COPY/PASTE SVAŠTARA

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Čičak - Arctium lappa

Asteraceae
Burdock (great) - Grande bardane, bardane commune

Čičak je dvogodišnja zeljasta biljka. Koren je vretenast, mesnat, dugačak i do 60 cm. Stablo je visoko do 200 cm, rebrasto, crvenkasto, u gornjem delu jako razgranate. Listovi su krupni, do 50 cm dugački i skoro toliko široki, srcastojajasti, ka vrhu stabla sve sitniji, odozgo zeleni, sa naličja pokriveni sivim pustenastim dlakama. Cvasti glavičaste, loptaste, do 3,5 cm u prečniku, nalaze se na vrhovima grana. Listići omotača na vrhu su žućkasti i kukasto savijeni. Krunica je cevasta, na vrhu deljena na 5 režnjeva, purpurnocrvena. Plod ahenija dugačka 5-7 cm, crna. Cveta jula i avgusta. Čičak je korovska biljka. Raste na rudinama, pored puteva, na smetlištima, oko naselja . Koristi se koren (Bardanae radix), ređe samo plodovi (Arctii fructus) ili ulje (Oleum Bardanae radicae). Koren se vadi u jesen ili rano u proleće, najbolje u drugoj godini. Ukusa je slatko-sluzastog, kasnije nešto gorkog.

Sastav: U korenu čička se nalazi do 45% inulina, sluzi u kojima dominiraju ugljeni hidrati, male količine etarskog ulja (sa više od 60 identifikovanih supstancija), sitosterol, stigmasterol, fitoncida, gorke materije i dr.

Upotreba:

Koren čička je depurativ, dijaforetik, diuretik, stomahik, antiflegmatik, oreksigenik. Ipak, najčešće se koristi kao sredstvo za izbacivanje viška tečnosti, protivupalno i stimulativno sredstvo u stvaranju i izlučivanju žuči. U obliku dekokta spolja se upotrebljava kod ekcema, čireva, sifilisa, gonoreje i kod reume. Postoje podaci da daje dobre rezultate kod psorijaze. U narodnoj medicini koren čička je veoma popularan za lečenje bolesti korena kose, ispiranjem nezasladenim odvarom. Za tu namenu se koristi i ulje čička, zajedno sa uljem masline ili oraha, kada je koža masna. Za rast kose ne treba koristiti obloge od korena čička. Ekstrakt čička je sastavni deo mnogobrojnih preparata sa antibiotskim i antidijabetskim dejstvom. Umesto skroba koren sadrži polusaharid inulin, pa je veoma pogodan za ishranu obolelih od šećerne bolesti, bolesti jetre i žuči. Oljušćen se može jesti svež, kuvan, ili pečen kao krompirići. Može se sušiti ili kiseliti za zimu. Pomaže u uspostavljanju ravnoteže kod psihički nestabilnih osoba i uklanja jake negativne emocije, kao što su ljutnja, agresija, preterana ambicija...
Čaj od čička je siguran lek za sprečavanje opadanja kose, za lečenje čireva, ekcema, reumatizma i dijabetesa. Čaj se priprema na sledeći način: dve kašike korena čička preliti jednom šoljom hladne vode i staviti da ključa 10 minuta. Piti dve šolje dnevno protiv reumatizma i dijabetesa. Koren čička je veoma cenjen u makrobiotičkoj ku hinji, zbog okrepljujućeg i pročišćavjućeg delovanja, pa se često po jedan ili dva iseckana korena dodaju šupama, čorbama i jelima od mahunarki. U makrobiotičkoj kuhinjih veoma je cenjen i maslačak od koga možete verovali ili ne, praviti, pored salata, med, vino, omlet, kafu, čaj, a i turšiju

Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Čičkovo ulje

Sprječava prekomjerno ispadanje kose, njeguje i jača vlasište te sve tipove kose.

Upotreba

Nježnom masažom utrljajte ulje u vlasište i kosu sve do vrhova. Kod masne kose ostavite ga djelovati 10 do 15 minuta, potom operite kosu. Kod suhe i oštećene kose ulje koristite nakon pranja.

Glavni aktivni sastojci

- VITAMIN E


štiti kosu od nepovoljnih utjecaja UV zraka.

- ČIčAK

jača korijen kose te sprječava ispadanje, pozitivno djeluje na rast kose i uklanja svrbež kod masne kose. Povoljnim djelovanjem na vlasište uklanja prhut.

Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Čir - Grizlica na želucu


Čir na želucu je dosta često hronično oboljenje. Javlja se četiri puta češće kod muškaraca nego kod žena. Oboljenje obično traje dugo.

Oboljenje se sastoji, najčešće, od jedne ili, ređe, više ranica na sluzokoži želuca, obično u predelu njegove donje trećine, gde želudac prelazi u dvanaestopalačno crevo. Ranica je okrugla ili ovalna, sa pravilnim ivicama, široka od 0,5 do 2 cm, različite dubine. Oboljenju više odgovara naziv grizlica nego čir, jer nema gotovo ničeg sličnog sa čirom na koži, sa kojim ga, zbog takvog naziva, neupućeni ljudi upoređuju, što kod njih unosi izvesnu pometnju. Naziv grizlica odgovara više, jer je mesto na kome se oboljenje nalazi zaista kao nagriženo nečim ljutim.

Uzroci pojavi čira na želucu nisu dovoljno poznati. Zna se samo toliko da kod čiraša ima obično više kiseline u želucu nego što je to normalno i da je sluzokoža čitavog njegovog želuca manje otporna na dejstvo želudačne kiseline nego kod zdravih osoba. Zna se, isto tako, da se čir češće javlja kod osoba koje se neuredno i nedovoljno hrane, koje jedu brzo, upotrebljavaju ljuto začinjenu hranu i piju alkoholna pića, kao i kod osoba koje se lako ljute i teže, ozbiljnije shvataju i podnose tegobe u životu nego normalne osobe. Znaci oboljenja su bolovi razne jačine i različitog oblika, koji se javljaju gotovo uvek u isto doba, tj. na jedan do tri sata posle jela. Bolovi iščezavaju pod dejstvom bikarbone sode ili ako se uzme malo hrane. Bolovi izazvani čirom na želucu nastaju periodično, obično s jeseni i s proleća, traju po nekoliko dana, pa prođu. Kod 85% slučajeva čir na želucu se periodično smiruje. Ali što bolest više napreduje, period bolova traje sve duže i razmak između dva perioda sa bolovima je sve kraći. Umesto samo s proleća i s jeseni, period bolova nastaje po nekoliko puta preko godine. Period praćen bolovima najčešće je praćen i gorušicom – osećajem paljenja niz jednjak i prisustvo kiseline u ustima. Pregled želudačnog soka prikazuje količinu sone kiseline i ukupnu kiselost veće od normalnih.

Jedna od čestih komplikacija čira na želucu je prisustvo krvi u izmetu, često u minimalnoj količini, zatim, ređe, povraćanje krvi. Krv u izmetu, koja je poreklom iz želuca uvek je crna kao katran ili kao talog od kafe. Ovakav izgled ima krv u izmetu samo u slučaju obilnog krvarenja. Inače se u malim količinama i ne primećuje. Krv u povraćenom sadržaju može biti crvena kad je krvarenje jače a u slučaju slabijeg krvarenja može biti i crna, polusvarena.

Krvarenje nastaje zbog toga što čir u razjedanju sluzokože želuca nagrize i neki manji ili veći krvni sud i otvori ga.

Na krvarenje čira treba pomisliti uvek kada čiraš počne da bledi i da dobija nesvestice. Kada se sumnja na krvarenje iz čira na želucu, onda se krv, ukoliko nije već vidljiva, obavezno traži u laboratorijama hemijskim pregledom izmeta.

Druga, znatno ređa komplikacija ovog oboljenja je perforacija čira u trbušnoj duplji. Ova komplikacija je teška i leči se najčešće operacijom. Znak perforacije je jak bol u predelu čiraševog pupka. Toliko jak da često onesvesti bolesnika.

Pojava raka na obolelom mestu može biti takođe komplikacija čira na želucu. Sužavanje izlaznog otvora želuca (stenoza pilorusa) usled čira u tom predelu ili usled njegovog zarašćivanja, relativno je česta komplikacija ove bolesti.

Čir na želucu može u izvesnom broju slučajeva, u stvari dosta često, da zaraste i da se više ne ponovi, ali može i jedan da zaraste, a da se drugi pojavi.

Čir na želucu je takva bolest zbog koje se bolesnici sami javljaju lekaru za pomoć. Međutim, treba i pored toga znati da se čir leči dijetom, urednim životom i sređenim, staloženim reagovanjem u svakodnevnom životu i radu. Izvesni lekovi, koji mogu da zasite želudačnu kiselinu i koji u izvesnoj meri deluju na zarašćivanje čira, neophodno su pomoćno sredstvo. Mnogi bolesnici su i sami navikli da upotrebljavaju bikarbonu sodu ili razne druge tablete od kojih ni jedna ne deluje neposredno na čir ali umiruje bol. Uostalom, bolovi prođu posle izvesnog vremena i sami.

Da bi se izlečio od čira na želucu, bolesnik mora da promeni način života. Pre svega, treba da upotrebljava hranu koja ne sadrži jake i ljute začine, da ne pije nikakvo alkoholno piće niti da puši; treba dovoljno i uredno da spava i da se, kad god je to moguće malo odmori posle jela. Mnogi čiraši dobro podnose slaninu i maslo, a niko od njih ne podnosi čorbasto jelo.

U određenim slučajevima čir na želucu leči se hiruški.

U svakom slučaju krvarenja ili perforacije čira u trbušnoj duplji zahtevaju da se bolesnik što pre obratiti lekaru za pomoć.
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

ČESMOVAČA ILI FLAŠIRANA VODA

Flaširana voda sve više postaje deo životnog stila. Ipak, postavlja se pitanje da li je ona zaista zdravija od takozvane česmovače
Dok proizvodnja flaširane vode raste zapanjujućom brzinom, sve više opada potrošnja gaziranih i zaslađenih sokova. Bočice vode su dostupne i praktične, a deluju zdravije od veštački obojenih gaziranih pića. Tržište flaširane vode je u posljednjih pet godina poraslo za oko 30 odsto na svetskom nivou, diktiraju ga mladi potrošači koji sve više postaju svesni pravilne ishrane u očuvanju zdravlja. Ali, voda sa dodacima, ipak, kažu, nije zdrava u meri u kojoj je reklamiraju jer sadrži malo vitamina.

Vitamini u vodi

Vitamini, bilje bogato antioksidantima i ostali „zdravi" dodaci koji se stavljaju u flaširanu vodu da bi bila privlačnija najčešće su marketinški trik kojim se služe proizvođači samo da bi privukli kupce, pokazuje nutricionističko istraživanje Univerziteta u Njujorku. Vitamina ima vrlo malo da bi oni imali bilo kakvo dejstvo na zdravlje, a ukusi se postižu dodavanjem zaslađivača i šećera pa voda tako postaje namirnica koja goji.

Voda neće vratiti energiju nakon treninga

S obzirom na to da ne sadrži elektrolite koje čovek gubi znojenjem, voda iz flaše neće vratiti energiju nakon napornog treninga. Sportski nutricionista sa Floride Sintija Sas smatra da, što se tiče pozitivnog uticaja na vežbanje i formu organizma, slobodno možete preskočiti flaširanu vodu. „Flaširana voda vam sigurno neće dati prednost ili veću izdržljivost", kaže ona.

Šteti okolini

Stručnjaci ukazuju da postoji još jedan razlog da se pređe sa flaširane vode na česmovaču - za transport flaširane vode se potroši mnogo goriva. Zvanični podaci govore da voda iz bočica stvara 1,5 milion tona otpada godišnje, a veliki deo energije odlazi na proizvodnju i transport. Stručnjaci kažu da je transport flaširane vode štetan proces, kojim se povećava efekat staklene bašte. Flaširana voda iz Francuske, na primer, putuje više od 8000 kilometara da bi dospela do prodavnice u Čikagu. Samo Amerikanci su prošle godine popili više od 30 milijardi flaša ove vode. Većina od oko 80 odsto završi na deponijama. Ako bi se poređale jedna do druge, to bi bilo dovoljno nerazgradive plastike da se planeta okruži više od 150 puta. Čak 86 odsto plastičnih flaša postaje đubre, a za razgradnju plastične flaše potrebno je između 400 i 1000 godina. Rešenje nije ni spaljivanje PET ambalaže jer se njihovim sagorevanjem stvara hlor u gasovitom stanju a pepeo sadrži teške metale.

Da li je zagađena?

Testovi sprovedeni na 1.000 flaša vode koje su nabavljene od 103 različita proizvođača flaširane vode pokazali su da više od 22 odsto ispitanih flaša sadrži hemikalije, bakterije i arsen. Obična voda koju pijemo sa česme takođe nije imuna na probleme kontaminacije, ali pravilnim filtriranjem ovi problemi mogu biti svedeni na minimum. Iako većina odraslih ljudi može da podnese minimalnu izloženost ovim supstancama, određene osobe kao što su oboleli od raka, ljudi koji se oporavljaju od transplantacije organa ili velike operacije, kao i trudnice i deca, mogu mnogo teže da podnesu prisustvo štetnih materija unutar vode.
Neki ljudi se odlučuju za flaširanu vodu i zato što voda sa česme ponekad ima neprijatan ukus hlora. Ovaj problem lako možete da uklonite ako vodu ostavite preko noći u frižideru.
Vodu kod nas odobrava Ministarstvo zdravlja. Zato prilikom kupovine vode iz flaše ne morate da strahujete da je štetna ako na deklaraciji piše da je odobrena. Međutim, to i dalje ne znači da je zdravija od vode iz česme.
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Čuvarkuća - sempervivum tectorum


Narodni nazivi za Čuvarkuća (sempervivum tectorum) su Gromovna trava, Gromovik, Vazdaživ, Cmilić

Čuvarkuća (sempervivum tectorum) je višegodišnja biljka koja narste do visine 30cm, samo više od toga naraste stabljika sa cvetom. Listuvi su joj debeli, pri vrhu su se boja preliva prema crvenoj. Listovi su joj složeni u obliku rozete.

Čuvarkuća (sempervivum tectorum) se kod nas gaji uglavnom kao ukrasna biljka, a popularnost kao ukrasna biljka ima pored toga što deluje dekorativno, i zato jer ima veoma skromne potrebe za negom od strane čoveka.

Čuvarkuća (sempervivum tectorum) ima veoma sočne i debele listove koji se i koriste kao lekoviti deo biljke. U toku leta se koriste listovi za dobijanje svežega soka, a takođe se i suše radi kasnijega korišćenja. Spekrat tegoba i bolesti u komjima se koristi čuvarkuća veoma je širok. Takođe u prodaji se mogu naći i neki preparati na bazi Čuvarkuće (sempervivum tectorum)

Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Čili


Čili paprikaČili (chilli) je plod jedne vrste tropske paprike s vrlo sitnim plodovima koji se suše i melju u prah. Čiliji su dugi svega 4 cm, boje žute, zelene, narančaste ili crvene, a imaju nadasve ljuti okus. Kada se komuške osuše i samelju dobije se kajenski papar.

Naziv čili potječe od španjolske riječi chile za tu vrstu paprike, budući da su je Španjolci donijeli u Europu za vrijeme Kolumbovih putovanja. Šarenilo naziva proizlazi iz doba kada se čili dopremao iz portugalskih i španjolskih kolonija u Južnoj Americi, Inidiji i Africi, gdje se i danas uzgaja.

Čili je izvanredno oštra okusa, pa je dvadesetak puta jači od obične ljute paprike. Okus mu je međutim manje aromatičan i pikantan, boja mnogo bljeđa. Glavni sastojak koji mu daje specifičnu ljutinu je capsaicin, tvar koja pokazalo se snižava razine kolesterola i triglicerida u krvi, sprečava grušanje krvi, jača imunitet i ima afrodizijačka, antibakterijska i fungicidna svojstva.

Upotrebljava se za začinjanje jela od povrća, pikantnih umaka, namaza, kao dodatak kravljem siru, variva od paprika i graha, a važni je sastojak popularnog meksičkog jela Chili con carne. Sastavni je dio svih ljutih pikantnih umaka poput karija (currija), tabasco umaka, meksičkih salsa. Može se kombinirati i sa slatkim namirnicama.
Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

ČARAPE ZA VENE-VENOFLEX

Elastična kompresija je jedan od tretmana koji se sprovodi u slučaju hronične venske bolesti. Brojne različite publikacije su pokazale njegovu preventivnu i lekovitu efektivnost. To je vrlo tolerantna terapija i može se sprovesti kod svih pacijenata, u praktično svim slučajevima venskih bolesti i u veoma kratkom periodu.

Kod ovog programa veoma je bitno utvrditi meru, tj. stepen kompresije i pravilan kroj (model i veličinu). Saglasnost pacijenta takođe ima glavnu ulogu u efektivnosti ovog tretmana, kao i nadgledanje samog pacijenta od strane lekara.

Kvalitet programa, tj. čarapa koje se koriste u tretmanu mora biti visok:

- moraju se lako oblačiti,
- biti lake za i udobne za nošenje,
- moraju ispoljavati kompresivne karakteristike, a da pri tome zadrže modnu atraktivnost.

Thuasne konstantno traga za inovativnim rešenjima koje nastoji da iskoristi u svojim proizvodima i da na taj način odgovori na zahteve lekara i očekivanja pacijenata. U razvoju Venoflex programa koriste se najnovije tehnologije i mašine visokih performansi kako bi se postigao najviši mogući stepen kvaliteta. Koriste se glavne tehnološke prednosti mikrofibera, koji daje fleksibilnost, udobnost i mekoću. Tako izrađene čarape omogućavaju bolje prijanjanje individualnom obliku tela pacijenta. Osim mikrofibera, Venoflex čarape u sebi sadrže i anti-slip tkanine koje sprećavaju klizanje. Specijalno tkanje omogućava lako oblačenje čarape na stopalo. Elastin od koga je izrađen deo za stopalo daje duplo jaču otpornost (kada se nosi obuća ili koža), a da se pri tome zadržava zahtevana fleksibilnost.

Kombinovanje efikasnosti i estetike je jedan od glavnih ciljeva Venoflex programa.

Venoflex program je podeljen u tri klase, koje se razlikuju prema stepenu kompresije:
- Class Start (10 – 15 mm Hg)
- Class 1 (15 – 20 mm Hg)
- Class 2 (20 – 36 mm Hg)

Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Čulni organi


U sastav čula kičmenjaka ulaze tri tipa čulnih elemenata:

1. primarne čulne ćelije – nastaju prve u evoluciji na površini tela; imaju sposobnost primanja i prenošenja nadražaja; zadržale su se u čulu vida i mirisa kod kičmenjaka;

2. slobodni nervni završeci – ćelije koje leže dublje ispod površine tela i sa njom su u vezi preko nastavaka;

3. sekundarne čulne ćelije – imaju samo sposobnost primanja, a ne i prenošenja nadražaja; prisutne su u većini čula kičmenjaka.

Prema vrsti draži koju primaju čula se dele na: 1. mehanička – primaju draži dodira, pritiska a takođe i zvučne i druge talase; 2. hemijska – primaju draži različitih hemijskih materija u gasovitom i tečnom stanju; 3. optička – primaju svetlosne draži, čulo vida


1 Mehanička čula

1.1 Organi čula sluha i ravnoteže

2 Čulo vida

2.1 Parne oči

3 Hemijska čula

3.1 Čulo mirisa (olfaktivni organi)
3.2 Čulo ukusa


Mehanička čula

* taktilni organi (čulo dodira) – najrasprostranjenije i evoluciono najstarije čulo; primaju draži iz spoljašnje sredine i unutrašnjih organa; predstavljeni su ili slobodnim nervnim završecima ili sekundarnim čulnim ćelijama; kod kičmenjaka postoje taktilna telašca koja reaguju na pritisak, temperaturu, bol;

bočni organi – kod vodenih kičmenjaka; nalaze se na glavi i duž bočnih linija tela; primaju nadražaje pokreta i strujanja vode, pomoću njih se orjentišu u kretanju kroz vodu (zaobilaženje predmeta);
infundibularni organ – postoji kod amfioksusa i riba; nalazi se na donjoj strani međumozga; služi za orijentaciju riba u pogledu dubine vode;
statički (ravnotežni) i slušni organi – objedinjeni su u zajednički stato-akustički aparat

Organi čula sluha i ravnoteže

Smešteni su u unutrašnjem uhu. U njemu se nalaze polukružni kanalići (čulo ravnoteže) i puž (čulo sluha). Polukružni kanalići i puž su utopljeni u tečnosti (perilimfa) i ispunjeni su tečnošću (endolimfa). U endolimfi polukružnih kanalića su kristali kalcijum-karbonata koji nadražuju čulne ćelije. U pužu je smešten Kortijev organ čije čulne ćelije primaju treperenja perilimfe.

Kod gmizavaca, ptica i sisara su se razvili i pomoćni delovi koji primaju i prenose zvučna treperenja – spoljašnje i srednje uho. Spoljašnje uho se sastoji od ušne školjke i spoljašnjeg slušnog kanala koji se završava bubnom opnom. Srednje uho obuhvata bubnu duplju sa bubnom opnom i tri slušne koščice. Čekić (malleus) je pričvršćen za bubnu opnu, a za njega je pokretno vezan nakovanj (incus). Između srednjeg i unutrašnjeg uha je ovalno okno na koje naleže uzengija (stapes). Zvučna treperenja izazivaju treperenja bubne opne, pa se preko slušnih koščica i ovalnog okna prenose na perilimfu.


Čulo vida

Oči kičmenjaka pripadaju mehurastom tipu i mogu biti:

neparne oči – ima ih mali broj kičmenjaka i to kao temeno (kolouste, neke ribe i gušteri) i pinealno oko (kod kolousta, a kod ostalih kičmenjaka je pretvoreno u epifizu);
parne oči.

Parne oči


Izgrađene su po tipu zatvorenog očnog mehura (očna jabučica). Očna jabučica obavijena je sa tri opne:

1. beonjačom – spoljašnja opna,koja na prednjem kraju obrazuje providnu rožnjaču;

2. sudovnjačom – bogata krvnim sudovima; na prednjem kraju obrazuje dužicu (različito obojena) koja na sredini ima otvor – zenicu; iza dužice leži očno sočivo;

3. mrežnjačom (retina) –unutrašnja opna; ona je najsloženiji deo oka; u njoj se nalaze čulne ćelije:

štapići – odgovorni za razlikovanje svetlosti i tame; kod sisara su brojniji od čepića;
čepići – odgovorni za uočavanje boja i detalja predmeta; najviše ih ima u sredini mrežnjače (na liniji koja prolazi kroz centar oka) na mestu koje se zove žuta mrlja – mesto najoštrijeg vida.
Na mestu gde očni nerv izlazi iz oka nema čulnih elemenata pa se to mesto naziva slepa mrlja.


Hemijska čula

Pripadaju im čulo mirisa i ukusa.


Čulo mirisa (olfaktivni organi)

Smešteno je u parnim nosnim (mirisnim) jamama. Kod kopnenih kičmenjaka mirisne jame dobijaju i funkciju sprovođenja vazduha do pluća, pa se obrazuje nosno-ždrelni kanal koji povezuje mirisne organe sa usnom dupljom.


Čulo ukusa


Predstavljeno je grupama sekundarnih čulnih ćelija koje zajedno sa potpornim ćelijama obrazuju tzv. gustativne kvržice. Kod riba su ove kvržice raspoređene po usnoj duplji, ždrelu pa čak i u koži na površini tela. Kod suvozemnih kičmenjaka nalaze se samo na jeziku i nepcima, a kod sisara samo na jeziku.

Postoje 4 osnovna osećaja ukusa:

slanog,
slatkog,
gorkog i
kiselog.
Najveća osetljivost za pojedine nadražaje vezana je za određene zone jezika – vrhom jezika se oseća slatko, a zadnjim krajem gorko itd. Ne postoji čulna zona za ljuto, već se takve draži prenose preko nervnih završetaka kao bol.
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Čukljevi (Hallux valgus)

Autor: dr Igor Kostić
Postavljeno: 09.03.2008

Čukljevi se slobodno mogu smatrati bolešću savremenog doba i njihova sve učestalija pojava, posledica je najčešće’’robovanja’’ modi uskih cipela sa visokim petama.

U našem jeziku termin čukalj se primenjuje gotovo za sve deformitete vezane za prvi metatarzofalangealni zglob (zglob palca). Anglosaksonska terminologija razlikuje dva tipa deformiteta:

Bunion - koji potiče od grčke reči bounion (repa) i predstavlja koštano i hrskavičavo uvećanje na medijalnoj strani glave prve metatarzalne kosti, koje je često udruženo sa otokom medijalnih mekih tkiva i označava brojna akutna i hronična uvećanja prvog metatarzofalangealnog (MTF) zgloba palca i
Hallux valgus – koji predstavlja deformitet palca koji se stručno opisuje kao lateralna devijacija palca (palac skrenut u stranu), a koji za posledicu ima stvaranje buniona, a u kasnijoj fazi udružen je sa brojnim deformitetima prednjeg dela stopala, što čine ovaj deformitet kompleksnim kada je u pitanju određivanje plana njegovog lečenja.


Uzroci nastanka čukljeva

Uzroci su brojni. Na prvom mestu, kao vodeći uzrok nastanka ovog deformiteta, postavlja se neadekvatna obuća. Hallux valgus (HV) se po pravilu javlja 17 puta češće kod osoba koje nose obuću nego li kod onih koji hodaju bosi. U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da kod Japanaca do sredine 1970 – tih godina, kada se nije nosila masovno ’’zapadna’’ obuća (nosila se tada neka vrsta klompi), nije bilo uopšte HV-a, dok je danas njegova učestalost ista kao i drugim zemljama. Učestalija pojava HV-a kod osoba ženskog pola, 15 puta češće nego li kod muškaraca, pripisuje se nošenju obuće sa uskum prednjim delom cipele i visokim potpeticama.

Drugi, čest, uzrok pojave HV-a je i hereditet (nasleđe). Uočeno je da 75% pacijenata sa HV-om ima pozirivnu porodičnu anamnezu. Osim toga, utvrđena je i povezanost sindroma koji dovode do povećane labavosti (hiperlaksititet) zglobova, posebno povećana pokretljivost metatarzokuneiformnog zgloba, sa nastankom HV-a, a koji uglavnom hereditarnog karaktera. Ravna stopala (u narodu poznati kao ravni tabani) ili pes planus dovode do pronacije ili okretanja u polje prednjeg dela stopala što povećava opterećenje medijalne strane I MTF zgloba palca i dovodi do postepenog slabljenja unutrašnjih (medijalnih) struktura zgloba i do sekundarne lateralne devijacije (bočnog krivljenja) palca. Kod osoba kod kojih postoji urođeni varus prve metatarzalne kosti (’’kost gleda put unutra’’), postoji predispozicija za razvoj deformitata HV-a, zato što postoji povećan pritisak obuće na medijalnu stranu palca koji progresivno vodi ka ovom deformitetu. Osim toga, spušteni prednji poprečni svod stopala sa slabljenjem intermetatarzalnih ligamenata i potiskivanje glave I metatarzalne kosti medijalno uzrok je nastanka ovog deformiteta kod velikog broja osoba. Jedan od doprinosećih faktora u nastanku HV-a je i tip stopala odnosno dužina palca. Naime razlikuju se tri vrste stopala i to egipatsko, grčko i četvrtasto u odnosu na dužinu palca na ostale prsti stopala. Kod tzv. egipatskog stopala, palac je duži od ostalih prstiju, pa postoji i povećani pritisak obuće na palac i njegovo potiskivanje lateralno. Kod grčkog stopala to nije slučaj jer je palac kraći od ostalih prstiju, posebno drugog prsta, dok kod četvrtastog stopala palac je u istom nivou sa drugim prstima (posebno sa drugim i trećem) prstom.

Na nastanak HV-a utiču i brojna sistemska oboljenja u organizmu. Posebno je izražena pojava HV-a u reumatoidnom artritu i ona je tada udružena i sa deformitetima drugih prstiju stopala (II, III,IV i V prsta) odnosno sa deformitetom metatarzofalangealnih zglobova ostali prstiju. Posebno jre važno jasno razgraničiti HV kod RA od drugih uzroka HV-a jer je način lečenja različit. Giht, takođe, može biti uzrok nastanka ovog deformiteta, i on je obično lokalizovan sa promenama samo na MTF zglobu palca sa lokalnim manifestacijama na okolnom tkivu (znaci inflamacije sa mogućim prisustvom tofii-a). I na kraju, HV može biti posledica traume, odnosno sekvela loše sraslog preloma prve metetarzalne kosti (kosti palca) ili posledica traumatske ili hirurške amputacije drugog prsta, kada usled mišićnog disbalansa i poremećene prvobitne anatomije dolazi do povlačenja placa u stranu u smislu lateralne devijacije.

Klinički pregled

Klinička procena deformitete zahteva precizno poznavanja anatomije ove regije stopala kao i poznavanje fizioloških i patoloških odnosa u metatarzofalangealnom zglobu palca i domen su razmatranja ortopedskog hirurga. Pored uobičajnog kliničkog pregleda koji podrazumeva posmatranje spoljneg izgleda prednjeg dela stopala i stopala u celini, zatim ispitivanje pokretljivosti (aktivne i pasivne) pojedinih zglobova stopala, a pre svega palca, od presudnog su značaja za procenu stepena deformiteta i radiološka merenja.

Razlog zbog kojeg se pacijenti obično javljaju na pregled kod ortopeda kada je u pitanju HV, je izbočina (čukalj) sa unutrašnje strane I MTF zgloba palca, koji ne predstavlja samo kozmetski defekt već i mesto povećane bolne osetljivosti naročito pri hodu u uskoj obući. To mesto povećanog pritiska usled hronične iritacije postaje zadebljalo, tvrdo na palpaciju, i iritira okolne potkožne grančice nerava sa unutrašnje strane I MTF zgloba palca izazivajući jak bol. Čukalj ( veštački nastala koštana izraslina) praćena kod HV karakterističnim položajem palca koji je okrenut upolju i naviše ( lateralna devijacija i pronacija palca) i uznapredovalim slučajevima postoji i superpozicija ( preklapanja) drugog prsta kada palac praktično najahuje susedni drugi prst. U ovom stadijumu prisutni su i deformiteti susednih prstiju (pre svih drugog i trećeg) u smisli ’’čekićastih’’ prstiju sa subliksacijama i luksacijama njihovih metatarzalnih zglobova, sa postojanjem klavusa (žulja) na dorzumu ( gornjim stranama) prstiju kao i ispod glava metatarzalnih kostiju, sa pojavom transferne metatarzalgije.
Pomeranja anatomskih struktura kod ovog deformiteta, pre svega pripoja mišića koji u fiziološkim uslovima svojim antagonističkim dejstvom zajedno drže palac u jednoj fiziološkoj anatomskoj poziciji , dovodi postepeno do oštećenja odnosno nepodudarnosti zglobnih površina I MTF zgloba palca i posledične artroze zgloba koja je praćena bolom i ograničenom pokretljivošću. I MTF zglob palca igra veoma važnu ulogu u biomehanici stopala, jer predstavlja jednu od dve uporišne tačke prednjeg dela stopala (zajedno sa V MTF zglobom malog prsta) preko kojeg se prenosi celokupna telesna težina sa zadnjeg dela stopala na prednji. Zbog toga je i očuvana pokretljivost prvog MTF zgloba palca od presudnog značaja za normalno funkcionisanje stopala kako pri hodu tako i pri stajanju.

Za pravilnu procenu stepena deformiteta od neprocenjivog je značaja radiografija stopala. Rentgenski snimak stopala izvodi se u stojećem stavu, i potrebno je načiniti snimke u anteroposteriornom smeru i lateralnoj projekciji. Na osnovu radioloških merenja, koji se mogu sprovesti na Rtg snimcima, može se sa velikom preciznošću odrediti stepen deformiteta i napraviti prava procena izbora metode lečenja. Ova radiografska merenja podrazumevaju određivanje važnih uglova palca i prednjeg dela stopala i njihovo upoređivanje sa fiziolškim referentnim vrednostima (hallux valgus ugao, intermetatarzalni ugao, interfalangealni ugao). Od značaja je i tangencijalni snimak predenjeg dela stopala koji pokazuje pomeranje glave I metatarzalne kosti u odnosu na sezamoidne kosti i stepen njihove dislokacije ukazuje na stepen težine deformiteta.
Nakon detaljnog kliničkog i Rtg pregleda obolelog stopala može se doneti definitivan sud o težini oboljenja i izabrati odgovarajući plan lečenja.
Lečenje
Generalno gledano lečenje HV-a se može podeliti u dve velike grupe:
neoperativno lečenje
operativno (hirurško) lečenje
Neoperativno lečenje obuhvata širok spektar postupaka koji imaju za cilj prevenciju rizičnih grupa, umanjenje subjektivnih tegoba, usporavanje napredovanja deformiteta kao i pravovremeno i adekvatno upoznavanje pacijenta sa prirodom oboljenja.

Po pravilu prvi korak u lečenju HV-a je promena obuće, uz savet da se izbegava obuća sa uskim prednjim delom i visokom petom. Savetuje se nošenje komotne obuće (to je najčešće jedan broj veći od onog broja cipele koji pacijent nosi), sa širokim prednjim delom i to obuća od mekane kože, na vezivanje. Kod pacijenata sa ravnim stopalom se savetuje nošenje individualnih ortokinetičkih uložaka uzetih po meri. Od posebnog je značaja prepoznati rizične pacijente, odnosno pacijente kod kojih postoji povišeni rizik od nastanka HV deformitetea, i započeti pravovremeno lečenje ovih pacijenata. Nošenje noćnih šina, tzv. separatora između prstiju, koji navodno leče deformitet, pokazalo se kao apsolutno neefikasno i neuspešno. Osobe koje nisu motivisane za operativno lečenje, umotavanje palca i buniona vatom, odnosno zaštita od pritiska na postojeće žuljeve različitim vrstama flastera, može privremeno da smanji tegobe, uz napomenu da pacijenti moraju imati u vidu da se kod njih radi o hroničnom progresivnom oboljenju i da će deformitet, uz ovaj vid lečenja, vremenom postajati sve naglašeniji.

Operativno lečenje se planira i sprovodi samo u onim slučajevima kada postoji visoka motivisanost pacijenta za hirurškim rešenjem problema. Obično je jak bol glavni pokretač ovakve odluke. Pored bola, nekada je pacijent motivisan da se podvrgne hirurškom zahvatu iz kozmetskih, čisto estetskih razloga, naročito kada se radi o pacijentima ženskog pola. Činjenica je da krajnji rezultat operativnog lečenja zavisi od stepena deformiteta i to se pacijentima mora objasniti pre operacije. Od velikog je značaja i sagledavanje sveukupnog opšteg stanja pacijenta, i procena postojanja opasnosti od mogućih perioperativnih komplikacija (rizik od infekcije, tromboembolijskih komplikacija) koje mogu biti fatalne za pacijenta.

Opisano je više od 100 hirurških zahvata u lečenju HV-a, što upućuje na zaključak da nijedna od njih nije apsolutno savršena i da može rešiti celokupni obim kliničkih varijeteta ovog deformiteta. Zbog toga se danas pri izboru hirurškog zahvata preporučuje korišćenje algoritma.

Algoritam operativnog lečenja hallux valgus deformiteta

Deformitet HV-a se u cilju algoritma može podeliti u 5 glavnih grupa:

deformiteti sa kongruentnim (podudarnim) I MTF zglobom
deformiteti sa inkongruentnim (nepodudarnim ) I MTF zglobom
deformiteti sa artrotičnim promenama u I MTF zglobu
deformiteti sa nestabilnim (labavim) I MTF zglobom i
juvenilni (adolescentni) hallux valgusi
Stepen (obim) deformiteta može se podeliti u tri grupe:

početni (blagi) deformitet, kod koga je hallux valgus ugao manji od 30 stepeni, a intermetatarzalni ugao manji od 13 stepeni,
umereni ( srednji) deformitet, kod koga je hallux valgus ugao manji od 40 stepeni, a intermetatarzalni manji od 20 stepeni,
naglašeni ( veliki) deformitet, kod koga je hallux valgus ugao veći od 40 stepeni, a intermetatarzalni veći od 20 stepeni.
Izbor operativne metode zavisi od tipa i stepena izraženosti deformiteta i danas su u svakodnevnoj hirurskoj praksi u upotrebi nekoliko operativnih procedura kojima se ostetomijom prve metatarzalne kosti koriguje valgus pozicija palca i ona zadržava fiksacionim materjalom (zavrtnji, kiršnerove igle). Nivo osteotomije (presecanja kosti) određuje se na osnovu tipa i stepena deformiteta i starosti pacijenta i generalno gledano kod blažih oblika (mlađih pacijenata) HV-a hirurška osteotomija se vrši na distalnom kraju kosti, dok kod naglašenih deformiteta, koji se sreću generalno kod starijih pacijenata, neophodna je osteotomija proksimalnog dela prve metatarzalne kosti uz zahvat na mekim tkivima (presecenja tetive adduktora i lateralni riliz kapsule zgloba). Kod težih slučajeva , kod kojih postoji definitivno oštećenje I MTF zgloba palca (artroza zgloba) indikovano je hirurško ukočenje zgloba kako bi se obezbolio i doveo u fiziološku poziciju. Poseban hirurški problem predstavlja lečenje HV-a kod reumatoidnog artrita, jer zahteva hirurško odstranjenje patološki izmenjenih zglobnih površina zgloba palca i drugih zglobova prstiju u cilju definitivnog rešavanja problema.

Postoperativni tok ogleda se u zabrani oslonca na operisano stopalo u trajanju od 4 do 6 nedelja ili se dozvoljava rasteretni hod sa osloncem na spoljnu stranu stopala i petu. Materjal koji se koristi za fiksaciju mesta osteotomije ukoliko se nalazi po kožom ne zahteva vađenje, ukoliko ne iritira okolne meko tkivne i nervne elemente i izaziva tegobe. Ukoliko je fiksacioni materjal postavljen da ’’štrči’’ van kože (kiršnerova igla), onda je njegovo vađenje olakšano i može se izvesti u ambulantnim uslovima bez potrebe za drugom operacijom. Jedina opasnost u takvoj situaciji je rizik od unosa infekcije od spolja preko ulazne rane kiršnerove igle put unutra. Ova komplikacija može se sprečiti pridržavanjem svih postulata asepse i antisepse u hirurškom radu.

Na kraju treba istaći da je neophodno poštovanje navedenih indikacija uz primenu odgovarajućeg postupka (a ne onog kojim hirurg najbolje vlada), uz poznavanje svih komplikacija koje mogu nastati primenom odgovarajućeg postupka (kako bi se iste izbegle) i uz individualni pristup svakom pacijentu, poštujući njegove želje u granicama realnih mogućnosti.

Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Čaj protiv prehlade

Korenom belog sleza, meda i soka od limuna oslobodićete se brzo uporng kašlja i sekreta.

Za ovaj problem u ponudi ima raznih sirupa za iskašljavanje a ja Vam nudim domaći eliksir koji je objavljen u Magičnom bilju br. 31

Priprema eliksira:

U jedan litar vode potopite pet supenih kašika korena belog sleza i stavite na ringlu da proključa. Posle 2-3 ključa sklonite sa ringle i ostavite da stoji sat vremena

Prilikom ceđenja, kašikom dobro izgnječite beli slez da pusti sluz. Kada se tečnost prohladi , dodajte 4-5 kafenih kašika kvalitetnog meda i sok od 2-3 komada limuna.

Domaći recept protiv kašlja.

Potrebno je:

150 gr šećera
10 listova lovora
½ litre vode
Priprema:

U ½ vode stavite šećer da se kuva, kada provri stavite 10 lista lovora i kuvati još 30 min. Skloniti, procediti u šolju, listove lovora baciti. Masa koja je skuvana biće kao ušećerena.

Uzimati po potrebi. Postoji mogućnost da ćete početi jako kašljati, ali bez brige - to je rekcija. Ovaj recept je proveren, i mogu da ga koriste i deca.

http://www.kirka.co.yu/kirkapharma/medcaj.htm
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Čičoka - pomoć za dijabetičare


Čičoka predstavlja veoma kvalitetno povrće visoke hranjive vrednosti jer sadrži suve materije oko 21%, ugljenih hidrata oko 17%, proteina 1,5%, masti 0,2%, mineralnih materija oko 1,1% i vitamine A,D i C. Osnovni sastokak ugljenih hidrata je inulin koji je veoma važan u ishrani dijabetičara.

Čičoka je višegodišnja vrsta, ali se gaji kao jednogodišnja biljka. Odlikuje se moćnim i jako razvijenim korenom vretenastog oblika koji prodire duboko u zemlju. Formira jednogodišnje, u početku zeljasto stablo, koje kasnije odrvenjava (visine 1,5-3,5 m). Stablo, grane i lišće obrasli su grubim dlačicama. Cvetovi izrastaju na vrhu stabla u obliku glavice i slični su cvetovima suncokreta, ali su znatno sitniji. U našim uslovima čičoka kasno procveta i obično ne donosi seme, pa se uglavnom razmnožava krtolama. Krtole su deo zbog čega se ova kultura i gaji, slične su krtolama krompira, dužine do 10 cm i širine 5-7 cm.

Čičoka je vrsta skromnih zahteva prema toploti. U našim uslovima vrlo dobro prezimljava. Mlade biljke mogu veoma dobro da podnesu prolećne mrazeve bez ikakvih posledica.

Zahteva intenzivno osvetlenje, a tipična je biljka kratkog dana. Čičoka je jedna od najotpornijih korenastih kultura prema suši. Ima veliku otpornost prema suši, pre svega, zbog vrlo rauzvijenog korenovog sistema koji je za 10 puta razvijeniji od krompira.

U našim uslovima dobro uspeva, a raste samoniklo. Posebno je intersesantno njeno gajenje na siromašnim zemljištima i u suvim reonima, gde se drugo korenasto povrće teško može gajiti. Posebno su pogodna peskovita i šljunkovita zemljišta jer se na njima lakše mogu vaditi krtole. Obrada za čičoku je slična obradi za krompir.

Čičoka se sadi u proleće čim je to moguće. Krtole ili delovi krtola se sade oko 7cm duboko, na razmaku oko 90-100 cm red od reda i 60-70 cm u redu. Za ostvarenje visokih prinosa zahteva sličnu negu kao i krompir.

Krtole se vade posle izmrzavanja nadzemnih delova od prvih jakih jesenjih mrazeva, a vađenje može da se obavlja do početka porasta novih nadzemnih delova, u proleće. Krtole izvađenje u proleće imaju manje inulina, ali su slađe. Pre vađenja nadzemni deo se uklanja, a krtole se vade vilama, ašovima lli se izoravaju. Neizvađene krtole ili delovi krtola daju nove biljke tako da se teren može lako zakoroviti čičokom.

Čičoka se može vaditi cele zime ili čuvati u trapovima, podrumima ili spremištima, u pesku ili tresetu. Prinos je od 20-40t/ha.

Prof. dr Branka Lazić
Prof. dr Vladan Marković
Prof. dr Mihal Đurovka
Prof. dr Žarko Ilin

Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Čičoka


POVRATAK BILJKE KOJA OBEĆAVA


Čičoka (Helianthus tuberosus L.) stigla je u Europu s američkog kontinenta. Uspijeva u toploj i u kontinentalnoj klimi. U prošlosti se koristila za hranu, krmivo i proizvodnju alkohola (individualnu i industrijsku), ali je s vremenom nepravedno pala u zaborav. U novije se vrijeme počinje sve više koristiti u razvijenim zemljama, gdje su prepoznate kvalitete te biljke.

U svijetu je čičoka poznata pod nazivima: jerusalem artichoke (engl.), Tpinambur (njem.), pataka (španj.), girasole terra (tal.) itd. U nas je još nazivaju: divlji (stoljetni) krumpir, nahod i slatki krumpir. Čičoka je slična suncokretu. Ima lijep žuti cvijet, a stabljika može narasti i preko dva metra visine. Često je možemo naći uz rijeke i potoke, a nerijetko je ukras vrtova i okućnica. Višegodišnja je biljka i u našim se krajevima razmnožava gomoljima. Gomolji su vretenasti i izduženi i, za razliku od krumpira, umjesto škroba sadrže inulin.

Inulin


Inulin je polisaharid koji sadrži fruktozu. Budući da je neprobavljivo biljno vlakno, razgradnja inulina započinje u debelom crijevu. Inulin je prebiotik, što znači da stimulira razvoj korisnih bakterija u crijevima (bifidobakterija i acidofila), koje imaju višestruko djelovanje na zdravlje. One eliminiraju štetne mikroorganizme crijevne flore (Clostridium sp., Salmonella sp., E. coli, Candida sp...), sprječavaju crijevne infekcije, poboljšavaju apsorpciju minerala za 20% (osobito Ca, Mg i Fe), same proizvode vitamine B-skupine, smanjuju proizvodnju jetrenih toksina, jačaju imunitet i pomažu u prevenciji raka debelog crijeva. Inulin, dakle, normalizira probavu, revitalizira crijevnu floru kod primjene antibiotika, pomaže kod opstipacije i crijevnih infekcija. Osim toga, inulin normalizira razinu triglicerida i kolesterola u krvi, čime sprječava kardiovaskularna oboljenja i postepeno smanjuje masne naslage, koje muče mnoge ljude s viškom kilograma. Kako razgradnjom inulina ne dolazi do porasta razine šećera i inzulina u krvi, čičoka je odlična namirnica za dijabetičare.



Minerali i vitamini u čičoki


Čičoka se odlikuje niskom energetskom vrijednošću (79 kcal/100 g) i sadržajem vitamina i minerala. Dobar je izvor kalija i fosfora. Kalij je važan za kontrolu krvnog tlaka, prijenos živčanih impulsa, rad mišića i srca te regulaciju vode u tijelu. Fosfor je sastavni dio kostiju, zubi, molekula DNA i RNA, a važan je faktor za procese na razini stanice. Čičoka također sadrži kalcij, magnezij i željezo u nešto manjim količinama, međutim, zahvaljujući inulinu, njihova je apsorpcija poboljšana. Važan su sastojak čičoke vitamini koji su, kao i minerali, važni za pravilno funkcioniranje organizma. Ona sadrži vitamine B-skupine, vitamin C, vitamin D i provitamin A (beta-karoten). Čičoka je interesantna i po tome što je izvor esencijalnih aminokiselina, tj. aminokiselina koje organizam ne može proizvesti.



Čičoka i zdravlje


Budući da uvelike pomaže zdravlju i vitalnosti, čičoka se preporuča širokom krugu korisnika. Uvođenjem čičoke u prehranu bolesniku mogu se popraviti njihova stanja i olakšati tegobe. Čičoka pomaže kod: probavnih infekcija i smetnji (opstipacije, npr.), alergija na hranu, visokog krvnog tlaka, povišene razine masnoća u krvi, kardiovaskularnih oboljenja, anemije, osteoporoze, dijabetesa, pretilosti, a sudjeluje i u njihovoj prevenciji.



Priprema i prerada čičoke


Čičoka se najčešće priprema kao krumpir, kuhana (preporuča se u kori) i pečena, ali se može pripremati i sirova, na salatu s ostalim povrćem, ili kao zimnica. Od čičoke se mogu napraviti i kolači (npr. savijača). Osim što se koristi svježa, čičoka se prerađuje u proizvode na bazi sušene čičoke i na bazi inulina. Na domaćem će tržištu uskoro biti dostupna paleta proizvoda pod nazivom Inumal. Od proizvoda na bazi čičoke, u sklopu te palete nalaze se: brašno, griz i ekstrakt čičoke (u obliku kapsula i tableta za žvakanje). Brašno i griz čičoke dobar su dodatak jelima (juhama, glavnim jelima i desertima). Ako se želite okušati u spremanju tih jela, dobro će vam doći zbirka recepata koja je u pripremi. Proizvodi na bazi inulina u obliku su kapsula, tableta za žvakanje, praha i granulata.
Kapsule i tablete za žvakanje naročito su pogodne za mršavljenje jer se mogu uzimati po potrebi, dok se prah i granulat inulina mogu uzimati pomiješani s jelom ili napitkom (preporuča se ujutro s jogurtom, acidofilom, kefirom ili ab-kulturom te žitaricama.



Jasmina Erdeljac, dipl. ing.



Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

"Š"
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

" Š "
Odgovori