COPY/PASTE SVAŠTARA

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

PELIN

Drugi nazivi: akcenac, osenac, pelincek, vakcenac

Opis biljke: pelin je trajna biljka s razgranjenom stabljikom, polugrmastog oblika, visine do 1 metra. Stabljika je okrugla s perasto razdeljenim listovima. Cvate u grozdu sitnim sunovratim glavicama. Cvetovi se sastoje od caške s uskim lapovima, bledožutog, levkastog, na krajevima petodelnog rascepljenog vencica, 5 prašnika i nadraslim pesticem.. Nema coveka koji ne zna za pelen. Mnogi biljku i ne poznaju
u prirodi, ali svi odreda znaju za pelen simbol gorcine i cemernosti.
Malo je biljaka koje su tako duboko vezane za naš narod,
vekovima mucen, gonjen, ponižavan, koji je znao samo za
gorcinu života. I dok je u nas pelen simbol jada, cemera, dotle su nekada Rimljani na Kapitolu, pre i iznad svih priznanja i pocasti, pobednika najbolje pobednike napijali napitkom od pelena, ubedeni da je to najveca nagrada za pobednika, jer im se po tadašnjem shvatanju, obezbeduje dobro i vecno zdravlje, najvece zemaljsko bogastvo. U ostalom i latinski naziv pelena ima simbolicno znacenje tj. ime biljke treba da deluje psihosugestivno na coveka, da veruje da ce biti zdrav i cio. Anticki naziv potice od grecke reci (Artemisia) lekovite.

Stanište: kao divlja raste na osuncanim neobraslim zemljištima, a zbog svoje lekovitosti sadi se u vrtovima.

Lekoviti deo biljke: za lek sabiru se listovi pre cvatnje i cela biljka za vreme cvatnje.

Lekovito delovanje: pelin je vrlo gorkog ukusa. Izvanredno je sredstvo za cišcenje krvi i jacanje želuca. Upotrebljava se u lecenju loše probave, nadimanja, slabog teka, podrigavanja, žgaravice, glista, bolesti jetre, slezene, bubrega, žutice, groznice, grušanja krvi, mokracnog mehura, vodene bolesti i osipa. Osim toga, mnogo-siruka lekovita svojstva pelina povoljno uticu na celokupni organizam . Tako nestaju teške smetnje , debljine, šecerne bolesti, u duševnim smetnjama koje, više ili manje, imaju dublji uzrok u neredovnom radu probavnih organa, smetnjama u
radu jetre, žuci, slezene i ženskih polnih organa.

Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Papaja

Afričkog i brazilskog porekla, ovo voće sadrži znatnu količinu koštica koje se, iako jestive, najčešće bacaju. Kao i pulpa, sadrže antioksidantnu i digestivnu supstancu papain. Zbog pikantnog ukusa, u zemljama iz kojih potiče služe kao zamena za biber. Od samlevenih semenki papaje prave se lekovi protiv koprivnjače i drugih kožnih osipa, a koriste se i u pripremi kozmetičkih preparata

Prava postojbina papaje je Meksiko. Meðutim, poslednjih godina uspešno se uzgaja i u nekim delovima Mediterana. Žutog mesa i u sredini puna crnih semenki, papaja ima ukus koji podseæa na zrelu kajsiju i dinju. Važno je znati da papaja sem vrlo prijatnog ukusa može da se pohvali i obiljem važnih supstanci, a to su pre svega vitamini A i C. Ipak, to nije sve. U papaji ima i dosta kalijuma, proteina, biljnih vlakana i vrlo malo kalorija. Ono po čemu se izdvaja od ostalog egzotičnog voća jeste visok procenat papaina. To je enzim koji pospešuje varenje. Papaja se može jesti sama, u voćnoj salati, ali jako dobro ide i uz pršutu.

Slika
Korisnikov avatar
jesy
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2010
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: tu u vashoj blizini
Kontakt:

Post od jesy »

Pantljičare


Pantljičare su vrlo veliki crvi koji žive kao paraziti u crevima ljudi i nekih životinja. Pljosnatog su oblika i imaju oblik pantljike, po čemu su i dobile ime. One se pomoću četiri kupice na glavi pričvrste za crevni zid, a telo im pliva niz creva, u crevnom sadržaju. Telo im je sastavljeno od vrlo velikog broja članaka, prstenova, koji su utoliko veći i utoliko stariji ukoliko su udaljeni od glave. Svaki članak sadrži muške i ženske polne organe, tako da se u svakom od njih razvijaju oplođena jaja, iz kojih se rađaju nove pantljičare.

Postoji više vrsta pantljičara. Zajedničko im je svima to što u svom razvoju i životu obavezno koriste dva domaćina. U jednom od njih pantljičara živi kao odrasla jedinka, razmnožava se i nosi jaja, a u drugom se iz jajeta razvije u učaurenu novu pantljičaru i u takvom stanju ostane dok na podesan način ne pređe novom domaćinu u kome će dovršiti svoje razvijanje, narasti i dati jaja za nove, druge pantljičare.

Ova pantljičara može biti duga koliko i tanko i debelo crevo zajedno 8 do 10 metara. Glavom je pomoću četiri kupice i 25 do 30 kupica, pričvršćena za crevni zid domaćina - čoveka. Od glave izrastaju novi i sve noviji članci, koji potom udaljujući se od glave, rastu i sazrevaju. Najudaljeniji članci od glave najzreliji su. Ovi najudaljeniji, obično po nekoliko njih zajedno, otpadaju od tela pantljičare i čovek ih sa izmetom izbacuje napolje. Ako nosilac pantljičare vrši nuždu van nužnika, onda svinje, koje svašta jedu, pojedu sa izmetom i jaja pantljičare. U crevima svinje razvije se iz jajeta mlada pantljičara okruglog oblika, koja probije zid creva, uđe u krvotok ili okolno tkivo i tu se, u svinji, zaustavi u nekom ili nekim mišićima. U mišićnom kapilaru se učvrsti i, obavijena u čvrstu opnu, naraste do veličine zrna sociva ili graška. Pantljičara u tom stanju poznata je u narodu pod imenom bobica, a za svinju koja sadrži u sebi veći ili manji broj tih bobica, kaže se da je bobičava.
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema
Korisnikov avatar
jesy
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2010
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: tu u vashoj blizini
Kontakt:

Post od jesy »

Paraziti u Vašem Tijelu

Naše tijelo je obitavalište različitih parazita, koji uzrokuju mnoge bolesti.


Liječnici potvrđuju, da kad u mrtvačnici otvore tijelo mrtvog čovjeka, ono je prepuno parazita. Nažalost, o tome većina ljudi i ne zna.

Istraživanja Američkog Nacionalnog Instituta Zdravlja (National Institute of Health) pokazala su, da prosječni muškarac ima u svom tijelu do 1 kg parazita. Žene imaju nešto manje.

Paraziti se mogu nalaziti u jetri, crijevima, mozgu, srcu i drugim organima čovjeka

Više slika možete naći na www.curezone.com (upozoravam: šokantne su)



Kako paraziti dolaze u tijelo čovjeka?
Paraziti se nalaze svuda oko nas: u zraku. vodi, zemlji. Naš okoliš je njihovo prirodno obitavalište. Jedna pregršt zemlje, na primjer, sadrži nekoliko tisuća jajašaca parazita.

U naše tijelo mogu uči kroz nečistu vodu i hranu, preko prljavih ruku, kroz kožu i dišne putove, preko insekata i kroz seksualni odnos.

Sprećiti njihov unos u organizam praktički je nemoguće. Tim Američkih liječnika provjeravao je razne vrste voća na prisutnost parazita. 70% voća je bilo zaraženo parazitima.

Naši preci su to znali. Pronalazimo potvrde toga, da je svaki narod imao svoje prirodne metode čišćenja tijela od parazita. Još prije 50-ak godina u nekim obiteljima roditelji su tjerali djecu, da popiju gorku mješavinu trava, koje su čistile organizam od parazita.



Kako utiču paraziti na zdravlje čovjeka?

Paraziti mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme. Najmanje, što vam mogu učiniti - krasti hranjive sastojke, potrebne vašemu tijelu.




Kad paraziti zahvate vaše tijelo, jest će to što i vi, ili će jesti vas.

Krast će od vas vitamine i minerale, a za uzvrat ispuštat će toksični otpad.




Paraziti mogu uzrokovati različite bolesti, na primjer


astmu
rak
alergiju
glavobolju
artritis
anemiju
upalu jetre
bolesti srca
anoreksiju
i mnoge druge bolesti





Različite vrste parazita

Ima puno vrsta parazita, neke od njih možete vidjeti ovdje:

Ascaris Lumbricoides
Cryptosporidiosis
Paragonimus Westermani
Taenia Saginata
Trichinella Spiralis





Simptomi zaraženog čovjeka:

slabost, apatija, depresija
kronični umor
gubitak apetita
manjak željeza (anemija)
nesanica
nervoza, razdražljivost, hiperaktivnost
nadutost trbuha i plinovi
glavobolja
bolovi u trbuhu



Možemo li se riješiti parazita?

Parazita se možemo riješiti. Postoji prirodna metoda čišćenja od parazita, koju je razradila doktorica Clark - antiparazitni program.


Antiparazitni program
sastoji se od tri biljke,
koje imaju moćna
anti-mikrobna svojstva
i učinkovito uništavaju parazite.


Kombinacija pelina, crnog oraha i klinčića omogućava, da se riješite više od 100 vrsta parazita. Pelin i crni orah efikasno uništavaju odrasle parazite i njihove ličinke, a klinčić uništava jajašca parazita.

Čišćenje uz pomoć antiparazitnog programa možete napraviti sami kod kuče. Mogu ga koristiti djeca, odrasli i stari ljudi.


Postoji i drugi način čišćenja tijela od parazita - zapper. Zapper je vrlo jednostavan, ali učinkovit elektronski uređaj, koji uz pomoć elektriciteta uništava patogene parazite, viruse i bakterije.

Zapper se može koristiti za liječenje mnogih bolesti, kao što su rak, asthma, alergija, dijabetis i druge. Pročitajte više o zapperu.


Kome se preporučuje čišćenje od parazita?

Čišćenje od parazita preporučuje se svima. Paraziti se nalaze svuda oko nas i vrlo lako mogu uči u naše tijelo. Praktički, nema čovjeka koji ne nosi u sebi jednu ili drugu vrstu parazita. Ali paraziti vam neće stvarati probleme, ako redovito - recimo, jedanput godišnje - radite čišćenje od parazita.

Obavezno napravite čišćenje, ako imate jedan ili više simptoma, navedenih prije, kao što je slabost, nesanica, gubitak apetita, nadutost trbuha i drugo.

Naročito, čišćenje od parazita se preporučuje kod astme, alergija i raka. U ozbiljnim slučajevima bi trebalo otići na pregled kod alternativnog liječnika, koji će vas dijagnosticirati i promatrati tokom liječenja.


Vrlo često uz parazit program uzima se i Citrofit. Citrofit je prirodni antibiotik, koji uništava mnoge viruse, bakterije i gljivice. Uzimajući Citrofit u kombinaciji sa antiparazit programom, kompletno će te očistiti tijelo od patogenih mikroorganizama i riješiti se mnogih problema.



Slika
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema
hunter
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1687
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

PIVO

Ovaj napitak, nezaobilazan proizvod danas u svakom domaćinstvu je slabo alkoholno piće kod koga koncentracija alkohola uglavnom ne prelazi 3 do 5%. Ono se proizvodi u procesu alkoholnog vrenja iz slada, hmelja, vode i pivskog kvasca. Voda je osnova ovog napitka i služi kao rastvarač. Od nje takođe zavisi i kvalitet i tip piva. Slad je osnovni ekstrat piva. Pivski slad se dobija od žitarica, najčešće od ječma (ječmenog slada) i daje pivu sastojke od koga zavisi punoća ukusa. Hmelj služi za konzervaciju piva i daje mu miris i gorak ukus, a pivski kvasac izaziva alkoholno vrenje u kome šećer prelazi u alkohol i ugljen dioksid koji pivu daje svežinu i utiče na njegovu penušavost.

Zvog svoje hranljivosti, zbog velike koncentracije vitamina B, pivo se smatra "tečnom hranom"!
hunter
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1687
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

PREPELICA

Prepelica (Coturnix coturnix)

Prepelica je naša najmanja koka. Kao i druge koke, i prepelica je svaštojed. Vrsta je polumraka što znači da se hrani u zoru i u sumrak. Pari se u junu. Ženka pravi gnezdo na zemlji u kome snese 8-16 jaja iz kojih se nakon 20 dana izlegu pilići. U septembru mesecu prepelice nas napuštaju.

Prepelica je naša jedina koka selica. Upućuje se na dalek put preko Sredozemnog mora u severnu Afriku, gde provodi zimu, da bi se u naše krajeve vratila narednog proleća.
Korisnikov avatar
sanyalica
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2263
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: crno-beli svet

Post od sanyalica »

Pushka

:D
Slika
hunter
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1687
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

Ima gi' razni'
Slika
Text ovih dana, slika kaze vise no 1000 reci!
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Bravo care :lol: :lol: :lol:
hunter
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1687
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

Peci Prase (sa velikim P)

U ruralnim uslovima:
Posle svih onih radnji pomocu noza i vrele vode, prase nataknuti na razanj debljine cca 8,75 cm, lepo ga usoliti i staviti pored zara ili u ugrejano furunce (ko sta ima). Otvoriti hladno pivo i po sistemu, pola pijem pola sarcu (prasetu) dajem, vrtiti prase polako (ako nije u vurunce), pljuskati ga pivom i pricati sa rodbinom i komsijama koji ce Vas smeniti kad imate fizioloske potrbe. Istu proceduru ponoviti sa jos jednim pivom i ukoliko Vam kapacitet nije prevelik, prase bi trebalo da porumeni. Ukoliko nije, vrtite jos malo, ali bez 3. piva jer ce vam se prase zapaliti, garant!
Kad vidite ovu boju gotovo je garant!
Slika


Od kad je u ovo moje selo stigao wirelless, nadjoh i ovaj recept, ali je ove godine sljiva lose rodila pa se nema toliko rakije, a i kakvo je to prase iz rerne!?


Рецепт је следећи:
Купите прасе, попијете једну ракију.
Ставите прасе у рерну и попијете још 3 ракије чашице.
ставите целзијусе на 175 рерна.
Ракијте још 3 до 4 чашице.
Опрените красе.
Ракијте још боцу једну.
Пови пило на красе.
Чашите..овај, још сипајте ракије једну.
Пеците ракију још 4 стата.
Извадите рерну из прсета, и охладит еда сепрас есачека…
Узите ракје јошбоцуједну…Испрасите сече…
Столирајте на сесрвис..једте…
А…уф…Боголите се могу прво….па…једте…
hunter
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1687
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

PATKA divlja

Divlja patka (lat. Anas platyrhynchos), poznata i kao gluhara je vrsta patke koja nastanjuje umerena i subtropska područja Severne Amerike, Evrope, Azije i Australije. Divlja patka je najpoznatija vrsta pataka. Pomogla je u uzgajanju brojnih pripitomljenih vrsta pataka.

U srpskom zargonu divlja patka oznacava "podivljao" muski polni organ!
Korisnikov avatar
sanyalica
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2263
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: crno-beli svet

Post od sanyalica »

hunter napisao:Peci Prase (sa velikim P)

U ruralnim uslovima:
Posle svih onih radnji pomocu noza i vrele vode, prase nataknuti na razanj debljine cca 8,75 cm, lepo ga usoliti i staviti pored zara ili u ugrejano furunce (ko sta ima). Otvoriti hladno pivo i po sistemu, pola pijem pola sarcu (prasetu) dajem, vrtiti prase polako (ako nije u vurunce), pljuskati ga pivom i pricati sa rodbinom i komsijama koji ce Vas smeniti kad imate fizioloske potrbe. Istu proceduru ponoviti sa jos jednim pivom i ukoliko Vam kapacitet nije prevelik, prase bi trebalo da porumeni. Ukoliko nije, vrtite jos malo, ali bez 3. piva jer ce vam se prase zapaliti, garant!
Kad vidite ovu boju gotovo je garant!
Slika


Od kad je u ovo moje selo stigao wirelless, nadjoh i ovaj recept, ali je ove godine sljiva lose rodila pa se nema toliko rakije, a i kakvo je to prase iz rerne!?


Рецепт је следећи:
Купите прасе, попијете једну ракију.
Ставите прасе у рерну и попијете још 3 ракије чашице.
ставите целзијусе на 175 рерна.
Ракијте још 3 до 4 чашице.
Опрените красе.
Ракијте још боцу једну.
Пови пило на красе.
Чашите..овај, још сипајте ракије једну.
Пеците ракију још 4 стата.
Извадите рерну из прсета, и охладит еда сепрас есачека…
Узите ракје јошбоцуједну…Испрасите сече…
Столирајте на сесрвис..једте…
А…уф…Боголите се могу прво….па…једте…


Pridružio: 31 Mar 2008
Poruke: 1594
Lokacija: crno-beli svet
Poslao: Pet Nov 14, 2008 11:27 pm Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

Fizika i pechenje praseta
Toplotno zračenje je, zapravo, zračenje iz infracrvene oblasti elektromagnetnog spektra. Od vatre ili električnih grejača u rerni, toplota se prenosi radijaciono, dakle apsorpcijom ovih infracrvenih, toplotnih zraka. Međutim, oni zagrevaju samo spoljni sloj, tako da unutrašnjost mesa nema ujednačenu temperaturu. Njenom održavanju doprinose konvekcija i kondukcija, strujanje i provođenje toplote vazduhom i kontaktom, ali su to sporiji načini zagrevanja, a kao što je rečeno, kod praseta koje se sprema za neki od predstojecih praznika je osim temperature izuzetno važan i dobar tajming.
_________________
Machka se uvek docheka na noge! Hleb uvek pada na namazanu stranu!
Ako zalepimo machku na hleb, ona ce lebdeti u kvantnoj neodredjenosti...

Nazad na vrh


sanyalica
Stalni clan



Pridružio: 31 Mar 2008
Poruke: 1594
Lokacija: crno-beli svet
Poslao: Pet Nov 14, 2008 11:34 pm Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

Tajna pečenja praseta na ražnju je u ulju. Dok lokalni dečko što ravnomernije okreće ražanj, majstor ga povremeno obilazi, razgrće žar i uljem premazuje prase. Temperatura ključanja ulja je oko 300oC. Ono se, naravno, ne može zagrejati iznad svoje tačke ključanja, ali se zahvaljujući toplotnom zračenju zagreva do te temperature, što je dovoljno. Potom zbog okretanja polako prodire i prenosi toplotu u unutrašnjost praseta, tako da temperatura mesa bude iznad 80 oC. Prase je već prirodno obavijeno slojem masti ispod kože, ali ona nikad ne može dovoljno da zagreje mišićno tkivo kao što može ulje – temperatura ključanja masti je znatno niža, oko 200 oC, a budući da se nalazi ispod kože, ona ne dostiže ni tu temperaturu.

Diletanti u ovom poslu zadovoljavaju se prelivanjem praseta pivom. Temperatura ključanja vode koja je glavni sastojak piva jeste samo 100 oC, tako da ono ne doprinosi znatnijem podizanju temperature u unutrašnjosti. Pivo utiče na ukus, a na površini praseta koje se peče dolazi do takozvane Mailard reakcije, gde se oslobođeni proteini rekombinuju sa prisutnim šećerima, dajući naročit ukus.
_________________
Machka se uvek docheka na noge! Hleb uvek pada na namazanu stranu!
Ako zalepimo machku na hleb, ona ce lebdeti u kvantnoj neodredjenosti...

Nazad na vrh


sanyalica
Stalni clan



Pridružio: 31 Mar 2008
Poruke: 1594
Lokacija: crno-beli svet
Poslao: Pet Nov 14, 2008 11:36 pm Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

Ključni problem sa pečenjem praseta na ražnju jeste pravilno usklađeno vreme koje svaka tačka provede iznad žara. Jednostavnim računom može se pokazati kako male razlike utiču na kvalitet pečenja. Pretpostavimo da je ražanj na visini 25 centimetara iznad žara, a da nesrećni dečko bez prekida vrti ražanj frekvencijom od 1 Hz, to jest u svakoj sekundi napravi pun obrtaj (što je malčice prebrzo). Ako je žar raspoređen na površini od 50 centimetara, ugao pod kojim će prase videti izvor toplote je 90o. To znači da će tačka na temenu glave iznad žara provesti četvrtinu sekunde u svakom obrtaju, a za prase prosečne mase trebaće dva sata pečenja. Međutim, ako je majstor malo manje pažljiv pa je žar rasporedio samo na 30 centimetara, ugao je tada samo 60o, a tačka na temenu praseta provodi šestinu sekundi nad vatrom, iz čega proizlazi da će pečenje trajati punih tri sata. Sat vremena duže samo za 20 centimetara manje žara. A to garantuje zaista grozno, raskuvano i neujednačeno pečenje.
_________________
Machka se uvek docheka na noge! Hleb uvek pada na namazanu stranu!
Ako zalepimo machku na hleb, ona ce lebdeti u kvantnoj neodredjenosti...

Nazad na vrh


sanyalica
Stalni clan



Pridružio: 31 Mar 2008
Poruke: 1594
Lokacija: crno-beli svet
Poslao: Pet Nov 14, 2008 11:38 pm Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

U gradskoj varijanti, prase se ipak peče u pećnici, što je za neke ljubitelje manje romantično, ali je svakako efikasnije, pre svega zbog ravnomernije raspodele toplote. Prilikom prženja, procesi prenosa toplote su slični.
Kakav sud je najpogodniji za pripremanje praseta? Iskusne domaćice za pečenje radije koriste crne nego sjajne tepsije i plehove. Crna površina brže apsorbuje toplotno zračenje od sjajne, pa se meso u njemu brže zagreva. Prasetina, ali i sva druga hrana koja se sprema u pećnici najbolje se peče u masivnim plehovima ili tučanim posudama. To je zato što ove posude ravnomernije zadržavaju i prenose toplotu. Tanki plehovi se neujednačeno intenzivno zagrevaju i hrana u njima može brže i lakše da zagori.
_________________
Machka se uvek docheka na noge! Hleb uvek pada na namazanu stranu!
Ako zalepimo machku na hleb, ona ce lebdeti u kvantnoj neodredjenosti...

Nazad na vrh


sanyalica
Stalni clan



Pridružio: 31 Mar 2008
Poruke: 1594
Lokacija: crno-beli svet
Poslao: Pet Nov 14, 2008 11:39 pm Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

Inače, iole iskusne domaćice koje spremaju prasetinu ili bilo koje drugo meso, komad mesa koji izvade iz hladnjaka prethodno u potpunosti odlede. Normalna praksa je da se zamrznuto meso nikad ne peče odmah, ali zašto je tako? Zar se neće i led zagrejati pri pečenju? Naravno da hoće, ali on ima manju specifičnu toplotu od vode i zaleđeni delovi bi se znatno sporije grejali, otapali i pekli.



_________________
Machka se uvek docheka na noge! Hleb uvek pada na namazanu stranu!
Ako zalepimo machku na hleb, ona ce lebdeti u kvantnoj neodredjenosti...

Nazad na vrh


sanyalica
Stalni clan



Pridružio: 31 Mar 2008
Poruke: 1594
Lokacija: crno-beli svet
Poslao: Pet Nov 14, 2008 11:48 pm Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

Meso ima veći toplotni kapacitet od mnogih namirnica. To znači da na određenoj temperaturi može da primi najveću energiju i da će se lakše zagrejati od drugih namirnica. Toplotni kapacitet mleka je 668 kilokalorija po kilogramu, jaja 1649 kcal/kg, a mesa 1797 kcal/kg.
Shta vi mislite o pechenju praseta? Kakva su vasha iskustva?

_________________
Machka se uvek docheka na noge! Hleb uvek pada na namazanu stranu!
Ako zalepimo machku na hleb, ona ce lebdeti u kvantnoj neodredjenosti...

Nazad na vrh


martat
Stalni clan



Pridružio: 11 Jan 2008
Poruke: 2445

Poslao: Pet Nov 14, 2008 11:49 pm Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

sanyalica ::
Inače, iole iskusne domaćice koje spremaju prasetinu ili bilo koje drugo meso, komad mesa koji izvade iz hladnjaka prethodno u potpunosti odlede. Normalna praksa je da se zamrznuto meso nikad ne peče odmah, ali zašto je tako? Zar se neće i led zagrejati pri pečenju? Naravno da hoće, ali on ima manju specifičnu toplotu od vode i zaleđeni delovi bi se znatno sporije grejali, otapali i pekli.







U slucaju da nemate vremena da otapate meso od praseta,upotrebite mikrotalasnu pecnicu koju kvantni fizicari smatraju neophodnim elementom kuhinje savremene domacice!
_________________
"Nema vise normalnih. Svi smo manje-vise ludi. Neki kradu kao ludi, neki zderu kao ludi, neki piju kao ludi, a neki rade kao ludi, i oni su najludji od svih." D. Radovic

Nazad na vrh


sanyalica
Stalni clan



Pridružio: 31 Mar 2008
Poruke: 1594
Lokacija: crno-beli svet
Poslao: Sub Nov 15, 2008 12:07 am Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

martat ::
sanyalica ::
Inače, iole iskusne domaćice koje spremaju prasetinu ili bilo koje drugo meso, komad mesa koji izvade iz hladnjaka prethodno u potpunosti odlede. Normalna praksa je da se zamrznuto meso nikad ne peče odmah, ali zašto je tako? Zar se neće i led zagrejati pri pečenju? Naravno da hoće, ali on ima manju specifičnu toplotu od vode i zaleđeni delovi bi se znatno sporije grejali, otapali i pekli.







U slucaju da nemate vremena da otapate meso od praseta,upotrebite mikrotalasnu pecnicu koju kvantni fizicari smatraju neophodnim elementom kuhinje savremene domacice!


Bravooo bravissimooo, draga Martat, a evo objashnjenja zashto je to bash tako:

Mikrotalasna pećnica zagreva hranu radijacijom, najčešće zračenjem na frekvenciji od 2450 MHz. Ta frekvencija je srećno izabrana tako da uspeva da prođe dva centimetra u unutrašnjost mesa i podstiče molekule vode da osciluju. U toj interakciji zračenja sa molekulima vode, mesu se u svim delovima ravnomerno predaje toplotna energija. Za razliku od svih drugih načina pečenja, ovde se meso prvo ispeče iznutra. Poznato je da se ništa u mirkotalasnim pećnicama ne peče u metalnim posudama. To je zato što metal reflektuje mikrotalase i zagrevanje je mnogo sporije.


_________________
Machka se uvek docheka na noge! Hleb uvek pada na namazanu stranu!
Ako zalepimo machku na hleb, ona ce lebdeti u kvantnoj neodredjenosti...

Nazad na vrh


martat
Stalni clan



Pridružio: 11 Jan 2008
Poruke: 2445

Poslao: Sub Nov 15, 2008 12:10 am Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

.....a i explodirala bi pecnica....
_________________
"Nema vise normalnih. Svi smo manje-vise ludi. Neki kradu kao ludi, neki zderu kao ludi, neki piju kao ludi, a neki rade kao ludi, i oni su najludji od svih." D. Radovic

Nazad na vrh


sanyalica
Stalni clan



Pridružio: 31 Mar 2008
Poruke: 1594
Lokacija: crno-beli svet
Poslao: Sub Nov 15, 2008 12:13 am Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

Tako je!

Mada... sve je relativno... Ipak je Ajnshtajn-Ajnshtajn!
_________________
Machka se uvek docheka na noge! Hleb uvek pada na namazanu stranu!
Ako zalepimo machku na hleb, ona ce lebdeti u kvantnoj neodredjenosti...

Nazad na vrh


martat
Stalni clan



Pridružio: 11 Jan 2008
Poruke: 2445

Poslao: Sub Nov 15, 2008 12:16 am Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

I on je imao keca iz matematike???
_________________
"Nema vise normalnih. Svi smo manje-vise ludi. Neki kradu kao ludi, neki zderu kao ludi, neki piju kao ludi, a neki rade kao ludi, i oni su najludji od svih." D. Radovic

Nazad na vrh


sanyalica
Stalni clan



Pridružio: 31 Mar 2008
Poruke: 1594
Lokacija: crno-beli svet
Poslao: Sub Nov 15, 2008 12:17 am Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

Ma, daaa. Prepisao sve od Mileve nashe, ali pst...to je tajna
_________________
Slika
hunter
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1687
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

Zenoooo Bravoooo, sofisticirala si me opet, minuli staz. Kad udjemo u EU, bicemo na celu expertskog tima za prasetinu :lol: :lol: :lol: YUHUUUU!
Korisnikov avatar
sanyalica
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2263
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: crno-beli svet

Post od sanyalica »

hunter napisao:Ima gi' razni'
Slika
Text ovih dana, slika kaze vise no 1000 reci!
Ala si lepppp...shteta shto nemash ochi!!! :o :o :o
Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Kumo vrći se na P :lol: :lol: :lol:
Odgovori