Povišen pritisak 20-godišnjaka

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 26, 2011 12:04 am

Povišen pritisak 20-godišnjaka

Post od MarkoKg9 »

Pozdrav.

Imam 20 godina i sinoć pošto sam izašao iz stana osetio sam stezanje i probadanje u grudima, blago sa leve strane kada izdahnem vazduh iz pluća. Otišao sam u hitnu i izmeren mi je pritisak 160/85 uz ubrzan puls i lupanje srca. Tu su mi dali injekciju za sluštanje pritiska (onu koja uzrokuje izbacivanje tečnosti) nakog čega mi je prisak spao na 130/85 i toliko je i danas.
Doktor u hitnoj je poslušao srce i pluća i konstatovao da nema potrebe da se radi ekg, ali mi je rekao da ipak proverim krvnu sliku i krenem od nečega kako bi video šta je uzrok ovome obzirom da imam 20 godina.
Zaboravio sam da napomenem, ali u ležećem položaju (pre nego što su mi dali injekciju) sam osećao kao neko "pretakanje" tj neku tečnost u trbuhu/plućima, ali ne znam kako bi to jasnije opisao. Zapravo, kao da je oko srca neka tečnost i lupanjem srca čuo sam kako se ta tečnost pomera tj mućka. Rekao sam i to doktoru, i pošto me je poslušao nije ništa primetio. Verujem da me je taj zvuk uplašio i da mi je zbog toga još više porastao pritisak.

Pošto je danas nedelja ne mogu da dobijem uput za detaljnije analize, tako da ću sutra ujutru otići kod svoje doktorke i konsultovati se sa njom, i svakako tražiti krvnu sliku i ekg, pa me zanima da li mislite da bi trebao da uradim još neke analize i koje, i ako možete da mi date neki (bilo kakav) savet šta da radim i kako da se ponašam u ovakvoj situaciji.

Takođe da napomenem da sam pušač nekih 15 meseci, i to vrlo umeren, nekad ne zapalim cigaru i po nedelju dana, sinoć jesam zapalio 2 cigare, mada ne verujem da je to uzrokovalo ovo ipak eto da napomenem. Sinoć sam takođe popio i jednu kafu (mada inače ih popijem po više dnevno, navikao sam pošto sam student i prosto ne mogu da počnem dan bez kafe iako znam da je štetno). Sa cigarama svakako prestajem, svestan sam da je verovatno i to uticalo na sužavanje krvnih sudova i povećavanje krvnog pritiska.

Unapred zahvalan na savetima,
Marko.
diuretik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 12, 2012 12:46 am

Re: Povišen pritisak 20-godišnjaka

Post od diuretik »

EKG bi trebalo da se uradi,i to ce ti doktorka verovatno i preporuciti.Ta tecnost koju pominjes oko srca se odnosi na perikarditis i posledicni izliv tecnosti u perikard,ali zaista prvi put cujem da neko to moze da cuje i oseti kao muckanje :o Inace,cisto da znas,povisen sistolni pritisak je povezan sa skokom adrenalina(neki stres,napetost,strah..)pa je moguce da ti je zbog toga skocio jer ti je dijastolni dobar.
MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član

Post od MarkoKg9 »

Zaista ne znam za tu tečnost, ja sam pokušao laički to da objasnim, izvinjavam se ako nisam uspeo to dovoljno verno da prikažem.

Što se tiče stresa, to su me i pitali u hitnoj, ali apsolutno se nisam nervirao, imao sam takoreći idiličan dan, sedeo u kafiću sa devojkom, popio ceđenu pomorandžu i kasnije kafu i kada sam izašao napolje krenula je ta bol u grudima i lupanje srca. Nikakva nervoza nije bila prisutna, nemam nikakvog ni razloga za to, čak naprotiv, prilično sam zadovoljan svojim trenutnim životom iako to zvuči previše samouvereno i egoistično.
MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član

Post od MarkoKg9 »

Da, i zanima me ako mi možete reći nešto više o tome, koliko je ta tečnost ozbiljna, kako se leči i šta treba raditi, čisto da se smirim bar do sutra da znam na čemu sam, a sutra ću insistirati na svim tim analizama, jer u ovakvim situacijama se manje-više pretvaram u hipohondra, a takvo stanje ne deluje nikako dobro na pritisak :)
diuretik
Novi član
Novi član

Post od diuretik »

Eh sto li sam i pomenuo perikarditis,samo fali da te jos i dodatno istripujem :D Ja sam samo rekao sta podrazumeva prisustvo tecnosti oko srca,ali ne da i ti to imas,jer ponavljam,nikad nisam cuo da to neko moze da cuje ili da oseti kako se bucka.Kapiram da si malo uplasen i da ti je tesko da opises simptome,tako da nemoj unapred razbijati glavu,sacekaj da te doktorka lepo pregleda.Nek ti urade krvnu sliku i EKG,pa ako zatreba,ako se i posumnja na perikarditis kojim slucajem,radi se RTG i ehokardiografija.Inace da znas da moze da se cesto desava skok pritiska ili cak preskakanje srca(aritmija),a da coveku nista ne fali.Tako da se za sad malo smiri jer ako se uplasis dok ti budu merili pritisak ima da ti izmere ko zna koliko :D P.S ako se taj skok pritiska bude desavao cesce,e tek onda treba ozbiljnije obratiti paznju.Koliko sam razumeo ovo ti je prvi put tako da verovatno nije nista.
MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član

Post od MarkoKg9 »

Da, ovo mi je se prvi put dogodilo, iako nisam do sad nešto preterano često merio pritisak uopšte kad god sam merio bio je optimalan 120/80. Inače sam prilično smirene prirode, ne nerviram se generalno, tj jako retko se desi da me nešto izvede iz takta, tako da sumnjam da je stres ili tak onešto uzročnik naglog skoga pritiska.

Evo i danas u toku dana iako me više ne boli i ne pritiska ništa, imam neki čudan osećaj, i opet sam par puta primetio to "pretakanje" neke tečnosti ili tako nečega. Ali kao što rekoh, sinoć su mi poslušali i pluća i srce (i to vrlo detaljno) i računam da bi oni primetili da je bilo tu bilo šta zabrinjavajuće, pa je moguće valjda i da je to nešto normalno ili da je to samo moj "trip" zbog hipohondričnog stava.

Inače, pored toga što sam "pušač-u-pokušaju" tj sada ću svakako prestati sa pušenjem, vodim prilično zdrav život, do skoro sam išao u teretanu, šetam, bavim se folklorom, tako da nisam ni gojazan ni fizički nekativan.

Moje poslednje pitanje za sada bi bilo - da li da tražim neke dodatne testove/analize pored klasične krvne slike i EKG-a?

Zahvaljujem veliko na savetima i komentarima, puno mi znače.
diuretik
Novi član
Novi član

Post od diuretik »

Krvna slika i EKG su sasvim dovoljni uz naravno klinicki pregled koji je vec obavljen(auskultacija)Tek ako se tu vidi da nesto ne stima ide se na dalje preglede.Odmah da znas da samo na osnovu malo povisenog sistolnog pritiska(imas povisen za svega 25mmHg),a da ostali rezultati budu normalni niko te nece poslati na dodatne analize koliko god ti trazio. Samo opusteno,ne panici jer nema razloga i javi sta kazu.
MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član

Post od MarkoKg9 »

Javiću kakvi budu rezultati, ali kao što rekoh ja bi to istražio što dublje, jer ne mogu da razmišljam o tome da li će nekad opet na ulici da mi se desi isto. U svakom slučaju postoje privatne klinike gde mogu valjda uraditi i neke konkretnije analize iako su rezultati uredu, iako čisto sumnjam da će svi rezultati biti na nivou poželjnih, ali neću da trčim pred rudu.
MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član

Post od MarkoKg9 »

Evo danas mi je urađen EKG i doktorka (spec opšte medicine) je rekla da on upućuje na sinusnu aritmiju, te mi je dana uput za kardiologa, i prepisala po pola tablete propanolola ujutru dok me kardiolog ne pregleda i prepiše terapiju. (inače, farmaceutska radnica u apoteci me je savetovala da lek ne pijem dok ne odem kod kardiologa)
Pošto je kardiolog u državnoj bolnici slobodan tek u martu, sutra ću da odem na privatnu kliniku i konsultujem se sa njim. U međuvremenu će biti i rezultati krvne slike i urina koji sam na uput doktorke uradio danas.
MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član

Post od MarkoKg9 »

Rezultati krvne slike i urina kažu da sam zdrav "ko konj" što bi rekli, sve vrednosti su u okviru optimalnih, jedino je MID% povišen malo (meni je 10.5%), ali doktorka reče da sam možda malo prehlađen. Sutra pravac kardiolog.
MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član

Post od MarkoKg9 »

Danas sam dao i da se uradio urina kultura pošto je u nalazu urina: eritrociti 5-6svežih, 1-2 (šta god to značilo, ali doktor kaže da je povišeno) i piše da je veliki broj bakterija.

Nalaz kardiologa:
--------------------------------------
Pre tri dana osetio bol u grudima pri izdisaju. Pritisak bio 160/90. Hereditet negativan, pušio po nekoliko cigareta, fizički napor mu ne smeta. Sada se oseća dobro, nije imao temperaturu.

Na plućima normalan disajni šum, srčana akcija ritmična tonovi jasni, šum 2/6 TA:140/80 mmhg.

EKG: s.r. frekvenca je 114, dextroogram, inkompletan blok desne grane.

Ehokardiografski pregled: Leva pretkomora normalne veličine 32 mm, bez stranih masa. Aorta uredne veličine 33mm, aortna valvula trolisna, velumi uredne pokretljivosti. Separacija je 25 mm. Protok kroz aortno ušće uredan, pik gradijent je 5 mmhg. Leva komora normalne veličine 46/29 mm, uredne kontraktilnosti. Ef procenjena na 73%. Septum je 8 a zadnji zid 8 mm; nema segmentih ispada u kinetici. Prednji mitralni kuspis voluminozan ali bez dovoljno kriterijuma za prolaps. Postoji dasak MR Protok preko mitralne valvule ukazuje na urednu relaksaciju leve komore. E talas je 0.9, a A talas 0,7m/sek. Desne srčane šupljine deluju uredno. Protok kroz pa je 0.96 m/s. Perikard b.o.

Er 5,5 hg 162 Glikem 6,1 hol 4,23 trig-0,6 urin: 5-6 sv er. 1-2 bleda. Dosta bakterija. Proteini jači trag.

DG: Hypertensio arterialis i10
Sinusna tahikardija

TH: Dat savet za promenu načina života. Uzeti uk, ponoviti glikemiju, uraditi doppler ranalnih arterija. Kontrolisati ga. U slučaju visokog pritiska uzeti ravel sr 1x1.

-------------------------------------------------

Zanima me kako vam se ovo čini, i šta zapravo znači to što mi je jedna pretkomora kraća od druge (ako sam dobro razumeo doktora), om ni je nešto ugrubo to opisao kao normalno jer sam mršavije građe, a to što nekad "čujem" kako mi lupa srce takođe kao normalno. Jedino su mu bubrezi malo sumnjivi, pa me zato i poslao sutra na taj doppler koji ću uraditi.
Rekao mi je i da slobodno mogu fizički da budem aktivan i da je to preporučljivo.
MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član

Post od MarkoKg9 »

Posle više od mesec dana sinoć mi je opet zalupalo srce i pritisak je bio oko 145/85.

Popio sam rawel (koji je kardiolog preporučio ako bude povećan pritiksak) i to se smirilo.

U međuvremenu sam posetio još jednog kardiologa, i konstatovao je isto što ih ovaj na privatnoj klinici - da nema razloga da se brinem, da idem kući i nastavim sa svakodnevnim aktivnostima.

Takođe sam radio UZ abdomena: sve uredu, stim da infektolog sumnja na mononukleozu (blago uvećana slezina), dao sam krv neki dan. Takođe rađen UZ bubrega, kao i dopler, sve uredu, nema nikakvih problema ni tu.
Rađen i klirens kreatina - sve čisto. Urin i urina kultura čisti.

Snimak pluća čist, pulmolog kaže da "nema šta da radi" tu, a eto sinoć opet skočio pritisak i zalupalo srce.
Takođe infektolog me poslao da radim gomilu nekih analza na viruse, uključujući i uput za torlak, za virus Koksaki. Dao sam krv i sad čekam 2 nedelje rezultate. Da li je stanje koje imam moglo da bude uzrokovano ovim virusom? Mada ja se generalno osećam dobro, ne zamaram se, ne spava mi se, samo imam neku temperaturicu već duže vreme - 37.2 max, koja sama spadne i uvek dodje u popodnevnim časovima. Infektolog rekao da sumnja na mononukleozu jer nalazi krvi ukazuju na to + blago uvećana slezina, ali kakve veze ima mononukleoza sa pritiskom?

Svaki savet/sugestija su dobrodošli, pošto više ne znam gde da idem i šta da radim. Plan je da posetim i trećeg kardiologa jer neću da se kockam sa ovakvim stvarima, možda da uradim UZ štitne žlezde?
uliks1978
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:39 am

Post od uliks1978 »

Mono je virusna infekcija i može da napravi prilične probleme u organizmu.Nema veze sa povišenim pritiskom,ali ima sa pojačanim radom srca.Koksaki isto tako može da utiče na rad srca.Sačekaj rezultate,pa onda ako treba možeš da radiš i druge preglede.Ti si sad pod stresom,probaj malo da se umiriš,tvoj stres sigurno utiče na povišeni pritisak?I kako su ti dijagnostifikovali taj povišeni krvni pritisak?Nosio si holter,ležao u bolnici ili...I šta kažu za taj šum 2/6,da li si ga imao ranije ili ti je sad otkriven?To što imaš inkompletan blok desne grane može biti povezano sa tahikardijom(a i ne mora),a povišeni pritisak ga može uzrokovati,kao i virusna infekcija(npr. koksakijem).Zato je najbolje da sačekaš rezultate,onda se konsultuješ sa izabranim lekarom,i vidiš kako dalje.Znam da si nestrpljiv,ali moraš da ideš korak po korak,i veruješ lekarima.I da znaš,nisi jedini koji je prolazio kroz slična sranja.
MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član

Post od MarkoKg9 »

Hvala veliko na odgovoru.

Pritisak sam sam primetio jer sam imao probadanja u grudima, pa sam izmerio samostalno kući, i javio se lekaru. Nisam ležao u bolnici niti nosio holter. Par puta sam radio ekg, i UZ srca, i za sad posetio dva kardiologa, oba su rekla da je sve što su našli normlano, jer sam malo mršavije građe, a da ta razlika u veličini zalistaka nije zabrinjavajuća.

Šum nisam imao ranije, bar nisam znao za njega jer nikad nisam imao problema.

Pod stresom nisam - bar svesno nisam, nisam neki tip koji se lako nervira i dozvoljava da ga sve dotakne, a manje-više i nemam razloga, da ne kažem baš da mi sve u životu ide, ali jedini razlog zbog kog sad mogu da se "nerviram" jeste upravo ovaj zdravstveni problem.

Za mononukleozu su mi prekosutra rezultati, ali za koksaki tek za 2 nedelje, pa me to malo brine, jer za 2 nedelje se dosta stvari može izdešavati, plašim se da opet ne skoči pritisak ili tako nešto.

Takođe jedna napomena - opet sad kad mi je skočio pritisak u tom trenutku i skoro ceo dan danas sam primetio (kao i pre mesec dana kada se isto desilo) da *čujem* kako mi lupa srce kada sam u određenom položaju (npr poluležeći položaj) prilikom koga kao da čujem neku tečnost oko srca. Isto to sam laički objasnio već kardiologu ali on je prilikom UZ konstatovao da je sve ok, i kako mi je rekao "jako mi je srce" te nema potrebe za brigom. Da li postoji nešto što se uklapa u moj opis a da se ne može videti na UZ srca? Pre mesec dana sam čuo to dan-dva posle skoka pritiska i onda je prestalo i sve se unormalilo, verovatno će sad opet tako i biti. Uplašilo me to što bukvalno čujem kako mi radi srce i tu "tečnost", i verujem da je od tog straha dodatno porastao pritisak.

Zanima me takođe da li mislite da treba da pijem rawel svakodnevno, ili samo kad mi poraste pritisak? (ako se nedaj bože opet to desi)
uliks1978
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:39 am

Post od uliks1978 »

Ovo sa činjenicom da čuješ tečnost oko srca mi nije jasno.Ako je uz pokazao da nema tečnosti u perikardu,onda si sa te strane miran.I mislim da se ništa ne uklapa u tvoj subjektivni osećaj da čuješ tečnost oko srca.Gde tačno osećaš to mućkanje-pretakanje?Jesi siguran da je baš oko srca?
Šum je dakle,koliko shvatam nešto novo u tvom zdravstvenom stanju?Ok,to može ali i ne mora ništa da znači.U kom delu grudi se čuje taj šum,šta je lekar rekao?Kakvog je kvaliteta?Da li se širi od apeksa srca na gore?Može biti povezano sa mr,naročito ako je u donjem delu ulevo.
Za terapiju onako kako ti je lekar savetovao.A beta blokatore piješ ili ne više?Kakav ti je puls?
Ove rezultate na mono i koksaki moraš da sačekaš.Budi strpljiv.Nerma smisla da se cimaš po raznim lekarima kako bi od svih čuo da isti odgovor.
Odgovori