evo da vam pomognem :)

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 25, 2005 1:42 pm

Post od SnezanaR »

Ka1 napisao:Godza, ocigledno je doslo do nesporazuma, nisam imao pojma da si devojka/zena a posebno ne da imas dete. Mislio sam da si muskarac koji ozbiljno trenira u teretani.

Snezana, mislim da preterjete. Samo bre nesto filozofirate!

Upala misica se dobija ISKLJUCIVO OD VEZBANJA, UPRAVO OD MISICNE HIPERTROFIJE I NI OD CEGA DRUGOG. Tacka. Amin.

Evo ja SADA imam upalu misica od sinocnjeg treninga grudi.
Da nisam trenirao ne bih je imao.
Nema dalje.
"Dixi", rece naroguseni Ka1 :evil: i zatvori diskusiju. :P

P.S. Ka, nema potrebe za gnevom, mozda je moja vokacija filosofija, nikad ne znas ko je sa druge strane, zar ne? Mnogo se zestis, jasno je meni da je adrenalin tvoj pokretac i licno mislim da je to super, ali take it easy, bar na ovom mestu. Vecina nas samo prekracuje vreme na poslu, pa pise i sta misli i sta mozda ne misli, samo da bi diskusija tekla.

P.P.S. I, da te malo nerviram: izbaci meso iz ishrane, pa ces da vidis kako nema upale misica :lol: :D :)
Godza
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 20, 2005 3:39 pm

Post od Godza »

Tacno je za ishranu da je vazna po ovom pitanju ( upala misica i drugo ). Mada, postoje jos neki faktori koji potpomazu da se ona dobije. Moja sestra recimo se profesionalno posvetila zdrahoj ishrani i zivotu, vegeterijanac 15 godina, redovno trenira, ali misli da ne moze da se odrekne nikotina i kofeina. I to doprinosi da ima ceste upale. U sustini, svaki bol u telu je znak da nesto nije ok. Meni su se upale javile u periodu trudnoce i laktacije, jer sam morala da promenim u to vreme nacin ishrane. Pre ih nikad nisam imala, cak i kad sam prestala da treniram plivanje.
Da se vratim na temu. Ne moze se smrsati samo od tamo nekih tableta. Mrsavi se ako jedes manje nego sto se trosis ili ako vezbas vise nego sto jedes :) E sad...Nisu svi preparati stetni koji su u opticaju na trzistu. Konkretno, enzim koji je devojka uzimala na pocetku ove diskusije, bromelin, sigurno da joj nije nastetio. Ili recimo l karnitin koji sam ja pomenula, koji je aminokiselina, dize imunitet, srce stiti od aritmiija, mozak, nervni sistem, tkiva. Ako je neko i smrsao od koriscenja tih i takvih preparata, to je placebo efekat. To sam vec pre napisala. Snaga volje, trud i efekat ne moze izostati.
9
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 20, 2005 10:49 pm

Post od 9 »

Godza napisao:
Moja sestra je vegeterijanac 15 godina, i ima ceste upale.
Nema se sta dodati, ovde sve je receno: i uzrok i posledica.

Samo, iskreno se plasim se da ta posledica nije jedina ... :-?
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

SnezanaR napisao:P.S. Ka, nema potrebe za gnevom, mozda je moja vokacija filosofija, nikad ne znas ko je sa druge strane, zar ne? Mnogo se zestis, jasno je meni da je adrenalin tvoj pokretac i licno mislim da je to super, ali take it easy, bar na ovom mestu. Vecina nas samo prekracuje vreme na poslu, pa pise i sta misli i sta mozda ne misli, samo da bi diskusija tekla.

P.P.S. I, da te malo nerviram: izbaci meso iz ishrane, pa ces da vidis kako nema upale misica :lol: :D :)
Aj' sad objasni mi zbog cega da se ne zestim? Od kada je "zescenje" zabranjeno. I ja pisem ono sto mislim, na svoj nacin. Izvini, ali nisu svi flegme.

Godza, bol definitivno znaci da nesto nije u redu ali NE i bol kod upale misica. To je potpuno druga stvari i ona je po meni saveznik coveka, odnosno pokazuje da li dobro vezbas. Ako radim ledja pa dobijem preteranu upalu misica bicepsa bice mi jasno da sam vise nego sto treba teg vukao rukama a ne ledjima, na primer.
Conch
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jun 15, 2005 7:01 pm

Post od Conch »

Ka1 napisao: Upala misica se dobija ISKLJUCIVO OD VEZBANJA, UPRAVO OD MISICNE HIPERTROFIJE I NI OD CEGA DRUGOG. Tacka. Amin.
Evo ja SADA imam upalu misica od sinocnjeg treninga grudi.
Da nisam trenirao ne bih je imao.
Nema dalje.
"Doktore za teretanu" al ga lupetas :)
Kao prvo upalu misica mozes dobiti i od nekih drugih bolesti. Postoje ljudi koji imaju stalnu upalu misica, i nazalost za takve bolesti ne postoji lijek, samo ublazavanje simptoma.

Klasicna upala poslije treninga se dobiva 24-48 sati nakon pretjeranog naprezanja misica, tj. kada odredjeni broj misicnih vlakana pukne. Tada dolazi do upala na tim mjestima gdje organizam "sanira i popravlja stetu". Ukoliko se ovaj proces cesto ponavlja organizam ta vlakna koja su pukla obnavlja novim i jacim i debljim itd. tj. prilagodjava se zivotnim potrebama i tako dolazi do hipertrofije.

Godza
iako je teorija mlijecne kiseline prilicno popularna, svi ozbiljnija medicinska istrazivanja su pokazala da se mlijecna kiselina obicno vrati na normalu 30-60 minuta nakon treninga i da definitivno nije uzrok upala koje se dese 24-48 sati nakon treninga.
9
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 20, 2005 10:49 pm

Post od 9 »

Tacno, samo mala dopuna, to jos drasticnije vazi za tetive (tendinitis) i enteze (tj. pripoje tetive i kosti, entezitis) i to je veoma cesto hronicno

Dobar primer je tzv. "teniski lakat"
K.Sladjana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm

Post od K.Sladjana »

Da u nicemu pa ni u vezbanju ne treba preterivati valjda je svima jasno...evo jednog podatka na koji sam upravo naisla:Preterano vezbanje trosi kiseonik i proizvodi slobodne radikale, pa zbog toga neke atlete imaju gori imuni sistem i izgledaju stariji nego sto jesu.

a koliko ja znam upale misica prosto su znak da se preteralo, bez obzira koje kiseline ih ili sta vec izazivaju...sad ako nekom to prija sto bi nama ostalima to uopste smetalo? :wink:
natural
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 16, 2005 12:33 pm

Post od natural »

Ja za sebe mogu reci da se hranim zdravo..i uvek kada dobro vezbam imam i dobru upalu misica. Mislim da ishrana nema veliku ulogu u upali misica, mada sam prvi put za to cula. Sada cu malo da obratim paznju. Volim da je osetim...jer znam da sam dobro radila vezbe... Ipak, mora se priznati da nekada ume bas da smeta :roll:
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

Conch napisao:"Doktore za teretanu" al ga lupetas :)
Kao prvo upalu misica mozes dobiti i od nekih drugih bolesti. Postoje ljudi koji imaju stalnu upalu misica, i nazalost za takve bolesti ne postoji lijek, samo ublazavanje simptoma.
Ma kakve bre bolesti, covece? Mani me bolesti! Ko uopste govori o bolestima? Nikada nisam spomenuo bolest kada je u pitanju upala misica. Ja govorim o upali misica prouzrokovanoj trenignom.
Klasicna upala poslije treninga se dobiva 24-48 sati nakon pretjeranog naprezanja misica, tj. kada odredjeni broj misicnih vlakana pukne. Tada dolazi do upala na tim mjestima gdje organizam "sanira i popravlja stetu". Ukoliko se ovaj proces cesto ponavlja organizam ta vlakna koja su pukla obnavlja novim i jacim i debljim itd. tj. prilagodjava se zivotnim potrebama i tako dolazi do hipertrofije.
I ti vidim mnogo znas. Eto, na primer tvoja prva recenica, definicija, nije tacna. Uopste. Prvi put u zivotu cujem da je neko dobio upalu misica posle 2 dana. Cak i da sam ja jedini kome se to nije desilo, opet to cini tvoju definiciju netacnom. Upala misica se kod mene (a garantujem da je tako i kod 99% ljudi) desava ISKLJUCIVO I SAMO posle prospavane noci, ujutro kada se probudim. Tada sam i najnapumpaniji. Tada ipak nije najjaca. Najjaca je neko vreme posle ustajanja (par sati).

@Sladjana Da, to za slobodne radikale sam i ja citao i nisam mogao da verujem. Neverovatno sam se iznenadio. Ja sam mislio da je bas suprotno, da ih vezbanjem na neki nacin unistavamo kad' ono bas suprotno. Mogu ti reci da sam se tada dobro zamislio. Cini mi se da sam citao da je to posledica normalnog vezbanja a ne preteranog. Zasto je onda vezbanje zdravo ako podstice pojavu najvecih neprijatelja covekovog organizma?

@Natural Ja nekada imam problem da sednem na wc solju od upale gluteusa od one vezbe koju sam opisao. Mislim da hrana nema NIKAKVE veze sa upalom misica. Kod mene nema.

Ipak, cudno mi je to sto ja JAKO cesto imam upale. U poslednje vreme sam smanjio intenzitet treninga na 3 puta nedeljno i skoro posle svakog treninga imam upalu. To me cudi. Kada napravim pauzu od 3-4 dana, upala je neizbezna a to nije uopste dug period. Drugi ljudi skoro uopste nemaju upalu ili bas retko, samo kada naprave duzu pauzu. Ove nedelje sam radio grudi u ponedeljak, u utorak i danas imam upalu, u sredu ledja - imam blaaagu upalu a veceras sam radio ruke i razbio sam ih i sutra ce biti upala 100% i to dobra.
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član

Post od SnezanaR »

Nije mi namera da te zestim, ali to sto kazes za ceste upale, i ja mislim da tu nesto nije u redu. Vec sam napisala da takodje idem godinama u teretanu i to redovno, ali da zaista retko imam upale misica. A vezbam zaista dobro, ako je suditi i po izgubljenim kalorijama (kardio programi), po tome koliko se oznojim, izgubim tecnosti, a i po onome sto bi se zvalo vidljivi rezultati od vezbanja u smislu misicne mase i smanjenja masnih naslaga.

Ne mislim da je kech u ishrani, ali stvarno si precesto "upaljen". Ja sam posle tri meseca nevezbanja prosla sa minimalnom upalom, a taj prvi trening posle pazue sam bas zestogo odradila, bila sam gola voda.

Vidi, pitaj nekog strucnog, mozda nije nista, ali nas obavesti, i mene zivo zanima sta je posredi, jer sam npr. primetila da nekada, iako sam u super formi, pocnu da me bole misici od obicnog penjanja na 2-3. sprat! Ne dobijem upalu (a i kako bi od toga), ali me bas cudi kako i zasto se to povremeno desava.
Conch
Stalni član
Stalni  član

Post od Conch »

Ka1 napisao:
conch napisao:Klasicna upala poslije treninga se dobiva 24-48 sati nakon pretjeranog naprezanja misica, tj. kada odredjeni broj misicnih vlakana pukne. Tada dolazi do upala na tim mjestima gdje organizam "sanira i popravlja stetu". Ukoliko se ovaj proces cesto ponavlja organizam ta vlakna koja su pukla obnavlja novim i jacim i debljim itd. tj. prilagodjava se zivotnim potrebama i tako dolazi do hipertrofije.
I ti vidim mnogo znas. Eto, na primer tvoja prva recenica, definicija, nije tacna. Uopste. Prvi put u zivotu cujem da je neko dobio upalu misica posle 2 dana. Cak i da sam ja jedini kome se to nije desilo, opet to cini tvoju definiciju netacnom. Upala misica se kod mene (a garantujem da je tako i kod 99% ljudi) desava ISKLJUCIVO I SAMO posle prospavane noci, ujutro kada se probudim. Tada sam i najnapumpaniji. Tada ipak nije najjaca. Najjaca je neko vreme posle ustajanja (par sati).
.
Tipicna upala poslije treninga je obicno najjaca od 24 do 48 sati nakon treninga. Pa i sam isto kazes u svojoj poruci? CItas li uopste ono sto pricas? Ako je doslo do jakih povreda upala ce nastati i prije, a trajat ce i duze od 48 sati. Meni se to znalo desavati kad sam pretjerivao.

Sto se tice slobodnih radikala i treniranja to je mac sa dvije ostrice. Mi svakim danom starimo jer kiseonik koji udisemo oksidira razne molekule u nasem tijelo koje postaju slobodni radikali i kradu jedan elektron drugim molekulama. Antioxidanti su supstance koje doniraju taj jedan elektron slobodnim radikalima tako da se oni da tako kazem smire. Sto vise disete vise oksidirate tj. starite. Posebno kod intenzivnih kardio treninga. Eh sad nije sve bas kao sto izgleda na prvi pogled. Istrazivanja su pokazala da imuni sistem i nasa antioksidativna mreza u tijelu jaca sa porastom treninga, tj. adaptira se i tijelo nauci da se bolje nosi sa povecanom oksidacijom. Za dug i kvalitetan zivot vjezba i kardio i snage je neophodna, ali ne treba pretjerivati jer time sebi smanjujemo zivot. U svakom slucaju razni antioksidanti od obicnog vitamina c i e, do najjacih kao sto su alfa lipoicna kiselina nam pomazu da tijelo jos vise zastitimo. U svakom slucaju 4-6 sati vjezbe sedmicno je korisno i pojacace nas imuni sistem i antioksidacijsku mrezu u tijelu jos vise.
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član

Post od SnezanaR »

Coch, u cemu je sadrzana alfa lipoicna kiselina, mislim, gde je ima ?
Conch
Stalni član
Stalni  član

Post od Conch »

Ima je u hrani, ali u neznatnim kolicinama (spinat, pivski kvasac i slicno). Takodjer tijelo samo proizvodi male kolicine ove kiseline. U svakom slucaju ako se intenzivno bavis sportom ili iz nekog razloga zelis pojacati svoj antioksidativni sistem onda su tablete najbolje rjesenje. Relativno su skupe i dnevna doza je 300 mg 1-2x dnevno. To je za standardnu alfa lipoicnu kiselinu, postoji i samo R-alfa lipoicna kiselina koja je 100 % prirodna, dok je standardna 50% S 50%R, a S isomer nije prirodan tijelu i slabo je iskoristiv, mada nije stetan. Ako uzimas R-ALA onda trazi K-R-ALA tj. vezanu sa kalijem, jer sama R-ALA je jako nestabilna i sama se od sebe kvari (cak i od najvecih svjetskih proizvodjaca). Ali K-R-ALA je preskupa po mom misljenju tako da ja koristim standardnu ALA.
Nadam se da nisam puno zakomplikovao :)

Uglavnom ALA je nevjerovatan antioksidant koji je i topljiv i u vodi i u mastima, te takodjer reciklira vitamin c i e u organizmu. Takodjer se veze sa teskim metalim i na taj nacih ih izbacuje iz organizma. Stiti jetru i poboljsava njen rad. Takodjer povecava osjetljivost stanica na inzulin i doprinosi zastiti od dijabetesa, a na isti nacin pravilnom ishranom i vjezbanjem doprinosi gubitku kilograma (optimizacijom inzulina). Sve u svemu jedna cudesna "komponenta".

za vise info pogledaj:
http://www.wholehealthmd.com/refshelf/s ... 02,00.html
K.Sladjana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm

Post od K.Sladjana »

Korisnik sam ALA zadnjih 5 godina, imam jako pozitivnih iskustava s njom, sada uzimam povremeno po 1 mesec svakodnevno po 600mg, a ostalo po 300mg. neuropatskih problema sam se resila gotovo potpuno, a uz to mislim da mi prilicno utice na kompletan izgled...mislim sto se tice koze, bora i dr...nisam primetila nikakvih nus pojava do sada, iako sam je u vise navrata uzimala kroz infuziju, i sada u maksimalnim dozama.
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član

Post od SnezanaR »

Lepo ste sve vi to meni objasnili, ali ja se pitam da li bih smela to da pijem, a bez neke preke potrebe. Odlazim 3x nedeljno u teretanu (po 1,5h vezbe), gledam da jos barem 2x vozim bike ili optrcim trim-stazu (brz hod ili trcanje, svejedno), sve u svemu to je do 7h treninga nedeljno.

Ne bih da prerano ostarim zbog preteranog vezbanja, niti da "istrosim" broj otkucaja srca koji mi je dodeljen za ovozemaljsko bitisanje :( )

A i inace sam skepticna prema "hemiji", od 35-te uzimam samo koenzim Q10 za koji znam da je neskodljiv.
Odgovori