Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1189 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 80  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 17, 2008 2:34 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
OZON


Ozon je prirodni antibiotik. Jača imunitet, podmlađuje i povećava intelektualne sposobnosti


U gornjim slojevima atmosfere nalazi se ozon, gas zbog kojeg svi rado idemo u planine. Daje plavetnilo nebu, a nama vedro raspoloženje, bolji imunitet i lep ten. Mnoga istraživanja nemačkih i ruskih lekara potvrdila su da ozon dva–četiri puta pojačava imuni sistem i energetski potencijal organizma. Blagotvorno deluje i u sasvim malim koncentracijama. Dovoljno je samo četvrt sata šetnje posle kiše da nam se vrati svežina i umor nestane.

Ozon ima 15 puta jače dejstvo od kiseonika. Prirodan je antibiotik i za kratko vreme uništava viruse, bakterije i gljivice. Izvanredno deluje i na nervno tkivo. Podiže nivo intelektualnih sposobnosti, pojačava pažnju i ubrzava razmišljanje.

Vezuje slobodne radikale

Istorija lečenja ozonom počinje od Prvog svetskog rata, kada je nemački lekar dr Volf počeo da ga upotrebljava za dezinfekciju rana i sprečavanje sepse. Od tada je lečenje ozonom počelo da se primenjuje u različitim oblastima medicine. Danas se najviše koristi u Nemačkoj, Engleskoj i Rusiji. U kozmetici se upotrebljava za podmlađivanje.

Zašto se lečiti ozonom kada postoje mnogi lekovi i savremene metode lečenja? Po mišljenju dr Nevene Lučić, specijaliste interne medicine, ova vrsta lečenja je i jeftina i veoma delotvorna. Ozon se naročito pokazao uspešnim u lečenju infekcija izazvanih mikrobima otpornim na antibiotike. Leči apscese, rane, osteomijelitis, zaustavlja cirozu jetre i propadanje očnog živca. Budući da ozon nije stabilan i brzo se razlaže, oslobođeni atomi kiseonika se vezuju za slobodne radikale i tako ih sprečavaju da se vežu za ćelije i oštete ih. Na taj način nastaju mnoge bolesti, pa i maligne.


Kako se primenjuje terapija ozonom?

Postoji više oblika lečenja ozonom. Moguće ga je primeniti rektalno, ubrizgavanjem u mišić i aplikovanjem preko kože i sluzokože. Budući da debelo crevo ima bogatu mrežu krvnih sudova, preko njih se ozon brzo upije i transportuje do svih okolnih tkiva i organa. Rektalna primena ozona iziskuje prethodno ispiranje debelog creva, odnosno hidrokolon terapija. Prema istraživanjima nemačkih i ruskih naučnika, ovakav način ozonizacije ima preventivno i terapeutsko delovanje na različita zapaljenja debelog creva i maligne bolesti, sprečava i leči zatvor, kao i bolesti pojedinih trbušnih organa. Naši lekari ga, za sada, koriste samo kod zdravih osoba. Ne primenjuju ga za lečenje ulceroznog kolitisa, akutnih zapaljenja debelog creva i malignih bolesti.

– Ozon se može injekcijom ubrizgati u mišić. Ovaj način lečenja koristi se kod upornih zapaljenja i alergija. Prvo se od bolesnika uzme mala količina krvi koja se propušta kroz smesu kiseonika i ozona, a zatim se vraća bolesniku ubrizgavanjem u mišić. Moderni poslovni ljudi u pojedinim evropskim zemljama za koje je vreme novac podvrgavaju se ozonizaciji krvi, posle koje je rezultat isti kao i posle šestomesečnog boravka na planini. Za pola sata, koliko traje ova vrsta ozonizacije, hronične bolesti se ublažavaju, a snaga i svežina se vraća čitavom organizmu.

Leči i zglobove

Za terapiju se koristi i ozonirana voda. Proizvodi se tako što se mehurići ozona propuštaju kroz vodu. Ubrizgava se u prostor između obolelih zglobova. Ozon u zglobovima vezuje slobodne radikale, smanjuje otok, poboljšava cirkulaciju i oslobađa od produkata zapaljenja. Ovaj plavičasti gas resorbuje se i preko kože. Stavlja se u hermetičke kesice oko obolelih mesta. Primenjuje se u lečenju ulkusa na potkolenicama, gangrene, gljivičnih infekcija, opekotina i rana koje sporo zarastaju. Pokazao se efikasnim u lečenju psorijaze i ekcema. Njegovom primenom preosetljivost i svrab kože odmah prestaju. Odnedavno se ozon i u našoj zemlji koristi i u ginekologiji za lečenje upornih infekcija.

Estetski efekat ozona otkriven je slučajno kada je uočeno da su se pacijenti lečeni ovim gasom podmladili i osvežili lice, pa je počela njegova primena u kozmetici. Kada se ozon tankim iglicama ubrizgava potkožno, razgrađuje se celulit, ispravljaju bore, zateže koža. Uklanja i kesice i otoke ispod očiju. U lečenju celulita dobar kozmetički efekat postiže se mešavinom ozona i maslinovog ulja. Primenjuje se kao balzam ili mast za dugotrajnu upotrebu. Kozmetički efekat ozona je vidljiv i u otklanjanju staračkih pega po rukama. Ozon se koristi i za zatezanje mišića podvaljka, nadlaktica, butina, zadnjice i grudi.

U gradovima gde je smanjena količina kiseonika zbog različitih zagađivača ozonterapija je pravo osveženje čitavog tela i odlična preventiva od bolesti – objašnjava delovanje ovog gasa dr Nevena Lučić.


Štiti živi svet

Ozon je gas koji nastaje spajanjem tri atoma kiseonika. Okružuje čitavu Zemlju na visini od 1500 do 3000 metara. Na niskim temperaturama kondenzuje se u tamnoplavu tečnost. Stvara se pod dejstvom ultravioletnog zračenja ili električnim pražnjenjem za vreme oluje. Štiti sve što je živo od ultravioletnog zračenja. Njegova dezinfekciona svojstva iskorišćena su za prečišćavanje vode u velikim vodovodnim sistemima.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 17, 2008 3:47 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
OMAN

Drugi nazivi: ivanjsko zelje, obratiš, ovnjak, tušcak, veliki koren, veliko zelje.
Latinski naziv: inula helenium .

Lekoviti deo biljke: u prolece i jesen sabire se koren, a listovi i cvetovi za vreme cvatnje.

Lekovito delovanje: oman se koristi kao izvrstan lek protiv kašlja, astme i prsobolje, jer povoljno deluje na lagano izlucivanje sluzi, cisti pluca i krv, jaca krv, a dobar je i u lecenju ženskih bolesti i išijasa. u prolece i jesen sabire se koren, a listovi i cvetovi za vreme cvatnje.To je antiseptik disajnih organa, leci kod svih vrsta kašlja, bronhitisa, astme, uloga, reumatizma, te neke bolesti polnih organa. Deluje i kao stomahik. Dim omanova korena stavljenog na žeravicu rasteruje iz prostorije komarce i ostale insekte, pa deluje i kao insektifug.



Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 17, 2008 6:07 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Odoljen

Odoljen je danas jedna od vodecih biljaka u fitoterapiji. Koristi se u raznim farmaceutskim oblicima (caj, tinktura, tablete... (Ovome je doprinelo njegovo umirujuce delovanje na nervni sistem, te se preporucuje svim osobama koje su napete, uznemirene, imaju probleme sa koncentracijom... Deluje dobro i na srce. Daje se u kombinaciji sa
drugim biljem protiv nadimanja. Nosilac lekovitog svojstva je etarsko ulje kojeg ima u biljci od 0,2-2%. Variranja sadržaja etarskog ulja razlog je da se odoljen ne sakuplja u prirodi vec se za potrebe farmaceutske industrije koristi gajeni koren. Gaji se i kod nas ali nedovoljno. Masovna upotreba proizvoda odoljena je razlog da treba podsticati i razvijati gajenje ove biljke. Najviše se gaji u Belgiji i Holandiji odakle se i izveze najviše odoljena.

Protiv nervoze: 50 g nane, 30 g sitno iseckanog odoljena i 20 g trave ive. Jedna supena kašika ove smeše se popari sa 200 g kljucale vode, poklopi i posle dva sata ocedi. Zasladi se medom i pije toplo posle jela ujutru i uvece.

Protiv nesanice: 30 g odoljena, 40 g hmelja i po 15g nane i maticnjaka se pomeša. Priprema se kao i prethodni caj i pije jedna šolja pre spavanja.

Protiv nervoze u klimakterijumu koje su pracene lupanjem srca: Izmešati po 15 g odoljena, cveta lavande, kima, moraca i po 20 g gloga i maticnjaka. Tri supene kašike ove smeše se popari sa 500 g kljucale vode, poklopi i posle dva sata ocedi, medom zasladi i popije u toku dana 3-4 doze.

Ko ne voli cajeve ili nece pripremati svakodnevno napitak zbog nedostatka vremena može pripremati kapi (tinkturu): 20 g iseckanog odoljena prelije se u tegli koja se hermeticki zatvara sa 100 g razblaženog alkohola (70%), drži 8-10 dana uz cešce mešanje zatim procedi. Dobijena tecnost se sipa u ciste bocice dobro zatvori i pije 20-30 kapi po potrebi. Za probleme nesanice uvece pre spavanja. Za smirenje dva do tri puta dnevno

Čajevi i kapi valerijane se ne smeju koristiti duže od tri nedelje i potrebno je napraviti pauzu od 5 nedelja do ponovnog korišćenja









































Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 17, 2008 6:14 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
O R A H


Cisti krv, leci plucne bolesti, katar creva,upalu sluzokoze, upalu ociju,
unistava crevne parazite,jaca misice, otklanja probavne smetnje,
jaca vid, stiti od opekotina pri suncanju


Orah (Juglans redia L.) je vocka poreklom iz istocnog Mediterana.
Raste samonikla a uzgaja se u toplijim krajevima evropskog kontinenta. Koristi se svez list, mlada ljuska ploda,zelen i zreo plod. Bere se od pocetka maja do kraja septembra. Jezgro orahovo sadrzi u sebi najvise ulja (55-65 %), zatim visokovrednih belancevina (15 %), isto toliko ugljenih hidrata, a bogato je kalijumom, magnezijumom,fosforom, gvozdjem, vitaminima B i C.
Nedozreli plodovi oraha izuzetno su bogativitaminom C (cak 1 800
miligrama askorbinske kiseline) ali se tokom sazrevanja znatno smanjuju.
Zeleni orasi se bere u julu, ukuvavaju u kompot, mermeladu i slatko ili se konzerviraju na druge nacine.
Takodje, od mladih orahovih plodova se prave lekovite tinkture.

Orahovo lisce, u kome ima mnogo vitamina C, visestruko se upotrebljava:
za spremanje lekovitih cajeva protiv mnogih bolesti (koznih bolesti, crevnih parazita), za pravljenje vitaminskih koncentrata, fermentiranih napitaka...U lekovite svrhe koristi se i sitno mleveni prah orahovog jezgra (protiv nadimanja) s malo vina.
U narodnoj medicini se veoma mnogo koriste i sirupi od nezrelog orahovog ploda ili mlade kore.

ORAH PROTIV ZNOJENJA NOGU


U 2 litra vode potopiti po 5 supenih kasika isitnjenih:orahovo lisce i kore mladog hrasta. Zakuvati i kuvati 10-tak minuta.
Kada se smlaci u tom se odvaru peru noge.
Posle pranja noge se ne brisu, vec se samo suse na vazduhu.

ORAH ZA JACANJE KOSE

Na masini za mlevenje samleti 10 supenih kasika jezgra od oraha i staviti u litar alkohola (96 %).
Flasa se dobro zatvori i dve nedelje stoji na toplom mestu.
Dobijenom tecnoscu koza glave masira se svako vece a posle toga kosa se osusi.


ORAH ZA JACANJE POLNIH ORGANA


U slucaju slabog, osetljivog i ranama sklonog polnog organa treba ga ispirati odvarom od oraha.
Uzme se 5 saka orahovog lisca i kuva 10 minuta u 10 litara vode.
Ispiranje vrsiti 3 puta dnevno.


MELEM OD ORAHA PROTIV REUME



Pomesati 1 litar nerafinisanog maslinovog ulja i 10 velikih kasika isitnjenog orahovog lista.
Drzati na toplom mestu mesec dana i promuckati nekoliko puta dnevno. Nakon toga, ovim se uljem masiraju bolna mesta.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 17, 2008 6:16 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
OČAJNICA [marrubium vulgare .]

narodni naziv:
mačina trava, jetrena trava, jetrenjača, gorčika, marulja, smrduša

engleski naziv: Horehound


Očajnica je trajna biljka uspravne i dlakave stabljike visine 30 do 40 cm, koja raste iz vretenastog korena. Listovi su srebrno beli, pokriveni gustim belim dlakama. Cvetovi su beli i zbijeni u male gomilice bez peteljki. Ima oblik klasa.

Lekoviti deo biljke:
Za lek se bere cela biljka za vreme cvetanja. Suši se u hladu. Bere se biljka u cvatu, bez korena. Spada u najstarije lekovite biljke, koje su u upotrebi još od vremena Egipta. Usprkos tome nije mnogo istrazivana, odnosno nema mnogo naučnih dokaza o njenoj delotvornosti.


Lekovito delovanje:
Očajnica je jedna od prvorazrednih lekovitih biljaka za lečenje plućnih bolesti, stanja nakon gripa, početnog stadijuma tuberkuloze i grozničavih stanja. Uspešno se koristi u lečenju bolesti nerava, katara disajnih organa, kašlja, katara želuca, žutice i ženskih bolesti. Takodje se od davnina koristi za neplodnost kod zena. Oduvek se koristila za normalizovanje menstruacije i samog ciklusa, odnosno uravnoteženje hormona.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 17, 2008 6:28 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Omega 3 i omega 3maxu m

Omega 3 nezasićene masne kiseline dobijene iz ribljeg ulja predstavljaju visoko vredne biološki aktivne prirodne materije. Preporučuju se osobama sa povećanom koncentracijom triglicerida u krvi, hipertenzijom i aterosklerozom. Olakšavaju tegobe kod hroničnih reumatskih bolesti.

Omega 3 kapsule su namenjene osobama koje u svakodnevnoj ishrani ne unose dovoljno nezasićenih masnih kiselina, koje su neophodne za zdravo funkcionisanje krvotoka i celog organizma.

POREMEĆAJI KOJE RIBLJE ULJE MOŽE DA UBLAŽI ILI SPREČI

REUMATOIDNI ARTRITIS.- Smanjuje bolove u zglobovima, otok, ukočenost, malaksalost.

SRČANI NAPADI.- Za jednu trećinu smanjuje izglede za novi srčani napad.
ZAČEPLJENE ARTERIJE.-Održava arterije prohodnim i čistim
VISOK KRVNI PRITISAK.- Eliminiše ili smanjuje potrebu za farmakološkim lekovi ma za snižavanje pritiska
ULCEROZNI KOLITIS(zapaljensko oboljenje debelog creva)- Ujednom ispitivanju 4,5 grama ribljeg ulja dnevno, za osam meseci je smanjilo aktivnost bolesti za 56%.
PSORIJAZA.- Smanjuje svrab, crvenilo,bol kod nekih pacijenata, a smanjuje i količinu neophodnih lekova.
MULTIPLA SKLEROZA, ASTMA,MIGRENA, HOLESTEROL TRIGLICERIDI...

OMEGA 6

Iz grupe omega 6 masnih kiselina je gama-linolna kiselina (GLA). Njen nedostatak u organizmu manifestuje se kao:
- visok krvni pritisak,
- PMS ili bolovi u dojkama,
- ekcem ili suva koža,
- suve oči,
- neka zapaljenja (npr. artritis),
- gubitak težine,
- šećer u krvi ili dijabetes,
- multipla skleroza.
PET I VIŠE JASNO ISPOLJENIH (OD NAVEDENIH ) SIMPTOMA UKAZUJE NA GOTOVO SIGURAN NEDOSTATAK OMEGA 6 KISELINE.

IZVORI OMEGA 6 SU: sirove semenke ili hladno ceđena ulja od konoplje, bundeve, suncokreta, susama, kukuruza, šafrana, oraha, sojinog zrna i pšeničnih klica.
Optimalna količina ovih ulja u dnevnoj ishrani treba da iznosi JEDNU DO DVE supene kašike u salati ili gotovom ohlađenom jelu ili DVE
DO TRI supene kašike mlevenog semena uz obrok

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 17, 2008 6:32 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
"Obroci za masu"


Želite da postanete veliki? Pogledajte ova pravila za ishranu.

Stara tvrdnja da je ishrana pola posla u bodibildingu je zaista istinita. Da biste učinili svoje treninge još jačim i žešćim, morate pravilno da se hranite.

Sa ciljem da vam sve to olakšam, evo četiri osnovna pravila za dijetu kojih se stalno morate pridržavati.

#1 PUNJENJE PROTEINIMA

Ako želite da budete veliki, morate dnevno da jedete bar jedan gram proteina životinjskog porekla po funti svoje telesne težine. Podelite svoj unos podjednako na pet dnevnih obroka.

#2 JEDITE U.H. U ODNOSU NA PROTEINE 3:1 PRE TRENINGA

U.H. jesu gradivni materijal i za mišiće, ali i salo. Vreme je faktor koji utiče na to da li ćete od u.h. dobiti salo ili mišiće. Veliki unos hidrata pre treninga uvećava snagu, izdržljivost i intenzitet a oslobađa insulin koji štiti mišiće od otkaza. Npr., bodibilder od 150 funti, a koji jede 150 g proteina na dan (podeljenih na 30 po obroku) treba da jede 90 g u.h u obroku pre vežbanja.

#3 JEDITE U.H. U ODNOSU NA PROTEINE OD 4:1 POSLE TRENINGA

Veliki unos u.h. posle treninga pomaže ubrzavanje rasta mišića. Ako se jedu u to vreme, malo je verovatno da ce završiti kao mast. Npr., bilder od 150 funti treba da jede 120 g u.h. i 30 g proteina posle vežbanja.

#4 JEDITE U.H. U ODNOSU PREMA PROTEINIMA OD 1 1/2:1 U DRUGIM PRILIKAMA

Nevezano za obroke pre i posle vežbe, odnos u.h. prema proteinima je 1 1/2:1. Npr., bilder od 150 funti treba da jede 45 g u.h. i 30 g proteina u tri od pet dnevnih obroka.

SPOJITE SVE OVO

Pitate se kako da oblikujete svoje obroke u skladu sa ovim uputstvima? Evo liste nekih jela za vaše obroke.

Svako sadrži otprilike 30 g proteina i 30 g u.h. Takođe je uključena i hrana koja ima malo kalorija, ali puno vlakana i vitamina. Mešajte ovu tzv. "slobodnu hranu" sa energetskom, ali ne uračunavajte je u dnevni unos u.h. Na kraju je i primer organizovanja obroka da vam stvari učini lakšim.

Savetovana hrana za unos Ugaljenih Hidrata (svako jelo sadrži oko 30g u.h.)

140g krompira

2 parčeta integralnog hleba

110g pekmeza

1 kifla

3/4 šolje pirinča

3/4 šolje špageta

280g soka od narandže

1 banana

1 1/2 soka od jabuka

4 kolača od rize

3/4 šolje crnog pasulja

3/4 šolje kukuruza1

1/4 šolje graška

Izbor hrane za unos proteina (svako sadrži oko 30g proteina)

180g pilećih grudi

120g ćurećih grudi

180g ribe

2 žumanceta pomešana sa 7 belanaca

140 g šnicli bez masti

140g šnicli od buta

1 konzerva tunjevine

170g račića

8 žumanaca

4 supene kašike proteinska praska

Jela za povećanje mase

Ovaj jednostavan obrok je predviđen za ishranu bodibildera od 150 funti (ako ste tezi povećajte količinu unete hrane, zadržavajući isti odnos proteina i ugljenih hidrata).Iz praktičnih razloga, možete zameniti kvalitetan proteinski obrok za jedan ili dva obroka od dole predloženih.

Prvi obrok

2 velika jajeta pomešana sa 5 žumanaca:0-2 grama ugljenih hidrata,30 g proteina

1 1/2 kiflica,przena:45g ugljenih hidrata,0-2 g proteina

Drugi obrok

110g ćurećih grudi: 0-2g uglj. hidrata,30g proteina

190g krompira:45 g uglj. hidrata,0-2g proteina

1/2 šolje prokelja:uglj. hidrati i proteini po želji

Treći obrok (pred trening)

120g šnicli bez masti

1 1/2 šolje paste:60g ugljenih hidrata,0-2g proteina

1 1/2 tanjira testa 60g ugljenih hidrata,0-2g proteina

280 g soka od narandže:30g uglj. hidrata,0-2g proteina

Četvrti obrok (posle treninga)

4 supene kašike proteinskog praha

1 šolja ovasa:60g uglj. hidrata,0-2g proteina

1 banana:30g uglj.hidrata,0-2g proteina

4kolaca od pirinča:30g uglj.hidrata,0-2g proteina

Peti obrok

170g ribe: 0-2g uglj.hidrata,30g proteina

3/4 šolje pirinča:30g uglj.hidrata,0-2g proteina

1 integralni hleb:15 g uglj.hidrata,0-2g proteina

Ukupna dnevna količina:345g ugljenih hidrata,150g proteina

Proteini i ugljeni hidrati prema ovakvoj ishrani nose oko 2000 kalorija.

Izvori proteina ce dodati nešto masnoće na račun kalorija,a takođe i ugljeni hidrati donose određenu količinu kalorija iz proteina i masti. Ukupan broj kalorija koje se dnevno unesu je 2500. Ako ne budete primetili dobitak na mišićnoj masi dodajte svojoj ishrani testo koje ne donosi veliku količinu masnoće (oko 55g ugljenih hidrata i 2g proteina) i proteinski obrok (oko 50g proteina i 20g ugljenih hidrata).

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 17, 2008 6:37 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Očistite telo, izbacite toksine


Iz poznate švajcarske klinike stiže superzdrava dijeta za detoksikaciju. Kakav joj je učinak? Odličan! Za nedelju dana gube se četiri kilograma, eliminišu nagomilani toksini i pune baterije posustale štitne žlezde


Lekovita dijeta koju ovde vidite prešla je dug put pre nego što je do vas stigla! Polazna tačka bila joj je klinika "Paracelsus" u švajcarskim Alpima, zvanično priznata kao vodeći centar prirodne medicine. Čudotvorni jelovnik za detoksikaciju najpre je osvojio Evropu, zatim Ameriku, a sigurni smo da će se dopasti i vama. Zašto? Zato što je efikasan i za one koji dosad nisu imali sreće sa tradicionalnim dijetama, drugim rečima - nisu mogli da oslabe.
- Sasvim je svejedno da li ste se ugojili zbog gena, obilne ishrane, trudnoće, bolesti ili starosti - kaže dr Tomas Ro, autor programa i knjige "Švajcarska tajna za optimalno zdravlje" u kojoj ga detaljno izlaže. - Ovo je nešto što će vam sigurno pomoći da popravite zdravlje i dostignete idealnu težinu.

Reč svedoka

Dva i po kilograma za 7 dana
Posle frenezije masne i pohovane hrane na snimanju u Nju Orleansu, glumica Simona Fusko našla se pred ormanom punim tesnih haljina. Srećom po nju, neko se dosetio da je "baci" na dijetu dr Roa. "Nisam ni sanjala da mogu da skinem dva i po kilograma za nedelju dana", čudi se zvezda iz Los Anđelesa. "Ne samo da sam bila sita već je nestala i žudnja za jelom koja me je noću terala prema frižideru!"

Švajcarska tajna
Detoks-meni doktora Roa
Predviđeno je da se ovaj jelovnik koristi samo nedelju dana. Rado biste ga koristili duže? U tom slučaju, treba postepeno povećavati porcije i dodati malo integralnih žitarica i kozjeg mleka/sira, ali odmah to obustaviti ako u skidanju kilograma dođe do zastoja. Kao uvek, pre nego što probate nešto novo, tražite savet lekara.

Pre doručka
Jedna supena kašika lanenog ulja (najbolji izvor masnih kiselina omega-3).

Doručak

• Pola šolje zobenih pahuljica, 1 iseckana urma;
• Pola grejpfruta i pola jabuke;
• Šolja tečnosti iz alkalne čorbe dr Roa (videti recept);
• Šolja zelenog ili herbalnog čaja.
Podnevna užina
• Pola jabuke ili mala šargarepa.
Ručak
• Tanjir salate: neograničena količina seckanog sirovog povrća; 1 kašika maslinovog ulja, svež limun za bolji ukus.
• Tanjir povrća kuvanog na pari: neograničena količina povrća bez skroba, 1 (manji) bareni krompir, 1 supena kašika semenki suncokreta, po 1 supena kašika maslinovog ulja i balzamovog sirćeta.

Popodnevna užina
Pola avokada ili pola krastavca.

Večera


• Čaša svežeg soka od povrća.
• 2 tanjira alkalne čorbe dr Roa (supa plus 1 šolja povrća).
• 1 činijica povrća kuvanog na pari ili 1 na pari obarena artičoka sa limunom.
• 1 šolja herbalnog čaja.

Recept

Čudesna alkalna čorba
Sastojci: jedna ipo šolja sitno seckanih tikvica, 1 šolja zelene boranije, 2 rebra iseckanog zelenog celera ili 1 rendani koren belog, 1 šolja sitno seckane oljuštene šargarepe.
• Kuvati povrće u 2 litra čiste (filtrirane) vode, skinuti s vrha penu.
• Pustiti da lagano ključa, u delimično pokrivenoj posudi, 10 minuta ili dok povrće omekša.
• Skloniti sa vatre i ostaviti da stoji pokriveno još 10 minuta pre služenja.
Napomena: Ispadne oko 7 šolja supe i tri ipo šolje povrća.


Čudesni rezultati

Vlasnica izdavačke kuće iz Pensilvanije Suzan Vajler odlučila je da i sama isproba "švajcarski plan" kad su je zamolili da pomogne doktoru oko prevoda njegove knjige na engleski jezik.
- Poboljšanje je došlo tako brzo da je iznenadilo ne samo mene nego i mog internistu - priča ona. - Za kratko vreme, funkcija štitne žlezde mi se poboljšala za 25 %, što je zapanjujuće, budući da sam sedam godina pila lekove bez ikakvog rezultata. Pored toga, skinula sam četiri i pokilograma za 18 dana, što je strašno mnogo za nekog ko je visok samo 155 centimetara!
Hiljade ljudi koji su posetili dr Tomasa Roa na njegovoj švajcarskoj klinici hvale se sličnim podvizima. A oni koji su bili u prilici da isprobaju njegove jelovnike, skidali su oko četiri kilograma, dakle ceo jedan konfekcijski broj, za samo nedelju dana.
- Čudesne stvari se događaju kad snabdete organizam pravim nutrijentima - zaključuje dr Ro.

Otkud takvo dejstvo?

U svetlu zapadne i holističke medicine, koju pod nazivom Švajcarska biološka medicina upražnjava dr Ro, mi verujemo da zahvaljujući uravnoteženoj ishrani simptomi bolesti - uključujući bol, umor i gojaznost - nestaju, kaže on. Stremeći ka tom cilju, doktor poziva pacijente da prihvate njegovu verziju pravilne ishrane. To znači da za predjelo treba birati namirnice koje ne dozvoljavaju da telesni Ph (nivo kiselosti) bude previsok, budući da višak kiseline uzrokuje ili pogoršava niz neprijatnih tegoba. (Kiselina čak može da uspori i metabolizam, napominje doktor.)
Poželjno je da u jelovniku budu namirnice koje pomažu organizmu da se oslobodi otrova jer oni blokiraju sve, od pravilnog rada jetre do lučenja tiroidnih hormona. Šta to znači kad dođe vreme ručku ili večeri?
- Znači da treba unositi što manje životinjskih proteina, a što više povrća, celih žitarica i voća - kaže dr Ro. - Te namirnice obezbeđuju obilje vitamina, minerala, mikronutrijenata, esencijalnih amino kiselina i esencijalnih masnih kiselina, presudnih za uspostavljanje idealne Ph vrednosti i popuštanje toksične blokade.
Stara izreka kaže: "Bez obzira koliko si odmakao na pogrešnom putu, vrati se!.
- Moja dijeta vam pomaže da se okrenete, vratite i brzo krenete u dobrom pravcu - s osmehom napominje dr Ro.
Napomena: dr Tomas Ro svoju dijetu preporučuje svim osobama sa hroničnim bolom, čestim glavoboljama, alergijama, padom energije i/ili upornim gojenjem.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 17, 2008 6:42 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
OKARA

Vrlo hranljiva namirnica, dobar izvor balastnih materija neophodnih za dobar rad probavnog trakta. Dodaje se svim jelima od povrća ili kao punjenje za sarme, paprike, tikvice… Odličan dodatak supama, čorbama, salatama, hlebu, raznim pecivima, pitama i proji. Sadrži: Ca,Mg, Fe, P, K, folnu kiselinu, A, D, E i vitamine B kompleksa i balastne materije

Služi kao dobra osnova za ćufte, hamburgere i namaze. Može se koristiti i za pripremu poslastica dodavanjem voća, koštunjavih plodova, meda, prirodnih zasladivača i začina.

Dragocena namirnica za mlade majke, pospešuje stvaranje mleka bogatog hranljivim sastojcima.
- širok spektar primene u kulinarstvu

- pospešuje varenje
- dobro za dojilje
- visoka hranljiva vrednost

Okara - recept


200 g soje,voda.

Soju natopiti vodom i ostaviti najmanje 12 sati da tako stoji.
Nabubrelu soju zajedno sa vodom u kojoj se namakala izmiksirati što sitnije.
Zagrejati 2 l vode i kad proključa dodati mlevenu soju. Pričekati da proključa, pa je kuvati nekoliko minuta. Da soja ne prekipi potrebno je stalno mešati i po potrebi prskati hladnom vodom.
Kuvanu soju procediti i to je okara!
A proceđena tečnost je sojino mleko

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 17, 2008 8:51 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
OPSTIPACIJA


Ujutru na prazan stomak popiti supenu kasiku lanenog ulja.

U podne, obavezno uzeti sledece:

Pomesati:

1 supenu kasiku lanenih semenki
1 supenu kasiku susama
1 supenu kasiku semenki bundeve (neslanih)
1 supenu kasiku semenki suncokreta (neslanih)
Ovo sve pomesati sa kafenom kasikom maltexa(jecmeni slad) ili pak kafenom kasikom meda, ako ne mozete podneti ukus maltexa.

Ukus je slican Bonziti.
Ovo se uzima svaki dan.
Laneno ulje podstice rad creva a semenke ih prociscavaju.
I naravno izmedju 2 i 2.5 litra vode najmanje dnevno

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 18, 2008 1:33 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
OLIGOELEMENTI

Mineralne materije i oligoelementi su od životne važnosti, ali organizam nije u stanju da ih proizvede. Nedostatak minerala i oligoelemenata dovodi do nepravilnosti u funkcionisanju organizma, ili čak i bolesti. Dnevne potrebe našeg organizma za oligoelementima ili elementima u tragovima (cink, mangan, gvožđe, bakar, selen, hrom, molibden) je svega nekoliko hiljaditih ili milionitih delova grama (mikrograma), međutim, neophodni su za očuvanje zdravlja. Potrebe za mineralima (kalcijum, magnezijum, kalijum) su znatno veće. Mnoge složene hemijske reakcije ne mogu da se odigraju bez istovremenog sadejstva minerala i oligoelemenata. Kalcijum je odgovoran za zdravlje kostiju i zuba, pospešuje apsorpciju gvožđa, neophodan je za funkcionisanje nervnog sistema. Magnezijum je neophodan za efikasnu funkciju mišića i igra važnu ulogu u procesu pretvaranja šećera u krvi u energiju. Kalcijum i magnezijum zajedno potpomažu rad srca i krvotoka. Gvožđe je neophodno za izgradnju crvenih krvnih zrnaca (hemoglobina), kao i nekih ćelijskih enzima. Kobalt, kao i gvožđe, neophodan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Bez bakra ne može da se ugradi gvožđe u hemoglobin, a bez hroma nema adekvatnog metabolizma ugljenih hidrata. Jod je potreban za adekvatnu funkciju štitaste žlezde, a mangan za funkcionisanje digestivnih enzima. Molibden potpomaže metabolizam ugljenih hidrata i masti a pored toga je sastavni deo enzima odgovornog za iskorišćavanje gvožđa. Kalijum reguliše metabolizam vode, ritam i funkciju srčanog rada, i potpomaže eliminaciju razgradnih produkata razmene materija. Selen je veoma važan antioksidant, usporava procese starenja tkiva i igra značajnu ulogu u sprečavanju nastanka zloćudnih tumora. Cink kontroliše i usmerava metaboličke procese u organizmu, rad enzimskih sistema, održava zdravlje ćelija i neophodan je za sintezu belančevina.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 18, 2008 1:38 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Osteoporoza - sprečiti i lečiti

Skelet sadrži 99 % ukupnog telesnog kalcijuma. S toga, osnovna rezerva kalcijuma u organizmu nalazi se upravo u kostima. Tu sve počinje. Usled nedovoljnog unosa kalcijuma, odnosno usled neadekvatne ishrane, oboljenja sluzokože organa za varenje ili promenjenog hormonskog statusa - nastaje manjak kalcijuma. Tu počinju problemi. Deficit kalcijuma se nadoknađuje iz velikih zaliha u kostima da bi se obezbedile neophodne funkcije organizma. Proces nadoknađivanja često traje godinama bez ikakvih vidljivih simptoma. Za sve to vreme dinamička ravnoteža deponovanja i oslobadanja kalcijuma je narušena, a demineralizacijaizaziva razmekšavanje i šupljikavost koštanog tkiva, odnosno osteomalaciju i osteoporozu.

Osteoporozu prati otežana pokretljivost, bolovi u kostima i zglobovima, grčevi i slabost u mišićima, smanjenje telesne visine, povećan rizik od preloma kostiju, pa i spontane frakture. Međutim, dijagnoza osteoporoze se često postavlja tek kada bolest uznapreduje i kada je gustina koštane mase toliko smanjena da čak i nagli pokret ili naizgled bezazlen pad, može da izazove prelom kosti.

Da li ste u opasnosti?Za početak je važno znati da li spadate u rizičnu grupu. Mobilizacija kalcijuma iz zaliha u kostima je posebno jaka u periodu promena hormonskog statusa, u kasnijem životnom dobu, a naročito kod žena u periodu premenopauze. Osteoporoza se javlja kod 5 do 20% žena, najčešće izmedu 50 i 75 godina, usled naglog postmenopauzalnog opadanja nivoa estrogena. Povećanom riziku od nastanka i razvoja osteoporoze izložene su i osobe koje pate od hronicnih oboljenja jetre i bubrega, reumatoidnog artritisa, hipogonadizma, gastrointestinalnih bolesti, deficijencije D vitamina, kao i nekih retkih genetskih
defekata. Takođe, poremećaji u balansu ostalih faktora koji regulišu metabolizam kalcijuma, dovode do promena u deponovanju ovog minerala u kostima.

Pothranjenost, nizak rast i podložnost deformitetima skeleta, kao i eventualne prethodne frakture kostiju spadaju u važne faktore rizika od osteoporoze. Nedovoljno izlaganje sunčevim
zracima, naročito kod starijih osoba, može uzrokovati deficit vitamina D koji reguliše metabolizam kalcijuma. Faktori koji su veoma usko povezani sa nastankom i napredovanjem osteoporoze kod oba pola su i: starosno doba preko 60 godina, pušenje, slaba fizička aktivnost i smanjena mišićna snaga, anoreksija, kao i prolongirana hormonska terapija, odnosno upotreba kortikosteroida koja traje dva meseca ili duže.
Prevencija je presudna.Osobe sa faktorima rizika trebalo bi da blagovremenom kontrolom gustine koštane mase pomocu osteodenzitometrije, kao i adekvatnom prevencijom, odnosno terapijom, preduprede ili spreče razvoj i napredovanje osteoporoze. Kako? Umerena fizicka aktivnost, u skladu sa godinama, održava mišice - najvažnije "saradnike" kostiju. Ishrana bogata kalcijumom ili kalcijum, kao dodatak ishrani, smanjuje gubitak koštane mase i sprečava njeno dalje propadanje. Da bi se kalcijum maksimalno resorbovao, važno je da bude organski vezan, najbolje u obliku laktata, glukonata, a da bi se obezbedilo njegovo optimalno iskorišćenje, neophodan je vitamin D, holekalciferol. U prevenciji i lecenju osteoporoze, dakle, preparati sa pažljivo izbalansiranim sadržajem kalcijuma i vitamina D mogu odigrati izvanrednu ulogu.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 18, 2008 6:39 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
" P "

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 18, 2008 6:42 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Podbel protiv kašlja


Podbel sa uspehom smiruje upale, efikasno deluje kod bronhitisa, astme i tuberkuloze, a zbog velike količine vitamina C, može da se koristi u salatama i supama

Na vlažnom zemljištu, ogolelim padinama, peščarama, u parlozima i na šutu nalazimo čitave tepihe cvetova podbela koji iz tla niču daleko ranije nego njegovi listovi. Uspeva na ilovači i na glinovitom zemljištu. Za lek se skuplja cela biljka, bez korena. Listovi i cvetovi imaju slab miris, a ukus im je gorak i sluzav. Zbog osobine da podstiče izlučivanje sluzi i smiruje upale, sa uspehom možemo da ga upotrebimo kod bronhitisa, katra grla i ždrela, bronhijalne astme i zapaljenja plućne maramice, pa čak i kod početne tuberkuloze pluća. Kod upornog kašlja i promuklosti trebalo bi u toku dana više puta piti vruć čaj od podbela zaslađen medom. U maju, kad se razviju listovi koji su sa gornje strane zeleni, a na naličju srebrnobeli i nalik na čoju, mogu se upotrebljavati, zbog velike količine vitamina C, za čorbe i salate. Pošto listovi sadrže više aktivnih materija nego cvetovi, sakupljaju se i oni kako bi se, pomešani sa cvetovima, mogli upotrebiti za čaj.

ŠTA SVE LEČI

Sveži, oprani listovi, izgnječeni u kašu i upotrebljeni kao oblog, pomažu kod svakog težeg oboljenja pluća, kod crvenog vetra i kod povreda tkiva sa crvenomodrim oteklinama i upale sluzne kese (ciste). Oblozi sa jakim ekstraktom od listova podbela primenjuju se kod skrofuloznih čireva. Inhalacija parom, bilo od cvetova bilo od listova podbela, treba da se primenjuje više puta dnevno kod hroničnog bronhitisa i kod iznenadnih napada gušenja.
Za veoma kratko vreme nastupa veliko olakšanje. Kad noge oteknu, valja ih češće prati u ekstraktu od listova podbela. Kod astme, trajnih oštećenja bronhija i tegoba karakterističnih za pušače, u proleće će izvanredno poslužiti dve do tri kafene kašičice sveže isceđenog soka od listova podbela u šolji supe od mesa ili toplom mleku.
Kod upala vena, pripremi se melem od svežih, izgnječenih listova i sveže pavlake te se stavi na zapaljena mesta i lako obmota platnenim povezom. Ukapavanjem sveže isceđenog soka od listova podbela izlečićete bolove uha.

STARINSKI RECEPT

Sirup koji može da se napravi od listova podbela pokazao se kao najbolji kod plućnih bolesti i katra bronhija. Zemljani sud ili staklena tegla naizmenično se pune jednim slojem listova i šećera. Kad se slegne, puniti dok ima mesta. Posle toga se zemljani sud ili tegla dobro povežu sa dva do tri sloja celofana i zakopa u bašti, na zaštićenom mestu. Na sud se stavi daska, a na nju sloj zemlje. Pod uticajem ravnomerne toplote dolazi do vrenja. Posle osam nedelja posuda se iskopa iz zemlje, a dobijeni sirup od listova podbela se prokuva tako da baci jedan do dva ključa. Kad se ohladi, njime se napune male boce širokog grlića. Ovaj sirup je zimi, kad vlada grip, najbolja zaštita. Uzima se jedna kafena kašičica.

Čaj protiv kašlja

Sprema se tako što se pomešaju u jednakim delovima listovi i cvetovi podbela sa cvetovima divizme, plućnjaka i listovima bokvice. Od ove čajne mešavine uzmite dve kafene kašičice na četvrt litra vode i poparite. Dnevno pijte tri šolje ovog čaja zaslađenog medom. Pijte ga polako i u gutljajima

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 18, 2008 6:46 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917

PODUBICA


Opis biljke: Višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 30cm. Iz kosog rizoma izbijaju vrlo razgranate, dlakave, četvorouglaste stabiljke. Listovi različitog oblika: duguljasti, lancelasti ili eliptični po obodu, nazubljeni, s lica sjajni. Cvetovi su ljubičasti ili ružičasti. Cveta od maja do septembra.
Stanište i rasprostranjenost: Raste na suvim, kamenitim i travnim predelima, a naročito na krečnjaku, po livadama sve do 2000m nadmorske visine. Česta.

Lekoviti deo biljke, vreme i način sakupljanja: Koriste se vrhovi grančica u cvetu i list ( Chamaedrii herba et folium ). Prikuplja se u vreme cvetanja biljke, makazama se odsecaju nadzemni delovi biljke. Vezuje se u snopiće i suši u hladu, na promaji.

Hemijski sastav: Gorke neotrovne materije, tanini, etarsko ulje.

Lekovita delovanja: Amarum, dijaforetik, antimikrob. Spolja se koristi kao blag antiseptik. Kao narodni lek koristi se kod oboljenja organa za varenje, žuc i jetre, za pobudjivanje apetita i jačanje organizma, kod nedostataka kiseline, katara nosne šupljine.itd.

Priprema i način upotrebe lekovitih pripravaka: Jednu kašiku osušene i sasitnjene biljke preliti sa 200ml proključale vode, kuvati u poklopljenom sudu 2-3 min, nakon 5min, procediti. U toku dana uzimati 3 puta po jednu šolju svežeg čaja, pre obroka. Čaj je gorkog ukusa.
Slika

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=xB7pQpNx-F4&feature=fvst


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1189 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 80  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: