Postoji vise administratora i moderatora, tako da dovoljno brzo citaju...
ali ne mora bas sve postove i linkove da obrisu, pogotovu ne one koji nisu komercijalni.
Ovo pise u uslovima koristenja:
"Neovlašćeno reklamiranje i komercijalizacija u okviru foruma, kao i promocija Multi Level Marketing proizvoda je zabranjena."
Ovo sto cu sada navesti nije reklamiranje, komercijalizacija niti promocija. Ovo su informacije koje posjedujem, a koje mogu koristiti svima, a od kojih ja kojih ih dajem nemam nikakvu korist:
www.vitamins.com - Vitamini, minerali i generalni suplementi (kod nas se prodaju pod markom Natural Wealth)
Uzela sam juce jednu bocicu ALA u pitanju je neki prozivodjac iz UK, ima 30 tableta od po 200mg, a cena je bila oko 1300 din (15,5 EUR). Nisam prepisala njihovu web adresu, ali verujem da je sve regularno.
Imam jos jedno pitanje, a vezano za vitamine. Ja vitamin E, osim ono malo kroz hranu, unosim sa Q10 - postoji takva kombinacija (Q10 300mg+selen (mg?)+E 100mg, odnosno, u dnevnoj tableti su te kolicine 10x manje). Da li je to dovoljno?
To je jedna veoma kompleksna supstanca koja sadrzi najmanje (sto je do sada nauci poznato) desetak razlicitih komponenata koje tek u zajednickom, dakle sinergistickom sadejstvu ostvaruju antioksidativni efekat.
Jedna njegova komponenta, najranije otkrivena, tzv. alpha-tocopherol, potpuno nezasluzeno (jer se najlakse proizvodi) se u komercijalne svrhe poistovecuje sa celim vitamin E kompleksom.
Samo jedna od ostalih (recimo gamma-tocopherol) je daleko korisnija nego on, ali se i do dana danasnjeg alpha-tocopherol zadrzao u velikoj vecini preparata koji se dice time da "sadrze" vitamin E.
Kao sto jednom napomenuh, uzimanje te supstance same za sebe, a bez ostalih komponeneta, moze biti negativnije nego neuzimanje.
A kada se se uzmu sve komponente zajedno, doze koje su potrebne su relativo male, sto se moze i videti na kvalitetnim (na zalost i dosta skupim) preparatima kompletnog E vitamina.
Jos nesto, sinergist E kompleksa je selen, ali iskljucivo u formi selen-methionine.
Hvala na strucnom objasnjenju, ali ne pomaze mi mnogo, jer nisam dobila odgovor na svoje pitanje. Uzimam taj Q10 koji je najskuplji, upravo zato sto sadrzi i pomenute komponente (E + selen) . Ne znam kako da proverim sa kojim je komponentama sam vitamin E koji je tu sadrzan, kada to ne pise na bocici. Jedan strucan farmaceut (da ne objasnjavam zasto mu verujem) mi je tvrdio da je ta kombinacija apsolutno dovoljna i da nema potrebe da posebno uzimam E vitamin (taj veoma skupi, koji ti pominjes).
300mg Q10? Imas problema sa krvozilnim sistemom? Preko 50godina? Koliko god Q10 bio popularan i reklamiran istrazivanja su pokazala da uglavnom kod zdravih osoba do 50 godina doza preko 50mg dnevno i nema neke posebne dodatne ucinke.
U svakom slucaju mislim da neces bas naci sve to sto trazis u jednoj kapsuli. Sto se tice vitamina E to su stvari prilicno kontroverzne. Najcesi oblike je kako je 9 naveo alpha-tocopherol. Ali vitamin E se sastoji i od tokoferola i od tokotrienola. Alfa, gama...Jedan veliki miks. Problem kod vitamina E je sto moze biti i stetan ako se uzimaju velike doze samo jednog dijela kao alfa tokoferola, to onda dovodi do smanjenja apsorpcije drugih komponenti (tokoferola i tokotrienola) iz hrane. Danasnje najcesce misljenje je da je vitamin E ipak koristan ali ako se koristi kao kompletan (svi tokoferoli i tokotrienoli). Imaju i oni naucnici koji kazu da je i samo alfa tokoferol dovoljan kao suplement. U svakom slucaju ako si sa parama uzimi kvalitetan vitamin E, ako nisi onda koristi taj koji koristis, jer kad nije navedeno obicno se radi o d-alfa-tokoferolu, koji je sinteticki ili dl-alfa-tokoferolu koji je prirodni. Ako je baza ulje obicno je onda ovaj prirodni, ali cim nije navedeno tacno sta malo je onda upitno.
Sve te kombinacije koje sam naveo kao i jos mnogo drugih (selen, CQ10 i idebenone) potrazi na ovim linkovima koje sam naveo, posebno vitamins.com . Naravno ima i drugih proizvoda, ali meni su ovi nekako najbolji i najpovoljniji.
Conch napisao:300mg Q10? Imas problema sa krvozilnim sistemom? Preko 50godina?
Me ne toliko, cela bocica je tolika, a u njoj ima 30 tab, znaci 30mg dnevno. Nemam 50god, niti sam od bilo cega bolesna (bogu hvala, jedino sto imam uzasno zeznuto genetsko nasledje), samo sam na vise mesta citala da Q10 ne moze da steti a moze da pomogne i da ga preporucuju vec posle 35-te, posto razliciti organizmi razlicito stare, nezavisno od njihovih stvarnih godina . Uz to, kao zensko, po difoltu sujetno na svoj izgled, naravno da zelim da sto duze izgledam sto bolje, a znam da se u sve one silne pomade koje mi zene koristimo obavezno stavlja Q10.
Stavila sam onaj site (o vitaminima) u favorites i nameravam da ga vrlo pazljivo proucim.
Ok ok to je vec normalnije, mislim ni 300mg ne steti, ali je skupoooo. Na onom sajtu imas dobar dio Healt Notes koji ima ukratko o hrani, suplementima i slicno. To mi je kao neka polazna tacka kad razmatram nesto novo. Takodjer odlican sajt i sa jako kvalitetnim informacijama je i: http://www.wholehealthmd.com/ (ne prodaju nista
sanja1609 napisao:posto znam da vecina vas ima problem kako da smrsa
evo kako sam ja smrsala 15 kg, mnogo vise nego sto sam htela jer ipak na visinu od 171 moja tadasnja tezina od 67 i nije bila preterana
htela sam da smrsam nekih 5 kg i pocela sam da pijem bromelin, ali ne onaj koji mozete da narucite za 2000 din, nego neki italijanski, 60 tableta za samo 450 din
prvi dan sam popila po 3 tablete pre dorucka i rucka i normalno jela... takodje sam ukljucila i fitness caj, koji sam pila umesto vode, negde oko 2l dnevno...
vec drugog dana bukvalno nisam mogla da zinem. nista mi se nije jelo. tako sam popila 3 kutije bromelina za dva meseca, po 2 pre svakog jela, ako se to moglo nazvati jelom
npr. za ceo dan mi je bio dovoljan samo jedan kuvani krompir i 2 litre caja
caj je veoma bitan kako ne biste dobili celulit, strije i sve te druge odvratne stvarcice
probajte garantovano uspeva
e pa neznam koliko si vremenski mrsala,ali ako si vise od4-5kg mesecno to nije zdravo znam iz iskustva,jer smrsala sam za mesec dana 75 kg i napravila opsti poremecaj u organizmu