnim kiselinama, a posebno one bogate omega-3-nezasicenim masnim kiselinama i striktnom ogranicenju uzimanja namirnica koje sadrze stetne trans-masnoce. Opet je vazna kontrola velicine porcija, tj. energetske vrednosti, kao i redovna fizicka aktivnost.
Ja pored gore navedenog imam i nekoliko trikova koji mi pomazu:
Uvek pojedem dobar dorucak.
Kada mi se prijede nesto slatko u onom kriticnom periodu izmedju 10 i 11 pre podne, imam pripremljenu kockicu najfinije crne cokolade i desetak oljustenih badema (bademe i cokoladu drzim u fioci na poslu)
Pre rucka popijem casu ili dve ciste vode.
Rucak nosim od kuce, a to obicno bude neka dobra salata (preliv dodam neposredno pre rucka), ili manja porcija onoga sto smo jeli za veceru predhodnog dana, redje sendvic koji sama pravim.
Trudim se da ’zatvorim’ kujnu u 8 uvece, a to znaci niko – ni ja ni deca ni muzic ne grickaju gluposti pred spavanje.
Posto svi u kuci mnogo volimo beli hleb, peciva, torte i kolace, a trudimo se da ih u svakodnevnoj ishrani ogranicimo, dozvolimo sebi jednom u dve nedelje nesto od toga. Onda stvarno uzivamo ili u sladoledu ili najbogatijoj torti, pogaci, kiflicama, pici, pomfritu, ruskoj salati – bar nesto od toga, da nas zelja mine.
Zakljucak je da svako ko je zdrav, a ima visak kilograma, ako bude jeo manje i ako bude birao zdraviju hranu i povecao fizicku aktivnost, posle odredjenog vremena ce se osloboditi viska kilograma i bice jos zdraviji i lepsi.