Povišen pritisak 20-godišnjaka

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 26, 2011 12:04 am

Re: Povišen pritisak 20-godišnjaka

Post od MarkoKg9 »

Gore sam izneo celokupan pisan izveštaj kardiologa.

Pored toga on mi je rekao samo za taj zalistak koji je malo kraći, ali kao to mi neće praviti problem. Za šum mi je rekao da se čuje, ali kao to je manje-više normalno za moju građu, i ne treba da me brine ni to. Nije mi rekao u kom delu i kog je kvaliteta, ili ako mi je rekao ja zaista nisam to ni konstatovao/zapamtio, mislio sam da to stoji u izveštaju među onim simbolima koje ne razumem.

Što se tiče te tečnosti - zapravo to je neki zvuk kao kombinacija tečnosti i vazduha, i imam osećaj kada srce pumpa da se mućne ta tečnost i onda ja čujem taj zvuk, ali to je vrlo laički opisano jer ja ne umem zaista drugačije, nisam "into" medicinski pojmovi :)
Sve to se dešava dakle periodično, kada se pritisak poveća i puls ubrza, te kada sam u nekom položaju kao npr polusedeći. Sve sam to rekao doktoru, i on mi je odgovorio sa objašnjenjem kako je to očekivano - srce jače lupa, a ja sam "mrša" i onda možda nekad to čujem. I bukvalno se desilo da čujem to dok mi je on radio UZ srca - kada mi je rekao da se okrenem na bok konkretno, i doktor je u tom trenutku pustio zvuk na zvučnik kako bi čuo bolje, i rekao mi je kako je sve to uredu, ništa sumnjivo nema. Tako da sam se ja tada smirio, ali evo opet čujem to, mada kao što rekoh laik sam, možda je to i nekako normalno kada se ubrza rad srca. Danas mi je već pritisak ceo dan uredu, nemam problema.

Beta blokatore ne pijem, zapravo sad nemam nikakvu terapiju, niti sam ih pio ikad. Jedino taj rawel sam popio sinoć kada mi je bio povišen pritisak, po preporuci kardiologa.

Puls je pre mesec dana bio povišen kada mi je i pritisak skočio (to su mi u hitnoj merili pre nego što su mi dali injekciju za spuštanje pritiska), a juče/sinoć/danas je ok, nije bio povišen (to sam sam merio onako kako su mi objasnili).

Za mono čekam rezultate do prekosutra, pa ću napisati ovde šta kažu.
Inače, imam osećaj da mi je globalno zdravstveno stanje na nuli, iako sam uvek bio fizički aktivan i imao osećaj da vola mogu da pojedem, sada se osećam dobro, ali taj pritisak, temperatura (koja doduše nije prisutna poslednja 2-3 dana, ali sam je imao gotovo 3 nedelje), pa bronhitis koji me je sad prošao, sve to imam osećaj da me smlatilo i sad osećam posledice.

Inače, kardiolog mi je rekao da slobodno budem fizički aktivan, a infektolog da mirujem ako je MO u pitanju. Kako to izbalansirati? :)
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

javi nalaz infektologa
uliks1978
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:39 am

Post od uliks1978 »

Ako je mono,onda tu nema nikakvog balansiranja,već samo odmor,odmor i odmor.Ali da sačekamo sutra i ne trčimo pred rudu.
Pošto je lekar da ne brineš za šum,onda je to skinuto sa dnevnog reda.
Za beta blokatore sam te pitao zbog dijagnoze - sinusna tahikardija,ali pretpostavljam da je dr smatrao da je njoj uzrok stres.
MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član

Post od MarkoKg9 »

Da, oba kardiologa su mi rekla da je stres uzrokovao to, mada sam ja ubeđen da nije, jer se stvarno nisam nervirao, pogotovu ne tog dana kada mi je pritisak skočio, jedino ako se to skuplja mesecima, ali ja imam tek nešto više od 20 god, i nisam pod nekim stresom koji bi mogao da uzrokuje tako nešto, bar ja tako mislim.

Svakako ću javiti ovde sutra nalaz infektologa. Hvala još jednom.
MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član

Post od MarkoKg9 »

evo i rezultata.

EBV IgM - 4.10
EBV IgG - 81.4
CMV IgM - 0.65
CMV IgG - 3.1
TOXOPLASMA IgM - 0.70
TOXOPLASMA IgG - 3.1

Od toga prva dva su povišena. Izveštaj infektologa:
Nalaz: Kontrola, markeri hepatitisa B i C su negativni, EBVVCAIGM, IgG je pozitivan visoko što potvrđuje EBv infekciju, CMv i toxo su negativna at, kardiološki obrađen. Klinički stabilan.
Th hig dij režim, pošteda od napora. Uraditi kontrolne transaminaze za 10 dana.
Dg. Mononucleosis grammaherpes viralis B270

Dakle, potvrđena je mononukleoza. Što se toga tiče ok, mirujem i nema druge terapije, ali mene brine srce i pritisak. Rekao sam doktorci za povišen pritisa u nedelju, i rekla mi je da nema potrebe da opet (po treći put) idem kod kardiologa, jer da su nešto imali da nadju našli bi. Rekla mi je da odmaram i da će se to smiriti, da nema potrebe "da kopam" po tome, i da popijem lek za pritisak po potrebi, ako opet skoči. Kaže i da mononukleoza ne utiče na srce direktno, tako da ona ne uzrokuje te skokove pritiska.
Sad me brine da istovremeno nemam i koksaki (to ću znati kad dodju rezultati sa Torlaka, tek sa nekih desetak dana), ako je to moguće, mislim koja je verovatnoća da imam istovremeno mononukleozu i koksaki? :cry:
uliks1978
Aktivan član
Aktivan član

Post od uliks1978 »

Znači,ipak je mono.Onda mirovanje i dosta tečnosti,što si već čuo od infektologa.Nemoj da se opterećuješ imaš li ili nemaš koksaki.Šta imaš od toga?Tvoji simptomi se uklapaju u opis mononukleoze,i to neka ti bude "dovoljno".
Svako dobro i brzo ozdravljenje!
MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član

Post od MarkoKg9 »

Kako vreme prolazi sve više imam osećaj da sam slučaj za "Doktor Hausa". :roll:

Evo večeras opet pritisak 150/90! Popih rawel i smirilo se sve. Opet pritisak sam sam osetio, tj osetio sam da lupa srce pojačano i brže. Ceo dan sedeo kući, prošetao popodne samo po prodavnice i da malo "vidim sunca", jeo umereno, ništa masno, slano i jako (pošto imam mono pa je "dijeta" u toku), nije bilo stresa niti nerviranja.
Nije mi više jasno odakle to i šta se dešava sa mnom.

Sutra najverovatnije idem kod trećeg kardiologa privatno jer nemam više snage da čekam ponovni skok pritiska ili nedaj bože nešto još gore. Svaki vaš savet/predlog je dobrodošao, i molim vas ako nešto "povežete" i posumnjate na nešto napišite mi, tako da i ja mogu da skrenem doktoru pažnju na isto.

Unapred zahvalan.
uliks1978
Aktivan član
Aktivan član

Post od uliks1978 »

Kakav ti je profil krvnog pritiska?Meriš li ga ujutru i uveče(vrednosti bi tada trebalo da budu niže,mada nije pravilo),ili samo kad osetiš pojačan rad srca?Nije mi jasno zašto ako već imaš dijagnozu hipertenzije nisi na odgovarajućoj terapiji,pošto se visok pritisak ne leči tako što se popije lek kada se oseti neki problem.
MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član

Post od MarkoKg9 »

Pozdrav i hvala na odgovoru.

Zapravo meni je generalno pritisak dobar - 120/80, tako je danima, i onda samo skoči odjednom kao večeras, merio sam jer sam osetio lupanje srca.
Pošto mi je generalno ok pritisak, i trenutno imam mononukleozu nije mi data nikakva terapija, oba kardiologa kod koji sam bio su samo preporučili "promenu načina života". Zaista ne znam, ali računao sam da bi toliki stručnjaci znali da treba neka terapija, pa sam se opustio što se toga tiče. Do sad sam pored doktora opšte prakse bio kod dva kardiologa, nefrologa 2 puta, pulmologa i infektologa. :-?
uliks1978
Aktivan član
Aktivan član

Post od uliks1978 »

Pazi Marko,ovo je moja priča,i ne mora da se odnosi na tebe.Recimo,ja imam problem sa preskakanjem srca.Onako,iz čista mira,srce poskoči i nastavi sa radom.Odradio sam sve moguće pretrage i svi nalazi su bili ok,ali eto meni i sada kad srce preskoči,zastane neka knedla u grlu.E vidiš,kad tada izmerim pritisak,on je tao 135-140 sa 65-70,a inače je normalan,baš kao i kod tebe.Mislim da je i kod tebe negde slična priča,naime kad osetiš to lupanje srca,podsvesno se uznemiriš,što se odražava na tvoj krvni pritisak.To je neko moje,laičko mišljenje.Već sam ti ranije rekao da mono između ostalog može da utiče i na rad srca.Jednostavno radi se o autoimunom oboljenju koje oslabi čitav organizam,pa se i čuka ponekad usplahiri.E sad ako misliš da ponovo trebaš da ideš kod kardiologa,to je tvoja odluka,imaš pravo,ali zapitaj se šta to želiš da čuješ od tog trećeg lekara.Mislim da je zaista mala verovatnoća da dvojica prethodnih lekara,nezavisno jedan od drugog,naprave bilo kakav previd u pogledu tvojeg zdravstvenog stanja.Plus što bi taj lekar kada čuje da si u kratkom roku posetio dva kardiologa,na tebe gledati kroz hm,specifične naočare,znaš na šta mislim.Verujem ti da si zabrinut i da bi da se stvari vrate u normalu,zapravo svi bi mi ovde to hteli,ali nekad život tako ne funkcioniše,i jbg,moramo sa tim da se pomirimo.Eto to je neko moje mišljenje,a ti sad vidi,razmisli i donesi odluku.
MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član

Post od MarkoKg9 »

Doktorka - infektolog, mi je rekla kako mono može da napravi zbrku u organizmu, ali ne i da toliko utiče na srce do te granice da pritisak skače do 160. Koliko sam razumeo meni je najgora faza mononukleoze i prošla, sada se osećam dobro što se toga tiče. Plašim se samo da imam kombinaciju mono/koksaki, ali neću o tome pre nego dobijem rezultate sa torlaka.

Ako me pitaš šta želiš da čujem od trećeg kardiologa - želim da čujem mišljenje. Nažalost gomila je doktora koji samo rade "da odrade" čast izuzecima, a takvi su upravo ovde u lokalnoj bolnici - poslušaju vas, pogledaju uz "promeni način života" savet. Kad odeš kod privatnika jeste da ćeš da pukneš podosta para, ali će bar da ti se posveti i da odradi sve što je moguće kako bi video ima li neki problem ili ne. Zato planiram da idem kod privatnika i to kod jednog od najboljih koliko sam čuo, jer neću da se kockam sa tim stvarima. Uostalom taj njihov savet "promeniti način života" meni ništa ne znači. Ja i ovako živim prilično zdravo, bavim se sportom, šetam, nisam gojazan etc. Taj "savet" mi više deluje kao deo rutine.
Plus što bi taj lekar kada čuje da si u kratkom roku posetio dva kardiologa,na tebe gledati kroz hm,specifične naočare,znaš na šta mislim.
Istina, no ne potresa me ta činjenica, jer ću ja lakše i mirnije spavati posle još jednog mišljenja. Zamisli samo kako je ići ulicom bez sigurnosti i sa mišlju da srce može da ti zalupa kao ludo u par sekundi. Ne mogu nažalost i neću takav "luksuz" da priuštim sebi, student sam i već sam dosta izgubio, a i prosto hoću da osećam koliko-toliko neku sigurnost što se mog zdravstvenog stanja tiče.
MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član

Post od MarkoKg9 »

Bio i kod trećeg kardiologa. Uradio ekg, poslušao me, zapitkivao, ispipavao i konstatovao da problem nije u srcu. Pritisak mi je bio normalan ga je merio (120/80) i samo mi je promenio lek umesto rawela mi je rekao da uzimam po pola Nebileta po potrebi (samo kad imam visok pritisak). On kaže kako ne bi trebao da se nađe koksaki, jer je UZ srca uredu, spominjao je miokard (ili tako nešto) kako je uredu, a koksaki kada napadne srce tu se nešto valjda vidi.
Uputio me je na proveru štitne žlezde, i rekao da sad mirujem zbog mono, a kada to prođe da se fizički aktiviram. Elem, bavio sam se sportom duži niz godina, pa sam naglo prestao zbog fakulteta, on kaže da je i taj nagli prekid fizičkih aktivnosti mogao da uzrokuje visok pritisak. Spominjao je kako taj pritisak uzrokuje verovatno adrenalin (pošto me je slušao, i primetio da su mi hladne ruke, iako su mi inače vrlo retko hladne ruke), te da je taj pritisak prolaznog karaktera. On smatra da nije potrebno da nosim holter niti da radim test opterećenja, jer sve izgleda ok.

U svakom slučaju sutra idem i da proverim štitnu žlezdu pa ćemo videti.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

nebilet NE SME da se uzima po potrebi, nego ili redovno ili nikako!
ukoliko nalaz stitaste zlezde bude u redu, idi kod psihijatra, jer se po svemu sudeci radi o panicnom poremecaju
MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član

Post od MarkoKg9 »

Stigli rezultati sa Torlaka.

Molim Vas ako neko može da ih protumači dok ne odem kod infektologa:

CB1 <1:16
CB2 1:16
CB3 1:128
CB4 1:128
CB5 1:16

Piše mi iznad: U serumu pacijenta od 09.03.2012 (serum br. 1) nađeno je prisustvo neutrališućih antitela za Coxsackie viruse B grupe.

U ponedeljak bi morao opet da idem na Torlak da drugi put dajem krv pošto je na uputu pisalo da radim dva puta taj test, valjda je to normlano?

Hvala unapred na savetima.
MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član

Post od MarkoKg9 »

Bio kod infektologa.
Kaže kako je sve uredu, koksaki jeste malo povišen ali pošto je u toku mononukleoza i brojke su prilično nale, ona kaže da je sve uredu i da se to ne smatra da imam koksaki. U utorak idem i drugi put da dajem krv na torlak, kako je doktorka i prvobitno napisala u uputu.

Idem večeras i da proverim štitnu žlezdu u svakom slučaju. Inače, mono se već povlači, AST je sad ok, samo su malo povišeni limfociti a sniženi granulociti, doktorka kaže kako će to vremenom doći na svoje, i kako je to normalno posle mononukleoze.
Odgovori