Povišen pritisak 20-godišnjaka

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 26, 2011 12:04 am

Re: Povišen pritisak 20-godišnjaka

Post od MarkoKg9 »

I štitna žlezda čista. Uradio UZ - ne pokazuje nikakve anomalije, čvoriće niti uvećanje, sve normalno. Malo su uvećane limfne žlezde (tj jedna) ali obzirom da je mononukleoza u toku kaže doktor da je to normalno, a i nije strašno uvećana.
Uradio danas i dva hormona štitne žlezde - u granicama su normale.
Dakle pritisak je i dalje manje-više misterija. :-?
jellena9
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 8:18 am

Post od jellena9 »

E ovako Marko,ja nisam doktor niti studiram medicinu,ali sam imala identicne simptome kao i ti,uradila sam sve moguce preglede,sve isto tako i sve bilo u redu,na kraju me je doktorka poslala kod neuropsihijatra,kod kog do dana danasnjeg nisam otisla,a sve to mi se dogadja povremeno vec 9meseci,ne pijem nikakve lekove,u pocetku mi je isto dala propanolol i posle mi zabranila da pijem bilo sta jer nema potrebe jer je sve to na psihickoj bazi,dakle ti samom sebi povecas pritisak samom pomisli na lupanje ili bilo sta,prvi put ti se to desilo jer si se uplasio(mozda i podsvesno) sto te probada u grudima,a u grudima moze da te probada iz 500 razloga a u tvom slucaju je verovatno neki medjurebarni misic ili tako nesto potpuno bezopasno jer su ti nalazi srca u redu,da te utesim i meni se pritisak u tom trenutku podigne na 145 gornji,donji bude ok,i onda mi se u roku od 5min vrati na 120/80,dok traje trip ne mogu normalno da udahnem,preznajam se,pocnem da tripujem da mi se vrti i razne gluposti ali to je sve trip u glavi,to ti niko kao samom sebi ne moze pomoci,nisam znala da tako nesto moze coveku da se desi,ali kad mise desilo kroz pricu sa dr ljudima sam shvatila da mnogi to prodju bas u ovom periodu oko 20 godine,i da ,preporucila bih ti odlazak kod psihologa jer ce ti on sve to lepo objasniti ili cak i psihijatar,ali ce ti mozda i preporuciti neki lek za smirenje na sta ces se verovatno bas navuci,tako da pokusaj sebi da utuvis u glavu da ti nije nista i da samo tripujes i ne obracaj paznju na svaki bol i osecaj u organizmu,NIJE TI NISTA!:) i kad te uhvati taj nazovi napad panike popij onako naglo 3 gutljaja vode i uvek nsi nesto slatko i vodu sa sobom,meni je to dosta pomoglo,a doktorka mi je rekla za to :)) i nemoj misliti da si poludeo od svega,nisi jedini,mnogi to prodju,samo se opusti nista ti ne moze biti ,nadam se da ce ti ovo pomoci,ako vec do sad nisi prestao da tripujes ,pozzz
jellena9
Novi član
Novi član

Post od jellena9 »

E ovako Marko,ja nisam doktor niti studiram medicinu,ali sam imala identicne simptome kao i ti,uradila sam sve moguce preglede,sve isto tako i sve bilo u redu,na kraju me je doktorka poslala kod neuropsihijatra,kod kog do dana danasnjeg nisam otisla,a sve to mi se dogadja povremeno vec 9meseci,ne pijem nikakve lekove,u pocetku mi je isto dala propanolol i posle mi zabranila da pijem bilo sta jer nema potrebe jer je sve to na psihickoj bazi,dakle ti samom sebi povecas pritisak samom pomisli na lupanje ili bilo sta,prvi put ti se to desilo jer si se uplasio(mozda i podsvesno) sto te probada u grudima,a u grudima moze da te probada iz 500 razloga a u tvom slucaju je verovatno neki medjurebarni misic ili tako nesto potpuno bezopasno jer su ti nalazi srca u redu,da te utesim i meni se pritisak u tom trenutku podigne na 145 gornji,donji bude ok,i onda mi se u roku od 5min vrati na 120/80,dok traje trip ne mogu normalno da udahnem,preznajam se,pocnem da tripujem da mi se vrti i razne gluposti ali to je sve trip u glavi,to ti niko kao samom sebi ne moze pomoci,nisam znala da tako nesto moze coveku da se desi,ali kad mise desilo kroz pricu sa dr ljudima sam shvatila da mnogi to prodju bas u ovom periodu oko 20 godine,i da ,preporucila bih ti odlazak kod psihologa jer ce ti on sve to lepo objasniti ili cak i psihijatar,ali ce ti mozda i preporuciti neki lek za smirenje na sta ces se verovatno bas navuci,tako da pokusaj sebi da utuvis u glavu da ti nije nista i da samo tripujes i ne obracaj paznju na svaki bol i osecaj u organizmu,NIJE TI NISTA!:) i kad te uhvati taj nazovi napad panike popij onako naglo 3 gutljaja vode i uvek nsi nesto slatko i vodu sa sobom,meni je to dosta pomoglo,a doktorka mi je rekla za to :)) i nemoj misliti da si poludeo od svega,nisi jedini,mnogi to prodju,samo se opusti nista ti ne moze biti ,nadam se da ce ti ovo pomoci,ako vec do sad nisi prestao da tripujes ,pozzz
MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član

Post od MarkoKg9 »

Pozdrav Jelena.

Biće na si u pravu. Posle višemesečnih pregleda i istraživanja (hipohondar sam) ništa mi i dalje nisu našli, te je problem očigledno zaista u meni tj prihološki, u kombinaciji sa malo jačom mononukleozom i padom imuniteta.

Desilo mi se još jednom pre neka dva meseca da mi malo skoči pritisak, i to baš kad sam pao ispit i vukao se sat vremena po prevozu, ali i bez leka mi je sam pritisak spao pošto sam legao i opustio se malo. Nadam se da ću uspeti nekako da se obuzdam i smirim nervozu, a po prirodi sam inače opušten, ali eto fakultet me izgleda ubi. :P
jellena9
Novi član
Novi član

Post od jellena9 »

haha,100% ti je psihicki,meni je neki dan isto kad sam se nesto istripovala i unervozila bas skocio gornji samo na 148,i vratio se na 120 za 5min,i bila sam posle toga na pregledu i ekg i opet sve ok i jos mi nizak pritisak 105/70 i poslala me doktorka kod psihijatra i on mi rekao da mi nije nista i da mi ne trebaju nikakvi lekovi nego samo da ne razmisljam o tome i da ne brinem za fax posto i mene fax najvise zeza od svega i da treniram jogu xaxa :) zeznuta ova nasa `bolest` :PP ako ti jos nesto zafali ti pitaj u ovoj oblasti sam strucnjak xDD
MarkoKg9
Aktivan član
Aktivan član

Post od MarkoKg9 »

I svaki put taman kad pomislim da prolazi opet me strefi.

Evo danas opet skočio, morao sam da popijem lek (rawel) kada sam počeo da osećam i neku težinu (da ne kažem bol) pri dubokom udahu kada mi je pritisak skočio (bio je oko 150/90), i pošto sam popio lek sve je bilo ok posle 20ak min.

Nemam pojma da li ima veze sa ovim, ali sinoć sam se malo posvađao sa devojkom, ništa strašno, onda danas prepirka sa matorcima, a uz sve to imam neku prehladu i temperaturicu od 37.3-4. Poludeću više, možda je zaista vreme da odem i ja do nekog psihijatra, neverovatno mi je stvarno da mi tako lako skoči pritisak. Nisam pametan više, osećam se kao najgori penzioner, ko još sa 20 godina ima takve probleme?! :(
danilo74
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 08, 2012 4:00 pm

Post od danilo74 »

Vec mesec i po imam problema sa povisenim pritiskom. Gornji i ne toliko ali donji varira iymedju 80 i 90 (najcesce 85-86). Davao sam krv sve je u redu. Isao kod kardiologa ekg i ultrayvuk u redu. Nemam glavobolja ali mi ruke noge i telo utrnulo, kao da sam pod nekom blagom anesteyijom. Ponekad osecam i bockanje. Dr. kazu da je najverovatnije na nervnoj bazi. Preporucuju fizičku aktivnost. U poslednjih nekoliko dana kada se oznojim (a znojim se normalno), telo mi ledeno, pogotovu vrat i ledja a ruke i noge ne. Znaci hladan znoj i to u toplom, recimo znojim se u kolima kada se varacam s posla, ranije se kuvam a sada hladan znoj, a u autu da crknes od vrućine. To mi se ranije nije desavalo i to me brine. Da napomenem jos i da imam problema sa vratnom kicmom (verovatno spondiloza). Molim za savet. Hvala. Inace imam 38 god. PS Postavio sam ovo i na temi hipertenzija-prekomerno znojenje ali niko ne odgovara. Molim za odgovor. Hvala!

Pročitaj više: http://www.doktor.rs/forum/kardiologija ... z269Ol2Rf4
profesor013
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 11, 2012 11:42 am

Post od profesor013 »

evo i ja da se nadovezem na ovu temu,a bio bih zadovoljan kad bi mi neko odgovorio ponesto.moj slucaj traje od otvaranja olimpijskih igara otprilike,i jos se nije zavrsio.internista mi je zakazao tek za 17-ti oktobar sledeci pregled,sto zvuci neozbiljno,a do tad mi je rekao da pijem po pola ramiprila vivace i da se pridrzavam pravila hipertenzije,znaci laka i kvalitetna ishrana i bez posla i stresa..imam 29.godina,zavrsio dif,bavio se trcanjem polumaratona,radio na gradjevini,povrenemo u gradu ili nekad sa drustvom uz kafu zapalio koju cigaretu,popio pivo,dva tri cetiri i nerviro se dok nisam zavrsio fax :).imam i indenticne siptome gore navedene kod prethodnih osoba:probod u grudima ulevo povisen krvni pritisak,140 ili 50 sa 90,a ponekad iz cista mira,znaci nema stresa,desava se da variraju oba,da se gornji i donji razilaze ili priblize jako,npr120 sa 100,s tim da donji varira jace i cesce nego gornji...donji ume biti nekad i ispod 50.vrtoglavice,mantanje u glavi,bubnjanje, slepoocnica,cesto,cak precesto se desavaju cim hocu neki malo veci napor uraditi,ako je setnja duza od sat vremena,ili ako se penjem uzbrdo negde,ili ako vozim bicikl,zakrvavi mi se desna beonjaca,ali posle par sati me prodje...moje licno misljenje je da je mozda i klima i one visoke temperature ili oblacno vreme pogodilo bas nas rizicne i osetljive i podlozne osobe takvim stvarima...srdacan pozdrav svima i neka mi neko da bilo kakav komentar na sve ovo... hvala...
uliks1978
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:39 am

Post od uliks1978 »

Sasvim je moguće da se i kod tebe kao i kod danila radi o hipertenziji,ali ima i izvesnih elemenata da se posumnja na psihološki uzrok koji može ležati u korenu vaših problema(naročito onaj deo sa hladnim znojem ili utrnulost ekstremiteta koju je pomenuo danilo).Ne želim da vas smaram pričom o stresu,pošto se sa tim siguran sam više nego dobro upoznati,ali iz ličnog iskustva znam da kad glava nije "na svom mestu",svašta nešto počinje da nam se dešava u organizmu.Bilo kako,da se vratim na tvoja pitanja,oko variranje krvnog pritiska tokom dana.Dakle,radi se o normalnoj pojavi i to se svakome događa;kod tebe je problem što izgleda to primaš malo previše k srcu :) ,te onda i počinju da se javljaju izvesni problemi(koji ponavljam mogu biti i psihološke prirode).Ono što bi moglo(ali ne nužno,dakle ovo shvati krajnje uslovno) da ukazuje na hipertenziju jeste pomenuta zakrvavljenost beonjače koja može da ukazuje na pucanje kapilara u oku,usled povišenog pritiska(samo što se tada i bukvalno čitavo oko oboji u crveno).Ne znam da li je to i slučaj kod tebe ili se radi o nekoj nadraženosti koja izaziva to crvenilo,ali da naglasim,ukoliko je čitavo telo beonjače zakrvavljeno,onda je gotovo izvesno da je došlo do pucanja kapilara(mada sa tvojim krvnim pritiskom 140/150 to nikako ne može da bude slučaj).Moj savet i tebi i danilu jeste da se koliko god je to moguće smirite,i ne obraćate pažnju na svaki novi momenat,ne trčite non stop da izmerite pritisak,ne mislite da je svaka glavobolja zbog povišenog krvnog pritiska.Govorim vam to iz ličnog iskustva,pošto sam i sam iskusio slične probleme,doduše ne sa povišenim krvnim pritiskom,već sa aritmijama koje me i danas prate,ali sam iznašao način da nekako hendlujem taj problem.Što se tiče kardiološkog pregleda,ako imaš kintu odradi privatno,i skini što pre taj teret sa svojih pleća.Inače i ja trčim polumaratone,vozim bajs,planinarim.
Pozdrav i svako dobro
danilo74
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 08, 2012 4:00 pm

Post od danilo74 »

Hvala Uliks puno na odgovoru. Ma pretpostavljam je da je psiha kljucni razlog i zato se i trudim da menjam mnoge stvari i navike. Nego ovo sa znojenjem me malo zabrinulo. Ok. shvatam ja kada se oznojim pa uđem u hladnu prostoriju, ali evo uzeo sam primer sa kolima. Znaci, ranije se znojim jer u autu kuva, a znojim se i sad istim intenzitetom samo sto je znoj hladan, a i telo, prosto mi neprijatno zato sto mi je hladno, a u autu isto kuva. Neznam kako je to moguće. Nije to neko da tako kazem ''vanredno znojenje''. Klasično znojenje od vrucine ili napora, kao i ranije, a reakcija organizma, kao sto sam naveo, skroz drugacija. Neko mi kaze da proverim stitnu žlezdu, drugi opet da je u pitanju cirkulacija itd.
Darko1986
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 23, 2012 1:34 pm

Post od Darko1986 »

Imam povisen pritisak povremeno, a nekad i po nekoliko dana se osecam izmoreno i slabo... Mada ucestalije od kada sam poceo da treniram aktivnije... krv na nos vec nekoliko dana... apritisak 140 sa 90...
Da li to treba da znaci da treba da prestanem sa treningom? :(
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

MarkoKg9 napisao:..... :(
Kakva je sada situacija? Ti bi više trebao da se zabrineš zbog pada imuniteta i tih redovnih infekcija nego zbog pritiska. I pored sporta i ishrane izgleda da si ipak uspeo da se zapustiš. Koliko spavaš dnevno i kako spavaš? Koliko tečnosti dnevno unosiš u organizam? Da ne bih naširoko pisao, skokni do mog sajta i pogledaj šta sam pisao o vodi u temi o zdravstvenim savetima.

Što se samog skakutavog pritiska tiče, treba obratiti pažnju na kičmu i mišiće koji je drže. Ako su mišići između ramenih lopatica ukočeni mnogo problema sa srcem i glavom mogu da naprave - od glavobolja i nesvestica pa do problema sa pritiskom. Ako dođe do uklještenja rebara na spoju sa kičmom može da bude veoma gadno. Sve to se lepo rešava kvalitetnom masažom i oslobađanjem uklještenja. Moguće je i samom sebi pomoći ali to se mora pokazati; teško je opisati rečima.
Darko1986
Novi član
Novi član

Post od Darko1986 »

Pa sada je stanje stabilizovano... Odmah nakon mog posta tog dana... Inace ima paroksizmu... PSVT, naravno desi mi se rijetko ali je dijagnostikovana. ne pijem nikakvu trepiju. :wink:
Recimo da sam cesto imao neke prehlade, jbg, sam sam kriv.. Obicno se svi manekenisemo u hladnim danima... Moji nalazi su uredni, ali si pogodio za kicmu i misice... Sjedim dosta dugo na poslu i kuci za kompom... spondilozu cu da dobijem.. bas mi trebaju te masaze ledja generalno. :wink: :roll:
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

Izvini Darko1986 nisam bio dovoljno jasan, mislio sam na MarkoKg9.

Darko1986 šta treniraš? Nemoj da zaboraviš da sa pojačanim treningom moraš da pojačaš unos minerala i vitamina. Umor pokazuje da negde preteruješ. Kaži?
Darko1986
Novi član
Novi član

Post od Darko1986 »

Pa da... forisirao sam se jako... :) :-? sada je bolje od kada sam smanjio..
Odgovori