evo da vam pomognem :)

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio

Conch
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jun 15, 2005 7:01 pm

Post od Conch »

Ako imas para ALA ti moze samo pomoci. Nema nus pojava uopste, isto kao i CQ10. Ala bi bila puno popularnija da je jeftinija.
U svakom slucaju za toliko aktivnosti koliko je ti imas korisno ti je uzmati dodatne antioksidante kao npr. 100mg K-R-ALA dnevno ili 300mg ALA dnevno, te jos 1 gr Vit C dnevno. Pretpostavljam da koristis kvalitetan multivitamin sa po 200mcg seleniuma i kroma :)
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 25, 2005 1:42 pm

Post od SnezanaR »

Ma nije lova neki problem. Videcu danas u apoteci (da mozda ipak ne bude problem :cry: ), a i da me ne pogledaju bledo kad im trazim ovo sto mi preporucujes.
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član

Post od SnezanaR »

Conch, aj mi molim te napisi sta tacno da trazim u apoteci i koju dozazu.

Thanks.
K.Sladjana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm

Post od K.Sladjana »

Evo mogu i ja da ti odgovorim...Trazi ALFA LIPOICNU KISELINU od 300mg, ili od 200mg, sada je ima gotovo u svakoj apoteci, neznam sto bi te cudno gledali, to je izuzetno snazan antioksidant..mogu da ti kazem samo da ja 100kom od 600mg placam 8000 din..
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član

Post od SnezanaR »

K.Sladjana napisao: ne znam sto bi te cudno gledali, to je izuzetno snazan antioksidant
Zato sto su vecinom potpuno neuki i ja moram da im objasnjavam sta je sta (umesto oni meni). Ilustracije radi, gledali su me belo kad sam im trazila kapsule ribljeg ulja sa 30% ili vise EPA/DHA (sto su mi takodje preporucili na ovom siteu), cak su me pitale a sta je to EPA (???) Kao da sam ja farmaceut a ne one (a "radnja" se desava u Pozeskoj na BB).

U svakom slucaju, hvala ti puno Sladjana, videcu danas koliko bi me ove dozaze kostale. Ako toliko znaci, kao sto svi kazete, onda nije skupo (uostalom, ako uzimas kutiju od 100 kom, a dnevno pijes jednu tabletu, onda kutija traje tri meseca, a cena jedne tablete dodje 80 din - to je jeftinije od paklice cigareta koje sam pusila 23 godine a od njih sigurno nikakvog dobra nisam imala).

K.Sladjana, ako nije tajna, zasto ti to uzimas?
9
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 20, 2005 10:49 pm

Post od 9 »

Ne preterujte sa dozama ALA, 600mg je way too much za zdrave ljude.

Ona ima retku osobinu da je antioksidans koji je rastvorljiv u vodi (za razliku od npr. svih formi vitamina E), te tako dopire tamo gde drugi ne mogu.

Taj dodatak ishrani je najvise od koristi dijabeticarima, jer lagano snizava nivo secera u krvi, ali cesto moze da izazove negativne efekte u vidu preterane stimulacije, ubrzanja metabolizma, mrsavljenja (******), nesanice, finog tremora, dreniranja vitamina ili minerala iz organizma itd.

Kvalitetna ishrana (sto vegetarijanstvo ili makrobiotika nije) kvalitetom zastupljenih sastojaka u potpunosti zadovoljava potrebe organizna za ALA, pruzajuci i propratne mikro-elemente za njeno uspesno dejstvo.

Evo jednog strucnijeg misljenja:

There are no indications that low doses of alpha lipoic acid, such as 5 to 20 mg, have side effects. Higher doses could cause nausea or stomach upset, along with over-stimulation, fatigue, insomnia etc. High doses could also potentially lower blood sugar. This is often beneficial to patients who have diabetes, but it requires close monitoring of blood sugar levels. Chronic administration of alpha lipoic acid has interfered with the actions of the vitamin, for example, biotin. I generally recommend my patients with diabetes take between 20 to 100 mg a day.

Inace, sto se tice antioksidanata, ljudi se i previse kljukaju njima, a premalo vode racuna kako da UMANJE oksidaciju, sto je daleko bolji pristup.

Takodje, veliko je pitanje koliko su ti antioksidanti koji se najcesce uzimaju zapravo korisni, jer je dokazano da npr. vitamin E da bi bio delotvoran MORA biti u sadejstvu sa najmanje desetak drugih komponenata, inace, uzet sam, moze biti i stetan (deluje kao PRO-oksidant), sto je i utvrdjeno za najcescu formu E vitamina, tzv. alpha - tocopherol.
natural
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 16, 2005 12:33 pm

Post od natural »

Potpisujem svaku pricu da se pilule sto manje upotrebljavaju.
Cela stvar sa pilulama ako izuzmemo da mogu sadrzati svasta (najbenignije bi bili konzervansi, aditivi, boje..itd.., a o prionima necu ni da govorim) u sebi jeste da one tesko narusavaju homeostazu organizma i da vode u totalni disbalans.
Korisnikov avatar
admin
doktor.rs tim
Pridružio se: Uto Avg 14, 2001 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od admin »

Molili bi korisnike, pogotovu "9" i "SnezanaR", da se drze diskusije. Sve poruke koje nisu vezane za temu ili su uvredljive su obrisane.
9
Novi član
Novi član

Post od 9 »

Izvinjavam se unapred, ali nikoga nisam licno uvredio, jedino sam se u par mahova suprotstavio nekima od velikog broja zabluda i neistina koje sam procitao na forumu.

Jer, ako dodje neko ko ZAISTA ima neki problem, (npr. sa gojaznoscu), veliki broj "saveta" koje moze da procita ne samo da nisu od koristi, nego su cesto za njega stetni, a mogu biti i opasni.
Conch
Stalni član
Stalni  član

Post od Conch »

9 napisao: Ona ima retku osobinu da je antioksidans koji je rastvorljiv u vodi (za razliku od npr. svih formi vitamina E), te tako dopire tamo gde drugi ne mogu.
Tacno, sto je i vrlo pozitivno! Jedna mala napomena: najbolja apsorpcija ALA je sa masnocama, zato je pijte zajedno sa ribljim uljem ili kad uzimate jos nesto masno.
Evo jednog strucnijeg misljenja:

There are no indications that low doses of alpha lipoic acid, such as 5 to 20 mg, have side effects. Higher doses could cause nausea or stomach upset, along with over-stimulation, fatigue, insomnia etc. High doses could also potentially lower blood sugar. This is often beneficial to patients who have diabetes, but it requires close monitoring of blood sugar levels. Chronic administration of alpha lipoic acid has interfered with the actions of the vitamin, for example, biotin. I generally recommend my patients with diabetes take between 20 to 100 mg a day.
Vece doze "mogu" izazvati nesanicu itd...prvi put cujem za ovo? Cije je uopste ovo "strucno misljenje"? Navedi reference
Takodje, veliko je pitanje koliko su ti antioksidanti koji se najcesce uzimaju zapravo korisni, jer je dokazano da npr. vitamin E da bi bio delotvoran MORA biti u sadejstvu sa najmanje desetak drugih komponenata, inace, uzet sam, moze biti i stetan (deluje kao PRO-oksidant), sto je i utvrdjeno za najcescu formu E vitamina, tzv. alpha - tocopherol.
Tu ALA dolazi kao narucena jer upravo "reciklica" vitamin E i vitamin C, i jedna je od 5 osnovnih stubova priridne antioksidativne mreze u tijelu.

U svakom slucaju SnezanaR trenira mozda i previse i za nju i one koju su jako aktivni svaka dobra zastita je plus. Inace moze li neko da nevede cijene ALA u eurima?
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član

Post od SnezanaR »

admin napisao:Molili bi korisnike, pogotovu "9" i "SnezanaR", da se drze diskusije. Sve poruke koje nisu vezane za temu ili su uvredljive su obrisane.
Zao mi je sto je doslo do ovoga, ali ovde sam prisutna mesecima bez ikakvog problema i sa raznim ljudima koji misle najrazlicitije razmenjujem postove, dok se ne pojavi neko ko sve sto napisem ja (i ne samo ja) proglasi gluposcu, budalastinom, lupetanjem (da li to nije vredjanje?). Ubuduce cu se na svaku takvu repliku najpre vama (administratoru) obratiti da ne bi ponovo doslo do ovoga.
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član

Post od SnezanaR »

Conch napisao: U svakom slucaju SnezanaR trenira mozda i previse i za nju i one koju su jako aktivni svaka dobra zastita je plus. Inace moze li neko da nevede cijene ALA u eurima?
Conch, kako stoji stvar sa manjim dozama od 300mg? Mislim da bi svakako trebalo da nesto uzimam od antioksidanasa, ali mi ta doza od 2X300mg izgleda nekako velika, jer ne mislim da sam bas toliko aktivna: u teretani radim uglavnom kardio program, a brz hod i bike upraznjavam ipak samo rekreativno i zaista vodim racuna se ne forsiram previse.
K.Sladjana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm

Post od K.Sladjana »

Zadnje sto sam platila nabavljeno u Nemackoj bilo je 98 eura za 100kom, od 600mg, posto su je nemci prvi napravili u tabletama ja se trudim da je tamo nabavljam, inace pod imenom Thioctacid(ASTA medica)a Snezana, tebi mislim da je sasvim dovoljno 200mg i ja ti toplo preporucujem, zanimalo te je zbog cega je ja pijem...dugo godina sam Dijabeticar i ALA mi je puno pomogla , inace je sredstvo no1 kod polineuropatije, koje sam se skoro u potpunosti resila, naravno uz njenu pomoc...
Conch
Stalni član
Stalni  član

Post od Conch »

SnezanaR napisao: Conch, kako stoji stvar sa manjim dozama od 300mg? Mislim da bi svakako trebalo da nesto uzimam od antioksidanasa, ali mi ta doza od 2X300mg izgleda nekako velika, jer ne mislim da sam bas toliko aktivna: u teretani radim uglavnom kardio program, a brz hod i bike upraznjavam ipak samo rekreativno i zaista vodim racuna se ne forsiram previse.
Stoji dobro :) Ja kad treniram punom parom (5-6 treninga sedmicno) obicno uzimam 2x300mg ali zato sto uzimam i Acetyl-L-Carnitine (koji povecava rad mitokondrija sto opet dovodi do povecane oksidacije). Moja preporuka bi bila da uzimas 1x300mg dnevno uz obrok prije ili nakon treninga. Ili recimo mozes uzimati samo onim danima kada treniras.

Sto se tice cijena to je nevjerovatno skupa cijena. Ja kupujem ALA preko Interneta iz amerika i 180 kapsula sa po 300 mg placam $26 plus jos $15 za postarinu ali uz tu postarinu mogu naruciti i jos stvari. Isporuka je za oko 15tak dana u nase kraje i vec vise godina sve svoje vitamine i dodatke ishrani narucujem preko interneta. Posto je zabranjeno navodjenje web adresa na forumu, ako zelite adrese internet nekoliko shopova sa kojih ja narucujem javite mi se privatnom porukom na forumu. Ili da pitam ovako administratora da li je dozvoljeno navesti americke web shopove na forumu?
9
Novi član
Novi član

Post od 9 »

Slobodno navedi, to moze svima da bude korisno, jer od nebrojeno mnogo americkih sajtova koji prodaju suplemente, samo mali broj njih pouzdano isporucuje kod nas, a da uz to ima i normalne cene...

Osim toga, ne verujem da admin cita odmah svaku poruku pa da brzo moze da odobri..
Odgovori