COPY/PASTE SVAŠTARA

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

" N "
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

NONI DE TAHITI

NONI plod sa Tahitija pripada grupi od 80 najlekovitijih
biljaka koju starosedeoci Polinezije poznaju i upotrebljavaju
već više od 2000 godina.
Proces fermentacije ove "čudesne biljke" traje 3-6 meseci
pri čemu se ne koriste ni gljivice, ni bakterije ni šećer. Kada je
fermentacija gotova, NA HLADNO se voće presuje i dobija se
ĐUS koji može da se koristi.
NONI voće sadrži 18 raznih AMINOKISELINA, MINERALE ( Kalijum, Magnezijum, Natrijum, Gvožđe…). Pored toga sadrži SPECIJALNE materije koje pospešuju protok materija između ćelija tako da imaju REGENERATIVNO dejstvo .Medicinska ispitivanja su dokazala lekovito dejstvo NONIJA kod sledećih oboljenja:

 POVEĆAVA IMUNITET (stimuliše proiz. T ćelija)
 SPREČAVA POJAVU TUMORA
 REGULIŠE RAD ŠTITNE ŽLEZDE
 SMANJUJE PRITISAK
 REGULIŠE HOLESTEROL
 SPREČAVA INFARKT
 SPREČAVA POJAVU UGRUŠAKA
 REGULIŠE VARENJE, MENSTRUALNE TEGOBE, DEPRESIJU, SENILNOST
 POMAŽE KOD ARTERIOSKLEROZE
 ODLIČAN U BORBI PROTIV VIRUSA I BAKTE-
RIJA,
 POMAŽE U LEČENJU BOLESTI ZAVISNOSTI
 SPREČAVA INFEKCIJU RANA...
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

NORI ALGA

NORI alga je poznata kao LAVER alga. To je tanka alga tamnozelene boje
koja se koristi za uvijanje SUŠI rolata i kuglica od pirinča. Može se naći u vidu tankih listova,pahuljica i traka a koristi se za pripremanje više jela, garniranje salata, supe, rezanca, pirinča.
Nori začin se dobija pripremanjem guste paste sa SHOYU/SOJA SOSOM.

LEKOVITOST:
Nori alga je bogata hranljivim sastojcima: PROTEINI, KALCIJUM, GVOŽĐE, vitamini A i C. Korisna je za BUBREGE, FUNKCIJU ORGANA ZA MOKRENJE i REPRODUKTIVNE ORGANE. SNIŽAVA HOLESTEROL, POBOLJŠAVA CIRKULACIJU I ŠTITI OD RADIJACIJE.


RECEPT: KUGLICE OD PIRINČA

Ispržite NORI iznad gorionika dok njegova boja ne pređe iz crne u
zelenu (oko 3-5 sek.)Presaviti na pola i rascepite na 4 komada Norija
1 šolju kuvanog pirinča zahvatite šakom i formirajte kuglice.Palcem
utisnite rupu i ubacite 1/2 UMEBOŠI ŠLJIVE, pa ponovo formirajte ku
glu da bi se rupa zatvorila. Obavite kuglice delovima NORIJA tako da
prionu. Vlažite ruke da Vam se pirinač i nori ne bi za njih zalepili.
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Način ishrane i psorijaza

Korisne namirnice:

Riba kao što su losos, sardine, pastrmka, tuna i skuše sadrže omega-3 masne kiseline. Studije su pokazale da ljudi koji pate od psorijaze i unose dnevno 150gr. ribe mogu da smanje upotrebu lekova protiv psorijate bez pogoršanja bolesti.

Šargarepa, kajsija, mango i zeleno povrće su bogati beta-karotenom, koji se u telu pretvara u vitamin A, bitan za zdravlje kože. Istraživači su dokazali da ljudi koji unose puno ovih naminica imaju mnoga manji rizik od oboljevanja od psorijaze, zahvaljujući vitaminu C, beta-karotenu i drugih antioksidanasa koji jačaju imunološki sistem.

Laneno ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama kao i suncokretovo i susamovo ulje. Ova ulja treba koristiti u ishrani. Laneno ulje se može stavljati i kao melem na delove kože koje je napala psorijaza jer ima anti-zapaljensku ulogu.

Brazilski orah je bogat izvor selena, važan za stvarenje enzima glutamin peroksida koji zaustavlja stvaranje materija koji pogoršavaju psorijazu.

Cerealije, crni hleb i ekstrakti kvasca koji su bogati folnom kiselinom mogu korigovati nedostatak ovog vitamina koji je kod nekih ljudi povećan sa pojavom psorijaze.

Brokuli, kupus i ostalo povrće zelenih listova bogati su folatima, prirodnim oblikom folne kiseline.

Školjke i rakovi su bogati cinkom koji se gubi preko kože pogotovo kod onih koji boluju od psorijaze

Hrana koju treba izbegavati:

Crvena mesa i mlečne proizvode treba jesti umereno. Treba izbegavati prerađevine od mesa, turšiju, proizvode bazirane na čokoladi.

Alkohol koji može da bude potstrekač psorijaze, alkoholna pića koja treba izbegavati su sva crvena i bela vina, šampanjac, brendi, vermut, likere.

Treba izbegavati začine: biber, anis, cimet, majonez, kečap, sirće...

Treba izbegavati limun, pomorandže, grejpfrut, đuseve.
Korisnikov avatar
jesy
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2010
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: tu u vashoj blizini
Kontakt:

Post od jesy »

NANA-PITOMA

rod: Mentha


Binomijalna nomenklatura
Mentha × piperita
L.
Ekologija taksona
Pitoma nana (Mentha x piperita) je ekonomski važnija od svih drugih vrsta nane (rod Mentha), jer je sa najvećim sadržajem aktivnih lekovitih materija. Stabljika je visoka oko 50cm, razgranata i četrovouglasta. Stabljika, lisne drške i nervi su modri ili su ljubičasto-crvenkasti, osobito u proleće kad nana niče iz zemlje. Listovi su dugački 3-9cm, jajasto-kopljasti, tanki, s gornje strane tamnozeleni, a s donje bleđi, pri dnu se sužavaju u drške dugačke do 1cm. Po obodu su nejednako zupčasti. Glavni nerv je vrlo istaknut. Cvetovi su sitni, ljubičasto-crveni i udruženi u višespratne pršljenove na gornjem delu stabljike i ogranka. Nana je vrlo mirisna, osobito list, jer u njemu ima najviše etarskog ulja, od čega uglavnom i potiču lekovitost i prijatan miris ove tako korisne biljke. Kod nas, naročito u Banatu, Bačkoj i centralnoj Srbiji pored Morave i Save gaji se izvrsna nana. Za odgajivača lekovitog bilja nana je jedna od najkorisnijih biljaka. Ona je lekovita, mirisna, medonosna, začinska i industrijska biljka. Kao i ostali hibridi, i pitoma nana se ne razmnožava semenom, nego samo vegetativnim putem: stalonima. Kad se jednom primi, nana se, slično jagodi, brzo širi i pokrije zemlju mnogobrojnim izdancima izraslim iz razgranatih podzemnih stabala, rizoma. Svake godine nanu obavezno treba presaditi na drugu njivu da se ne bi degenerisala i ulivadila. Nana traži najbolju vrtnu zemlju. Rasađuje se u martu. Berbu nane za destilaciju etarskog ulja treba vršiti po najlepšem vremenu. Suviše mlada nana daje ulje slabog kvaliteta s malo mentola, a mnogo mentona. Precvetala biljka daje manje ulja i lošijeg kvaliteta.


Sastav [uredi]
Nana je vrlo mirisna, osobito list, jer u njemu ima najviše etarskog (isparijivog) ulja, od čega, uglavnom, i potiču lekovitost i prijatan miris ove tako korisne biljke. Osim isparljivog (etarskog) ulja svojstvenog prijatnog mirisa koji osvežava i hladi (zbog prisutnog mentola), u listu ima i malo tanina (oporih, štavskih materija), gorkih i drugih korisnih sastojaka, zbog čega je dejstvo ove biljke višestruko, raznovrsno, pa joj je i primena tako široka.


Upotreba [uredi]
Nana se upotrebljava kao prijatan, blag i neškodljiv lek za umirivanje, protiv gasova, nadimanja i grčeva, protiv teškog varenja, kao stomahik, nana ulazi u sastav čajeva za lečenje žuči. Nanino ulje ima slaba anestetička svojstva i prijatan miris koji osvežava, zbog čega se upotrebljava i protiv gađenja i povraćanja. Rastvor ulja u alkoholu koristi spolja protiv bolova od neuralgije, reumatizma i nazeba. Mentol, naime, draži nerve u koži, lako isparava i zbog toga hladi. Nana se ne sme kuvati, već samo preliti ključalom vodom da ne izvetre lekoviti sastojci. Pitoma nana je potpuno neškodljiva, korisna je protiv mučnine tokom putovanja, ovo je od posebnog značaja za osobe s poremećenim varenjem, prolivom, grčevima, neprijatnim zadahom iz usta itd. Nana može da bude i odličan začin, sa pasuljem itd.


Narodna imena [uredi]
Bela nana, dimljus, janješka metica, ljuta nana, merka, metva, metvica (Vuk), nana (Vuk), nane, nanejag, paprena metva, paprena metvica, paprena nana, pitoma nana, poprova meta, crna nanaSlika
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema
Korisnikov avatar
jesy
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2010
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: tu u vashoj blizini
Kontakt:

Post od jesy »

Nana protiv preterane dlakavosti kod žena




Različiti samonikli oblici mente odomaćeni su u umerenom geografskom području celog sveta. Postoji čitav niz vrsta i varijeteta, od kojih neke i botaničari veoma teško međusobno razlikuju.
Svima poznata mirisna biljka menta raste na senovitim i vlažnim mestima.

Klasasta metvica je vrsta koju najčešće srećemo u našim baštama. Izraste do 60 centimetara, ima sveže zelene stabljike i svetle ljubičaste cvetiće složene u metlice.
Paprena menta, odnosno nana, retko se upotrebljava u kulinarstvu, ali je zato čaj od ove biljke svuda omiljen. Blagotvorno deluje na rad želuca, creva i jetre, otvara apetit i sprečava upale od posebnog značaja je za osobe s poremećenim varenjem, prolivom, grčevima, neprijatnim zadahom iz usta. Koristi se i u farmaceutskoj industriji, gde se dodaje pastama za zube, a dobra je i kao začin za jela od mesa i jaja.

Najpoznatija je engleska menta nezvana još sorta "Mitcham" ili jiš poznatija pod nazivom spermint. Aroma njenih listova je osvežavajuća i pomalo podseća na kim, a od nje se pravi i poznati marokanski čaj.
Prema najnovijem otkriću turskih naučnika ukoliko žene dva puta dnevno piju ovaj čaj, on snižava nivo muških hormona koji uzrokuju preteranu dlakavost kod žena (dlačice na stomaku, licu i grudima).
Preterana dlakavost kod žena se zove hirurdizam i nije ozbiljan poremećaj ipak se zbog estetskih razloga koji deluju na psihu žena leči lekovima koji utiču na nivo muških hormona u krvi. U organizmu svih žena se stvara mala količina muških hormona u koje spada i testosteron, ali ako je njihova koncentracija veća dolazi do pojačane dlakavosti . Ponekad je uzrok preteranoj dlakavosti neko ginekološko oboljenje kao što je policistični ovarijalni sindrom.

Prema turskim naučnicima ova sorta nane (Mentha spicata Labiatae) bi mogla da bude odlična alternativa hormonalnim preparatima. U eksperimentu je učestvovalo 21 žena sa hirurdizmom od kojih je 12 patilo od ove pojave usled policističnog ovarijalnog sindroma. One su 5 dana tokom folikularne faze menstroalnog ciklusa, dva puta dnevno pile dve šolje čaja od nane (po 250ml čaja napravljenih od po 5g nane, koja stoji 10min potopljena u vreloj vodi).

Naučnici su ustanovili značajno smanjenje slobodnog (aktivnog) testosterona u krvi i povećanje količine nekoliko ženskih hormona. Celokupna količina testosterona se nije smanjila ali se veći deo hormona vezao za proteine i tako postao neaktivan.

Prema profesoru Mehmet Numan Tamer potrebno je još ispitivanja kako bi se testirala pouzdanost engleske mente u lečenju dlakavosti. Još uvek nije poznat način i koje materije iz nane deluju na smanjenje koncentracije muških hormona kod žena pa je još uvek neophodno da žene koje pate od hirurtizma prođu kroz lekarske preglede i lečenje koje preporuči lekar.
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema
Korisnikov avatar
jesy
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2010
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: tu u vashoj blizini
Kontakt:

Post od jesy »

NAR

vrste
Punica granatumL.
Punica protopunicaBalf.

Ekologija taksona
Nar je rod biljaka koji sadrži samo dve vrste, od kojih je jedna (P. granatum) mediteranskog rasprostranjenja i veoma cenjena kao hrana (voće) još od doba Feničana.


[uredi] Zdravstvene pogodnosti nara
100ml nara sadrži čak 16% potrebne dnevne količine vitamina C za odraslu osobu i takođe je dobar izvor pantonenske kiseline, kalijuma i antioksidantnih polifenola. Preliminarna naučna istraživanja su otkrila da sok od nara umanjuje faktore rizika od srčanih bolesti koji mogu voditi arterosklerozi i kardiovaskularnim bolestima. Izraelski naučnici su otkrili da uzimanje 2 unce(oko 56 grama) soka od nara dnevno u periodu od godinu dana dovodi do smanjenja gornjeg krvnog pritiska za oko 21% i znatno pojačava tok krvi u srce.
Slika
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema
Korisnikov avatar
jesy
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2010
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: tu u vashoj blizini
Kontakt:

Post od jesy »

Nokti i problemi sa noktima


Nokti su zapravo jedan dio epiderme, dakle gornjeg dela kože i sastoje se uglavnom od jednog tipa proteina, tzv. keratina. Nokti rastu prosečnom brzinom od 1 mm/nedeljno, i oko 7 meseci je potrebno za ponovni izrast nokta ako je on izgubljen.

Kaže se da su nokti odraz našeg zdravlja, i nepravilnosti i promene na noktima često su rezultat nedostatka nekog nutrijenta. Evo nekih poremećaja:


nedostatak proteina, folne kiseline i vitamina C uzrokuje zanokticu, bela pruga preko nokta ukazuje na nedostatak proteina
nedostatak vitamin A i kalcijuma uzrokuju suvoću i lomljivost - nedostatak B vitamina uzrokuje lomljivost sa horizontalnim i vertikalnim brazdama
nedostatak B 12 vitamina vodi do povećane suvoće, vrlo zaokruženih i zavrnutih krajeva noktiju i tamnih noktiju
nedostata gvožđa može izazvati pojavu noktiju kao žlica (konkavan izgled) i/ili vertikalne brazde - nedostatak cinka može uzrokovati razvoj belih tačkica na noktu.
nedostatak prijateljskih bakterija (laktobacila) u telu može rezultirati u porastu gljivica ispod i okolo nokta
nedovoljno HCl doprinosi nastanku lomljivih i listajućih noktiju

Evo još nekih preporuka!

Za zdrave nokte treba unositi dovoljno kvalitetnih proteina ili uzimati proteinske dodatke. Jedite žitarice, mahunarke, zob, orahe i semenke. Jaja su takođe dobar izvor proteina, osim ako nemate visok holesterol.

Neka vaša ishrana bude sastavljena od svežeg voća i sirovog povrća, da biste osigurali dovoljno vitamina, minerala i enzima. Jedite hranu koja je bogata sumporom i silikonom, kao npr. brokule, ribe, luk i alge. U ishranu treba uključiti namirnice koje su bogate biotinom, kao npr. pivski kvasac, sojino brašno i puno zrno žitarica.

Za zdrave i lepe nokte treba piti i mnogo vode ili tečnosti. Raskoli i lomovi u noktima mogu nastati zbog nedovoljno tečnosti. Dobro bi bilo dnevno piti seži sok od mrkve, on je bogat kalcijumom i fosforom i jako je dobar za jačanje noktijuSlika
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

NAPADI GLADI

10 namirnica koje ne goje i sprečavaju napade gladi

Kada želimo da oslabimo, uglavnom razmišljamo o tome žta bi trebalo da izbacimo iz jelovnika, iako je mnogo važnije šta moramo da jedemo. Sladećih deset namirnica treba uvek da imate u kući, zato što stvaraju osećaj sitosti, ubrzavaju metabolizam i razgrađuju masti.

Jabuka za varenje

U ljusci jabuke nalazi se pektin, rastvorljiva vlaknasta materija koja vezuje masti u želucu i pomaže da se one brže izbace iz organizma. Kad nabubri u crevima, pektin ubrzava metabolizam. Osim toga, prirodni voćni šećer iz jabuke održava nivo šećera u krvi i sprečava napade gladi.

Malo semenki ne škodi

Masti su nam neophodne da bismo oslabili. Da bi vaš organizam mogao da sagori masti, prethodno morate da ih unesete. Važno je samo da to budu zdrave amsti. Semenke lana, suncokreta, bundeve i susama sadrže važne esencijalne masne kiseline. Ali vodite računa o količini. Pošto su semenke veoma kalorične, ne biste smeli da pojedete više od jedne kašike dnevno.

Kaša za dobro varenje

Zbog balastnih materija koje sadrže, zobene pahuljice se sporo vare, pa nivo šećera u krvi ostaje dugo stabilan. Sluzave materije pomažu crevima da izbace iz organizma toksine i nagomilane štetne materije, pa metabolizam ponovo besprekorno funkcioniše. Pojedite svakog jutra musli bez šećera ili toplu zobenu kašu.

Pasulj protiv napada gladi

Mahunarke poput belog i crvenog pasulja i lelebija sadrže vrlo malo masti, ali su zato bogate gvožđem, neophodim za transport kiseonika, vitaminom B i cinkom koji je neophodan za pravilan rad štitne žlezde i jetre. Osim toga, sadrže vlaknaste materije, složene ugljene hidrate i belančevine. To znači da stvaraju osećaj sitosti, sprečavaju napade gladi i obezbeđuju dobru formu.

Jogurt pročišćava creva

Jogurt je pravi rudnik kalcijuma. Ova mineralna materija sprečava proizvodnju velike količine insulina, koji utiče na stvaranje naslaga masti. Pored jogurta, dobri izvori kalcijuma su i brokoli i peršun. Bakterije mlečne kiseline iz jogurta pročišćavaju creva, pa se nagomilane štetnematerije, koje usporavaju metabolizam, izbacuju iz organizma.

Riba podstiče metabolizam

Tunjevina, losos, skuša, haringa, sardine i sardele bogati su omega-3 masnim kiselinamakoje podstiču metabolizam i snižavaju nivo lošeg holesterola. Osim toga, sadrže veliku količinu belančevina, a malo kalorija.

Grejpfrut topi kilograme

Studija Univerziteta u San Dijegu pokazala je da su ljudi koji su pre svakog obroka jeli po pola grejpfruta za 12 nedelja oslabili kilogram i po. Gorke supstance iz ovog voća imaju dijetetska svojstva, jer poboljšavaju varenje i normalizuju metabolizam šećera. Grejpfrut ima samo 30 kalorija, a bogat je prirodnim vlaknima koje stvaraju osećaj sitosti.

Ćuretina za jake mišiće

Belančevine su važne zato što podstiču metabolizam i doprinose povećanju mišićne mase. Samim tim, sagorevamo više kalorija. Ćureće meso je bogato proteinima, ali sadrži i aminokiselinu triptofan, koja je neophodna organizmu da bi proizveo serotonin, hormon dobrog raspoloženja.

Slobodno jedite krompir

Najnovija istraživanja pokazala su da tokom dijete ne morate da seodričete namirnica bogatih ugljenim hidratima kao što je krompir. Ovo povrće ne giji ako se jede pečeno ili kuvano, bez kaloričnih dodataka kao što su puter, sosovi ili sirevi. Krtola krompira sastoji sa od 80 % vode, sa samo 70 kalorija na 100 grama, veoma siromašan kalorijama, a uz to ne sadrži masti.

Kupus, kralj dijete

Kupus je povrće visoke biološke i niske kalorijske vrednosti. Izuzetno prija stomaku, pročišćava od masnoća, pun je C vitamina i ne goji. U 100 g kupusa ima svega 28 kalorija i 0.18% masti, 92.52 procenata vode i 2.3 procenta dijetetskih vlakana.

Vanila može da utoli glad

Vanila je, zapravo, nepotpuno sazrela mahuna divlje orhideje, cija je pradomovina Meksiko, a raste u prašumama tropske Amerike. Danas se gaji i plantažno, kao puzavica. Sladak miris vanile deluje umirujuce i odlicno je sredstvo protiv napada gladi, otkriva istraživanje strucnjaka bolnice „Sent Džordž“ u Londonu. Ucesnicima eksperimenta koji pate od viška kilograma zalepljen je flaster koji oslobada miris vanile, nakon cega su se njihovi napadi gladi proredili za 50 odsto. Savet: sipajte nekoliko kapi aromaticnog ulja vanile na maramicu i udišite miris kada ogladnite.



Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Namirnice koje treba uvrstiti u jelovnik


1. integralno (crno) brašno, hleb, testenine, peciva, kolači

2.integralne žitarice pšenica, ovas, smeđi pirinač, ječam, proso, kukuruz, heljda

3. pahuljice ovsene, ječmene, pšenične, ražene, kornflex, muzli

4.mahunarke soja (u svakom obliku) sočivo, grašak, pasulj, boranija (jesti bez mesa!)

5. prerađevine sojin sir (tofu), sojino mleko (2 kašike sojinog mleka u prahu dodati u 2 dcl prokuvane vode, po ukusu dodati cimet ili vanilu, maltex), miso (za supu), pirinčano mleko,

6.sejtan (pšenično meso), pečurke (šitake) , alge u slučaju da ne možete bez mesa (2x nedeljno) piletina i riba (skuša, haringa, losos, tuna, sardele), kobasice i salame od žitarica, sojine paštete, vegetarijano mix

7.masnoće vegetarijanska mast, hladnoceđena ulja, sojin maslac, namazi (suncokret, bundeva, kikiriki, susam)

8. mekinje (pšenične, ovsene, ražene, 2-3 kašike u 1 jogurt uveče, preko dana obavezno popiti 2 l vode ili čaja)

9.pšenične klice

10. slatko maltex (ječmeni slad), javorov sirup za zaslađivanje

11. kiselo jabukovo sirće ili limun za salate

12. začini vegeko, biozačin, morska so, soja sos, cimet, ruzmarin, žalfija, majčina dušica

13. voće jesti presno uvek na prazan stomak (pre jela) citrusno i bobičavo voće, kajsije, jabuke, banane, breskve, kruške, šljive i suvo voće

14. što više presnog povrća šargarepa, brokoli, kelj, kupus, karfiol, kerelaba, beli, crni luk, bundeva, krastavac, krompir, paradajz, paprika (jesti bez soli)

15. grickalice pržena soja, expandirane žitarice, koštunjavo i suvo voće, badem sa rogačem

16. pića zeleni čaj (u 1 l prokuvane vode dodati 1 kafenu kašičicu zel. čaja, 5 minuta držati, procediti!), sok od kupine, Biotta sokovi (Brojsov koktel od povrća, 3 x 1 dcl na dan pre jela), negazirana mineralna voda, kafa od cikorije

17.vitakoktel (1 supenu kašiku ujutro na prazan stomak i 1 sup. kašiku uveče pre spavanja) za smanjenje masnoća i krvnog pritiska, protiv osteoporoze, jačanje organizma

18.đumbir (1/3 kaf. kašičicu u 2 dcl hladne vode, 2x na dan), protiv upala, migrene, za cirkulaciju i matabolizam

19. tablete i kapi:
Odžas-energetske tablete (2x 1 na dan posisati) za jačanje imuniteta i usporavanje starenja
Algan-tablete (3x1 na dan pre jela) protiv zatvora i za mršavljenje
Kapi gloga (za jačanje srca)
Kapi valerijane (za smirenje i nesanicu)
Soja lecitin (2x1 kašika na dan) za smanjenje masnoća u krvi, i krvnog pritiska za dobro pamćenje
Vitalli C kapsule – za smanjenje krvnog pritiska, holesterola i triglicerida u krvi
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Namirnice koje treba izbegavati/izostaviti iz jelovnika

1. belobrašno, hleb, testenine, peciva, torte

2. crvena mesa svinjetina, prasetina, teletina, junetina, goveđe meso, pačje i zečje meso

3. mlečni proizvodi kravlje mleko, masni sirevi

4.masnoće slanina, svinjska mast, rafinisano ulje, margarin (sve vrste)

5. mesne prerađevine salame, kobasice, viršle

6. ostalo: beli šećer, čokolada, kafa, kuhinjska so, alkoholno sirće, beli pirinač, crna kafa, koka-kola, gazirana pića, pušenje, namirnice sa konzervansom i koje su proizvedene uz korišćenje pesticida, insekticida i veštačkog đubriva
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

NAMAZI

Puter od bundevinih semenki je ukusan, visokohranljiv namaz.

sastav: bundevine semenke, hladno ceđeno ulje, soja lecitin, morska so
zemlja porekla: Srbija

način pripreme:
Koristi se kao namaz, dodatak kačamaku i drugim kašama od žitarica, kao nadev u pitama, lepinjama ... Dodatkom vode, limuna i začina uz ravnomerno mešanje možete pripremiti vrlo ukusan preliv za žitarice, umake, namaz za hleb ili osnovu za supu.
Izdvajanje ulja na površini proizvoda je uobičajena pojava, jer nisu korišćeni veštački dodaci. Pre upotrebe promešajte sadržaj teglice.

Slika

TAAN - SUSAMOV PUTER

Semenke susama su bogate proteinima, kalcijumom, gvožđem, fosforom, i vitaminima B grupe. Sadrže sve aminokiseline, od kojih najviše metionina, snažnog antioksidansa, vrlo važnog za funkcionisanje jetre. Taan veoma blagotvorno deluje na smanjenje holesterola u krvi, a time i na mnoga srčana oboljenja. Zbog velike količine kalcijuma pozitivno utiče na otklanjanje problema sa kostima
i zglobovima.

Taan je prijatnog, specifičnog ukusa. Može se uzimati samostalno ili mešati sa medom ili malteksom. Kao takav predstavlja izvanrednu dijetalnu poslasticu.

SASTAV: pečeno i mleveno seme susama.

Slika

SUNCOKRETOV PUTER

Poseduje sva blagotvorna dejstva suncokretovog semena: bogat je selenom, fosforom, kalcijumom, gvožđem, kalijumom, jodom, cinkom, magnezijumom i vitaminima A, B3, B12, D i E a takodje poseduje i antivirusno i antikancerogeno dejstvo. Kako je energetski vema vredan proizvod, ovaj puter sam ili u kombinaciji sa nečim drugim predstavlja idealnu dopunu u ishrani dece, studenata, sportistai rekonvalescenata.

SASTAV: pečeno i mleveno seme suncokreta


Slika

KIKI PUTER

Kikiriki je bogat inolinskom kiselinom, riboflovinom i riacinom. Od izuzetnog je značaja za ishranu đaka, studenata, i ostalih koji se izlažu mentalnim naporima. Nova istraživanja pokazuju da dnevna količina od 100g kikirikija i jedne jabuke snabdeva mozak svim potrebnim elementima pre svega borom, što se manifestuje kao povećanja moć zapažanja i koncentracije. Blagotvorno deluje na organizam dijabetičara koji ga mogu uzimati u neograničenim kolicinama. Kikiriki blagotvorno deluje kod depresije.
Sadrži 26% proteina, 18,6% ugljenih hidrata, 47,5% ulja. Bogat vitaminima B1, B2, B3 i F. Bez šećera, holesterola, aditiva i konzervanasa.

SASTAV: pečeni i mleveni kikiriki.

Slika

SLATKI TRIO

Kombinacija susamovog putera i dva prirodna zaslađivača, meda i malteksa, čini ovaj proizvod veoma bogatim energijom. Taan ga čini bogatim kalcijumom i gvožđem, med esencijalnim aminokiselinama a malteks kompleksom vitamina B. Ovaj slatki namaz idelan je za decu, mlade, sportiste kao i sve one koji su izloženi velikim fizičkim i mentalnim naprima.

SASTAV: susamov puter taan, med, ječmeni slad (malteks).


Slika

KOKOS KREM
Neobična kombinacija kokosovog brašna i malteksa čini ovaj proizvod pravom dečijom poslasticom. Za mališane i sve one koji bi da vrate radost detinjstva ovaj krem je pravi izbor. Kokos sadrži pravo bogatstvo vitamina i minerala. Poznato je dejstvo kokosovog mleka u otklanjanju jakih glavobolja. U kombinaciji sa malteksom predstavlja i sladak i zdrav proizvod.

SASTAV: kokos, ječmeni slad (malteks), soja lecitin

Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

NAR

Sok od nara deluje kao lek protiv impotencije, jer podiže nivo azotnog oksida koji opušta zidove krvnih sudova. "Čaša soka od nara zamenjuje pilulu vijagre", tvrde naučnici.
Prema rezultatima najnovijih istraživanja, bar polovina muškaraca koji su mesec dana svako veče na sat-dva pre odlaska na spavanje pili po čašu soka od nara bili su "mnogo orniji i uspešniji ljubavnici".
Utvrđeno je da je sok od nara prava "bomba" antioksidanata koji omogućavaju da krv brže stigne do perifernih krvnih sudova.
Sok od nara deluje kao lek za lečenje impotencije i erektilne disfunkcije jer podiže nivo azotnog oksida koji opušta zidove krvnih sudova.
U istraživanju su učestvovali dobrovoljci stari od 21 do 70 godina sa blagim do umerenim problemima sa potencijom, koji su svako veče posle obeda pili po dva i po deci soka od nara.
"Sok od nara je dragoceno sredstvo u lečenju erektilne disfunkcije, a nar je već odavno poznat kao koristan napitak u smanjivanju rizika od srčanih bolesti i kao prevencija raka prostate", rekao je profesor Kristofer Forest, urolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu.
Ovo voće sadrži više antioksidanata od bilo kog drugog voća, čaja ili crnog vina.
U Grčkoj je nar simbol plodnosti.

Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

NAMIRNICE KOJE JAČAJU LIBIDO

Ostrige i šampanjac su na prvom mestu kad je rec o afrodizijacima, ali hrana koja ce istinski probuditi libido ipak nije tako egzoticna. Sir, mleko, jaja, banane, breskve, lešnici ili orasi samo su neke od namirnica koje ce ojacati vašu seksualnu energiju. S druge strane, namirnice s visokim udelom zasicenih masti, grickalice i slatkiši od belog brašna i šecera telu oduzimaju energiju i gase strasti. Ako želite ponovo da osetite „trnce” zaljubljenosti, omega 3 masne kiseline iz ribe pojacace osetljivost na svaki partnerov dodir. Crveno voce bogato antioksidansima, poputSvež sir i nemasni jogurt podici ce nivo dopamina, supstance zaslužne za jacanje želje za seksom, a jaja i malo crvenog mesa organizmu ce pružiti više energije. borovnice, jagoda i brusnice, podstaknuce cirkulaciju, dok zasicene masti iz maslinovog ulja i curetine povecavaju nivo testosterona i cine muškarca aktivnijim u krevetu.
Crna cokolada podiže hormon srece što ce rezultirati i jacim libidom, a namirnice bogate vitaminom B, poput kikirikija, mleka, pirinca i jaja, olakšace postizanje orgazma. Semenke bundeve, lešnici i orasi bogati su proteinima koji organizam održavaju vitalnim i spremnim za jacu seksualnu aktivnost.

Mitska afrodizijacka svojstva ostriga povezana su s visokom koncentracijom cinka, koji pojacava osecaje mirisa, vida i ukusa, a namirnice senzualnog izgleda, poput banana, breskvi i smokvi, podstaknuce maštu i uzburkace strasti.

S druge strane, izbegavajte namirnice bogate solju koje otežavaju postizanje orgazma i smanjuju seksualnu želju, ali i alkohol i stimulanse poput kafe i energetskih pica jer je njihov ucinak privremen i kratak

Magicni napitak za jacanje libida

Vino od ljubicica

Za 1l prirodnog,kvalitetnog,jakog crnog vina,
dodati 40 latica ljubicice,pa ostaviti da odstoji
8 dana.
Nakon toga ponovo dodati 40 latica ljubicice,
pa ostaviti jos 8 dana.
Procediti kroz tanko laneno platno,dodati
dve kasike meda i izmesati.


Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

NEVEN

U osušenom cvetu nevena ima etarskog i masnog ulja, kaučuka, smole i raznih karotenoidnih boja, sluzi, šećera, belančevina, fitosterola, salicilne kiseline, enzima i raznih soli.
Upotreba: Neven se upotrebljava spolja i iznutra, više u narodnoj nego u naučnoj medicini. Neven je blag antiseptik. U obliku čaja, tinkture ili masti upotrebljava se za lečenje nekih kožnih bolesti, osobito impetiga, opekotina, čireva, lišaja, uboda osa, za znojenje itd. Čajem ili tinkturom razblaženom s 3 dela prokuvane vode pere se obolelo mesto, a zatim maže ovim melemom: 10 g nevenove tinkture dobro se pomeša sa smešom od po 20 g lanolina, vazelina i cinkoksida.
Narodna imena: Žutelj, Prstenčac, Zimorod, Ognjac, Vrtleni Neven.








Slika
Odgovori