hunter napisao:Peci Prase (sa velikim P)
U ruralnim uslovima:
Posle svih onih radnji pomocu noza i vrele vode, prase nataknuti na razanj debljine cca 8,75 cm, lepo ga usoliti i staviti pored zara ili u ugrejano furunce (ko sta ima). Otvoriti hladno pivo i po sistemu, pola pijem pola sarcu (prasetu) dajem, vrtiti prase polako (ako nije u vurunce), pljuskati ga pivom i pricati sa rodbinom i komsijama koji ce Vas smeniti kad imate fizioloske potrbe. Istu proceduru ponoviti sa jos jednim pivom i ukoliko Vam kapacitet nije prevelik, prase bi trebalo da porumeni. Ukoliko nije, vrtite jos malo, ali bez 3. piva jer ce vam se prase zapaliti, garant!
Kad vidite ovu boju gotovo je garant!
Od kad je u ovo moje selo stigao wirelless, nadjoh i ovaj recept, ali je ove godine sljiva lose rodila pa se nema toliko rakije, a i kakvo je to prase iz rerne!?
Рецепт је следећи:
Купите прасе, попијете једну ракију.
Ставите прасе у рерну и попијете још 3 ракије чашице.
ставите целзијусе на 175 рерна.
Ракијте још 3 до 4 чашице.
Опрените красе.
Ракијте још боцу једну.
Пови пило на красе.
Чашите..овај, још сипајте ракије једну.
Пеците ракију још 4 стата.
Извадите рерну из прсета, и охладит еда сепрас есачека…
Узите ракје јошбоцуједну…Испрасите сече…
Столирајте на сесрвис..једте…
А…уф…Боголите се могу прво….па…једте…
Pridružio: 31 Mar 2008
Poruke: 1594
Lokacija: crno-beli svet
Poslao: Pet Nov 14, 2008 11:27 pm Naslov:
--------------------------------------------------------------------------------
Fizika i pechenje praseta
Toplotno zračenje je, zapravo, zračenje iz infracrvene oblasti elektromagnetnog spektra. Od vatre ili električnih grejača u rerni, toplota se prenosi radijaciono, dakle apsorpcijom ovih infracrvenih, toplotnih zraka. Međutim, oni zagrevaju samo spoljni sloj, tako da unutrašnjost mesa nema ujednačenu temperaturu. Njenom održavanju doprinose konvekcija i kondukcija, strujanje i provođenje toplote vazduhom i kontaktom, ali su to sporiji načini zagrevanja, a kao što je rečeno, kod praseta koje se sprema za neki od predstojecih praznika je osim temperature izuzetno važan i dobar tajming.
_________________
Machka se uvek docheka na noge! Hleb uvek pada na namazanu stranu!
Ako zalepimo machku na hleb, ona ce lebdeti u kvantnoj neodredjenosti...
Nazad na vrh
sanyalica
Stalni clan
Pridružio: 31 Mar 2008
Poruke: 1594
Lokacija: crno-beli svet
Poslao: Pet Nov 14, 2008 11:34 pm Naslov:
--------------------------------------------------------------------------------
Tajna pečenja praseta na ražnju je u ulju. Dok lokalni dečko što ravnomernije okreće ražanj, majstor ga povremeno obilazi, razgrće žar i uljem premazuje prase. Temperatura ključanja ulja je oko 300oC. Ono se, naravno, ne može zagrejati iznad svoje tačke ključanja, ali se zahvaljujući toplotnom zračenju zagreva do te temperature, što je dovoljno. Potom zbog okretanja polako prodire i prenosi toplotu u unutrašnjost praseta, tako da temperatura mesa bude iznad 80 oC. Prase je već prirodno obavijeno slojem masti ispod kože, ali ona nikad ne može dovoljno da zagreje mišićno tkivo kao što može ulje – temperatura ključanja masti je znatno niža, oko 200 oC, a budući da se nalazi ispod kože, ona ne dostiže ni tu temperaturu.
Diletanti u ovom poslu zadovoljavaju se prelivanjem praseta pivom. Temperatura ključanja vode koja je glavni sastojak piva jeste samo 100 oC, tako da ono ne doprinosi znatnijem podizanju temperature u unutrašnjosti. Pivo utiče na ukus, a na površini praseta koje se peče dolazi do takozvane Mailard reakcije, gde se oslobođeni proteini rekombinuju sa prisutnim šećerima, dajući naročit ukus.
_________________
Machka se uvek docheka na noge! Hleb uvek pada na namazanu stranu!
Ako zalepimo machku na hleb, ona ce lebdeti u kvantnoj neodredjenosti...
Nazad na vrh
sanyalica
Stalni clan
Pridružio: 31 Mar 2008
Poruke: 1594
Lokacija: crno-beli svet
Poslao: Pet Nov 14, 2008 11:36 pm Naslov:
--------------------------------------------------------------------------------
Ključni problem sa pečenjem praseta na ražnju jeste pravilno usklađeno vreme koje svaka tačka provede iznad žara. Jednostavnim računom može se pokazati kako male razlike utiču na kvalitet pečenja. Pretpostavimo da je ražanj na visini 25 centimetara iznad žara, a da nesrećni dečko bez prekida vrti ražanj frekvencijom od 1 Hz, to jest u svakoj sekundi napravi pun obrtaj (što je malčice prebrzo). Ako je žar raspoređen na površini od 50 centimetara, ugao pod kojim će prase videti izvor toplote je 90o. To znači da će tačka na temenu glave iznad žara provesti četvrtinu sekunde u svakom obrtaju, a za prase prosečne mase trebaće dva sata pečenja. Međutim, ako je majstor malo manje pažljiv pa je žar rasporedio samo na 30 centimetara, ugao je tada samo 60o, a tačka na temenu praseta provodi šestinu sekundi nad vatrom, iz čega proizlazi da će pečenje trajati punih tri sata. Sat vremena duže samo za 20 centimetara manje žara. A to garantuje zaista grozno, raskuvano i neujednačeno pečenje.
_________________
Machka se uvek docheka na noge! Hleb uvek pada na namazanu stranu!
Ako zalepimo machku na hleb, ona ce lebdeti u kvantnoj neodredjenosti...
Nazad na vrh
sanyalica
Stalni clan
Pridružio: 31 Mar 2008
Poruke: 1594
Lokacija: crno-beli svet
Poslao: Pet Nov 14, 2008 11:38 pm Naslov:
--------------------------------------------------------------------------------
U gradskoj varijanti, prase se ipak peče u pećnici, što je za neke ljubitelje manje romantično, ali je svakako efikasnije, pre svega zbog ravnomernije raspodele toplote. Prilikom prženja, procesi prenosa toplote su slični.
Kakav sud je najpogodniji za pripremanje praseta? Iskusne domaćice za pečenje radije koriste crne nego sjajne tepsije i plehove. Crna površina brže apsorbuje toplotno zračenje od sjajne, pa se meso u njemu brže zagreva. Prasetina, ali i sva druga hrana koja se sprema u pećnici najbolje se peče u masivnim plehovima ili tučanim posudama. To je zato što ove posude ravnomernije zadržavaju i prenose toplotu. Tanki plehovi se neujednačeno intenzivno zagrevaju i hrana u njima može brže i lakše da zagori.
_________________
Machka se uvek docheka na noge! Hleb uvek pada na namazanu stranu!
Ako zalepimo machku na hleb, ona ce lebdeti u kvantnoj neodredjenosti...
Nazad na vrh
sanyalica
Stalni clan
Pridružio: 31 Mar 2008
Poruke: 1594
Lokacija: crno-beli svet
Poslao: Pet Nov 14, 2008 11:39 pm Naslov:
--------------------------------------------------------------------------------
Inače, iole iskusne domaćice koje spremaju prasetinu ili bilo koje drugo meso, komad mesa koji izvade iz hladnjaka prethodno u potpunosti odlede. Normalna praksa je da se zamrznuto meso nikad ne peče odmah, ali zašto je tako? Zar se neće i led zagrejati pri pečenju? Naravno da hoće, ali on ima manju specifičnu toplotu od vode i zaleđeni delovi bi se znatno sporije grejali, otapali i pekli.
_________________
Machka se uvek docheka na noge! Hleb uvek pada na namazanu stranu!
Ako zalepimo machku na hleb, ona ce lebdeti u kvantnoj neodredjenosti...
Nazad na vrh
sanyalica
Stalni clan
Pridružio: 31 Mar 2008
Poruke: 1594
Lokacija: crno-beli svet
Poslao: Pet Nov 14, 2008 11:48 pm Naslov:
--------------------------------------------------------------------------------
Meso ima veći toplotni kapacitet od mnogih namirnica. To znači da na određenoj temperaturi može da primi najveću energiju i da će se lakše zagrejati od drugih namirnica. Toplotni kapacitet mleka je 668 kilokalorija po kilogramu, jaja 1649 kcal/kg, a mesa 1797 kcal/kg.
Shta vi mislite o pechenju praseta? Kakva su vasha iskustva?
_________________
Machka se uvek docheka na noge! Hleb uvek pada na namazanu stranu!
Ako zalepimo machku na hleb, ona ce lebdeti u kvantnoj neodredjenosti...
Nazad na vrh
martat
Stalni clan
Pridružio: 11 Jan 2008
Poruke: 2445
Poslao: Pet Nov 14, 2008 11:49 pm Naslov:
--------------------------------------------------------------------------------
sanyalica ::
Inače, iole iskusne domaćice koje spremaju prasetinu ili bilo koje drugo meso, komad mesa koji izvade iz hladnjaka prethodno u potpunosti odlede. Normalna praksa je da se zamrznuto meso nikad ne peče odmah, ali zašto je tako? Zar se neće i led zagrejati pri pečenju? Naravno da hoće, ali on ima manju specifičnu toplotu od vode i zaleđeni delovi bi se znatno sporije grejali, otapali i pekli.
U slucaju da nemate vremena da otapate meso od praseta,upotrebite mikrotalasnu pecnicu koju kvantni fizicari smatraju neophodnim elementom kuhinje savremene domacice!
_________________
"Nema vise normalnih. Svi smo manje-vise ludi. Neki kradu kao ludi, neki zderu kao ludi, neki piju kao ludi, a neki rade kao ludi, i oni su najludji od svih." D. Radovic
Nazad na vrh
sanyalica
Stalni clan
Pridružio: 31 Mar 2008
Poruke: 1594
Lokacija: crno-beli svet
Poslao: Sub Nov 15, 2008 12:07 am Naslov:
--------------------------------------------------------------------------------
martat ::
sanyalica ::
Inače, iole iskusne domaćice koje spremaju prasetinu ili bilo koje drugo meso, komad mesa koji izvade iz hladnjaka prethodno u potpunosti odlede. Normalna praksa je da se zamrznuto meso nikad ne peče odmah, ali zašto je tako? Zar se neće i led zagrejati pri pečenju? Naravno da hoće, ali on ima manju specifičnu toplotu od vode i zaleđeni delovi bi se znatno sporije grejali, otapali i pekli.
U slucaju da nemate vremena da otapate meso od praseta,upotrebite mikrotalasnu pecnicu koju kvantni fizicari smatraju neophodnim elementom kuhinje savremene domacice!
Bravooo bravissimooo, draga Martat, a evo objashnjenja zashto je to bash tako:
Mikrotalasna pećnica zagreva hranu radijacijom, najčešće zračenjem na frekvenciji od 2450 MHz. Ta frekvencija je srećno izabrana tako da uspeva da prođe dva centimetra u unutrašnjost mesa i podstiče molekule vode da osciluju. U toj interakciji zračenja sa molekulima vode, mesu se u svim delovima ravnomerno predaje toplotna energija. Za razliku od svih drugih načina pečenja, ovde se meso prvo ispeče iznutra. Poznato je da se ništa u mirkotalasnim pećnicama ne peče u metalnim posudama. To je zato što metal reflektuje mikrotalase i zagrevanje je mnogo sporije.
_________________
Machka se uvek docheka na noge! Hleb uvek pada na namazanu stranu!
Ako zalepimo machku na hleb, ona ce lebdeti u kvantnoj neodredjenosti...
Nazad na vrh
martat
Stalni clan
Pridružio: 11 Jan 2008
Poruke: 2445
Poslao: Sub Nov 15, 2008 12:10 am Naslov:
--------------------------------------------------------------------------------
.....a i explodirala bi pecnica....
_________________
"Nema vise normalnih. Svi smo manje-vise ludi. Neki kradu kao ludi, neki zderu kao ludi, neki piju kao ludi, a neki rade kao ludi, i oni su najludji od svih." D. Radovic
Nazad na vrh
sanyalica
Stalni clan
Pridružio: 31 Mar 2008
Poruke: 1594
Lokacija: crno-beli svet
Poslao: Sub Nov 15, 2008 12:13 am Naslov:
--------------------------------------------------------------------------------
Tako je!
Mada... sve je relativno... Ipak je Ajnshtajn-Ajnshtajn!
_________________
Machka se uvek docheka na noge! Hleb uvek pada na namazanu stranu!
Ako zalepimo machku na hleb, ona ce lebdeti u kvantnoj neodredjenosti...
Nazad na vrh
martat
Stalni clan
Pridružio: 11 Jan 2008
Poruke: 2445
Poslao: Sub Nov 15, 2008 12:16 am Naslov:
--------------------------------------------------------------------------------
I on je imao keca iz matematike???
_________________
"Nema vise normalnih. Svi smo manje-vise ludi. Neki kradu kao ludi, neki zderu kao ludi, neki piju kao ludi, a neki rade kao ludi, i oni su najludji od svih." D. Radovic
Nazad na vrh
sanyalica
Stalni clan
Pridružio: 31 Mar 2008
Poruke: 1594
Lokacija: crno-beli svet
Poslao: Sub Nov 15, 2008 12:17 am Naslov:
--------------------------------------------------------------------------------
Ma, daaa. Prepisao sve od Mileve nashe, ali pst...to je tajna
_________________