COPY/PASTE SVAŠTARA

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1276
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od zmaj76 »

Špageti sa škampima i pavlakom

Slika


Sastojci
• 500 grama škampa
• 4 čena belog luka
• 4 slatke pavlake
• veza peršuna
• 500 grama špageta
Način pripreme
Beli luk iseckati i propržiti na ulju, ali tako da ne požuti. Dodati očišćene škampe i upržiti dok voda od škampa ne ispari. Zatim dodati pavlaku, so i biber po ukusu. Kuvati još oko 20 minuta. Na kraju dodati sitno iseckan peršun. Špagete skuvati na uobičajen način, ocediti, staviti na tanjire i preliti sosom.
Vreme pripreme: 30 minuta
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1276
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od zmaj76 »

Šumske jagode
Slika

Šumska jagoda (Fragaria vesca) rasprostranjena je u umerenoj Evropi i umerenoj Aziji,a odomaćila se i izvan tog područja. U odnosu na gajene jagode mnogo je sitnija i nije toliko slatka,ali su joj miris i ukus mnogo jači.
Raste uglavnom na obodima šuma..

Koja je radost kad u sumi ugledamo kao krv crvene divlje jagode medju njenim neznim zelenim liscem. A tek slast za nepca! Ovi ljupki, hranljivi plodovi (lazni, u stvari, jer su pravi plodovi samo spoljne zute semenke) izuzetne su po svojim zastitnim svojstvima. Oni sadrze elaginsku kiselinu - specijalno jedinjenje koje onemogucava izazivace kancera da pretvaraju zdrave celije u zlocudne (kancerogene). Uz to nam donose tako potrebne vitamine i minerale, osvezavaju nas i neguju nasu kozu.
Divlju jagodu su otkrili jos nasi preci u sojenicama, bila je veoma cenjena u staroj Grckoj i Rimu, u srednjem veku su je smatrali magicnom, a od XVI veka lekari su je ponovo poceli prteporucivati za lecenje razlicitih poremecaja.

Lisce sumske jagode, veoma bogato vitaminom C, upotrebljava se kao jedna od najukusnijih i najboljih zamena za ruski caj. Uvarak od lista i korena istovremeno je jedan od najkorisnijih, jer prociscava krv, podstice rad svih organa, posebno bubrega i smiruje zivce (caj od korena boji mokracu crvenkasto, ali je to sasvim bezopasno). Oblog od zdrobljenih listova smiruje upale i ubrzava srascivanje manjih rana.
Slatke sumske jagode dozrevaju od maja, a na planinama sve do augusta (rastu do 1300 m nadmorske visine). One su ne samo ukusne, vec i hranljivije od bastenskih. Vise od 400 gajenih sorti nisu prikladne za zdravstvenu primenu.
U divljoj jagodi ima 81% vode (u gajenim sortama i do 90%), 6% secera (gajene su siromasnije), limunske i vinske kiseline, kalijuma, gvozdja, mangana, kalcijuma, fosfora, pektina i obilje vitamina C. Jedna solja ovog voca sadrzi 82 mg vitamina C, a to je 120% preporucene dnevne doze. Ista kolicina ima 2,2 grama prehrambenih vlakana i samo 45 kalorija.

Moris Mesege, francuski travar cije savete rado donosimo, preporucuje kuru jagodama svakom ko pati od lenjih creva, gihta, bolesnicima sa problemom jetre, reumaticarima, nervoznim, anemicnim osobama i svima koji se oporavljaju posle bolesti.
Za ciscenje lica, odrzavanje koze i svezinu tena, umesto gotovih preparata mogu se koristiti divlje jagode u vidu maski od zgnjecenog ploda ili mleko za lepotu. Ovo mleko od svezeg soka jagode pomesanog sa malo svezeg kravljeg mleka nanosi se i ostavi nekoliko sati ili celu noc na licu, a potom ispere ruzinom vodicom.
Ako sa izleta donesete oziljene izdanke jagoda, mozete ih presaditi u bastu, najbolje pocetkom jeseni. Razmnozavaju se lako i brzo (nemojte ih zaprasivati i djubriti hemikalijama!), ali gube i aromu i lekovite materije.

U nasoj zemlji rastu jos dve vrste jagoda s jestivim plodovima, koji se, za razliku od obicne sumske jagode, teze odvajaju od lezista. Pucavica, ili turska jagoda, mnogo je sitnija od obicne sumske, a plodovi su slicnog ukusa kao ogrozd. Kitnjaca je snaznija i do 40 cm visoka; plodovi su joj zelenkasto beli i samo na strani okrenutoj suncu crvenkasti, a na povrsini nemaju zrnca.
Koprivnjaca

Jagoda ima samo jednu manu - posto je pojedu, osetljive osobe dobijaju koprivnjacu. Ovu reakciju organizma vecinom izazivaju nepreradjene belancevine koje iz jagoda ulaze u krv. Osetljive osobe bi trebale da izbegavaju, osim jagoda i jaja, skoljke i cokoladu. Ove osobe slobodno mogu koristiti caj od lista i korena jagode.
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1276
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od zmaj76 »

ŠAFRAN (Crocus sativus)

Šafran (perzijski: زعفران budi žut) se ubraja u najskuplje začine (za 1 kg potrebno je oko 400.000 cvjetova). Vrlo je aromatičan i gorak a namirnice boji intenzivno žuto. Ova biljka potiče iz južnih delova današnje Turske ili sa ostrva Krita i vekovima je poznata u predelima istočnog Sredozemlja. Danas se najviše uzgaja u Iranu, Kašmiru, Španiji i Italiji.
Slika


Osušeni šafran kao začin
SlikaŠafran uživa ugled možda najvećeg "plemića" među začinskim biljem, a na takvom je glasu delom zbog prefinjene arome i upadljive purpurnocrvene boje, a delom i zbog izuzetno visoke cene.

Budući dragocen, on je znak bogatstva, ali ne samo materijalnog, već i duhovnog. Tačnije, šafran je simbol mudrosti.

Šafran se od davnina smatra i afrodizijakom. U starogrčkim mitovima pominje se da je bog trgovine i proricanja, neustrašivi glasnik Hermes, poznat i kao savetnik i pismonoša ljubavnika, predlagao onima koji nisu srećni u ljubavi da kao začin koriste šafran kako bi probudili uspavane strasti. U stvari, te priče govore nam da se za šafran znalo od davnih vremena.

Tokom srednjeg veka šafran se često koristio kao začin u plemićkim kućama: kada bi u nekoj kući začinili jelo šafranom, bilo je jasno da je reč o imućnoj porodici. Dodajući ovaj dragoceni začin hrani - posebno pred uglednim gostima - domaćini su želeli da zadive zvanice. I to je uvek uspevalo.
Na Istoku se i dalje neguje običaj da se u najsvečanijim prilikama poklanja šafran kao znak najboljih želja.
Kao začin se koristi samo tučak cveta, koji se bere u jesen, i to samo tokom dve nedelje, u vreme cvetanja.

Inače, šafran može biti ružičast, ali i tamnoljubičast, unutar njega se jasno izdvajaju tri končasta žiga jarkocrvene boje. Dok šafran cveta, iz svake cvasti ručno se izdvajaju žigovi, jedan po jedan.

Mada je šafran bio poznat u Španiji još u drevno vreme, Arapi su sredinom devetog veka na neki način "zapečatili" njegovu kulinarsku namenu koja je i danas poznata.
Kasnije su svoju veštinu uzgajanja i branja šafrana preneli Špancima, a oni drugim evropskim narodima.

U našem narodu šafran je poznat i kao žefran, zafaran, soforan, cafran, šavran...

Kao i sve dragocenosti, tako je i šafran često bio meta falsifikatora. Najrasprostranjeniji način prevare bio je zamena drugim začinom - turmerikom.
U pokušaju da se ova prevara iskoreni, u Nemačkoj je sredinom 15. veka uveden poseban preki sud, takozvani Safranschau, koji je one za koje je dokazano da su umesto šafrana prodavali neki drugi začin – osuđivao na smrt. Pogubljenje je vršeno odmah posle suđenja. Zvuči neverovatno, ali je istinito.

Šafran je jarkocrvene boje. Ako je posut belim tačkicama, znači da nije dobar.
Ako je žut, onda je to verovatno kukruma, odnosno đumbir, sasvim drugačiji začin i neuporedivo manje dragocen.

Iako preka i nedvosmisleno surova, ni stara nemačka kazna nije uspela da iskoreni prevare sa šafranom. I danas se na pijačnim tezgama širom Azije mogu sresti trgovci nadneseni nad ćupove zlaćanog praha koji se kunu da će vam za zanemarljivo nisku cenu prodati čisti šafran

Legende na stranu, šafranov prah veoma je zdrav: to je snažan antioksidans koji usporava starenje, potpomaže varenje, dobro utiče na raspoloženje, poboljšava krvotok, a ne goji.Može da se doda gotovo svim jelima, od pirinča, mesa, sve do pice i špageta. Hrani daje poseban ukus i aromu, i ujedno je čini lepom za oko.

Šafran je jedan od najskupljih začina na svetu, budući da je za jedan gram potrebno ubrati 400.000 cvetova. Osim toga, kratka sezona cvetanja – tri nedelje godišnje, kao i mukotrpno branje i proces proizvodnje čine ga skupljim od drugih začina. Iz svake lukovice šafrana u jednoj sezoni izraste dva do devet cvetova ljubičaste do plave boje od kojih svaki ima tri crveno-narandžasta tučka duga 25-30 mm.
Šafran, začin koji se tradicionalno koristi u persijskoj medicini, može biti odličan lek za predmenstrualni sindrom. Na to ukazuje istraživanje sprovedeno na 50 žena s teškim PMS-om, koje su tokom dva menstrualna ciklusa uzimale ili kapsule šafrana (dve po 15 miligrama dva puta na dan) ili placebo tablete.
Od onih koje su uzimale šafran, 76% je imalo barem 50% manje izražene simptome PMS-a, za razliku od samo 8% onih koje su uzimale placebo.

Osim što umiruje bol u stomaku, šafran deluje i kao antidepresiv, jer deluje na moždani seratonin slično kao i anti-depresivi.

Šafran se obično stavlja u jela sa ribom, u pirinač, u nekim nacionalnim kuhinjama: Francuzi ga obavezno koriste pri spremanju riblje čorbe, Španci njime obogaćuju paelju i piletinu sa pirinčem. U Italiji je uobičajeno šafranom začiniti rižoto Milanese. Osim tih tradicionalnih jela šafran se izvrsno slaže s čorbama od povrća, krompirima, pilećim mesom ili jelima sa paradajzom.

Najskuplji začin na svijetu

Slika
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1276
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od zmaj76 »

ŠEĆERNA VATA

Slika

:lol:
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1276
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od zmaj76 »

SANOVNIK-Š

ŠABLONA
Nećete ostvariti svoj plan zbog vlastite neodlučnosti.
ŠAFRAN
Nećete biti omiljeni u društvu zbog vaše umišljenosti.
ŠAH
Vidjeti šah - imate dobre planove za posao, ali ishod je ipak nesiguran. Učiti igrati šah - želja vam se neće ostvariti. Igrati šah - očekuje vas neki gubitak. Pobijediti u igri - očekuje vas veliki novčani dobitak.
ŠAHOVSKA PLOČA
Osjećat ćete zadovoljstvo i smirenost.
ŠAHOVSKE FIGURE
Do uspjeha imate još dalek put.
ŠAL
Predznak problema, bolesti, neraspoloženja.
ŠALA
Šaliti se - očekuju vas ugodni i smireni trenuci jer će postojeći problemi biti uspješno riješeni. Slušati kako se drugi šale - bit ćete žalosni. Zbijati šale na tudji račun - svojim ćete postupcima samo izazvati svoje suuparnike.
ŠALICA
Vidjeti šalicu - steći ćete ugled u društvu. Kupovati šalicu - primit ćete poziv u goste. Razbiti šalicu - u ljubavi vas očekuju mnoga odricanja. Dobiti šalicu - steći ćete odane prijatelje. Pokloniti šalicu - bit ćete rado vidjen gost. Piti iz šalice - očekuje vas velika sreća u ljubavi.
ŠAKA
Vidjeti svoju šaku - predstoji vam žestoka svadja. Vidjeti tudju šaku - uspješno ćete riješiti sve probleme.
ŠAMPANJAC
Vidjeti šampanjac - predznak kratkotrajne sreće. Piti ga - ne trošite više nego što zaradjujete!
ŠAMPINJON
Vidjeti šampinjon - budite oprezni pri izboru bračnog partnera! Jesti ih - uskoro ćete primiti pohvalu.
ŠANK
Mnoga primljena obećanja neće se ispuniti.
ŠAPA
Vidjeti šapu životinje - bliski prijatelji pokušat će vas nagovoriti na nešto protiv vaše volje.
ŠAPAT
Čuti šapat - dolaze bolji dani.
ŠARAN
Uskoro vam dolazi poboljšanje materijalnih prilika.
ŠARLAH
Svadja u kući.
ŠAŠ
Pretkazuje veliki novac i uspjehe na svim područjima.
ŠATOR
Vidjeti šator - često ćete se seliti. Razbacani šatori - pretrpjet ćete neku štetu.
ŠEĆER
Vidjeti šećer - bit ćete predmet ogovaranja u krugu svojih prijatelja. Jesti šećer - okruženi ste laskavcima. Kupovati šećer - očekuje vas dobra i sretna budućnost. Dobiti šećer - netko vas tajno voli. Nositi šećer na glavi - primit ćete veliku čast.
ŠEF
Vidjeti šefa ili razgovarati s njim - promijenit ćete svoje zanimanje ili sadašnje radno mjesto.
ŠEPANJE
Šepati - na vašem putu do ostvarenja zadanog cilja očekuju vas veliki problemi zbog nedostatka samopouzdanja. Vidjeti nekoga da šepa - približava vam se jedan sretan dogadjaj.
ŠESTAR
Okružit će vas neprilike iz kojih ćete se teško izvući.
ŠEŠIR
Nov - steći ćete ugled i poštovanje u društvu. Star - izgubit ćete teško stečeni ugled. Čistiti šešir - pretrpjet ćete manju štetu. Stavljati šešir na glavu - ići ćete na planirano putovanje. Vidjeti šešir na drugome - očekuju vas velike brige. Ako vam vjetar odnese šešir - u posljednji trenutak izbjeći će vam željeni dobitak.
ŠETNJA
Šetati se - za žalosne sreća i veselje, za sretne tuga i žalost. Šetati po kiši - izbjeći ćete velikoj opasnosti. Šetati s nekim - pred vama su teški poslovi.
ŠEVA
Ako visoko leti - očekuje vas veliki dobitak. Ubijena ševa - gubitak. Ševino gnijezdo - imat ćete neku korist. Odnositi jaja iz gnijezda - osramotit ćete se. Čuti pjev ševe - očekuje vas sreća u ljubavi. Jesti ih pečene - očekuju vas velike brige.
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1276
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od zmaj76 »

Šmeker

Onaj koji šmeka. Voli devojke i devojke njega vole. Lepo se ponaša, uvek je dobro obučen i fino miriše. Nikada ne zaboravlja na "primarni" cilj.

Šmele. Definicija momka sa žvakom. Neretko je i kicoš, ali nije obavezno. Nadimak za šmekera u društvu.

Narodni naziv za podvrstu homo sapiens shmekericus. ova vrsta je u doba pleistocena devedesticena pocela naglo da smanjuje brojno stanje deevolviravsi u homo sapiens sponzoricus kvazimafijacus, usled abnornormalne deevolucije zenskog pola u homo sapiens sponzoricus ziljavus. Šmeker je jedinka koja se odlikovala izrazenom sposobnoscu pronalazenja partnerki za spolni odnos, ali usled promene zenskog interesovanja, sa sarma i lepote muskog pola na kolicinu akomuliranih dobara,podvrsta šmeker pocinje naglo da se krece u 2 pravca - izumire ili deevoluira. retki danasnji primerci pravog šmekera jasno strce iz mase, ali geni šmekera koji su ostali polako inaktvisu usled ekonomskih-spoljnjih faktora sredine. osobina pravog šmekera prenosi se genetski ,dok osobina sponzorustva kod zenskog dela populacije potekla je kao faktor sredine na koji je zenski pola morao da se prilagodjava.

onaj koji lako osvaja devojke,dobar tip.....

:lol: :lol: :lol:
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1276
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od zmaj76 »

Kako postati šmeker

Sedam pravila uz pomoć kojih će vaše devojke poludeti za vama


Znamo da bi svi vi voleli da vaše devojke uzdahnu sa setom svaki put kada vas ugledaju, umesto što se dernjaju i pričaju kako ste nesposobni, ružni i debeli. Napravite od nje vašu privatnu boginju uz pomoć ovih nekoliko super proverenih saveta koji ne podrazumevaju da imate gomilu keša. To se naravno podrazumeva.

1. Ponašajte se zaštitnički, ali ipak ne previše. Učinite da se oseća sigurnom i neka bude sigurna da bi ste za nju sve uradili. Ali pazite da ne preterate sa ispitivanjima kao što su gde je bila danas, sa kim se videla ili sličnim posesivno ljubomornim glupostima.

2. Uhvatite je oko struka, a ne oko ramena kao da ste ortaci.

3. Devojke vole muškarce sa osećanjima. Upoznajte njene prijatelje i slobodno pokažite koliko vam je stalo do nje tako što ćete je zagrliti ili poljubiti pred svima.

4. Nikada, ali BAŠ nikada joj nemojte spuštati u društvu. Ako morate da je na nešto upozorite uradite to nasamo.

5. Sve vreme flertujte sa njom. Tako će se osetiti poželjnom i seksi, što je najbolje što možete da uradite.

6. Budite samouvereni i hrabri, pošto devojke ne vole stidljive muškarce koji gledaju u pod i zamuckuju.

7. Pazite na oblačenje. To što ste već 16 godina zajedno i znate da i posle nje smrdi u WC ne znači da treba da se zapustite i tuširate jednom nedeljno. Oblačite se kao da vam je stalo.

:lol:
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1276
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od zmaj76 »

hunter
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1687
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

:lol:
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Šarlah


Šarlah je opasna, zarazna bolest, praćena visokom temperaturom i anginom. Šarlah se obično javlja u vidu epidemije, ali ga u velikim gradovima ima stalno u vidu pojedinačnih slučajeva. Epidemije su vrlo različite po otrovnoj moći zaraze. Ranije su bile strahovito smrtonosne, sada su mnogo blaže. Šarlah je dečja bolest, ali od njega mogu da obole i odrasli. Srećom, deca do jedne godine starosti retko oboljevaju. Najosetljivija su školska deca, ali su vrlo osetljiva i deca od 2 do 5 godina. Više ga ima u jesen i s proleća nego preko zime i leta.

Uzročnik šarlaha je jedna vrsta streptokoka, koje se nalaze u ždrelu šarlahnih bolesnika. Odavde se prilikom kašlja ili govora prenose u vidu kapljica na zdrave. Dakle, šarlah je kapljična infekcija čiji uzročnici ulaze u zdrav organizam preko grla.

Prvi znaci se javljaju na 4 do 5 dana po ulasku klica u organizam (inkubacija). Dete, dotle zdravo, dobije najedanput bolove u grlu u čitavom ždrelu, sa jako povećanom temperaturom. Često i povraća i bunca. Ako mu pogledamo u grlo, videćemo da su krajnici jako crveni, otečeni i posuti prljavim tačkastim mrljama. Crvenilo ubrzo zahvata i okolnu sluzokožu na resici i nepcima. Još istog dana, nekoliko časova kasnije, po telu se pojavi sitan tačkast crven osip.

Nasuprot malim boginjama, koje prvo izbiju po licu, šarlahni osip počinje po trbuhu, u preponama, ispod pazuha, u prevojima laktova, i postepeno se širi ka licu, stopalima i šakama. Izbijanje osipa traje, obično dva dana.

Dva do tri dana po izbijanju osipa, bolest počinje da popušta. Temperatura se postepeno spušta na normalnu, bolovi u ždrelu prođu, a koža počinje da se peruta. Pre nego što počne perutanje kože, sluzokoža jezika pocrveni i dobije malinast izgled. Perutanje počinje oko petnaestog dana i traje ponekad 30 dana.

Bakterije izazivači šarlaha deluju neposredno, lokalno, ili svojim toksinima, septično.

Šarlah je i zbog svojih komplikacija teška i opasna bolest. On može izazvati gnojne angine, reumatizam zglobova, oboljenje srca i srčane maramice, razna krvarenja itd., ali najčešće i najteže komplikacije šarlaha su: otok žlezda na vratu, zapaljenje srednjeg uva i zapaljenje bubrega.

Ishrana bolesnika mora biti dijetalna. Kao hranu sme da uzima mleko, kompote, voćne sokove, limunadu i razne čajeve. Ovakvu dijetu treba držati i posle pada temperature, jer nepodesna hrana može da olakša zapaljenje bubrega.
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Šarlah - istine i zablude


Pošto i dalje postoji veliki broj zabluda o šarlahu, odlučili smo da se bliže upoznamo sa ovom bolešću. Hajde da to uradimo razbijanjem najčešćih zabluda o šarlahu.



Radi se o «strašnoj» bolesti

Nekada, pre antibiotske epohe, šarlah je zaista bio strašna bolest. Srećom, sada mu je samo ime prilično opako!



Šarlah je zapravo angina praćena osipom po koži. Uzrok su bakterije - streptokoke grupe A (beta hemolitički streptokok). One stvaraju jednu supstancu (toksin), koja prouzrokuje osip. Zato dete pored svih znakova angine (gnojavo grlo, visoka telesna temperatura) ima i «sitnozrnasti» crvenkasti osip po telu, koji pomaže pedijatru da brzo postavi dijagnozu.

Uz blagovremenu primenu antibiotika, šarlah je bolest koja se lako i brzo leči - dakle, nije u pitanju strašna bolest!



Šarlah prouzrokuje česte komplikacije - može da strada srce, ali i bubrezi

Nije tako!



Pisali smo mnogo puta o komplikacijama streptokoknih infekcija, pa smo pomenuli i komplikacije na srcu i bubrezima. Mogu da se jave reumatska groznica i poststreptokokni glomerulonefritis, ali se to izuzetno retko dešava! Nije šarlah poseban u tom pogledu - kao i posle angine (ili streptokokne infekcije kože), mogu da se jave ove retke komplkacije. Znamo da se radi o deci koja imaju posebnu (veoma retku) sklonost ka stvaranju antitela (malih proteina koji se bore protiv mikroorganizama), koja mogu da napadnu delove sopstvenog tela.



Leči se isključivo injekcijama

Tako je nekad bilo! I sada ima mališana koji moraju da dobiju injekcije, ali većina dece kod koje se bolest na vreme otkrije, mogu da dobiju antibiotske sirupe. Penicilinski antibiotici su lekovi izbora, a na raspolaganju je odličan izbor oralnih preparata.



Naravno, pre leka je obavezan bris ždrela! Potrebno je da se izoluje bakterija koja izaziva infekciju, jer ima bolesti koje liče na šarlah a da streptokok nije uzrok infekcije. Sa druge strane, uradiće se antibiogram - test kojim se vidi koji je antibiotik najbolji za terapiju. Nažalost, zbog prekomerne i nekritične upotrebe antibiotika, došlo je do pojave neosetljivosti (rezistencije) streptokoka. Pre nekoliko decenija nije bilo ovog problema - skoro sve streptokoke su bile uspešno „tamanjene" penicilinom.



Ipak, ima dece koja moraju da dobiju injekcije antibiotika. To su mala deca koja imaju težak oblik bolesti, zatim deca koja povraćaju pa ne mogu da uzimaju antibiotike «na usta», ali i deca koja potiču iz izuzetno lošeg socijalnog miljea, pa nema garancije da će se oralna terapija pravilno sprovoditi.



Deca alergična na penicilin se leče «zamenama», obično iz grupe makrolidnih antibiotika (Eritromicin, Azitromicin, Klaritromicin...), koji efikasno eliminišu streptokoke.

Naravno, odabir leka i put davanja je u isključivoj nadležnosti pedijatra.



*Svi koji su bili u kontaktu sa bolesnim detetom treba odmah da dobiju antibiotik



Ovako se ne radi!

Pravilo je da se uradi bris grla onima koji su bili u bliskom kontaktu sa obolelim detetom. To uključuje članove porodice, ali i decu iz predškolske grupe u kojoj je dete (eventualno) bilo pre oboljevanja. Ako se streptokoke (koje uzrokuju šarlah) pronađu, onda se daju antibiotici! Dakle, nema primene antibiotika «unapred».



Šarlah nije prijatna bolest, naročito prvih par dana, dok se terapija «ne zaleti». Ipak, ne radi se o strašnoj boleštini, već o standardnoj infekciji grla streptokokama. Pravovremena terapija uz kontrolu pedijatra obećava brz oporavak i ozdravljenje deteta.



Posle završetka infekcije, dete treba da dobije zaštitnu injekciju depo penicilinom

Totalna zabluda!



Depo preparati penicilina se ne koriste za lečenje šarlaha! Kada je dete završilo sa terapijom i potpuno ozdravilo, nema potrebe za dodatnim lečenjem. Ima smisla uraditi kontrolni bris ždrela, bar tri dana posle završetka antibiotske terapije. Ako se streptokoke nađu, opet se ne daje «zaštitna injekcija», već neki drugi antibiotik - prema antibiogramu.



Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

ŠIPURIKA ili ŠIPAK

Drugi nazivi: divlji šipak, divlja ruža, pasja draca, pasja ruža, srbiguzica, šipurina, šepurika..
Latinski naziv: rosa canina
Eng - Dog Rose



Opis biljke: šipurika ili šipak trajan je grm visine 2 do 3 metra. U prvoj godini pojavljuju se uspravni izboji što se, u sledecim godinama, razgranjuju u mnogobrojne povinute i visece grane. citav grm obrastao je oštrim i prema dole svinutim bodljikama. Listovi su neparno perasti, a listici jajastog oblika i oštro nazubljeni. Cvetovi su bele do belo-ružicaste boje. Plodovi su jajastog oblika, svijetlocrvene boje, a sadrže veliki broj tvrdih semenki. Cvetovi su ugodna mirisa, a plodovi kiselkasto-slatka ukusa što steže. Semenke su bez mirisa, ali zato caj ima veoma ugodan miris. ... ,


Stanište: sipurika je veoma rasprostranjena po celoj Evropi. U
našim je krajevima ima u prilicnirn kolicinama, a raste po živicama, uz rubove šuma, u šikarama i drugde.

Lekoviti deo biljke: za lek sabiru se plodovi i cvetne latice ..

Lekovito delovanje: šipurika je lekovita biljka koja, uz crni ribiz, ima najviše C vitamina. Posebno je važno što kuvanjem šipurika ne gubi taj vitamin. Caj se preporucuje majkama za vreme dojenja. Proizvodi od šipurike otklanjaju tzv. proletni umor, malaksalost, bledolikost i nevoljkost kao i sve ostale tegobe povezane s pomanjkanjem vitamina C. Sipurika povoljno deluje na probavni trakt i na izlucivanje mokrace bez ikakvih nadražaja bubrega. caj od šipurike preporucuje se za sprecavanje kamenaca u bubrezima i mokracnim kanalima. Isto tako, deluje na cišcenje krvi, a koristi se kod upalnih procesa bubrega, bubrežne nakapnice i mehura. Cvetne latice šipurike upotrebljavaju se za pripremanje caja kod krvarenja iz želuca, creva, pluca i hemoroida kao i protiv proliva i želucanih grceva. Pomešana s drugim biljkama koristi se u lecenju mnogih drugih bolesti.


Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Šuga, svrab - češa (Scabies)


Šuga, koju prouzrokuje jedan mali parazit šugarac, lako je prenosiva bolest kože. Oplođena ženka ovog parazita prodire u kožu i tu stvara hodnike u koje polaže svoja jajašca. U toku tri dana, od ovih jajašca se izlegu novi paraziti, koji izlaze na površinu kože izazivajući na koži promene u vidu malih čvorića i svraba. Svrab je izražen naročito noću i u toploj postelji. Kod nekih osoba svrab može da bude samo neznatan. Ovakvi bolesnici se obično ne leče na vreme i mogu dugo vremena da budu prenosioci zaraze. Češanjem, bolesnik prenosi noktima parazite po koži i stvara ogrebotine, koje se lako inficiraju i dovode do pojave gnojnica i krasta po čitavom telu. Šuga se najčešće javlja na šakama, naročito na spoljnim stranama prstiju, i u predelima pazuha, a kod dece oko pupka i na debelom mesu, kod žena na dojkama i kod muškaraca na polnom organu. Zaraza se prenosi ili neposrednim dodirom sa zaraženom osobom, ili posredno, putem predmeta i odeće, a najlakše korišćenjem postelje u kojoj je spavao bolesnik oboleo od šuge. Bolest se lako širi u uslovima kolektivnog zajedničkog života (kasarne, dečji domovi, škole, internati) a naročito u sredinama u kojima postoje loši higijenski uslovi. Šuga može da se prenese i sa domaćih životinja (pas, mačka, konj).

Postoje veliki broj masti i drugih preparata za lečenje šuge. Neophodno je da se istovremeno leče svi članovi porodice
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Šoju soja sos

Šoju (shoyu) soja sos je tradicionalni japanski začin slanog ukusa, pripremljen od soje i pšenice, uz dodatak morske soli. Koristi se svakodnevno u kuvanju za začinjavanje jela. Mitokuov šoju sos izrađen je u Japanu na tradicionalan način, bez hemijskih dodataka (od ukupne proizvodnje šoju sosa u Japanu ovako izrađen šoju sos čini samo 1%). Zbog raznolike upotrebe šoju su preuzele i mnoge druge kuhinje sveta. Može se upotrebljavati u pripremanju supa, variva, umaka, salata, povrća itd. Upotrebljava se kao zamena za so i daje bogatiji ukus.


■ lekovita svojstva:

Odlično relaksira organizam i popravlja krvnu sliku.


Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Štitasta žlezda

Štitasta (Štitna) ili tireoidna žlezda je žlezda sa endokrinim lučenjem, koja se nalazi u vratnom predelu i sekretuje hormone tiroksin i tironin, koji regulišu metabolizam svih ostalih tkiva. C ćelije štitaste žlezde sekretuju hormon kalcitonin, čija je uloga u regulaciji koncentracije kalcijuma u krvi i ima antagonističko dejstvo parathormonu, koga luče paraštitaste žlezde.

Položaj i građa
Štitasta žlezda je u obliku štita ili leptira i nalazi se u uvratnom delu neposredno ispod grkljana, a ispred i sa strana dušnika. Pričvršćena je za tireoidnu hrskavicu grkljana i pokreće se prilikom gutanja. Sastoji se od dva režnja, levog i desnog, koji su povezani suženjem-istmus (lat. isthmus). Ponekad postoji i treći, piramidalni režanj (lat. lobus pyramidalis) u srednjem delu žlezde. U svakom režnju nalazi se veliki broj folikula, koji su funkcionalne jedinice.


Štitasta žlezda je jedna od većih žlezda sa unutrapšnjim lučenjem i njena težina je oko 10-20 g. Neposredno iza štitaste šlezde sa obe strane prolazi povratni grkljanski živac (lat. n. laringeus recurrens), bočno leži takođe sa obe strane zajednička karotidna arterija (lat. a. carotis comunis), unutrašnja jugularna vena (lat. vena jugulsris interna) i živac vagus (lat. n. vagus). Ispred je mišićni sloj prednje strane vrata.

Krvni sudovi
Svaki režanj štitaste žlezde snabdevaju 2 para arteija: gornja (lat. a. thyroidea superior) i donja štitna arterija (jez-lat|a. thyroidea inferior). Gornja štitna arterija potiče iz spoljašnje karotidne arterije (lat. a. carotis externa), dok donja štitna arterija potiče iz potključne arterije (lat. a. cubclavia dextra et sinistra). Vene štitne žlezde se ulivaju u gornju šuplju venu (lat. vena cava superior).

U odnosu na svoju masu štitasta žlezda spada u nejbolje prokrvljene organe u telu (oko 1% minutnog volumena srca ili 160 ml/min/100g tkiva).
Odgovori